Att första gången resa med barn är ofta en helt ny upplevelse som många nyblivna föräldrar fasar över. Att resa med barn kräver i regel bättre planering än vad man är van vid från de gånger man rest själv (eller med andra vuxna) och betydligt mer packning.
Det finns många prylar som väsentligt kan underlätta resandet och göra så att både barn och föräldrar får en bättre upplevelse av resan. Det finns resesängar, små lätthanterliga paraplyvagnar, UV-skydd att använda på solsemestern, bärselar m.m.
Då vår dotter var ca 7 månader gammal gav vi oss i väg på en tre veckor lång resa till USA. Vi hade länge önskat att göra ett USA-besök (vårt första) och ville se både öst- och västkust. Under denna resa fick vi lära oss vad som fungerade bra när man reser med barn och vad som fungerar mindre bra. På denna sida kommer vi att samla råd och tips för alla föräldrar som första gången tillsammans med sitt eller sina barn planerar att ge sig på resa.
Resan till USA började med en bilresa från Växjö (där mina svärföräldrar, som följde med på resan, bor) till Malmö. Första erfarenheten av att resa lite längre med barn är att det lätt blir väldigt mycket packning. 4 vuxna med packning och därtill ett mindre barn med behov av vagn, mängder av blöjor, modermjölksersättning (istället för amning), kläder m.m. tar mycket plats. Trots att vi hade en kombibil av modell större så fick vi trängas ordentligt i bilen på väg till Malmö.
Bilen parkerade vi sedan i ett parkeringshus som ligger vid den nya stationen i Hyllie utanför Malmö för att därefter ta tåget till Kastrup (ska man vara bortrest en längre tid så kan det lätt bli dyrt att ställa bilen på Kastrup). Nästa erfarenhet var att mycket packning blir ännu bökigare när man ska släpa den (samtidigt som man har sitt barn med sig) och inte har en bil som transportmedel – tack och lov så var vi ju fyra vuxna som kunde hjälpas åt med alla väskor. Hade vi bara varit två så hade vi nog fått tänka om vad det gällde packningen och lämnat en del saker hemma. Vi kan ju tillägga att vi denna gång inte hade med någon resesäng, den hade vi ännu inte köpt.
Väl på flygplatsen så var det väldigt skönt att checka in merparten av bagaget, för att bara behålla de viktigaste sakerna, vilket i vårt fall betydde handbagage med toalettartiklar, datorer, kameror och naturligtvis skötväskan. Vi valde också att packa våra paket med modermjölksersättning i handbagaget för att minska risken att detta skulle försvinna i händelse av att flygbolaget skulle slarva bort vårt incheckade bagage.
Modersmjölksersättning finns naturligtvis också att köpa i USA men det kan vara svårt att hitta rätt sort och det kan skilja sig en del från den sort som barnet är van vid, vilket kan innebära problem (det kan t.ex. hända att barnet matvägrar). För att slippa riskera detta valde vi att ta med ersättning så att det skulle räcka under hela resan (vilket det också gjorde). Det var också en intressant känsla att traska igenom säkerhetskontrollerna och röntgenmaskinerna med närmare 5 kg vitt pulver i våra väskor.
Förutom handbagaget så hade vi också med oss en nyinköpt paraplyvagn av märket Chicco. Vi insåg ganska snart att vår vanliga barnvagn från Bugaboo skulle bli olämplig att ta med oss på alla flygningar, dessutom skulle vi med största säkerhet inte få ta med vagnen innanför säkerhetskontrollerna utan istället behöva checka in vagnen. Paraplyvagnen däremot går att fälla ihop och blir så liten så att den lätt går att få igenom röntgenmaskinerna och därmed får man också använda den inne på själva flygplatsen (området efter säkerhetskontrollerna). Att kunna ha med sig vagnen och låta vår dotter Elsa sitta i den när vi gick runt och kunna sova när hon ville (vagnen från Chicco går att fälla så att det blir helt plant för att kunna ligga) var guld värt. Så ska ni ut och resa och tillbringa tid på t.ex. flygplatser tillsammans med en liten, ta med en en resevagn/paraplyvagn!
Den fungerar i regel också bra som packåsna och vår vagn fick ta hand om en hel del av vårt handbagage. När man ska kliva på flyget så lämnar man helt enkelt vagnen ihopfälld precis utanför planets dörr så läggs vagnen in i ett separat utrymme i planet av lastningspersonalen, när ni checkar in så se bara till att ni får en särskild lapp/bricka som man kan fästa på vagnen. När man sedan hade landat så brukade vagnen åter dyka upp utanför flygplanet (förutom på Kastrup där vagnen istället hamnade på det vanliga bagagebandet). Ett tips är att fråga personalen på flyget innan ni går av var de normalt brukar lämna medtagna barnvagnar.
Väl framme i New York som var vår första anhalt (efter en mellanlandning i Toronto) så hade vi en beställt taxi som hämtade oss, eller rättare sagt en limo. Eftersom vi hade så mycket bagage och var 5 personer så hade vi fått ta två vanliga taxibilar, så denna gången lyxade vi till det lite med en stor svart limousine. Vi hade också beställt en bakåtvänd barnstol till vår dotter, dock fick själva spänna fast allt och chauffören var inte särskilt behjälplig. Tydligen så får de inte instruera hur den ska sitta, detta för att inte riskera en ev. rättsprocess i händelse av olycka – kanske inte helt oväntat när det gäller USA! Första dagarna i USA tillbringade vi på Long Island hos några släktingar till min sambo.
Tack för ett bra inlägg, vi ska också ut och resa snart med en liten en så det är bra att ta del av andras erfarenheter. Fast jag tänkte bara tillägga att det där med bilbarnstolar är samma här i Sverige, vi hyrde en bil i tornedalen i somras med ett babyskydd och vi fick också sätta fast allt själva. Fast där var de mycket trevligare och förklarade att det var för att VÅR försäkring inte skulle gälla… Men jag antar att det är samma princip…
Behöver man deklarera att man tar med sig ersättning och välling till USA? Vill undvika onödigt pyssel men vill heller inte få en prick/betala böter om de upptäcker att man tar med det utan att deklarera…
Hej Jessica,
om du har ditt barn med dig då du reser så tror jag inte att man behöver deklarera ersättning och välling. Det behövde vi i alla fall inte göra då vi åkte till USA. Vill du vara säker så kontakta din resebyrå/flygbolag eller vänd dig till USA’s ambassad i Sverige. Lycka till med er resa!
/Christian