Bästa leksaksköket – bäst i test 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Leksakskök med barn

Många barn gillar att vara med och titta i köket när föräldrarna lagar mat och de tycker oftast det är kul att sortera bestick och leka med kastrullerna. För barn som tycker om det är leksaksköket en fantastisk leksak där de kan rumstera hur de vill.

Att röra, vispa och greja med saker i ett leksakskök är mycket tilltalande för barnen och det stimulerar också barnens fantasi. Lek i ett leksakskök är dessutom säkrare än när barnen vill hjälpa de vuxna med matlagningen, det finns ingen risk att de bränner sig eller skadar sig på vassa knivar.

När de leker att de provsmakar mat, rör runt i grytorna och tar i heta kastruller utvecklar de dessutom sina motoriska färdigheter. Du kommer höra ditt barn härma ljudet från när något steks i kastrullen eller när mikron är klar.

Barn under fem år kommer leka mer med sitt leksakskök om du placerar det där ni brukar vistas då de oftast inte vill leka själva på rummet. Placerar du det i köket kan ni laga mat sida vid sida.

Marknaden innehåller många leksakskök och vissa har fler funktioner än andra. Några har kranar och knappar du kan skruva på som ger en mer autentisk känsla. Leksaksköken finns dessutom i många olika storlekar och för alla åldrar på barnen så du behöver inte oroa dig över att inte hitta en som passar. Dessutom finns det alla möjliga tillbehör du kan köpa till, eller så låter du barnet låna dina köksredskap.

Du kan också dra nytta av leksaksköket då ditt barn kan lära sig mer om kosthållning och det kan också få dem att äta mer på riktigt genom en avdramatisering av matsituationen.

Bästa leksaksköket 2022 – Topp 5

I vår jakt på det bästa leksaksköket har vi valt ut fem stycken som vi tycker är bäst. De är i olika prisklasser och med olika funktioner för att du enkelt ska hitta ett som passar just ditt barn. Vi har bedömt flera faktorer så som storlek på köken, hur enkla de är att rengöra och vilka funktioner de har. Även design och pris har bedömts.

Det är viktigt att du tänker på att leksaksköket är anpassat efter den ålder ditt barn befinner sig i för att han eller hon ska kunna leka säkert. Vissa leksakskök har gott om tillbehör men det finns också universala leksaker du kan köpa separat, detsamma gäller för matprodukterna.

De fem kök vi har valt ut är de som barnen har tyckt bäst om och som har fyllt sin funktion. Några kök är större och passar om ni har jämnåriga barn som vill leka tillsammans. De fem bästa produkterna enligt oss är träköket från Kids Concept, det kompakta leksaksköket från Sebra, den klassiska Brio-spisen, ett modernt leksakskök från KidKraft och ett klassiskt leksakskök från Micki.


1. Kids Concept Kök

Kids Concept kök i naturfärgat och grått

Om du gillar stilrena träleksaker är det här leksaksköket från Kids Concept ett utmärkt val. Det går i gråa och vita toner och passar alldeles utmärkt i ditt eget kök. Det här är ett leksakskök som passar utmärkt för små kockar med sin öppningsbara ugn och diskho. Designen är snygg och det är ett lättplacerat kök, dock är priset något högt.

En sak som rättfärdigar priset är alla de tillbehör som medföljer. I köpet ingår klocka, slevar, grytor och stekspadar så att ditt barn kan komma igång med lekandet utan att du behöver till några tillbehör. Köket är tillverkat för barn från tre år och uppåt. Slevarna och skedarna kan enkelt hängas upp och det finns hyllor där alla kökstillbehör kan placeras för att minska stöket i barnrummet.

Bänken har en höjd på 46,5 cm vilket är alldeles lagom. Det här är ett kök som smälter in i det stilrena barnrummet och som har en klassisk trädesign vilket gör det till ett självklart alternativ i vår topp 5.


2. Micki Leksakskök

Klassiskt leksakskök från Micki

Leksaksköket från Micki är en klassisk leksak som lockar barnen till lek. Det är tillverkat av trä och är vitt, men med detaljer i gult, blått och rosa. Priset ligger i mellanklassen och du får mycket för pengarna.

Det har en öppningsbar ugnslucka, en diskho samt ett skåp för förvaring av kökstillbehören. Skåpet gör det enkelt för barnet att plocka undan och hålla iordning på rummet. Tack vare de klara färgerna har detta leksakskök en design som tilltalar barnen och köket får ett plus då spisknapparna har klickljud som en vanlig spis. Köket är inte så stort och kan med fördel användas utomhus på somrarna.

Ditt barn kommer ha stor glädje av den här leksaken och det kan användas både av barn som drömmer om att bli kock och bagare. Det har även en mycket tålig konstruktion som gör att det kommer att hålla länge och därmed även kan ärvas av syskon vilket gör det till en självklar produkt i vår topplista.


3. KidKraft Leksakskök Stor

Stort och rejält leksakskök från KidKraft

Om du vill ha ett stort leksakskök som passar för flera barn samtidigt är det här leksaksköket från KidKraft ett utmärkt val. Det här köket har allt ditt barn kan drömma om, inklusive ljud- och ljuseffekter. Det har spisplattor, ugn, mikrovågsugn, tvättmaskin och kylskåp. Alla dörrar och luckor går att öppna och erbjuder gott om förvaringsutrymme.

Det här är ett leksakskök som passar alla mästerkockar som är tre år och äldre. Det är helt enkelt leksakskökens Rolls Royce, men det har också ett riktigt högt pris. Eftersom det är stort krävs det också att det finns tillräckligt med plats i barnrummet. Köket har en hög vikt på hela 33 kg.

Designen är snygg i vitt och det är ett toppmodernt kök men notera att varken batterier eller tillbehör ingår. Anledningen till att det här köket fick en plats på vår topplista är att det har allting ditt barn kan drömma om. Dessutom har det mycket förvaringsutrymme vilket alltid är en fördel.


4. Brio spis

Klassisk köksspis i klarrött från Brio leksaker.

En produkt som har en självklar plats i vår lista om bästa leksaksköket är den traditionella Brio-spisen. Det är en budgetspis som många av oss själv har lekt med antingen hemma eller på förskolan.

Denna spis har en enkel design och den är även stilren, men den är långt ifrån tråkig. Spisen stimulerar barnet till fantasifulla lekar och reglagen för värmetemperaturen är autentisk. Köket har en fin röd färg med vita och svarta detaljer och den passar in i de flesta hemmen. Det här är ett kök som är helt tillverkat i trä. Ugnsluckan kan öppnas och därinne finns det gott om plats för förvaring av olika matlagningstillbehör eller för tillagning av en fantastisk sockerkaka.

Köket må inte vara lika flashigt som många andra modeller på marknaden men det är en klassiker. Den är anpassad för barn som är mellan tre och sex år gamla. Priset är också väldigt fördelaktigt och det är det billigaste alternativet i vår topp 5.


5. Sebra Leksakskök

Snyggt och modernt leksakskök från danska Sebra.

Leksaksköket från Sebra har en rundad, snygg design och en härlig grå färg. Det är ett riktigt snyggt leksakskök som passar lika bra i hemmets kök som i barnrummet. Om inte grått passar så finns det även i vitt, rosa och vitt med trä. Det har en ugnslucka, två spisplattor och en diskho för att barnet ska kunna härma såväl matlagning och bakning som diskning.

Köket är säkert för barn som är från ett års ålder vilket gör det till det alternativ som passar bäst för de mindre barnen. Det tar inte heller så stor plats med sina mått på 50x58x38 cm och vikten ligger enbart på nio kg.

Ugnsluckan går givetvis att öppna så att ditt barn kan stoppa in gratängen, pizzan eller någon annan härlig maträtt. I ugnsluckan kan du också förvara grytor och andra tillbehör till köket. En nackdel är att det här är ett lite dyrare leksakskök, speciellt med tanke på dess storlek. Dess design och tillgänglighet för barn från ett år gav dock köket en självklar plats på vår topplista.


Vanliga frågor och svar om leksakskök för barn

Har du svårt att bestämma för vilket leksakskök du ska köpa eller har du andra frågor eller funderingar? Hör försöker vi svara på några av de frågor som kan dyka upp runt att köpa ett leksakskök till ditt barn.

Tar ett leksakskök stor plats?

Det beror helt på vilken modell du väljer. Det finns riktigt små varianter så som köken från Brio och Sebra, men det finns också de som är riktigt stora. Kontrollera måtten innan inköp och jämför med storleken på barnrummet eller den plats där barnets leksakskök ska stå.

Var hittar jag bra tillbehör till leksakskök?

I princip alla leksaksbutiker, både fysiska och på nätet, har ett brett utbud av kökstillbehör att erbjuda. Det handlar om allt från frukter och grönsaker till kastruller och slevar i både trä och plast.

Vilka fördelar finns med ett leksakskök?

Det finns många fördelar med ett leksakskök, så som att det hjälper barnet att utveckla sina motoriska färdigheter och sin fantasi. Dessutom kan ett leksakskök användas för att avdramatisera mat på ett pedagogiskt sätt och därmed få ditt barn att äta bättre.

Vem behöver ett leksakskök?

Ett leksakskök passar alla barn som gillar fantasifulla rollekar. De är både motoriskt utvecklande och stimulerande för fantasin. I vår lista på de bästa leksaksköken finns det kök som passar barn från ett år och uppåt.

Kan leksakskök vara farligt för små barn?

Alla leksakskök du kan köpa på den svenska marknaden är godkända enligt EU-standard och därmed barnsäkra. Det viktigaste är att du kontrollerar åldersrekommendationen och följer den.
Tänk på att vissa kök ska förankras, t.ex. i en vägg för att minska risken att ett kök skulle välta om barnet skulle få för sig att klättra på köket (vilket inte är helt ovanligt).

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.