Bästa elbil för barn 2022

Tjej i elbil för barn

En egen elbil är en något som alla barn drömmer om. Friheten att själv kunna ta sig ut på upptäcktsfärder i trädgården är enorm samtidigt som barnen får möjlighet att träna upp sina sinnen redan i tidig ålder. Elbilar finns i en mängd olika modeller, från fantasimodeller till kopior av populära bilmodeller som bland annat Volvo, BMW och Mercedes.

Elbilar kan också vara utrustade med många roliga funktioner som fräckt avgasljud, ljusanordningar, ljudanläggningar och mycket annat. Detta ger barnen en ännu större upplevelse då de tar en färd med sin elbil.

Elbilar går på uppladdningsbara batterier som normalt brukar räcka till en timmes körning innan batteriet behöver laddas. Vissa elbilar kan ha utbytbara batterier vilket betyder att man kan byta batteri då batteriet behöver laddas och ladda batteriet utanför bilen, utan att barnen behöver avbryta sin körning. Man bör kontrollera att barnet inte kan komma åt och leka med batteriet under tiden det laddas, utan att det finns möjlighet att stänga igen batteriluckan.

En elbil har vanligtvis en maxhastighet på omkring 5 kilometer per timme. Det gör att man som vuxen har möjlighet att hinna med att promenera bredvid då barnet framför sin elbil, vilket kan vara tryggt i början då barnet inte har vant sig vid elbilen ännu.

Det finns också elbilar som man kan fjärrstyra med en fjärrkontroll. Med en fjärrkontroll kan en vuxen stoppa elbilen om barnet tappar kontrollen över sin körning. Man kan också köra elbilen med fjärrkontrollen, om barnet behöver lite mer hjälp att komma igång med att köra sin elbil.

Våra tre favoriter i premium, mellan- och budgetklassen

När vi har utfört utvärderingen av elbilar har vi genomfört egna tester, lyssnat på föräldrar som har testat eller äger elbilar, granskat produktinformation och läst recensioner på nätet. De viktigaste faktorerna i detta test har varit att jämföra motorstyrka, batteritid, körupplevelser för barnen, säkerhet och en samlad bedömning av varje elbil. Detta har bidragit till att vi har kunnat hitta våra favoriter bland de elbilar som varit med i testet.

I detta test har vi utsett de tre bästa elbilarna men erbjuder också information om tre alternativa elfordon. Till testets premiumvinnare utsågs Land Rover Range Rover. Till mellanklassvinnare valdes Volvo XC90 Kinetic och testets budgetvinnare blev Mercedes Benz G65 SUV.

1. Bästa elbil premiumklassen – Land Rover Range Rover

I detta test utsåg vi elbilen Land Rover Range Rover till den bästa premium elbilen. Denna tuffa elbil erbjuder både lyx och massor av spännande funktioner som ger barnet en härlig körupplevelse. Denna elbil har plats för två barn, upp till 5 år, och har öppningsbara dörrar. Den är utrustad med en exklusive inredning som bland annat säte i konstgjort läder som även är försedd med säkerhetsbälten för maximal säkerhet. Elbilen har en svart färg med flera detaljer hämtade från originalet vilket gör att den väcker uppmärksamhet då barnen använder elbilen.

Land Rover Range Rover har fyrhjulsdrift och är utrustad med fyra stycken elmotorer med en total effekt på 140W. Med fyra elmotorer på vardera 35W är denna elbil ett riktigt kraftpaket som tar sig fram lika bra på gräs som på grus. Topphastigheten är på cirka 6 km/h men går att ställa in i tre olika hastighetslägen så att barnen lär sig att manöverera bilen bra innan de använder toppfart. Det finns också en backväxel så att barnen kan backa med elbilen. Elbilen är också utrustad med så kallad ”mjuk start” vilket innebär att elbilen startar mjukt istället för med ett ryck. Bilen är också utrustad med stöddämpare på bakhjulen, vilket ger en komfortabel gång, samtidigt som däcken består av ihåligt, solitt EVA-gummi, som ger en tyst gång och en lång livslängd.

Land Rover Range Rover har också en mycket bra batterikapacitet då den är utrustad med dubbla batterier som har en kapacitet på totalt 12V/14Ah. Batterierna är uppladdningsbara och tar drygt 10 timmar att för att bli fulladdade. Med fulladdade batterier har elbilen en drifttid på 1 till 1,5 timme. Det medföljer även en fjärrkontroll som föräldrarna kan använda för att reglera hastigheten, stoppa elbilen om barnen tappar kontrollen och även fjärrstyra elbilen. Genom möjligheten att fjärrstyra elbilen kan även mindre barn åka med i elbilen.

Bilen har även tuff LED-belysning både fram och bak och är utrustad med en ljudanläggning. Ljudanläggningen har några förinspelade låtar som barnen kan lyssna på men är även utrustad med FM-radio och Bluetooth. Detta gör det möjligt för barnen att lyssna på egen musik då de färdas i bilen genom att ansluta mobiltelefonen mot ljudanläggningen med hjälp av Bluetooth. Land Rover Range Rover är en välutrustad och lyxig elbil som ger barnen massor av körglädje.

Innan barnen kan börja utforska området på egen hand i sin nya elbil krävs det dock att en vuxen utför en del monteringsarbete. Det medföljer en tydlig bruksanvisning som gör att montering kan utföras snabbt och enkelt.

2. Bästa elbil mellanklassen – Volvo XC90 Kinetic 12V – Svart

Som vinnare i mellanklassen föll valet på Volvo XC90 Kinect som är en kopia av en av Volvos mest populäraste bilmodeller, Volvo XC90. Detta är en elbil som kommer att ge barnen en stor körglädje och massor av spännande upplevelser. Volvo XC90 elbil har plats för två barn och har monterade säkerhetsbälten så att barnen sitter säkert då de framför elbilen.

Denna elbil har en snygg svart färg med detaljer hämtade från originalet som bland annat modellnamn, grill med Volvos logotyp och även en kopia av Volvos fräcka lättmetallfälgar. Denna elbil är anpassad för barn mellan 3 till 6 år men kan också användas av barn från 1 år, då föräldrar fjärrstyr bilen med fjärrkontrollen.

Volvo XC90 Kinect har öppningsbara dörrar och motorhuv, där det dessutom finns utrymme för förvaring. Elbilen har stötdämpare på alla fyra hjulen för en bekväm och skumpfri färd. Inredningen är mycket snygg med detaljer hämtade från originalet. Både i fram och bak finns det LED-hjus som bidrar till att bilen får en fräckt utseende.

Bilen har en riktig startnyckel och är även utrustad med ljudeffekter som ger den rätta känslan då nyckeln vrids om. Bilen är också utrustad med ett ljudsystem där man dels kan spela upp förinspelade låtar men även lyssna på FM-radio. Det finns uttag för USB, SD-kort och AUX samt Bluetooth. Det betyder att barnen kan lyssna på sin egen musik då de framför bilen.

Volvo XC90 Kinect är utrustad med två elmotorer på vardera 35W vilket ger elbilen en bra prestanda så att den klarar av att köras på gräs eller ojämnt underlag. Elmotorerna ger drivning på två av elbilens hjul och topphastigheten är cirka 5 km/h. Det finns två växlar framåt, för olika maxhastigheter, men också en backväxel så att elbilen kan backas om den hamnar framför ett hinder. Hjulen är försedda med plastdäck med en gummiremsa i mitten för tystare och mjukare gång.

Volvo XC90 Kinect drivs med ett uppladdningsbart batteri som har en kapacitet på 12V/7Ah. Det ger en drifttid på mellan 30 minuter upp till 90 minuter, beroende på barnens körstil. Det medföljer två batterier som kan laddas med en medföljande batteriladdare. Det tar cirka 8 timmar att ladda batterierna fullt. Det medföljer också en fjärrkontroll som kan användas för att fjärrstyra elbilen då mindre barn åker med. Med fjärrkontrollen kan man stoppa bilen, om barnen tappar kontrollen, men också bestämma vilken växel bilen ska använda, för att begränsa eller maximera elbilens maxhastighet.

Volvo XC90 Kinect är en utmärkt elbil i mellanklassen som ger barnen en mycket bra körupplevelse och en stor frihet då de kan ta sig fram i området på egen hand.

3. Bästa elbil budgetklassen – Mercedes Benz G65 SUV svart

Till bästa elbil i budgetklassen valde vi Mercedes Benz G65 SUV som har en kreativ design och ett flertal funktioner som kommer att bidra till att barnet får en stor körupplevelse. Denna elbil har en snygg, svart färg med en design som har flera av originalets detaljer. Elbilen har ett säte för ett barn och passar barn i åldrarna 3 till 8 år och som kan manöverera elbilen själv. Då elbilen saknar medföljande fjärrkontroll bör den inte användas av barn under 3 år. Sätet har även ett säkerhetsbälte så att barnet sitter säkert i bilen.

Mercedes Benz G65 SUV har fyrhjulsdrift och drivs med två stycken elmotorer på vardera 15W. Den tar sig fram på släta ytor och välklippta gräsmattor men har inte riktigt motorstyrkan att framföras på ojämna underlag. Elbilen har två framväxlar där en växel begränsar hastigheten till 2 km/h medan den andra växel ger maxhastighet, vilket är 5 km/h. Det finns också en backväxel så att barnet själv kan backa ifrån hinder på vägen. Hjulen har stötdämpning vilket bidrar till en mjukare gång. Däcken består av hårdplast med en gummiring i mitten vilket också bidrar till en mjukare körning men också en tystare gång.

Det medföljer batteriladdare och två uppladdningsbara batterier med en kapacitet på 6V/4,5Ah vardera vilket ger en körtid på upp till 1,5 timme. Mercedes Benz G65 SUV är också utrustad med ljudeffekter och ljuseffekter som bland annat tuta och startljud. Den har två stycken frontbelysningar som kan tändas och släckas. Elbilen har också en ljudanläggning som dels har förinspelade låtar men som också kan använda SD-kort, USB-sticka för att spela egna MP3-låtar.

Elbilen Mercedes Benz G65 SUV saknar fjärrstyrning och bör därför inte användas av barn under 3 år. Utöver det bör alltid en vuxen finnas med i närheten då bilen framförs om barnet tappar kontrollen över bilen.

Mercedes Benz G65 SUV är en utmärkt budgetelbil som har bra köregenskaper och många funktioner som kommer att ge barnet en härlig bilupplevelse. Trots att elbilen saknar fjärrstyrning så är det ett mycket bra budgetval då man får mycket elbil till ett bra pris.

Alternativa elbilar

Som alternativ till testvinnarna har vi även valt att lyfta fram några alternativa elbilar som vi anser håller en bra kvalité och som är prisvärda.

Alexs Garage Elmotorcykel

Ett alternativ som vi fastnade för och som attraherar barn som gillar motorcyklar är en fräck elmotorcykel som kommer från Alexs Garage. Denna motorcykel passar för barn som har fyllt tre år. Motorcykeln har tre stycken breda däck vilket ger en bra balans som gör att alla barn klarar av att framföra motorcykeln säkert. Dock bör barnen alltid bära skyddsutrustning som bland annat hjälm då de framför motorcykeln. Motorcykeln är också utrustad med en förvaringsbox där barnet kan placera sina saker då de ska ut på motorcykelfärd.

Denna elmotorcykel har en elmotor på 25W vilket gör att den tar sig fram på underlag som finklippt gräs och asfalt. Det finns två växlar framåt, där den ena växel begränsar hastigheten för nybörjare medan den andra växeln tillåter en maximal hastighet på 3 km/h. Motorcykeln har ett uppladdningsbart batteri med en kapacitet på 6V/4,5Ah vilket ger en effektiv körtid på upp till 90 minuter. Det medföljer också en batteriladdare som laddar batteriet fullt på 10 timmar.

Motorcykeln är också utrustad med backspeglar, LED-belysning både fram och bak och en musikspelare som gör att barnen kan lyssna på musik då de är ute på färd med sin elmotorcykel. Denna elmotorcykel kan inte fjärrstyras med radiokontroll vilket innebär att barn under 3 år inte bör använda motorcykeln. Dessutom ska alltid en vuxen ha översikt över barnet då de färdas på motorcykeln i fall det händer en olycka.

Volvo S90 Elbil

Ett alternativ till våra testvinnare är elbilen Volvo S90 som har en fräck design och många detaljer som är hämtade från originalbilen. Denna elbil har plats för två barn från 3 år och har också säkerhetsbälte så att barnen kan färdas säkert. Elbilen har öppningsbara dörrar och en snygg inredning som ger mer föraren en större körupplevelse.

Elbilen Volvo S90 är utrustad med en elmotor som ger bilen en bra prestanda på främst asfalt eller andra jämna underlag. Det finns både framväxel och backväxel som gör att det går att begränsa hastigheten framåt men även att barnet kan backa från hinder. Maxhastigheten är cirka 6 km/h. Elbilen har hjul i hårdplast som har gummiring i mitten som gör att bilen kan framföras med en mjukare och tystare gång.

Volvo S90 drivs med ett uppladdningsbart batteri med en kapacitet på 12V/7Ah vilket ger en effektiv körtid på upp till 45 minuter. Det medföljer även en batteriladdare som laddar batteriet fullt på drygt 8 timmar. Elbilen är utrustad med både ljuseffekter fram och bak och ljudeffekter. Det finns också en musikanläggning som gör att barnet kan spela upp egna MP3-låtar under färden. Uttag finns för TF-kort och USB-sticka.

Elbilen kan också fjärrstyras med en medföljande fjärrkontroll vilket innebär att en vuxen kan stoppa bilen om barnet inte klarar av att stanna. Med fjärrkontrollen kan även en vuxen fjärrstyra bilen åt barn som inte själva har lärt sig att manöverera bilen säkert.

Elbil För Barn Audi Q8 12V

Denna spännande elbil som är en kopia av den populära sportbilen Audi Q8 kommer definitivt bidra till att barnen får en spännande körupplevelse. Denna elbil har plats för ett barn och är lämplig för barn mellan 3 till 8 år. Elbilen Audi Q8 är har en design som består av flera häftiga detaljer som är hämtade från originalet och är dessutom utrustad med flera funktioner som gör bilfärden än mer underhållande. Elbilen har öppningsbara dörrar och är utrustat med säkerhetsbälte för en tryggare färd. Denna elbil används lämpligast på asfalt eller andra underlag med en jämn yta.

Elbilen Audi Q8 är utrustad med två elmotorer och drivs av ett uppladdningsbart batteri på 12V. Den har två framväxlar, för olika hastigheter och en backväxel så barnet själv kan backa från hinder. Maxhastigheten är 3 till 5 km/h vilket gör att en vuxen kan gå med bredvid till dess barnet kan köra elbilen säkert själv.

Det finns också dämpning på både bakhjul och framhjul för en mjukare gång men också däck med gummiremsa som ger bilen en tystare gång. Det finns LED-belysning både i fram och bak men också en del ljudeffekter för en mer realistisk elbilskörning. Elbilen är också utrustad med en ljudanläggning så barnet kan lyssna på sin egen favoritmusik i MP#-format då den susar fram i sin sportbil. Uttag finns för USB-sticka och SD-kort.

Bilen kan också fjärrstyras med en fjärrkontroll vilket gör att en vuxen alltid har kontroll över bilen om föraren får svårt att manöverera bilen själv.

Att tänka på vid användning av elbil för barn

Det finns några saker man behöver tänka på då man ska köpa en elbil till sina barn men också då barnen ska använda elbilen så att de kan färdas säkert då de är ute på färd. Man ska alltid köpa en elbil som har ett monterat säkerhetsbälte så att barnen sitter fast i sätet under färd. Det är förstås även viktigt att man ser till att barnen använder bältet då de leker med sin elbil.

Även om en elbil normalt är stabila och har en bra balans, med tanke på att de har fyra hjul, ska de inte framföras i slutningar eller i närheten av branta kanter då bilen kan välta. Man bör även överväga att förse barnet med skyddshjälm om det finns minsta risk för att barnet kan utsättas för en olycka på den plats där elbilen framförs.

Elbilar får endast framföras på egen tomt eller på inhägnat område. Man ska även alltid ha barnet under uppsikt då det framför sin elbil så man finns nära tillhands om föraren tappar kontrollen över elbilen. Elbilar bör endast framföras av barn som har utvecklat sina sinnen så att de klarar av att utföra flera moment samtidigt, normalt vid 3 års ålder.

Dock kan elbilar användas av barn från 1 års ålder, eller då de lärt sig att sitta ordentligt, om köper en elbil som har en fjärrkontroll för att fjärrstyra elbilen. Med en fjärrkontroll kan man ställa in bilens hastighet men även stoppa elbilen om föraren hamnar i svårigheter. Det går även att gasa, bromsa och styra elbilen med en fjärrkontroll.

Vanliga frågor om elbilar för barn

Hur fungerar en elbil?

En elbil drivs av en elmotor som i sin tur får kraften från ett uppladdningsbart batteri. Elbilen är utrustad med en fotpedal. När fotpedalen trycks ned så kommer elbilen att framföras i den hastighet som man har ställt in själv. Oftast finns det två eller tre stycken växlar som har till uppgift att begränsa hastigheten. När barnet ska bromsa så släpper barnet pedalen och då stannar elbilen automatiskt. Ett batteri brukar ge en effektiv körtid på 30 minuter upp till 90 minuter innan det behöver laddas.

Vilken motorstyrka ska man välja för elbilen?

Vilken motorstyrka man ska välja beror till stor del på var elbilen ska framföras det finns elbilar med en, två eller fyra elmotorer. Det finns elbilar med tvåhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Om elbilen ska framföras på ojämnt underlag bör man välja en elbil med flera elmotorer som gör att bilen orkar ta sig fram på underlag bestående av gräs eller grus. Om elbilen är utrustad med en elmotor eller två elmotorer med låg prestanda bör bilen endast framföras på plant underlag, som exempelvis asfalt.

Hur fort går en elbil?

En elbil har vanligast en maxhastighet på 5 km/h. Dock finns det flera växlar som gör att man kan ställa in maxhastigheten själv så att barnen får tid på sig att lära sig manöverera bilen säkert. Det är vanligt med två framväxlar så att en vuxen kan begränsa hastigheten till 2 km/h eller tillåta maxhastigheten.

När kan barn själva framföra en elbil?

Barn som har fyllt 3 år kan normalt snabbt lära sig att köra sin elbil själv. Vissa barn klarar dessutom av att manövrera elbilar redan vid 2 års ålder. För yngre barn ska bilen vara försedd med en fjärrstyrning så att en vuxen kan framföra bilen.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.