Bästa lekhagen – bäst i test 2022

Barn i lekhage

För många är lekhagen en räddning under småbarnsåren då du kan begränsa ditt barns rörelseutrymme och därmed skapa en säker lekplats för barnet. Det finns lekhagar i trä, tyg och metall och det är upp till dig att välja vilken som passar dig.

Många vill att lekhagen ska vara portabel och kunna användas såväl inom- som utomhus och då kan trä vara för tungt. Tanken med en lekhage är inte att barnet ska spendera långa stunder där, men det kan vara till stor hjälp när du behöver diska eller laga mat och inte har full uppsikt.

Några lekhagar ser ut som grindar medan andra ser ut ut som spjälsängar och vanligtvis läggs en matta i botten som barnet kan sitta på. Du lägger sedan barnvänliga leksaker på matten så att ditt barn har någonting att roa sig med. Som förälder ska du ändå finnas i närheten men det ger dig händerna fria medan barnet befinner sig på en säker och trygg plats. Det finns lekhagar både med och utan golv och de har alla sina egna fördelar. Lekhagen är inte en förvaringsplats utan en plats för stimulans och aktivitet och det skapar du med rätt leksaker.

En lekhage kan användas från det att barnet är nyfött och sedan beror det på vilken du väljer hur länge den kan användas. Barnet ska inte längre vistas i lekhagen när de kan lyfta eller välta den och därför måste du alltid vara uppmärksam som förälder. Många lekhagar är designade så att de enkelt kan förvandlas till en säkerhetsgrind, vilket gör den mer värd sina pengar och användbar under längre tid.

Bästa lekhagen – Topp 5 2022

Vi har testat olika lekhagar för att kunna kora den bästa lekhagen 2022 och vi har valt ut fem stycken lekhagar som verkligen är i topp. När vi gjort vår bedömning har vi tittat på utseende, storlek, montering, funktioner och givetvis även priset. Vi har testat lekhagar som är anpassade för att ta med sig på resor och sådana som är skapade för att användas på hemmaplan.

När du ska välja en lekhage till ditt barn är det viktigt att du tänker på just dina behov. Den ska till exempel få plats där hemma och samtidigt rymmas inom din budget. Du bör också kontrollera om en lekmatta ingår eller inte. Om det inte nämns i produktens beskrivning betyder det med största sannolikhet att en sådan måste köpas separat. Tänk också över om du kommer vilja använda lekhagen utomhus. Det kan vara mycket användbart med en lekhage i trädgården för att hindra barnet från exempelvis vägar, giftiga buskar eller en swimmingpool.

Med lekhagen får du helt enkelt en säker plats för ditt barn där det kan leka utan någon risk för skador eller olyckor, någonting som är mycket uppskattat av småbarnsföräldrar.


Skip Hop Playview lekhage med lektavla

Playview från Skip Hop

Lekhagen Playview från Skip Hop är kungen över lekhagar. Den består av sex sektioner med stålram och klädsel av tyg. Dörren kan enkelt öppnas av en vuxen och den har en lampindikator som lyser rött när den är öppen. På så sätt kan du alltid känna dig säker på att du stängt dörren ordentligt.

Tyget är transparent för att du alltid ska kunna se barnet. En positiv sak med just den här hagen är att den har en interaktiv lektavla med åtta olika stimulerande aktiviteter som ditt barn kan roa sig med. Den går också att ta av om du så önskar. När du köper den här produkten får du även väggfästen så att den kan användas som rumsavdelare eller grind vid behov. Det här är en lekhage som rekommenderas för barn från sex månader. Den har en höjd på 70 cm och en bredd på 90 cm. Trots sitt dyra pris har den tack vare sina många funktioner en given plats på vår topplista.


Babydan Flex Lekhage

Lekhage från välkända Babydan som också går att göra om till barngrind

Babydan Flex lekhage är inte bara en lekhage utan den kan även användas som säkerhetsgrind. En riktigt bra sak med just den här lekhagen är att den har en tjock matta med höga kanter vilket är mycket praktiskt då det skyddar ditt barn från till exempel golvdrag.

Hagen har en dörr för att du smidigt ska kunna öppna den och inte behöver böja dig ner för att plocka upp ditt barn, vilket är mycket fördelaktigt för din rygg. Den består av fem sektioner på 72 cm och en omkrets på 360 cm. När du inte behöver använda den som en säker lekplats åt ditt barn längre kan den omvandlas till Babydan Flex M, L eller XL, varumärkets högkvalitativa grind som kan förhindra barnet från åtkomst till trappa, kamin eller andra farliga saker.

Denna lekhage är tillverkad av plast och metall och har spjälor så att du hela tiden kan se vad ditt barn gör. Den fick en självklar placering i vår topp 5 tack vare dess mångsidighet och ett bra pris.


Beemoo Lekhage

Beemoo lekhage i svart

Den här lekhagen från Beemoo är en så kallad reselekhage och den påminner en del om en resesäng i sin konstruktion, fast den är något mindre och kvadratisk. Beemoos lekhage är 90×90 cm stor och står på fyra ben. Du behöver med andra ord inte tänka på att införskaffa en lekmatta eftersom den har en tunn dyna i svart nylon i botten. Den kan dock upplevas något hård och kan därmed kompletteras med något mjukare om du så önskar.

Den största fördelen med just den här produkten är dess mycket fördelaktig pris, den kostar runt 400 kronor. Om du ska ha den hemma kan det kännas jobbigt att sätta upp och ta ner den, men om du reser mycket med ditt barn är den utmärkt. Du får med en förvaringsväska med handtag så det är enkelt att bära med sig hagen överallt. Sidorna är transparenta för att du hela tiden ska kunna se vad ditt barn gör. Det här är en mycket bra lekhage för sommarstugan eller på semesterresan.


BabyDan Lekhage Comfort

BabyDan lekhage Comfort i vitt med hjul

Den här lekhagen kommer också från varumärket BabyDan och den har en traditionell skandinavisk stil i vitt. Denna modell är fyrkantig och du kan inte använda den som grind när den uppfyllt sin funktion som lekhage. Dock har den en mängd andra fördelaktiga funktioner som uppskattas av många småbarnsföräldrar.

Den har bland annat smarta hjul som gör att du enkelt kan förflytta den, givetvis är hjulen låsbara så att den står still när du vill att den ska göra det. Det är därmed enkelt att ta med den från rum till rum om du har behov av det. En annan smart funktion med just denna lekhage är att den har justerbar botten. För de riktigt små barnen kan du ha botten högt upp så slipper du böja dig när du ska plocka upp barnet. I takt med att barnet blir äldre kan du sänka botten. Vid köp av denna modell måste du köpa till en lekmatta då det inte ingår. Priset är något högt men det väger de smarta funktionerna upp för.


Skip Hop resesäng/lekhage 2-i-1

En lekhage från Skip Hop som passar bra för er som är på resande fot

Om ni brukar resa mycket kan den här lekhagen vara det bästa alternativet då den också fungerar som resesäng. På så sätt slipper ni bära med er två olika produkter inför varje resa. Det här är en mycket innovativ lekhage som har en madrass till sängen och matta till hagen. När du omvandlar den från resesäng till lekhage blir den så mycket som 60 % större och ger ditt barn gott om utrymme att leka på. Det tar bara några sekunder och ändra från sängläget och du kan använda den här produkten för barn mellan 0 och 3 år.

Den må kosta en hel del men du får mycket för pengarna. Vid inköp ingår madrass, lakan, lekmadrass och förvaringsväska. De transparenta nätsidorna ger både en god överblick och bra ventilation för ditt barn, vilket är utmärkt när barnet sover eller leker. Denna lekhage var en given produkt på vår topplista med tanke på dess flexibilitet och mångsidighet, dessutom är den även riktigt snygg och enkel att använda.


Vanliga frågor och svar om lekhagar för barn

Första gången man som förälder funderar på att köpa en lekhage så dyker det naturligt upp några typiska frågor och funderingar, nedan har vi svarat på de vanligaste frågorna som brukar uppstå då det är dags att köpa en lekhage.

Hur stor är en lekhage?

Det beror helt på vilken av alla lekhagar som finns på marknaden som du väljer. En lekhage kan vara 80×80 cm men den kan också vara 100×100 cm eller ännu större. Det finns även flexibla hagar som du kan bygga ut vid behov.

Finns det lekhagar som kan tas med på semestern?

Ja det finns en del lekhagar på marknaden som är tillverkade för att kunna tas med på resan. De brukar då bli väldigt små när de fälls ihop och oftast har de en medföljande väska också.

Ingår en lekmatta till alla lekhagar?

Nej lekmattan måste inte ingå till lekhagen du väljer och om den inte gör det får du köpa en separat. Om produktbeskrivningen inte skriver något om en lekmatta får du anta att den inte ingår.

Vilka material kan en lekhage vara tillverkad av?

Det finns stilrena lekhagar i trä som då oftast har spjälor, men det finns också lekhagar tillverkade av metall eller tyg. Välj den modell som passar bäst in i ditt hem.

Vad är normalpris för en lekhage?

Vanligtvis ligger priset för en bra lekhage på 1 000 kronor eller mer, men en av lekhagarna på vår topplista kostar enbart 400 kronor. Det finns premiummodeller som kostar långt över 2 000 kronor också och det viktigaste är att du väljer en modell som ryms inom din budget.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.