Bästa babyskyddet 2023 – Hitta perfekta skyddet till din bebis för bilen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bebis i ett babyskydd i en bil.

Känslan när man lämnar BB med sitt nyfödda barn och ska sätta sig i bilen för att ge sig hemåt och in i vardagen med sin nya lilla guldklimp är något alldeles speciellt. Att det nyfödda barnet har det bekvämt och framförallt säkert i bilen är en självklarhet. Vilket babyskydd som är det bästa för ert barn och era behov är dock inte helt lätt att veta, särskilt inte som förstagångsförälder.

Det finns flera tillverkare av babyskydd och många olika modeller att välja mellan så hur ska man veta vilket babyskydd som passar bäst för sitt barn och vilket babyskydd är egentligen bäst i test? Och vad är det egentligen som skiljer de olika babyskydden åt?

Det absolut viktigaste med ett babyskydd är att det skyddar barnet på bästa sätt om det skulle utsättas för en krock eller kollision. Alla babyskydd som säljs på den svenska marknaden uppfyller de hårt ställda kraven som bland annat EU ställer. Dock finns det olika standarder som är olika gamla. Den senaste säkerhetsstandarden från EU benämns som i-Size eller UN/ECE R 129 och kom 2013. Vill du ha det mest säkra babyskyddet till ditt barn så ska du se till att babyskyddet följer denna säkerhetsstandard vilket alla babyskydd som benämns med I-size gör. Du kan läsa mer om I-size och andra säkerhetsstandarder längst ner i denna artikel.

Utöver det självklara som just säkerhet vad bör man mer tänka på när det gäller köp av babyskydd? En viktig faktor är att babyskyddet är så bekvämt för barnet som möjligt. De allra flesta babyskydd levereras med en typ av enkel insats som gör det extra bekvämt för barnet då det är nyfött. Allt eftersom barnet växer så kan denna insats tas bort.

Andra faktorer som är viktiga att beakta är hur smidigt och enkelt babyskyddet är att fästa i bilen och transportera. Vi uppmuntrar alla som köper ett babyskydd att även köpa till en så kallad bas. En bas är en fästanordning som man fäster i bilen, ofta via Isofix-fästen (du kan läsa mer om Isofix i artikeln Vad är Isofix och hur fungerar det?) och som gör det extra smidigt och säkert att sätta i babyskyddet. Ett vanligt misstag som innebär en osäker bilfärd för barnet är att babyskyddet har fästs på ett felaktigt sätt då det är ganska krångligt att fästa ett babyskydd med bilbältet, den risken minskar avsevärt genom att istället använda en bas där man istället helt enkelt klickar i babyskyddet.

Andra delar som kan vara intressant att veta när man ska köpa ett babyskydd är om det passar ihop med den barnvagn man har eller planerar att köpa. I många fall behöver man ta med sig barnet kortare stunder till och från bilen och då är det väldigt smidigt om barnet kan sitta kvar i babyskyddet och man helt enkelt sätter på babyskyddet direkt på chassit till sin barnvagn. På så sätt slipper man lyfta upp och ev. väcka barnet t.ex. då man är och handlar.

Ett babyskydd kommer sannolikt att smutsas ner av barnkräk, mat och annat och en fördel är om tyget är avtagbart och tvättbart. En annan fördel kan vara att babyskyddet har ett inbyggt bra solskydd eller andra smarta funktioner.

Bästa babyskydd 2023

Nedan har vi valt ut de babyskydd som vi anser vara de bästa babyskydden i de olika prissegmenten premium, mellan och budget. Detta är våra sammanställda rekommendationer men vi uppmanar dig som har tid och intresse att själv fundera över vad du värderar högst och att läsa på innan du köper ditt babyskydd. Efter våra rekommendationer nedan beskriver vi också några av de saker som är värt att känna till när det gäller babyskydd och denna information är en bra start om du vill läsa på lite mer.

1. Bästa premiumval – Babyskyddet Aton M I-size från Cybex

Babyskyddet Aton M I-size från Cybex

Som bästa babyskydd i premiumsegmentet har vi valt babyskyddet Aton M I-size från bilbarnstoltillverkaren Cybex. Babyskyddet från Cybex har samma typ av sidokrocksskydd (Linear Side-Impact Protection, LSP) precis som deras större bilbarnstolar. Babyskyddet har ett extra brett Y-bälte med mjukt vadderade bälteskuddar och har fått väldigt bra betyg i flera krock- och säkerhetstester.

Som en extra säkerhet så kommer också babyskyddet med något som Cybex kallar SensorSafe som är en typ av sensor som du fäster på barnets bilbälte. Sensorn fungerar som ett övervakningssystem och via en app i din mobil håller du dig uppdaterad om ditt barns säkerhet och hälsa under bilturen. SensorSafe notifierar dig om klämman tas loss (med risk för att barnet kan ta sig loss) eller om det är för varmt eller för kallt för barnet.

Ett av de riktigt bra delarna med detta babyskydd är det stora inbyggda solskyddet som skyddar barnet från ljus och solstrålar (skärmen motsvarar SPF50). Babyskyddet finns i många färger och utföranden och det finns mängder med tillbehör i form bas med Isofix-fäste, adaptrar till barnvagnar och mycket annat. Väljer du att köpa deras bas M I-size kan denna också användas till nästa storlek av bilbarnstol från Cybex. På så sätt räcker det att köpa nästa bilbarnstol löst utan att behöva köpa en ny bas.


2. Bästa val i mellansegmentet Maxi-Cosi CabrioFix

Till bästa babyskydd i mellansegmentet har vi utsett CabrioFix från den välkända tillverkaren av bilbarnstolar Maxi-Cosi. CabrioFix har funnits under en längre tid men har under årens lopp förfinats och vidareutvecklats. Babyskyddet har trepunktsbälte med vadderade bälteskuddar, möjlighet till bas med Isofix, inbyggt solskydd samt extra vaddering för de allra minsta barnen, denna vaddering kan tas bort då barnet blir större.

Prismässigt ligger babyskyddet CabrioFix strax under babyskyddet från Aton M från Cybex, så någonstanns mellan 1 400-1 800 kr.


3. Bästa budgetval – Beemoo babyskydd

Till det bästa babyskyddet i budgetsegmentet har vi utsett babyskyddet från Beemoo. Babyskyddet är ett enkelt men snyggt och stilrent babyskydd för barn upp till 13 kg. Babyskyddet har en låg vikt på 2,7 kg och är godkänt enligt EU's normer samt E-märkt. Babyskyddet har ett trepunktsbälte, justerbart bärhandtag och en enkel sufflett. Ventilerad klädsel i sits och rygg samt extra stoppning gör det extra ombonat för barnet.

Babyskyddet är enklare och saknar kanske några av de tillbehör man kan önska, t.ex. i adaptrar till barnvagn men är med sitt pris på under 500 kr ett prisvärt alternativ för dig som är ute efter ett bra budgetalternativ. Priset med komplett bas Monza från systerföretaget 2ME ligger på ca 1 000 kr.


4. Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size Babyskydd

Babyskyddet Pebble Pro i-Size från Maxi-Cosi är ett stilrent och funktionellt babyskydd för de allra minsta barnen. Babyskyddet är helt kompatibelt med ett antal olika baser med Isofix från Maxi Cosi. Babyskyddet kan också fästas direkt i bilen med bilbältet, men vi rekommenderar ändå att man köper en bas och använder med sitt babyskydd.

Detta babyskydd har denna gång testats tillsammans med Maxi Cosis bas 3WayFix, vilken ger en utmärkt återkoppling vid montering. Risken att göra något fel då du fäster babyskyddet är minimal tack vare lamporna som med grönt och rött ljus visar att monteringen har genomförts korrekt tillsammans med det tydliga klick-ljudet.

Maxi Cosi Pebble Pro i-Size får bra betyg för barnets komfort. Det medföljande inlägget avsett för spädbarn utgörs av två olika delar, vilket gör det ännu enklare att anpassa babyskyddet allteftersom barnet växer. Både inlägg och babyskyddets klädsel är ordentligt mjuk och mysigt ombonad.

Även selen till barnet får bra omdöme. Precis som på tidigare versioner av Pebble står axelremmarna uppåt när selen öppnas. Det gör att det blir mycket enklare att placera barnet i babyskyddet. Remmarnas vadderingar kan inte heller glida nedåt utan stannar på plats och skyddar barnets hals. När man vill göra selen längre har Pebble Pro en smidig funktion som innebär att den förlängs lika mycket på båda sidorna, även om man bara drar ut den ena axelremmen, riktigt smart!

Suffletten till Pebble Pro i-Size ger ett bra solskydd och utgörs av en skärm som utfälld fästs på handtaget, dock kan suffletten upplevas vara i kortaste laget. Bärhandtaget är bekvämt och babyskyddet är med sina 4,1 kg lätt att bära och hantera. Totalintrycket av babyskyddet är genomgående positivt med hög säkerhet, bra komfort för barnet och smarta funktioner!


När behöver man köpa ett babyskydd?

Alla som är gravida och väntar barn eller precis har fått en ny liten bebis behöver i regel ett babyskydd. Ett babyskydd fungerar som en bilbarnstol fast för de allra minsta barnen och innebär bl.a. en annan lutning som innebär att barnet blir mer liggande, detta för för att skona barnets rygg från belastning som uppkommer då barnet sitter mer upprätt.

Rekommendationen är att använda babyskydd från det att barnet är nyfött tills att barnet blir ca 9-12 månader gammalt eller väger ca 12-15 kg. De olika babyskydden som finns är lite olika i storlek och konstruktion, därför kan det skilja sig lite mellan dessa och när man bör växla över till en vanlig bilbarnstol. Det är dock viktigt att babyskyddet är lagom stort till barnet. Barnet ska kunna vila stadigt och bekvämt och ha skydd för hela huvudet. Om någon del av barnets huvud sticker upp ovanför kanten på babyskyddet innebär det att det är dags att byta ut det till en bättre anpassad bilbarnstol. På Trafikverkets webbplats hittar du samlad information om deras rekommendationer runt babyskydd och bilbarnstolar under Barn i bil – Trafikverket.

Precis som bilbarnstolar så kan babyskydd vara både framåtvända och bakåtvända. Bakåtvända är vanligast och också det som vi rekommenderar, då bakåtvända babyskydd ger det bästa skyddet för ditt barn.

De allra flesta babyskydd passar i alla vanliga bilar och det finns i regel adaptrar och enkla funktioner så att det ska vara enkelt att spänna fast babyskyddet i bilen med bältet och ta bort den när man är framme. Vill man ha det extra säkert och smidigt så rekommenderar vi att man också köper en så kallad bas till sitt babyskydd. En bas är något som man installerar i bilen med några enkla handgrepp, ofta genom att använda de universella Isofix-fästena som de allra flesta moderna bilar idag är utrustade med. Babyskyddet klickar man sedan i basen och lossar med ett smidigt handgrepp. De stora fördelarna med att använda en bas till sitt babyskydd är att risken för att man monterar babyskyddet fel (särskilt i en lite stressad situation) minskar jämfört med att spänna fast babyskyddet manuellt med bilens bälte. Dessutom är det både lättare och smidigare att sätta dit och ta bort babyskyddet från bilen vilket gör det mer sannolikt att barnet t.ex. inte vaknar när man flyttar det.

Ett bra babyskydd är en viktig investering som bidrar till att hålla ditt barn säkert i bilen och ger det bästa skyddet vid en eventuell krock. Samtidigt är ett smidigt babyskydd ett bra komplement till barnvagnen den första tiden då man ofta, vid kortare tillfällen som t.ex. vid handling eller liknande, enkelt kan ta med barnet och bära det i babyskyddet.

För att få ett ännu mer mångsidigt babyskydd så kan ofta skyddet kompletteras med adaptrar som gör att babyskyddet passar på den barnvagn man har, då kan man t.ex. flytta över barnet enkelt och smidigt från bilen till en barnvagn utan att behöva väcka eller lyfta upp barnet.

Var ska man placera babyskyddet i bilen?

Tidigare nämnde vi att bakåtvända babyskydd ger bästa säkerheten men var i bilen ska man sätta ett babyskydd för att det ska vara så säkert som möjligt? Allra säkrast från påverkan utifrån vid en eventuell kollision är det i baksätet, om man är flera vuxna i bilen så rekommenderas därför att babyskyddet placeras i baksätet. Är man flera vuxna i bilen så är det naturligtvis också säkrast att den vuxna som inte kör kan ge full uppmärksamhet till barnet om barnet t.ex. behöver dricka eller är ledset.

Kör man bilen själv med barnet är det oftast enklast om även barnet sitter i framsätet. Det är oerhört viktigt att man kontrollerar att krockkudden (airbag) är urkopplad på den plats som man placerar babyskyddet. En modern krockkudde, t.ex. på passagerarsidan i framsätet utlöser med enorm kraft, även vid en mindre kollision, och kan allvarligt skada ett barn som sitter på denna plats i ett bakåtvänt babyskydd. Så kom ihåg att alltid stänga av en eventuell krockkudde, antingen genom nyckel som är vanligt på modernare bilar eller genom att be en auktoriserad verkstad koppla ut den.

Ett annat av de riskmoment med att ha barnet i passagerarsätet då man kör är risken för att barnet tar uppmärksamhet från föraren och då ökar risken för att råka ut för en kollision. Här får man som nybliven förälder och förare försöka anpassa körningen till barnets behov, om barnet t.ex. behöver tröstas så är det bästa alternativet att stanna bilen och ta en liten körpaus, istället för att ge både barn och trafik rätt fokus.

Oavsett om babyskyddet placeras i framsätet eller i baksätet är det viktigt att barnet använder det bältet som hör till babyskyddet, dessa bälten kan vara antingen trepunktsbälten eller fempunktsbälten. Skyddet ska sitta stadigt ska inte luta för mycket, avståndet till det som är framför, instrumentbrädan som barnet sitter fram eller sätet framför om barnet sitter bak, ska vara så stort som möjligt.

Om man använder bilens bälte för att spänna fast babyskyddet (dvs. om man inte använder en bas) är det viktigt att bältet som som håller fast skyddet är ordentligt sträckt. Om bältet inte är fullt sträckt finns risk att babyskyddet flyttar sig och inte  fungerar som det ska i händelse av en kollision. Används bilbälte så är det vanligast att den del som normalt är vid höften på en vuxen dras över babyskyddet och den diagonala del som dras över bröstet dras bakom babyskyddet men det kan skilja sig åt något mellan de olika modellerna så läs och följ anvisningarna för just ditt babyskydd noga.

Vilka funktioner är viktiga för ett babyskydd?

I princip alla babyskydd är utrustade med ett bärhandtag, detta bärhandtag bör kunna justeras med en hand för att göra det så smidigt som möjligt då man som småbarnsförälder inte alltid har båda händer tillgängliga. Ofta finns också en sufflett som ibland sitter ihop med bärhandtaget men inte alltid. Denna sufflett är bra att ha för att t.ex. skydda barnet för solljus och för att kunna göra det mörkare för barnet då det sover.

Babyskyddets eget bälte brukar vara ett trepunktsbälte eller ett fempunktsbälte, fempunktsbälte är generellt något säkrare då risken för att barnet ålar eller glider sig ur bältet är mindre men även ett väl spänt trepunktsbälte anses som tillräckligt säkert då även dessa är fullt godkända. Det är också vanligt att ett babyskydd levereras med en typ av inlägg som gör att babyskyddet passar bra för de allra minsta, detta inlägg kan man sedan ta bort då barnet blivit lite äldre och större.

När det gäller tillbehör till babyskydd så finns det några viktiga sådana att känna till. Ett av de vanligaste tillbehören är den så kallade basen. Basen som företrädesvis sätts fast i bilen genom Isofix-fästen gör det både smidigt och säkert att sätta fast babyskyddet i bilen. Förutom basen är det också vanligt att man kan köpa adaptrar till babyskyddet som gör att det kan användas som en enkel barnvagn vid kortare promenader eller liknande.

Märkning av babyskydd

Alla babyskydd ska vara Europagodkända och E-märkta för att visa att de uppfyller aktuella säkerhetskrav. En annan märkning som är bra om babyskyddet är om skyddet är plustestat – ett plustestat babyskydd betyder att babyskyddet skyddar ditt barn extra mot höga nackkrafter som kan vara livshotande för barnet vid en eventuell frontalkollision.

Den senaste säkerhetsstandarden heter UN/ECE R 129 och benämns även med I-size. Standarden kom 2013 och ersätter den något äldre standarden ECE R 44. Inom I-size utgår man numera från barnets längd istället för barnet vikt då man bedömer lämplighet i vilken typ av bilbarnstol som passar barnet bäst. I och med standarden så etablerade man också hårdare krav på sidokrockskydd.

Hur har vi kommit fram till vilka som är de bästa babyskydden?

Vår testpanel består av flera småbarnsföräldrar som har haft möjlighet att använda babyskydd av olika märken och modeller tillsammans med sina egna barn och i sin egen vardag. Deras samlade erfarenheter ligger till grund för våra rekommendationer. Utöver dessa värdefulla insikter i vad som fungerar i vardagen har vi också granskat mängder med säkerhetstester och produkttester samt recensioner på internet och i tidningar.

Denna köpguide för babyskydd kommer uppdateras löpande för att spegla den utveckling som sker och utöka med nya babyskydd som dyker upp och samtidigt kommer vi att ta bort de babyskydd som försvinner och ersätts med nya versioner för att du som läsare ska få relevant och uppdaterad information i ditt val av babyskydd. Slutligen vill vi passa på att önska dig lycka till i ditt val av babyskydd och hoppas att du med denna köpguide har fått nödvändig information samt tips och idéer för att välja det bästa babyskyddet för dig och ditt barn!

Vanliga frågor om babyskydd och hur man använder dem

Babyskydd är en av de saker till barn som kan väcka frågor hos nyblivna föräldrar. Här samlar vi några av de vanliga frågor som föräldrar ofta har när det kommer till babyskydd och att transportera en nyfödd i bilen.

Hur länge kan man använda ett babyskydd?

Ett babyskydd kan i regel användas upp till barnet är 9-12 månaders gammalt. Dock så bör man byta babyskyddet till en bakåtvänd bilbarnstol så snart barnet kan stödja sig själv då bakåtvända bilbarnstolar i regel är säkrare för barnet. För de allra flesta innebär det att man bör gå över till bilbarnstol då barnet är 3-6 månader.

Hur länge håller ett babyskydd?

Ett babyskydd håller i cirka 5 år och i vissa fall något eller några år längre. Babyskydd som är äldre än så bedöms av babyskyddens tillverkare ha plastdelar som kan ha försvagats av ålder, användning och slitage. Därför är babyskydd som är äldre än 5 år inte lika säkra. Det går att läsa ut hur gammalt ett babyskydd är genom att titta på undersidan av babyskyddet. I plasten ska finnas märken eller instämplade klockor som visar när babyskyddet är producerat och således hur gammalt det är. Du hittar mer information om begagnade babyskydd och bilbarnstolar i artikeln Begagnade babyskydd och bilbarnstolar – så länge håller dem.

Hur många timmar kan en bebis sitta i ett babyskydd?

Det finns ingen vetenskapliga studier som beskriver en maxtid för hur länge ett barn kan sitta i ett babyskydd. Enklast är att utgå ifrån bebisens beteende och sunt förnuft. Ska man åka längre sträckor med bil är det viktigt att regelbundet ta en paus där barnet kommer upp ur babyskyddet och får ligga på mage eller sitta i famnen ett tag. Om barnet känner sig obekvämt efter en längre stund så kommer det säkert att visa det, lyssna på barnets signaler.

Vilket babyskydd passar min barnvagn?

Om man vill kunna använda sitt babyskydd på barnvagnen så behöver man välja en tillverkare av babyskydd som barnvagnen har adaptrar för. Adaptrarna som behövs är specifika för en viss typ av barnvagnsmodell. Har man t.ex. en vagn från Bugaboo och babyskyddsadaptrar för Maxi Cosi så kan man med dessa fästa de flesta babyskydd från Maxi Cosi, BeSafe och Cybex på vagnen. Detta eftersom dessa tillverkare har samma typ av fästen för sina babyskydd. Kontrollera alltid att det finns adaptrar som passar till just din barnvagn om det är viktigt att du ska kunna fästa babyskyddet direkt på barnvagnen.

När ska man byta från babyskydd?

Det är dags att byta från babyskyddet till en bakåtvänd bilbarnstol när barnet har vuxit ur babyskyddet, antingen om barnet har blivit för långt eller om maxvikten för babyskyddet överskrids. Dock är det bra att byta till en bilbarnstol så tidigt som möjligt då dessa ofta är säkrare en babyskydd, ofta kan man byta till en bilbarnstol när barnet är stort nog att sitta själv vilket vanligtvis brukar innebära vid en ålder från 3-6 månader.

Hur monterar man ett babyskydd i bilen?

Ett babyskydd kan monteras i en bil på två olika sätt. Babyskyddet kan antingen fästas i bilsätet direkt med hjälp av bilens trepunktsbälte. Vanligtvis finns instruktioner på babyskyddet om hur bältet ska dras och fästas, annars brukar det finnas beskrivet i babyskyddets tillhörande bruksanvisning. Man kan också montera babyskyddet i bilen med hjälp av en så kallad bas. Basen i sin tur monteras i bilen med bilbältet eller med Isofix (Isofix brukar vara vanligast). Ska man ofta lyfta babyskyddet i och ur bilen så är en bas absolut att föredra, både för att det är enklare och smidigare men också för att det är säkrare eftersom ett babyskydd med bas är svårt att sätta fast felaktigt.

Vad är ett babyskydd?

Ett babyskydd är den första bilbarnstolen man använder till sitt barn. I babyskyddet har det nyfödda barnet en mer liggande position jämfört med en bilbarnsstol och babyskyddet används under barnets första tid, ofta upp till 3-6 månader. Den liggande ställningen är mer skonsamt för rygg och nacke då barnet ännu inte kan sitt upp själv. Barnet spänns fast i babyskyddet med ett tre- eller fempunktsbälte. Babyskyddet har ofta ett handtag, så att man enkelt kan bära det med sig och går ofta också att fästa vid barnvagnens chassi med rätt typ av adaptrar.

Har du några kommentarer eller frågor på innehållet så tveka inte att lägga en kommentar nedan.