Bästa barngrinden – bäst i test 2022

Barn bakom barngrind

Småbarnsåren är fantastiska – men också en tid av oro för föräldrar. När barnen börjar röra sig fritt i hemmet är det omöjligt att övervaka varenda steg de tar. Under de första åren har de inte en aning om vad som är farligt eller riskfyllt, och därför är det viktigt att täppa igen farliga utrymmen som kan leda till olycksfall. Med en bra säkerhetsgrind kan man åtminstone känna sig trygg med att småbarnen hålls borta från hemmets mest riskfyllda platser, oavsett om de fortfarande kryper eller har börjat springa på egna ben. För att räta ut dina frågetecken har vi tagit fram de mest grundläggande och viktiga faktorerna inför köpet av barngrind.

Barngrinden är en mycket användbar produkt som hjälper dig att avgränsa var din bebis eller ditt barn kan ta sig i hemmet. Det är speciellt användbart ur säkerhetssynpunkt vid trappor, men kan även vara bra för att begränsa åtkomst till de äldre syskonens rum eller andra platser där barnet kan komma åt småsaker eller annat farligt.

En barngrind kan användas i flera år och är därmed en bra investering. Det finns många barngrindar att välja mellan på marknaden och de har olika design och är i varierande prisklasser. Vi har testat och granskat flera av de barngrindar som finns på marknaden och valt ut de allra bästa som vi rekommenderar.

Vårt test ska helt enkelt göra det enklare för dig att hitta den grind som passar just dig och din familj. Men vem behöver då en barngrind? Alla småbarnsföräldrar som har ett aktivt barn eller har saker du vill skydda barnet från, så som en trappa eller öppen spis, kan ha stor nytta av en barngrind. De kan hjälpa dig att slappna av under de tuffa småbarnsåren. Hur länge behöver man en barngrind då?

Många av grindarna är tillverkade för barn upp till två år och de flesta familjerna behöver en barngrind ungefär till den åldern. En barngrind kan dessutom sparas och användas till nästa barn om så önskas, därför är det klokt att välja en av hög kvalitet.

Bästa barngrinden 2022 – Topp 5

I vårt test om bästa barngrinden har vi bedömt flera olika aspekter för att kunna ge en så rättvisande bedömning som möjligt. Vi har bland annat bedömt hur enkla de är att montera, om de är krångliga att öppna, deras design och storlek samt vilket pris de har för att kunna hitta de allra bästa och även mest prisvärda barngrindarna.

När du ska välja en barngrind är det första du bör tänka på dess storlek, du har ingen nytta av en grind som är för liten eller stor för just din dörröppning eller trappavsats. Var noggrann med att mäta hemmet för att kunna avgöra hur stor barngrind just ni behöver. Du bör också tänka på hur enkel barngrinden ska vara att öppna. Har ni äldre barn som ska kunna öppna grinden? Då ska det helst inte vara för invecklat, men givetvis inte för enkelt heller då den lilla inte ska kunna öppna.


1. Safety 1st spänngrind AutoClose

Safety 1st spänngrind med AutoClose vit
Safety 1st spänngrind med AutoClose vit

Den här barngrinden från Safety 1st hyllas av många föräldrar och även våra testare blev förtjusta i den. Den är så populär för sin enkelhet att både montera och öppna samt att den har en väldigt snygg design. Det krävs ingen skruvning för att montera den utan den har fyra självhäftande fästen, dock kan du skruva fast den om du så önskar.

Grinden passar för öppningar på 73 till 80 cm men du kan köpa till förlängningar som gör att den passar till större öppningar också. Som längst kan den bli hela 136 cm. Den här grinden rekommenderas inte för placering uppe i trappor, åtminstone inte om den inte skruvas fast. En stor fördel med den här grinden är att den har en auto-close funktion som underlättar när du har händerna fulla.


2. Lascal KiddyGuard Avant Säkerhetsgrind 120 cm

Lyxig säkerhetsgrind i form av Kiddyguard Avant i vitt från Lascal

Den här barngrinden från Lascal är tillverkad av tyg och som känns lyxig. Den är flexibel vid montering och kan användas på dörrar med en bredd på upp till 120 cm. En unik sak med den här grinden är att den knappt syns när den är ihopfälld eftersom den rullas ihop. På så sätt stör den inte den övriga inredningen. Du kan också välja mellan olika färger så som vit och grå.

Det här är en grind i premiumklassen och det märker du också på dess funktioner. Den har till exempel en timer-funktion så att du kan välja hur länge den ska vara olåst när du passerar den. Den är mycket enkel att öppna och stänga även med en hand vilket är en fördel om du bär på ditt barn.


3. BabyDan Flex L Säkerhetsgrind Skruvgrind (Tidigare Flex 3)

BabyDan Flex L Säkerhetsgrind i svart

Den här barngrinden från BabyDan är mycket flexibel då den har två avtagbara sidostycken. Grinden fungerar perfekt för användning vid till exempel kaminer som står i ett hörn. Det är en fördel att du kan använda den till att spärra av större områden och den är även bra vid grillning utomhus.

Samtidigt har grinden en snygg design och den är väldigt enkel att bygga ihop. Dock måste alla delar plockas isär när du vill ställa undan grinden. Det är mycket flexibelt att grinden kan användas såväl inom- som utomhus vilket gör att det något höga priset är försvarbart. Den har en längd från 90 cm till 223 cm vilket gör att den fungerar till de allra flesta dörröppningarna och andra platser i hemmet som du kan vilja spärra av.


4. 2Me FlexiGate rullgardinsgrind

Den här barngrinden är en så kallad rullgardinsgrind som enkelt rullas ihop när den inte används. Den kan skydda ditt barn från trappor, dörrar och andra öppningar som inte ditt barn bör kunna komma igenom. Bredden är maximalt 110 cm och grinden kan därmed användas i de flesta vanliga dörröppningarna.

Den är mycket enkel att montera med fästen som du fäster på väggen. Grinden hakas sedan på dessa fästena. Det här är en mycket snygg barngrind som passar i alla hem. Dessutom har den en unik konstruktion som gör att du kan knäppa loss den och flytta med den till andra platser vid behov. Den är också lätt för dig att öppna. Den har en snygg, vit färg som gör att den släpper in ljus i hemmet.


5. Safety 1st Resegrind

Safety 1st resebarngrind i färgen Dark Grey

Den här barngrinden från Safety 1st är den enda resegrinden vi har med på vår topplista och det är den som är bra. Den är säker och lätt att bära vilket gör den enkel att ta med. Det passar speciellt bra om du till exempel brukar resa till sommarstugan eller besöka mor- och farföräldrar och vill kunna spärra av barnets rörelseutrymme.

Grinden är lämplig för användning till barn mellan 6 och 24 månader. Dess bredd passar in i dörröppningar mellan 71 och 93 cm. Monteringen är enkel då den spänns i dörrkarmen med hjälp av fyra punkter, den lämnar därmed inte heller några märken efter sig. En annan fördel med den här grinden är att du får en förvaringsväska med vid inköpet vilket gör den ännu enklare att ta med på resan.


Säkerheten hos en barngrind

Säkerhet är självfallet den viktigaste aspekten eftersom det är själva syftet med grinden. Välj därför en grind som är tillräckligt hög för att barnet inte ska kunna klättra över – minst 65 cm i höjd är ett bra riktmärke även om de gärna får vara högre än så. Säkerställ också att det är tillräckligt tätt mellan spjälorna så att barnet inte kan ta sig förbi den vägen. Ta gärna med barnet om du ska handla i en fysisk butik eftersom det kan kännas tryggt att göra en uppskattning och jämföra de olika alternativen mot barnets längd.

Andra säkerhetsaspekter gäller vilket slags utrymme som ska avgränsas eftersom det avgör vilken barngrind som är bäst lämpad. Är syftet att hindra barnet från trappor finns särskilda trappgrindar. Behöver ett utrymme som en öppen spis avgränsas finns flexibla rumsavdelande barngrindar som går att bygga ut efter behov. För familjer med lite äldre barn som riskerar att glömma att stänga grinden finns automatiska barngrindar. När man släpper grinden efter passage så stängs den igen av sig själv. Rådgör gärna med butikspersonal eller supporten på hemsidan – de vägleder dig till det mest lämpade köpet.

Smidiga barngrindar

Känslan när inhandlade produkter inte passar och man tvingas åka tillbaka för att byta känner många igen. Ett vanligt misstag som många glömmer är att mäta utrymmet där barngrinden ska användas. Se därför till att ha tagit måtten innan du väljer – det sparar både tid och energi. Ett annat val är om man föredrar en sväng- och fällgrind som öppnas som en dörr, eller om man snarare föredrar de som dras som en rullgardin. Det finns många olika alternativ att välja mellan och eftersom de flesta håller hög säkerhet är det en smaksak.

Barngrind
Vissa barngrindar kräver skruvar men vissa kan spännas fast utan nödvändiga borrhåll.

En annan sak att ta ställning till är om man är beredd att borra och göra hål i hemmet. För de som saknar den möjligheten finns spänngrindar som monteras mellan två väggar – helt utan att du behöver göra märken i väggen. Väljer man en sådan grind är det extra viktigt att säkerställa kvaliteten då risken att grinden lossnar är högre jämfört med de som skruvas fast.

Vanliga frågor och svar om barngrindar

En säker barngrind är en trygghet under de oroliga småbarnsåren. När man väljer grind bör man ta hänsyn till dess syfte och funktioner. I den här artikeln ger vi dig allmänna råd inför det viktiga köpet och här nedan hittar du också svar på några vanliga frågor om barn- och säkerhetsgrindar.

Hur fungerar en barngrind?

Det beror helt på vilken modell du väljer. En del av dem fästs genom att du skruvar fast dem medan andra kläms fast i dörröppningen. Även hur de öppnas och stängs varierar beroende på vilket barngrind du väljer.

Vad kostar en barngrind?

Barngrindar varierar rejält i pris beroende på modell och funktioner, men även beroende på vilken storlek den har. En barngrind kan kosta allt från 200 kronor och upp till över tusenlappen.

Hur länge har vi användning för en barngrind?

Det beror på, men oftast har ni användning för den till barnet blivit två år gammalt. De flesta grindarna är anpassade upp till just 24 månader.

Vilken barngrind är bäst för att fästa i trappan?

De allra flesta barngrindarna fungerar för användning i trappan såvida det inte står i instruktionerna att den inte får användas i trappan. Det viktigaste är att du väljer en grind i rätt storlek.

Vilken barngrind ska jag välja?

Det viktigaste när du väljer barngrind är att den ska passa din budget, din dörröppning och även vara lätt för dig att montera och fästa.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.