Många familjer har idag riktigt bra digitalkameror eller mobiltelefoner med bra möjligheter att filma härliga stunder med barnen för att kunna spara många fina minnen för framtiden, både för sig själva och för barnen när de blir stora.
De flesta upptäcker dock att det är ganska svårt att göra bra filmer och att bilderna inte ser så bra ut som man hoppades på. Vi har träffat och intervjuat proffsfotografen Mats Kjellgren som bland annat filmar åt TV4. Här är hans 10 bästa tips för att bli en bättre videofotograf.
1. Berätta en historia när du filmar
En film blir mycket mer intressant och roligare att se på om den berättar en historia. Gör en berättelse om julafton 2005 istället för att i tjugo minuter filma när tomten (farbror Lennart) ger lillskrutten julklapparna. Filma förväntningarna på morgonen, jullunchen, när ni byter om till finkläderna, när ni åker till mormor och morfar, julmiddagen och så vidare. Det räcker att filma någon eller några minuter vid varje tillfälle. Hellre många korta sekvenser än få och långa.
2. Zooma mindre
Ju mer du zoomar in desto skakigare blir bilden (om du inte använder stativ vill säga). Kom istället närmare barnet med kameran så slipper du zooma in så mycket. Det är ingen som tycker det är speciellt roligt att titta på bilder som skakar.
3. Utnyttja ljuset
Kameror behöver relativt mycket ljus för att ge en bra bild. När ljuset är dåligt blir bilden färglös och grynig. Dra upp persienner och dra undan gardiner för att släppa in mycket ljus om du filmar inomhus på dagen.
Om du filmar inne när det är mörkt ute, utnyttja de ljuskällor som finns i rummet, speciellt där barnet är. Det bästa alternativet är dock att komplettera med extra ljus, i form av en kameralampa eller en halogenlampa. Kameralampan är enkel och smidig att jobba med men den blir ofta för stark när man är nära barnet och för svag när man är en bit bort.
En halogenlampa på stativ ger ett mycket bättre ljus men är omständigare att använda. Halogenlampor på stativ och kameralampor finns att köpa i fotoaffärer. Köp helst en lampa med ett s k softfilter, de ger ett mjukare och behagligare ljus. Man kan också reflektera halogenljuset i en vit vägg eller i ett vitt tak för att ge ljuset en mjukare och snyggare karaktär.
4. Filma i barnets höjd
Många gör misstaget att de hela tiden står upp när de filmar. När man filmar ett litet barn blir det fågelperspektiv på det hela. Sitt hellre på golvet eller stå på knä så att du kommer ner i barnets höjd. Någon enstaka bild uppifrån är däremot bara bra för att variera bildvinkel.
5. Filma inte i motljus
Om du har starkare ljus bakom barnet än du har framför, kommer barnet att framstå som en mörk siluett. Därför ska du aldrig filma mot ett fönster. Ställ dig istället vid fönstret och filma in mot rummet. Samma princip gäller också utomhus. Filma inte ett barn när solen är bakom det. Försök få barnet att vända sig och filma från andra hållet istället eller från sidan. Undvik motljus om det inte är en medvetet sökt effekt – silhuettbilder eller starka motljusbilder kan i sitt rätta sammanhang vara väldigt uttrycksfulla.
6. Låt det vara lustfyllt
Gör filmningen till en lek och låt barnet ha roligt. Tvinga aldrig barnet att göra saker framför kameran om det inte vill det. Undvik att tjata på barnet, annars kommer filmningen alltid att förknippas med något negativt.
7. Lugna rörelser
Filma med mjuka och fina rörelser. Sväng inte fram och tillbaka med kameran för mycket och undvik att zooma in och ut för ofta. Försök planera dina kamerarörelser så att det inte bara blir ett flackande med kameran.
8. Byt utsnitt & vinkel
Varje gång du trycker på inspelningsknappen på kameran bör du tänka på att ändra utsnitt och byta vinkel, det vill säga ändra storlek på bilden och flytta dig till en annan plats. Om du nyss har filmat barnet som leker i vardagsrummet framifrån i en stor bild kan nästa bild vara en närbild av barnet som leker filmad från sidan. Efter den bilden kan du välja att filma halvstor bild snett framifrån o s v.
Om två lika stora och snarlika bilder klipps på varandra känns det som bilden hoppar till. På fackspräk kallas det för ett jumpcut. Det undviker du genom att ändra utsnitt och vinkel. Det är precis samma princip som man använder i alla filmer. Titta och se hur de jobbar med bildklipp.
9. Filma stämningsbilder också
Det är lätt hänt att man filmar barnet hela tiden och inget annat men vill man berätta om julen 2005 är det också viktigt att man tar stämningsbilder. Exempelvis ljusstaken som brinner, vackra juldekorationer, granen och så vidare. Det ger en mer stämningsfull bild av det hela. Den typen av bilder är också bra att använda om man vill redigera filmen. Då kan man lägga den i ett skeende som man vill korta. Då kan man klippa bort ett mellanparti utan att bilden hoppar till för i klippet lägger man istället stämningsbilden.
10. Redigera filmen
Det är betydligt roligare att titta på en videofilm när man rensat bort alla dåliga scener, tajtat ihop händelseförloppet och lagt på musik och texter. Idag har de flesta en dator som är kraftfull nog för att redigera video och det finns bra och enkla redigeringsprogram från runt tusenlappen och uppåt. Det finns numera också redigeringsmöjligheter på en iPhone eller en Android-telefon. När du har redigerat färdigt filmen kan du välja hur du vill spara den, t.ex. på en molntjänst som iCloud eller liknande.
Lämna ett svar
Visa kommentarer