Social media ger fantastiska möjligheter både till inspiration och till möjlighet att uttrycka sig. Men det finns en rejäl baksida – genom att vi och våra barn hela tiden utsätts för hur man bör se ut, vara och göra så är det lätt att man själv jämför sig med alla de människor som ger sken av att vara snygga, framgångsrika och lyckliga.
I denna jämförelse finns en stor risk att man nedvärderar sig själv och känner att man inte duger som man är – vilket gäller både vuxna och barn. För att kunna inspireras av social media och andras framgångar och upplevelser (utan jämföra sig och påverkas negativt) är det viktigt att man är trygg i sig själv och ser ett värde i sig själv som person oavsett vad man gör, vilka saker man har eller hur man ser ut – att man har en bra självkänsla helt enkelt.
När ett barn växer upp så är föräldrarna en oerhört viktig del i hur barnet ser på sig själv och vad det kan. Att barnet tror på sin egen förmåga handlar om självförtroende vilket är en nog så viktig egenskap men att barnet ser ett värde i sig själv som person oavsett om man presterar eller inte handlar om barnets självkänsla.
Det handlar mycket om att barnet känner sig älskad precis som det är, att det inte måste prestera för att få kärlek utan istället kan se sitt eget värde. Ibland pratar man om villkorslös kärlek, kärlek som man får för den man är – inte för vad man gör eller presterar.
Ju bättre självkänsla ett barn har ju mer tryggt känner det sig, desto mindre påverkas det av vad andra tycker och tänker och framförallt så är ett barn med bra självkänsla inte rädd för att prova nya saker och utmana sig själv. Att ha en bra självkänsla är också en viktig del i att ha bra relationer till andra, minska risken för att få depressioner och i slutändan att ha ett lyckligt och bra liv.
Alla föräldrar önskar förhoppningsvis att ens barn ska vara så lyckligt som bara möjligt och ingen förälder önskar se sitt barn otryggt eller att bli deprimerad och olycklig. Vad kan man då göra som förälder för att ge sitt barn en bättre start i livet när det gäller just självkänsla?
Det absolut viktigaste är att ge barnet uppmärksamhet och kärlek, utan krav på motprestation från barnet. Lätt att säga men nog så svårt att uppnå i den stressade vardagen med allt som ska hinnas med – barn som inte lyssnar på en, syskon som bråkar, aktiviteter som ska bockas av, snäva deadlines i arbetet och alla andra ”krav” från samhället om hur man ska ”vara”.
För att göra det mer konkret och lite enklare för dig som förälder så kommer här 10 ganska enkla och handfasta tips i hur man tänka i sin relation till sitt barn för att ge det så bra förutsättningar som möjligt för att barnen själva ska kunna bygga upp en bra självkänsla och därmed bra förutsättningar för ett lyckligt liv.
- Visa kärlek till ditt barn.
Ett barn som känner sig värd att bli älskad, respekterad och accepterad av sina föräldrar eller andra runtomkring blir mindre rädd att göra misstag just för att de känner sig trygga i sin omgivning. Så berätta varför du tycker om ditt barn och vad det är som är så bra med just henne eller honom. - Spendera tid med ditt barn och ge ditt barn dess fulla uppmärksamhet.
Att spendera tid med ditt barn ger bra förutsättningar för att visa barnet att du bryr dig om dem, precis som de är. Stanna upp och lyssna på riktigt, inte med ett halvt öra utan visa respekt, att vad ditt barn säger är värt att lyssna på. Barnets alla tankar, känslor och idéer är lika viktiga som dina egna. Det behöver inte vara jättelånga stunder men ge barnen åtminstone några minuter varje dag där du tillsammans med barnet gör något meningsfullt utan att du som förälder har ditt fokus någon annanstans – och ja, det innebär att du ska lämna din telefon eller iPad i ett annat rum och ge ditt barn fullt fokus. För i ärlighetens namn, är ditt barn inte viktigare än din telefon? - Avdramatisera misslyckanden
Har ditt barn misslyckats med något? Kritisera inte barnet utan försök att avdramatisera det t.ex. genom att poängtera: Det gör ju ingenting! Uppmuntra hellre att det är viktigare att våga försöka, och att man lär sig av misstag eller misslyckanden. Som förälder vill du ju inte att ditt barn ska sluta våga försöka. För att uppmuntra barnet till att våga och att försöka så kan du till exempel säga – “Jag tycker om att du verkligen försöker, trots att det är svårt.”. - Ge beröm på rätt sätt.
Självklart bör man ge beröm till sitt barn men se upp för att ge överdriven beröm. Det räcker att säga “Du är duktig” eller ”Det var bra gjort”. Du behöver inte säga “Du är så otroligt duktig!”. Överdriven beröm blir oftast urvattnad och tappar önskad effekt. - Bekräfta barnets känslor.
Om barnet är ledset och får höra: ”Nej, gråt inte – nu gör vi något skoj istället.” eller något liknande så kan barnet få uppfattningen att det inte är tillåtet eller accepterat att känna sig ledsen. Om du istället bekräftar barnets känslor och säger något i stil med: ”Jag ser att du är ledsen, ska vi sätta oss tillsammans ett tag?”, så ger du ditt barn möjlighet att berätta för dig samtidigt som barnet förstår att känslor (även ”obekväma”) behöver man inte vara rädd för eller trycka undan.
Artikeln är under bearbetning och de resterade fem tipsen kommer inom kort.
Lämna ett svar
Visa kommentarer