För ett barn som har feber så betyder det sällan att barnet är allvarligt sjukt men det finns några saker som är viktiga att ha koll på och saker man kan göra för att underlätta för barnet.
I denna artikeln tar vi reda på hur du ska göra när ditt barn får feber och några saker som kan vara bra att veta. Vi har också testat och utvärderat flera olika typer av febertermometrar som passar bra att använda till barn för att du enkelt ska hitta den bästa febertermometern.
Att ta tempen hos barn
Det finns flera olika febertermometrar och man kan mäta barnets temperatur direkt på huden, i örat, i stjärten eller i munnen. Barnet ska ha vilat en stund, minst en halvtimme innan man tar tempen för att få så korrekt temperaturåtergivning som möjligt.
På barn under tre år så rekommenderas att man ska mäta i ändtarmsöppningen. Använd en olja eller fet salva så det inte gör ont. Termometern ska in en till två cm för att temperaturen ska kunna avläsas korrekt. För barn under sex månader så ska endast den yttersta delen in. Försöka att få barnet ligga still så det inte skadar sig. Ibland kan vara en idé att båda föräldrarna är med då tempen ska tas så att man lättare kan kontrollera att barnet inte rör sig för mycket så det finns risk för skada.
Om du har en örontermometer så kan du placera ett engångsskydd över mätdelen. Ta ett försiktigt tag om örat och dra det utåt, hörselgången ska sluta tätt om termometern. Det är den temperatur som trumhinnan avger som mäts av.
Vilken termometer är den bästa för barn?
Det finns många olika sorters febertermometrar på marknaden och det viktigast är att den är tillförlitlig, lätt att använda och lätt att läsa av. De olika sorterna lämpar sig olika bra för barn i olika åldrar.
Vi har valt ut några av de många termometer som finns på marknaden idag. Vi har också valt ut termometrar av olika typ så att du kan välja den som passar dig och ditt barn allra bäst.
Braun Thermoscan 7 IRT 6520
Braun Thermoscan 7 IRT 6520 är en örontermometer som fått bra betyg i många tester. Den finns med olika lägen för tre olika åldersspann, 0-6 mån, 6-36 mån samt för äldre barn och till vuxna.
Den läser av med både siffror och med färgdisplay som visar resultatet som grönt, gult, eller rött. Färgdisplayen är inställd efter ålder så att den blir röd tidigare för små barn. Led-skärmen är upplyst vilket underlättar när man ska läsa av i ett mörkt rum. Tyvärr så går ljudfunktionen inte att stänga ner vilket kan väcka barn (eller vuxna) som sover då man mäter febern. Lite krångligt är det att ändra åldersinställningen men annars en lättanvänd termometer som får bra resultat när det gäller tillförlitlighet.
Braun Thermoscan 7 kostar runt 500 kr och finns flera butiker online.
Braun No Touch Febertermometer (NTF 3000)
Braun är också tillverkaren av NTF 3000. Det när en ”no touch” modell som mäter temperaturen på pannan utan att man behöver nudda huden. På denna modellen har man också med färgindikator valt att påvisa temperaturer så man snabbt får ett hum om temperaturen. Visar den grönt så är det en normal temperatur.
Vid gult är den något förhöjd och vid rött så är den väldigt förhöjd. Den är lätt att använda och även här så är displayen upplyst så att du slipper tända lampan. Det går även att stänga av ljudet på denna, en klar fördel när man ska mäta på ett barn som sover. Då har den ett larm som kan ställas in på ljudlöst vid feber. Knapparna hittas lätt även om rummet är mörkt. Det är lätt att använda en panntermometer på ett barn som sover men inte lika lätt på ett litet barn som vill röra på sig.
Termometern känns gedigen och gummit ger ett bra grepp. Den har en känslig sensor och ett optiskt system för att göra korrekt avläsning av temperaturen. Den visar korrekt temperatur lika bra som de mer traditionella termometrarna.
Omron Gente Temp 521
Omron Gentle Temp 521 är en digital örontermometer för både vuxna och barn. Termometern har ett inbyggt minneskort som gör det möjligt att spara upp till 25 mätningar och på så sätt så kan du lätt se hur barnets temperatur har växlat över tid.
Termometern har en upplyst skärm och gör det lätt att se temperaturangivelser i mörker och den har även avstängningsbart ljud. Mätresultatet kommer snabbt. Denna termometer kan även användas till annat som att mäta ytor och aktuell rumstemperatur. Då kan du exempelvis mäta hur varm vällingflaskan är genom att mäta på flaskan hölje.
Medisana TM 750
Medisana TM 750 är en multifunktionell termometer som inte bara mäter feber utan också vätskor som välling och ersättning utsidor av flaskor eller badvattnets temperatur. Med andra ord så är detta en väldigt mångsidig termometer som du kan använda till mycket mer än att bara mäta feber hos barn.
Kroppstemperaturen hos barn eller vuxna kan den mäta både i örat och på pannan. För att mäta kroppstemperaturen är det mest tillförlitligt att mäta i örat än att mäta på pannan.
Feber är ingen sjukdom i sig
Vad är feber egentligen och vad är det som händer i kroppen? Ja feber är ingen sjukdom i sig utan ett tecken på att barnets immunförsvar jobbar med att ta hand om en sjukdom i kroppen, oftast en infektion av något slag. Barn drabbas lätt av feber, lättare än vad vi vuxna gör. Om barnet inte är mycket påverkat så behöver man inte göra något för att försöka ta ner febern. Barn påverkas inte av feber lika mycket som vi vuxna. De kan leka och vara i stort sett som vanligt om än ha lite varmare kroppstemperatur. Dock blir de oftast mer slöa och mindre aktiva. Barn har feber när termometern visar över 38 grader.
Har ett barn feber så är barnet oftast friskt inom tre dagar. Om barnet har feber längre än så så ska man ta kontakt med vården. Viktigast att tänka på när barn har feber är att de får i sig tillräckligt med vätska. Så länge barnet dricker är det inte lika viktigt att de äter.
Hur kan man lindra feber
Barn med feber ska stanna hemma från förskola och skola. Barnet behöver inte vara sängliggande om det finns ork för annat men barnet ska inte anstränga sig eller vara bland andra barn mer än nödvändigt, att inte vara nära hemmavarande syskon blir såklart svårt.
Det är viktigt att barnet dricker mycket vatten. Man kan även ge saft eller juice, det viktigaste är att barnet får i sig vätska eftersom kroppen jobbar på högvarv. Det är ingen fara om barn äter mindre under några dagar bara de dricker ordentligt. Glass fungerar utmärkt för ett barn med feber och brukar vara något som funkar bra och som barnen tycker om. Om barnet har svårt att dricka så kan man ge isglass och barnet får både svalka och lite vätska i sig.
Barnet kan frysa när febern stiger och även svettas när de har feber. Det ska vara svalt i rummet men inte kallt. Barnet kan sova med ett lakan över sig så det inte blir för varmt.
Läkemedel mot feber
En tumregel är att inte ge febernedsättande om barnet i övrigt mår bra. Detta för att febern är en reaktion för att försvara sig mot infektionen. Om barnet mår dåligt, inte vill dricka och har det svårt på kvällen/natten så kan men ge till exempel alvedon eller panodil som är anpassade för barn. Det kan ges från tre månader man man ska alltid kontakta vården om man ska ge till ett barn under sex månader.
Som förälder till småbarn är bra att alltid ha läkemedel mot t.ex. feber hemma. Det finns en risk att barn blir sjuka mitt i natten och då kan det vara både skönt och tryggt att ha en mindre uppsättning av vanliga med viktiga läkemedel hemma. Speciella alvedon anpassade för barn hittar du bl.a. hos Apoteket.
Från sex månaders ålder kan man ge Ipren eller Ibuprofen. Observera att man aldrig ska ge läkemedel med Ibuprofen eller andra som tillhör NSAID gruppen eller cox-hämmare då barn har vattkoppor. Det kan ge en ovanlig men allvarlig infektion hos ett barn som är sjuk i vattkoppor.
Barn under 18 år får inte ges läkemedel innehållande acetylsalicylsyra som exempelvis Treo och bamyl. Det finns en risk för en allvarlig sjukdom som kan ge hjärnskada.
En del barn får lätt mycket hög feber vilket kan vara mycket skrämmande för en förälder. Barn kan börja yra av feber, de blir förvirrade och får feberhallucinationer vilket kan vara mycket otäckt för barnet som ser, hör och känner saker som inte är verkliga. Även för dig som förälder kan det oftast vara tufft att se sitt barn i ett förvirrat och så ledset tillstånd. Det går dock ofta över ganska så snart.
Barn kan drabbas av feberkramper
Barn mellan sex månader och fem år drabbas oftare av feberkramper. Barnet har oftast hög feber, över 39 grader och febern orsakar en retning i hjärnas som gör att kroppen börjar krampa. Det är ett epilepsianfall men barnet har för den skull ej epilepsi. Det kan vara otroligt otäckt att se ett barn som krampar därför är det bra att vara förberedd på som förälder att det är ett tillstånd som kan förekomma i samband med hög feber.
Fem procent av barnen får det och av de så får en tredjedel feberkramper mer en en gång. Barnet förlorar ofta medvetandet när det får kramper, barnets kropp blir stelt och det rycker i kroppen. Huden kan bli blek eller blå. Barnet kan kissa eller bajsa på sig. Tiden upplevs som oerhört lång men kramperna går oftast över på några minuter. Som förälder kan du lätt tro att barnet har slutat att andas. Om krampen pågår i mer än två minuter så ring 112. I en del ovanliga fall så pågår de en längre tid och då är det bra att ha 112 i telefonen så att ambulans kan skickas snabbt om det ej ger med sig.
Du kan inte förebygga det men om barnet drabbas så ska du lägga barnet i framstupa sidoläge och ta av barnet kläder. Badda barnet med ljummet vatten. Ge febernedsättande i stolpiller form eftersom det ger en snabbare effekt. Alvedon eller Ipren ska sedan ges var 4:e till var 6:e timme eftersom det är viktigt att febern hålls nere.
Man ska alltid söka vård första gången barnet får feberkramp för att se så att det inte är något annat som barnet har drabbats av. Man ska också söka vård om barnet får kramper flera gånger under samma dygn. Sök också vård om kramperna håller i mer än fem minuter. Om barnet drabbas fler gånger så finns det kramplösande läkemedel som läkare kan skriva ut.
Efter att barnet haft feberkramp så blir barnet ofta väldigt trött. Denna trötthet kallas postikal trötthet och sitter i en till två timmar. Om barnet är trött och slut efter krampanfallet så bör man åka in för en bedömning. I svår fall kan barnen krampa av en infektion i hjärnan och det är bra att kunna utesluta att det inte handlar om något sådant, särskilt om det var så att barnet redan innan krampen var så sjukt att du var extra orolig. Är barnet sig själv så behöver du inte åka in, många gör dock det ändå eftersom de har varit med om en otäck händelse.
Feberfrossa kan liknas vid feberkramp men är inte samma sak. Om barnet har feberfrossa så skakar barnet i armar och ben men är hela tiden vid medvetande. Detta är kroppens sätt att få upp kroppstemperaturen. När musklerna jobbar ökar värmen i kroppen. Feberfrossa är inte farligt och är inget tecken på en allvarlig infektion.
När ska man söka vård för feber hos barn?
Feber kan vara men är sällan ett tecken på en allvarligare sjukdom. Men eftersom barnet får feber när det finns en underliggande sjukdom så förekommer det ju även allvarligare sjukdomar när barnet har feber. I de allra flesta fall så behöver man inte söka vård när barnet har feber men det finns några riktlinjer för när man ska söka vård.
- Det är viktigt att söka vård om barnet har feber över 38,0 grader och är under 3 månader gammalt. Om barnet är mellan tre och sex månader så ska man söka vård när temperaturen är 39,0 eller högre. Om barnet har 41 graders feber så ska man söka vård oavsett ålder.
- Om barnet har hög feber, ont i magen, ont i huvudet eller i öronen eller ont när det kissar.
- Om barnet har hög feber och nackstelhet.
- Vid snabb och ytlig andning eller om barnet har svårigheter att andas
- Om barnet har feberkramp för första gången så ska man också ta kontakt med vården.
- Man ska också ska vård om barnet verkar väldigt dålig och medtagen och är otröstligt.
- Det är också viktigt att ta kontakt med vården om barnet inte dricker, visar tecken på att vara uttorkad eller kissar mindre.
- Har barnet feber i fyra dygn eller mer så ska man också söka vård för barnet för att utesluta att det rör sig om något mer allvarligt.
Lämna ett svar
Visa kommentarer