Så hittar du bästa gaming datorn till ditt barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Netonnet.

Tangentbord med hand

Ska du köpa speldator till ditt barn – vi guidar dig!

Idag är datorspel någonting som är väldigt vanligt bland barn och ungdomar och som förälder blir du nog inte särskilt förvånad om ditt barn börjar prata om om att köpa eller önska sig en egen gaming dator.

Det kan krävas olika mycket av en speldator beroende på vilka spel som ska spelas, samt beroende på åldern på ditt barn. Äldre barn spelar ofta spel som kräver högre prestanda än vad de mindre barnen gör och som du säkert anat så finns det en stor mängd olika datorer att välja mellan på marknaden.

I den här artikeln ska vi försöka ge dig lite matnyttiga tips gällande vad du bör tänka på när du ska köpa en gaming dator till ditt barn och vi har även delat upp innehållet i olika ålderskategorier för att du enklare ska hitta rätt och något som passar ditt barn.

Vi diskuterar även andra relaterade och viktiga saker så som skärmtid, vad du som förälder till datorspelande barn bör tänka på gällande ditt barns spelande och vilka spel som kan vara lämpliga i de olika åldrarna.

Att välja speldator beroende på barnets ålder

För att förenkla resonemanget runt att köpa en dator av har vi valt att dela upp behoven och vanligt förekommande frågeställningar baserat på barnets ålder. Alla barn är naturligtvis olika och det är svårt att göra bra uppdelningar bara på dessa förutsättningar men kan ändå hjälpa till att ge bättre vägledning även om det i många fall kan vara högst individuellt som som passar just ditt barn allra bäst.

Speldator för barn mellan 11 och 13 år

Ett barn mellan 11 och 13 år har stor användning av en dator både för skolarbete och spelande. Ju äldre barnet är, desto högre krav har de i regel på prestanda och oftast vill de spela mer avancerade spel när de är äldre. De mer avancerade spelen behöver ofta mer lagringsutrymme, mer RAM-minne och ofta ett bättre grafikkort och processor för att kunna ge en bra spelupplevelse. En långsam dator blir lätt frustrerande och gör att spelupplevelsen och användningen av datorn kan bli ett problem.

Äldre barn har oftast mer skärmtid än de mindre barnen och en större och bättre skärm kan därför vara att föredra, likaså att ergonomin vid datorn är bra. De äldre barnen lägger oftast större vikt vid bra tillbehör också, så som datormus och tangentbord för gaming. Du kan ofta ta hjälp av barnet själv när det är äldre då de ofta vet mycket om datorer och vad som krävs för de olika spelen de vanligtvis brukar spela.

Dator för spelande barn mellan 8 och 10 år

Yngre barn kan oftast nöja sig med en dator med enklare prestanda och färre funktioner, dock är det klokt att tänka långsiktig, så långsiktigt man nu kan när det gäller datorer för spel.

Om du vill att barnet ska ha nytta av gamingdatorn även i äldre ålder bör du välja en med tillräckligt bra prestanda, alternativt en där du kan installera mer minne och utöka prestandan vid behov, något som ofta är lättare att göra på en stationär dator jämfört med en bärbar.

För en stationär dator finns ofta olika möjligheter att själv välja komponenter till datorn och därmed få den byggd utifrån dina önskemål med bättre möjlighet till uppgraderingar och justeringar efterhand.

Dator för barn mellan 5 och 7 år

För barn mellan 5 och 7 år kan en enklare dator förmodligen vara ett bra val, ofta kombinerar barn i denna ålder spelande med TV-spel och andra spel på t.ex. en surfplatta. För barn i denna ålder så brukar det funka bra om man har någon äldre extradator som en förälder eller större syskon tidigare har haft.

En stationär dator har fördelen av att vara på en plats till skillnad från en bärbar dator som lätt bärs runt, ju mindre barnen är desto större är naturligtvis risken att en bärbar dator tappas och går sönder. Även om en dator är bärbar så går det naturligtvis att ställa upp den på en plats och ett skrivbord och tala om för barnet att den ska bara vara just där och på så sätt fungera mer som en stationär. Det går ju också att köpa till en skärm och extra tangentbord och mus för att den ska kännas mer som en stationär dator.

PC eller Mac som speldator?

Att välja en PC med Windows eller en Mac är en vanlig fråga när det kommer till inköp av dator och när det kommer till gamingdatorer är en PC med Windows klart överlägsna och också absolut vanligast. PC-datorer har helt enkelt bättre prestanda och är bättre anpassade för att klara av avancerade spel (även om det finns undantag). Hårdvaran är mer anpassad för spel vilket den inte är i Mac.

Det betyder dock inte att det inte går att spela med en Mac, men spelupplevelsen är ofta långt ifrån lika bra. Dessutom är det enklare att hitta billigare PC-datorer med Windows än vad det är att hitta billiga Apple-datorer. Mac-datorer ligger ofta i det övre prisskiktet, även om man funderar på att köpa en begagnad dator.

Datorer från Apple i form av macar och MacOS är i regel mer arbetsdatorer som i huvudsak mer lämpar sig för surfande, kontorsprogram, mediaproduktion och har inte samma stöd för större delen av dagens spel som i huvudsak riktar sig mot barn och ungdomar. Spelen är allt som oftast optimerade för användning i just Windows vilket gör att de flyter på bättre där, vissa spel fungerar heller inte alls på en Mac.

Över tid kommer detta sannolikt att förändras, bl.a. på grund av att Apple numera har släppt egna processorer som ger nya och bättre förutsättningar för avancerade spel, dessutom kommer tjänster som t.ex. Google Stadia där spelen till i huvudsak körs på servrar hos Google och där man kommer åt spelet från en vanlig webbläsare oavsett vilken typ av dator man använder.

Finns det något särskilt spel som ditt barn är intresserat av så är det viktigt att undersöka om just det spelet funkar att köra t.ex. på en Mac.

Stationär eller bärbar dator för gaming?

Det finns både bra stationära datorer och bra laptops eller bärbara för gaming, frågan är sedan vad ditt barn föredrar. En stationär dator har ofta mer kraft och barnet behöver inte tänka på att ladda batteriet. De kan ofta ha en stor och rejäl skärm vilket är bra för att kunna se detaljerna i spelet, samt att det är större möjlighet att ha spännande tillbehör till en stationär dator så som tangentbord och mus.

En bärbar dator är fördelaktig om ditt barn inte bara kommer att spela hemma, t.ex. om man vill spela hemma hos en kompis eller om barnen föräldrar är skilda och barnet bor växelvis hos mamma och pappa. Dock bör du tänka på att ju större skärmen är desto tyngre är laptopen att bära med sig. En bärbar speldator med 17″-skärm väger en hel del och inte alltid lätt för ett barn att hanteras säkert. Vanligaste storlek på skärma för en bärbar är i regel 13-15″ men det finns även bärbara datorer med skärm upp till 18″.

En sak att tänka på vid köp av en laptop är att den bör vara robust om barnet råkar tappa den. Barn tänker inte lika långt som vuxna och de kan lätt glömma att datorn ligger i väskan och därfär hantera den ovarsamt. Dock är det såklart ingen garanti att en dator klarar ett fall även om den är robust, men funderar du på att köpa en bärbar dator till ett barn så välj helst inte den mest ömtåliga varianten.

Det finns alternativ med stöttåligt chassi och något spillsäkra tangentbord men det är svårt att ge några garantier för om dessa verkligen tål det som de raseras att utsättas för.

Du får helt enkelt utgå ifrån ditt barn när du väljer om du ska köpa en stationär eller bärbar dator. En stationär dator kan ta ganska stor plats så då är ett skrivbord någonting som måste finnas i barnets rum.

Fördelar med en bärbar gaming dator till barn

  • Enklare med skärm och dator i ett
  • Enklare att ta med sig mellan olika hem eller till kompisar
  • Möjlig att använda på annat sätt, t.ex. för streaming i sängen eller liknande

Nackdelar med en bärbar gaming dator till barn

  • Större risk för att den går sönder eftersom den gärna bärs runt och används på andra ställen än på ett skrivbord
  • Ofta sämre prestanda och ett högre pris
  • Svårare att uppgradera över tid

Fördelar med en stationär gaming dator till barn

  • Bästa pris och prestanda
  • Bra möjligheter för uppgraderingar
  • Ofta mer ergonomiskt över tid om man sitter mycket med datorn

Nackdelar med en stationär gaming dator till barn

  • Ofta lite krångligare då det kräver lösa tillbehör i form av skärm, tangentbord och mus
  • Kräver sin plats, t.ex. ett ordentligt skrivbord
  • Besvärligare att ta med sig (även om det så klart går att göra)

Begränsa skärmtiden för barn

Det är mycket prat om skärmtid för barn och det är faktiskt inte så att all skärmtid är negativ. Det viktigaste är att tiden framför skärmen är kontrollerad och att du som förälder vet ungefär vad ditt barn gör. Skärmtiden beror också på vilken ålder ditt barn har, små barn bör inte ha jättemycket skärmtid. Sätt dig gärna in i de spel som ditt barn spelar för att lära dig mer.

Många spel har en social funktion för barnen och för stor begränsning av skärmtiden kan begränsa barnets sociala samspel. Det är viktigt att reglerna är tydliga för skärmtiden. Om skärmtiden går ut över barnets läxor eller sysslor kan du sätta krav på att det ska genomföras innan de får lov att spela. Du bör se till helheten och hitta en balans för att ni ska få ett fungerande vardagsliv.

Att tänka på gällande datorspel

Det är bra att du som förälder har koll på vilka spel som ditt barn spelar. Många spel är försedda med åldersgränser och de har sådana av en anledning. Åldersgränsen kan bero på språket som används, våld eller att det kan vara skrämmande för barn. Det finns många spel som har en del lärande i sig och som kan hjälpa barnet att tänka logiskt eller lära sig olika saker.

Vilka specifikationer är viktiga för en speldator för barn?

När det gäller att välja dator så finns det en massa olika specifikationer att ta hänsyn till och att göra det bästa valet är inte alltid helt enkelt. Nedan förklara vi enkelt på vilka delar som man bör känna till och förhålla sig till i valet av en gaming dator.

Jag vill också passa på att tipsa om en bra guide som går lite mer på djupet när det gäller olika specifikationer, särskilt på en stationär gamingdator. Guiden är författad av en grym gamer i form av Heaton, en känd medlem av den kända gaming-gruppen NIP (ninjas in pyjamas) – här hittar du Heatons stora guide till gamingdatorer på Netonnet.

Lagring och minne på en speldator

När du ska välja dator till barnet är det viktigt att både titta på hårddiskens lagringsutrymme och på datorns minne (kallas även arbetsminne eller RAM-minne). Det är klokt att välja en så kallad SSD-hårddisk framför en mekanisk hårddisk då den är mer tålig för stötar, är snabbare och utvecklar mindre värme, dock kostar den lite mer men det är i dagsläget en bra investering att göra om du köper en ny dator. Lagringsutrymmet ska också vara stort nog för att rymma de spel som ditt barn vill kunna spela, ju större desto bättre – en rekommendation är minst 256 GB upp till 1 TB (vilket är samma sak som 1024 GB)

RAM-minnet är också en viktig faktor, det finns datorer med allt från 4 GB till flera hundra GB i RAM. Det bästa är att välja en dator med minst 16 GB RAM-minne för en bra spelupplevelse på de flesta spel även om 8 GB fungerar för enklare användning. Det är inte nödvändigt att välja mer men möjligheten finns. Oftast anges det på spelen vilket minimikrav som finns för just RAM-minnet för att spelet ska fungera bra.

På en stationär dator är det ofta förhållandevis enkelt att utöka ramminne och lagringsutrymme vid ett senare tillfälle om man behöver hålla nere priset vid inköpstillfället, det är dock i regel svårare att göra den typen av uppgraderingar på en bärbar dator.

Grafikkort och andra saker att tänka på

Du bör också ta en god titt på grafikkortet samt datorns processor för att se om den passar bra för gaming. Vissa spel har krav även på dessa för att kunna fungera optimalt. Grafikkortet gör spelet snabbare och det finns ingenting värre än när ett spel ”laggar”. En fördel med stationära datorer är att du ofta kan byta ut delar i dem för att uppgradera deras prestanda, t.ex. ett bättre grafikkort.

Lämpliga spel för åldern 5 till 7 år

Små barn brukar oftast ha större nytta av spel som kan användas i surfplattor men det finns även en del spel som fungerar bättre på en dator och där man kanske vill the möjlighet till att använda en större skärm. Det är dock många av dessa spel som erbjuder köp i app vilket du därmed bör blockera för att inte riskera dyra kostnader efterhand. Roblox är ett mycket populärt spel som även kan spelas på datorn och som har en rekommenderad åldersgräns på sju år. Där kan du spela spel som andra spelare har skapat, t.ex. det populära Adopt me där man tar hand om olika djur och byter med andra spelare, Shark bite eller Bloxburg där man bygger hus och jobbar som t.ex. pizzabud för att tjäna pengar till räkningar.

Appspel som är populära bland barn är bland annat Candy Crush och Rocket League. Rocket League kan både spelas på surfplattor och PC och kombinerar bilkörning med bollspel. Det har en rekommenderad åldersgräns på tre år och det kan både spelas online och ensam. Kolla gärna upp några av de spel ditt barn vill spela innan du låter dem göra det, alla spel är inte lämpade för barn.

Lämpliga spel för åldern 8 till 10 år

Det finns en del spel som passar utmärkt för barn i åldrarna 8 till 10 år och ett av dem är Minecraft. Minecraft har en rekommenderas åldersgräns på sju år och det har ett ”survival”-läge och ett ”creative”-läge. I överlevnadsläget handlar det om att samla mat, hitta resurser och bygga samt att bekämpa digitala monster. Allting består av block och det är ett mycket omtyckt spel bland många barn. Minecraft finns både till PC, läsplattor och TV-spel i form av Xbox och Playstation men också till Mac, även om det är bättre optimerat för att används på en PC med Windows.

Ett annat omtyckt spel som kan spelas både på konsoler och PC är FIFA. Det är ett fotbollsspel där du kan bygga ditt egna fotbollslag, spela mot datorn eller spela online mot andra spelare. Det är det mest populära fotbollsspelet i hela världen och det släpps en ny variant varje år. Det förekommer köp i spelet och du bör därför stänga av möjligheten för barnet att använda riktiga pengar i det.

Lämpliga spel för barn i ålder 11 till 13 år

Barn i den här åldern, eller åtminstone de som nått 12 år, har mycket fler spelmöjligheter om vi ser till rekommenderad åldersgräns på spelen. Det mycket populära spelet Fortnite har 12 år som rekommenderad ålder, men det spelas även av yngre barn. Tänk alltid på att de här åldersgränserna finns för att skydda ditt barn. I Fortnite handlar det om att skjuta och bygga för att stå som sista överlevare och spelat är våldsamt i sin natur även om grafiken inte är realistisk.

The Sims 4 är ett omtyckt spel där du bygger karaktärer, ger dem en karriär, bygger deras hem och skapar relationer till andra ”simmar”. Åldersrekommendationen på 12 år beror på lite nakenhet och milt våld. Overwatch och League of Legends är ytterligare två spel med 12 år som rekommendation. Båda spelen spelas online och du bildar ett lag med andra för att sedan kunna besegra motståndarlaget.

Spela på internet

Många av spelen som våra barn vill spela kan spelas på internet, vilket också innebär att ditt barn kan kommunicera med andra personer. Det finns både för- och nackdelar med det, beroende på vilken typ av människor ditt barn stöter på. Oftast träffar de på andra i sin ålder och kan skapa sig ett större socialt umgänge, men ibland spelar även äldre som kan använda sig av otrevligt språk och liknande.

Om ditt barn spelar online är det bra att du har koll på dem och även att du pratar med dem om vilka faror det finns med det. Det är viktigt att ha tydliga gränser för internetanvändning samt vilka tider internetåtkomst är okej för dina barn. Ha en öppen kommunikation med dina barn och sätt dig in i vad de gör, spela gärna med dem då och då, både för att få mer insyn men också för att umgås med ditt barn och tillsammans göra sånt som ditt barn tycker om.

Tillbehör för enkel kommunikation

Om ditt barn ska kunna kommunicera med tal med andra vid spel behöver du också köpa ett headset. Det finns snygga headset som inte kostar skjortan, satsa på ett som ändå håller något god kvalitet för att det inte ska gå sönder. Som vi nämnde ovan är barn inte lika försiktiga och eftertänksamma med hur de hanterar sina saker. Headsetet behöver ha en bra mikrofon för att andra ska kunna höra honom eller henne.

Ett annat vanligt sätt som barn kommunicerar nuförtiden då de spelar är att hetö enkelt ringa upp varandra vid didan om, t.ex. via FaceTime på en telefon eller en läsplatta.

Välj en lämplig prisklass på gamingdatorn

Det finns datorer i väldigt många prisklasser och därför kan du ofta hitta någonting som passar din ekonomiska situation. Det är klokt att lägga lite mer pengar på en gamingdator som ditt barn kommer ha användning för i flera år framöver. Om datorn du väljer har bättre specifikationer än ditt barn behöver idag kommer den att vara relativt säker för användning även även lite längre fram, såvida den inte går sönder.

Netonnet erbjuder ett stort utbud av olika gamingdatorer som kan passa bra till barn, både i form av bärbara datorer men också de mer traditionella stationära. Du hittar dessa på Netonnet – Gamingdatorer.

Om du väljer en stationär dator kan den dessutom uppgraderas efterhand och därmed kunna användas ännu längre. Dock tillkommer kostnad för en skärm om du väljer stationärt istället för bärbart. När du väl vet vilka funktioner datorn behöver ha kan du sedan leta efter alternativ i den prisklass du har utrymme för. Det är inte alltid dyrast som är bäst och du kan också välja en begagnad dator även om det också är större risk med att köpa begagnat då du kan ha otur och köpa något som fungerar dåligt.

Sammanfattning för inköp av gamingdator till ditt barn

Som du ser finns det mycket att tänka på när du ska köpa en gamingdator till ditt barn. En PC med Windows är att föredra för att kunna spela alla spel som finns på marknaden och de har dessutom i regel bättre prestanda och ett lägre pris, med tiden kommer sannolikt detta att förändras men 2021 så är det fortfarande så.

Om ni har plats och utrymme och datorn inte ofta ska flyttas runt så är det smart att välja en stationär modell, då de är enkla att uppgradera om dess kapacitet behöver utökas i takt med barnets ålder och nya behov.

Ett annat tips från oss är att du kontrollerar vilka spel ditt barn vill spela och kollar upp att de är okej för barn i den ålder ditt barn befinner sig i. Minecraft är ett mycket bra spel att börja med och det kan ni med fördel spela tillsammans. Det är en djungel av datorer därute på marknaden men med vår hjälp hoppas vi att det blir enklare för dig att hitta rätt.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.