Allt du behöver veta om ekologiska barnkläder

Ekologiska barnkläder

Genom att välja ekologiska barn- och babykläder väljer du det allra bästa både för ditt barn och för miljön. Men ibland kan det vara lite av en djungel och många frågor och funderingar kan dyka upp. Hur vet jag att barnkläderna jag köper är ekologiska och vad innebär det egentligen?

Ekologiska barnkläder, eller rättare sagt miljömärkta kläder ska vara märkta med någon av certifieringarna GOTS (Global Organic Textile Standard), Bra miljöval eller Svanen för att klassas som ekologiska. Det innebär att kläderna har producerats på ett hållbart sätt och att man inte har använt några hälsofarliga ämnen i tillverkningen.

Några av de större butiker och varumärken som erbjuder miljömärkta barnkläder certifierade enligt GOTS är bl.a. Lindex (kläder märkta med GOTS) och Polarn o Pyret (kläder märkta med GOTS).

Hållbar utveckling med mindre påverkan på miljö och barn

Genom att välja ekologiska barnkläder så bidrar du till en mer hållbar utveckling inom den idag väldigt smutsiga textilindustrin och i slutändan till en bättre miljö för oss själva och våra barn.

Finns det farliga ämnen i barnkläder som inte är ekologiska? Risken att det finns hälsofarliga ämnen i form av bekämpningsmedel, giftiga färger och andra kemikalier är betydligt större bland kläder som inte är ekologiska.

Eftersom barn inte är färdigutvecklade är de i regel mer känsliga än vuxna när de utsätts för hälsofarliga ämnen. Barn påverkas därför i större grad av kemikalier som tex. finns i kläder. Barn är också mer utsatta för kemikalier både pga. att de har tunnare hud samt att de ofta gärna också stoppar sina kläder i munnen då och då. Genom att välja miljömärkta barnkläder så kan du undvika att ditt barn påverkas av hälsofarliga ämnen i barnkläder.

Det gäller också att vara unik, och ge kunden vad den vill ha. Detta har gjort att väldigt många butiker riktar in sig på att sälja just ekologiska babykläder i olika stilar och varianter. Det finns både helt nischade butiker som enbart säljer ekologiska barnkläder tillsammans med de de större aktörerna som konstant utökar sitt utbud av ekologiska barnkläder.

Undersökningar och intervjuer visar att efterfrågan på ekologiska barn- och babykläder har ökat explosionsartat på senare år. Att så många efterfrågar ekologiska kläder beror främst på att är det någon som man vill ska ha det absolut bästa, så är det ens barn samtidigt som vår och senare barnens miljö har hamnat högt i fokus.

varfor-valja-ekologiska-barnklader

Föräldrar lägger gärna extra pengar för att få vara helt säkra på att deras barns kläder inte innehåller miljöfarliga ämnen och kemikalier. Men utöver detta så är det också ett ställningstagande. Folk idag är i allmänhet beredda att betala ett litet högre pris, för att visa sin lojalitet mot de som kämpar för bättre miljö och goda arbetsförhållanden.

Men vad är egentligen ekologiska barnkläder och räcker det att man t.ex. använder ekologisk bomull i sin produktion?

Bomull och ekologisk bomull

Bomull är ett textilfiber som växer på bomullsbusken i små duniga bollar, namnet bomull kommer med största sannolikhet från tyskans baumwolle som rakt översatt betyder trädull, dvs. ull som kommer från träd. Bomull odlas till största delen i USA som står för totalt 40% av all världens bomullsodling, därefter Kina, Indien Uzbekistan och Pakistan.

När man odlar bomull som är det vanligaste materialet för barn- och babykläder – ja faktiskt för all typ av kläder, så används i regel stora mängder bekämpningsmedel. Vanlig bomull är faktiskt den mest besprutade grödan i världen vilket förgiftar dricksvattnet i fattiga länder, världen runt.

Dessa bekämpningsmedel påverkar både de som arbetar med att skörda bomullen, närmiljön där bomullen odlas och kan också påverka de som till slut ska bära kläderna. Bomullen besprutas främst för att få bukt med de insikter som angriper bomullsbusken och skadar grödorna men dessvärre så drabbas även närliggande växt- och djurliv vilket rubbar den biologiska mångfalden där bomullen odlas.

Ekologisk bomull odlas däremot helt utan bekämpningsmedel och utan konstgjort gödsel. Vid odling av ekologisk bomull används istället organisk kompost, det innebär att massor av nyttiga smådjur också kan leva i jorden och hjälpa till att skapa bra jord och växtlighet och inga onödiga kemikalier kommer ut i naturen.

För att det ska gå att odla bomull ekologiskt så behöver bönder ägna sig åt växelbruk, dvs. odla bomull under ett år och därefter en annan gröda nästa år – annars utarmas jorden och risken för angrepp av insekter ökar. Att odla bomull utan bekämpningsmedel och utan konstgödsel och vara tvungen att använda växelbruk ställer höga krav på de bönder som ändå vill odla sin bomull ekologiskt.

Knappt 1 procent av all bomull i världen är ekologisk men andelen ökar gradvis, bland annat för att efterfrågan på mer hållbara alternativ för kläder och framförallt barnkläder. En gissning är att en stor del av denna procent ekologisk bomull går till just ekologiska barn- och babykläder. Denna gissning utgår från att något man som förälder är beredd att lägga mycket pengar på, så är det att ens barn skall ha det bra.

Då ekologiska barn- och babykläder inte innehåller skadliga ämnen och färger, så är dom ju givetvis bättre för både små och stora barn (och naturligtvis även vuxna). Och bättre för miljön, vilket bidrar till en hållbar framtid. Och för vilka är det viktigt att miljön bevaras. Jo, dem som växer upp nu, våra barn.

En stor fördel med ekologisk bomull, förutom de rent miljömässiga aspekterna är att bomullen får växa till sig långsammare och bildar därför starkare och segare fibrer, vilket i sin tur ger bättre kvalitet på textilen och därmed på de kläder som tillverkas.

Men räcker det att kläderna är gjorda av ekologisk bomull för att veta att kläderna är hållbart framtagna och fria från hälsofarlig ämnen? Det enkla svaret är nej. Ekologisk bomull är naturligtvis bra, både miljömässigt och kvalitetsmässigt men det garanterar inte att resten av tillverkningsprocessen är ekologisk, t.ex. att giftfria ämnen används vid färgning eller liknande. Det betyder alltså inte att alla steg i produktionskedjan är kontrollerade och att kläderna som görs av ekologisk bomull garanterat görs på ett hållbart sätt – för att vara säker på att så är fallet så behöver kläderna vara miljömärkt.

Olika typer av certifieringar för miljömärkta barnkläder

Få branscher består av så stor konkurrens som branschen för barnkläder. Online så finns det oändligt många stora och små butiker som säljer barn- och babykläder. Många av dem enbart webbaserade. En google-sökning på ordet barnkläder ger drygt 15 miljoner träffar. Inte illa i ett land med endast 10 miljoner invånare.

Men hur vet man då att kläderna som man köper till sig barn är ekologiska , producerade på hållbart sätt och fria från hälsofarliga ämnen? Det enklaste och säkraste sättet att försäkra sig om just detta är att köpa kläder som har någon av de certifierade miljömärkningarna.

Den främsta typen av märkning för ekologiska barnkläder är GOTS. GOTS står för Global Organic Textile Standard och är en märkning för för textilprodukter av naturfibrer och det är den du i första hand ska leta efter om du är ute efter ekologiska barnkläder.

GOTS finns i två nivåer, en högre nivå som benämns som ”ekologisk” vilket innebär att produkten innehåller minst 95% certifierade och ekologiska fibrer. Den lägre nivån som benämns ”gjord med ekologisk” t.ex. bomull innebär att produkten innehåller minst 70% ekologisk fiberråvara.

Märkningen med GOTS tar också hänsyn till miljön i alla steg och även det sociala ansvaret i hela produktionskedjan, allt från odling till beredning och slutligen till produktionen av det färdiga plagget. Det innebär att hela kedjan är kontrollerad, den ekologiska odlingen, alla kemikalier som används i beredning och färgning av tyget samt arbets- och lönevillkor för de som arbetar med produktionen av kläderna

Global Organic Textile Standard

Det finns även andra certifierade märkningar där de två svenska varianterna Svanen och Bra miljöval är några. Dessa är dock inte lika utbredda eller vanliga och det kan vara svårt att hitta kläder som har denna märkning.

Det finns också en del andra märkningar som kan vara bra att känna till, dessa märkningar innebär en viss nivå av miljö- och hållbarhetstänk men lämnar tyvärr ganska mycket kvar att arbeta med.

Ett av dessa är BCI, Better Cotton Initiative är en märkning som har blivit allt mer vanlig – problemet med denna märkning är att den är väldigt luddig och inte ställer särskilt höga krav på produkter som kan märkas med detta. Givetvis är denna typ av märkning bättre än ingenting alls men räkna inte med att dessa kläder är framtagna på ett hållbart och socialt rättvist sätt.

Vill du välja ekologiska barnkläder som faktiskt ställer krav på att kläderna är tillverkade på ett hållbart och för miljön bra sätt så välj hellre kläder som är märkta med GOTS.

Tips för för en mer hållbar konsumtion av barnkläder

Utöver att köpa ekologiska barnkläder som företrädesvis är certifierade enligt GOTS så finns det en del andra tips kring hur du kan tänka för att minska påverkan på miljö och få en mer hållbar konsumtion av barnkläder för dina barn.

  • Tänk gärna unisex då du köper kläder. Det kan löna sig på fler än ett sätt att köpa hållbart och könsneutralt. Dessa barnplagg blir då oftare både lättare att återvända mellan syskon av olika kön och bekantas barn och ofta lättare att sälja vidare. Samtidigt så bidrar du till att luckra upp de annars kanske stereotypiska könsrollerna.
  • Köp gärna kläder av riktigt bra kvalitet som håller länge, även dessa kläder är lättare att återanvända eller sälja och kan därmed användas under en längre tid.
  • Köp begagnat eller byt kläder med vänner och bekanta. Kanske redan självklart för de allra flesta men barn växer snabbt och barnkläder hinner ofta inte användas så länge innan de är för små.
Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.