Artiklar

Läkare online – hur funkar det?

Allt flera aktörer erbjuder dig eller ditt barn att låta en läkare göra en enklare undersökning direkt online på din dator eller via din mobil. Men hur funkar det och vilka olika alternativ finns det egentligen?

234visningar

Sedan en tid tillbaka så finns numera möjligheten att istället för att packa in sig själv och barnen i en bil för att köra till närmaste vårdcentral, ringa ett videosamtal direkt från sin mobil eller dator för att få prata med en läkare. Men hur funkar det egentligen och vad finns det egentligen för olika alternativ?

Kry var en av de allra första att erbjuda möjligheten att träffa läkare online och lanserade sin online-baserade verksamhet 2015 och har nu hunnit med att bedriva sin verksamhet under några år. Hos Kry kan man få råd, recept eller remisser. Ett ”besök” som egentligen är ett videosamtal kostar 250 kr för vuxna (dvs. för de som är 20 år eller äldre, är man över 85 år så är det också då gratis) och det är självklart gratis för barn och ungdomar. Kry erbjuder också hemleverans av läkemedel och har du ett frikort så gäller det även hos Kry. Kry erbjuder väldigt generösa öppettider vilket innebär att du kan ”besöka” en läkare enkelt och smidigt från ditt hem alla dagar 06.00-24.00.

Som småbarnsförälder är Kry en skänk från ovan. Det är lättare att träffa vår läkare i mobilen hemifrån. Carl, 37 år.

Hur funkar det då? Hos Kry innebär det att du besöker deras webbplats och där laddar ner deras app. När väl appen är nedladdad i din telefon så loggar du in med mobilt bankid och då får du svara på några frågor och beskriva dina besvär. Därefter väljer du om du direkt vill prata med en läkare via drop-in eller boka en tid, isamband med detta så betalar du också besöket om det skulle behövas, vanliga kreditkort och Klarna erbjuds. När det är dags att prata med läkaren så kontaktar läkaren dig via appen och sedan sker läkarbesöket som ett vanligt läkarebesök med skillnaden att ni har ett videosamtal, besöket kan vara upp till 15 minuter. Läkaren journalför besöket precis som vanligt och behöver du ett recept eller intyg så får du det direkt efter att samtalet av avslutats. Behöver du en remiss vidare till specialist så skickas även dessa direkt efter ditt besök.


Medicoo är en relativt nystartad läkare som också finns tillgänglig i din mobil eller i din dator. Precis om hos Kry så erbjuder Medicoo läkare online till samma kostnad, dvs. 250 kr per besök och gratis för alla under 20 år och över 85 år. Även hos Medicoo är det generösa öppettider, kliniken har öppet alla dagar året om 08.00 – 22.00.

Lämna ett svar