Bästa strykfria namnlapparna 2022

Artikeln innehåller annonslänkar.

Blandade kläder

Att namna och märka upp barnens kläder är ett huvudbry som varje småbarnsförälder ställs inför förr eller senare. Att göra allt man kan för att barnets kläder inte ska försvinna bland högar av kvarglömda vantar, tröjor byxor, jackor och skor eller att kläderna inte blandas ihop med kompisarnas på förskolan eller skolan.

För att märka sina kläder finns flera olika alternativ. Man kan märka kläderna med märkpenna, sy fast vävda namnband eller stryka på namnlappar. Dock kommer vi i denna artikel att fokusera på det absolut enklaste och smidigaste sättet att märka barnens kläder nämligen genom att använda strykfria namnlappar som helt enkelt fästs genom ett riktigt bra klister som både tål regn och tvätt.

Bästa strykfria namnlapparna – topplistan

Under våren så har vi utvärderat flera av de olika leverantörer av namnlappar som finns i Sverige. Det de har gemensamt är att de erbjuder möjligheten till strykfria namnlappar och att de enkelt kan beställas via deras webbplats.

1. Filur namnlappar – bäst i test!

Filur Namnlappar har varit med under många år och det märks! Namnlapparna sitter riktigt bra, Filur har också en väldigt enkelt webbplats med många olika val, både vad det gäller storlek och form på namnlapparna med också när det gäller färg, form, mönster och bilder. Webbplatsen känns modern och funktionen för att beställa namnlappar är enkel att använda och förstå. De bästa namnlapparna kommer helt enkelt från Filur Namnlappar!

Filur Namnlappar är också den enda leverantören som erbjuder namnlappar med kända figurer så som Spindelmannen, Frost, Greta gris och många fler. Dock blir dessa namnlappar något dyrare än de vanliga varianterna. Filur blir därför bäst i test när vi denna gång har testat och utvärderat strykfria namnlappar för barnens kläder.


2. Namly – fullt jämförbar med testvinnaren

Namly.se tar upp konkurrenten med testvinnaren Filur. Det skiljer inte särskilt mycket på vad Namly erbjuder annorlunda jämfört med Filur utan det handlar främst om mindre saker. Namnlapparna från Namly.se är något dyrare, webbplatsen är inte riktigt lika modern och snygg som Filur, dessutom saknas möjligheten att beställa namnlappar med teman, t.ex. Frost eller spindelmannen.

Namnlapparna från Namly kostar 149 kr för 99 st vilket get ett pris på 1,51 kr/st vilket i stort sett är samma pris som namnlapparna från Filur. Skulle du dock vara i behov av många namnlappar så erbjuder Namly.se ett större paket med totalt 132 st namnlappar, priset per namnlapp blir då istället 1,28 kr/st och då blir de det billigaste alternativet i detta test.


3. Applino namnlappar – enkla men billigast

Uppdatering 2021-07-01: Applino har under 2021 avvecklat sin verksamhet och säljer inte längre namnlappar.

Applino namnlappar på tröjor

De lite enklare men stilrena och snygga namnlapparna hittar du hos Applino. Den mindre varianten av namnlapp som vi har testat, är lite enklare i sin utformning och man inte kan välja fritt hur man vill kombinera bakgrundsfärg och textfärg. Textfärgen är vit som standard och man kan välja bland ett par olika varianter av bakgrundsfärg. Dock kan man välja att blanda några olika färger inom samma set och på så sätt får man lite olika varianter att sätta på barnets kläder, kanske lyckas man till och med färgmatcha med klädesplagget.

Namnlapparna från Applino kostar 119 kr för ett paket som innehåller 90 st namnlappar. Kostnaden per namnlapp landar på 1,32 kr/st vilket är det billigaste alternativet bland våra fem utvalda leverantörer.


4. Namnlappar från Ikast Etikett – mest flexibel med text

Namnlapparna från Ikast Etikett är mest flexibla då det gäller utformning av den text som ska tryckas på namnlapparna. De övriga leverantörerna har valt att begränsa antalet rader och antalet tecken men det har inte Ikast Etikett gjort. Naturligtvis kan man inte få plats med hur mycket text som helst om det fortfarande ska vara läsbart men om de övriga leverantörerna begränsar dig i det du vill skriva så är Ikast Etikett ett bra alternativ.

Priset för namnlapparna från Ikast Etikett ligger på 179 kr för 120 st vilket ger ett jämförelsepris på 1,49 kr/st vilket är samma pris som för namnlapparna från testvinnaren Filur.


5. Namnband – Enklast och dyrast

Uppdatering 2021-07-01: Namnband.se har under 2021 förvärvats av det tyska företaget Dortex och istället säljer de nu sin egna etiketter och namnlappar.

Namnband.se har funnits med länge och har haft sin verksamhet sedan 1978 men har med tiden blivit omkörda av av sina konkurrenter. Webbplatsen känns tämligen omodern och de strykfria namnlapparna går inte att anpassa särskilt mycket jämfört med t.ex. Filur eller Namly, samtidigt har de högsta priset vilken framförallt beror på att de till skillnad med sina konkurrenter envisas med att lägga på en fraktkostnad och expeditionsavgift på 29 kr per order även om namnlapparna enkelt kan skickas i ett vanligt kuvert direkt till brevlådan. Priset för setet med 99 st namnlappar får man alltså betala 129 kr plus 29 kr i frakt vilket innebär att priset till sist landar på 1,60 kr/st.


Så här gjorde vi jämförelsen

För att kunna göra en enkel jämförelse har vi utgått från att beställa 100 st namnlappar. Om detta antal inte erbjuds så är det närmast 100 st som vi utgår ifrån med max 25 st färre eller fler (det vill säga upp till 25% skillnad). Nedan hittar du en smart jämförelsetabell som du kan använda dig av för att jämföra några av de största leverantörerna som säljer strykfria namnlappar i Sverige.

FilurNamlyApplinoIkast EtikettNamnband
Storlek30×13 mm30×15 mm30×14 mm30×13 mm33×11 mm
Antal rader med text3 rader3 rader2 raderIngen gräns2 rader
Antal tecken per rad17 tecken16 tecken15 teckenIngen gräns20 tecken
BakgrunderFärg, mönster, bildFärg, mönster, bildEnbart färg (dock blandade)Färg, mönster, bildEnbart vit bakgrund
Symboler och temanFärgade symboler, teman
Antal namnlappar per set120 st99 st90 st120 st99 st
Pris179 kr149 kr119 kr179 kr129 kr
Fraktkostnad0 kr0 kr0 kr0 kr29 kr
Pris per namnlapp1,49 kr/st1,51 kr/st1,32 kr/st1,49 kr/st1,60 kr/st
Bäst och mest valmöjligheterFullt jämförbar med testvinnarenEnklare men billigastFlexibel med textEnklast och dyrast
Jämförelse mellan olika leverantörer av strykfria namnlappar

Vad ska man skriva på barnens namnlappar?

Enklast är naturligtvis att skriva barnens namn men för att en borttappat klädesplagg enkelt ska komma tillbaka så är det absolut mest effektivt att skriva ut ett telefonnummer till en mobil. På så sätt kan den som hittar de borttappade kläderna enkelt slå en signal eller kanske skicka ett SMS om var kläderna finns. Tänk då på att använda ett telefonnummer som ni planerar att behålla under under en längre tid framåt, det blir ju lite stökigt man precis har bytt sitt telefonnummer t.ex. på grund av att man bytt jobb eller liknande.

Har man flera barn i familjen och barnen ofta ärver kläder av varandra så kan man ju också tänka sig att det skulle räcka att märka upp kläderna med barnets efternamn och ett telefonnummer. Dock funkar ju detta bäst om man har ett något ovanligt efternamn. Heter man Johansson, Olssson eller Karlsson i efternamn så är man sannolikt inte ensam på förskolan eller skolan om att heta det.

Var på kläderna ska man sätta barnens namnlappar?

Det ställe som de allra flesta sätter sina namnlappar är på tvättlappen eller på en särskild lapp som är avsedd för att skriva barnets namn. Tvättlappen sitter oftast något skyddad och blir ett bra underlag som gör att den strykfria namnlappen fäster bra och sitter kvar, även efter många tvättar. Tänk på att låta namnlappen sitta på i minst 48 timmar innan du tvättar plagget, detta för att klistret ska hinna fästa ordentligt innan det blir utsatt för vatten och tvättmedel.

Låt barnen bestämma hur deras namnlapp ska se ut

Alla namnlappar som vi utvärdera i denna artikel gå att designa direkt på leverantörens webbplats innan de läggs i varukorgen. Till vilken grad man själv kan välja hur namnlappen ska se ut, vilka färger och mönster skiljer sig något åt. Vissa leverantörer har också olika teman och även storlekar på namnlapparna som man kan välja efter tycke och smak.

Är barnen lite äldre så är det oftast en kul grej för barnet att vara med och välja hur deras namnlapp ska se ut, kanske finns deras favoritfärg som ett val eller kanske en sagofigur som de verkligen gillar? Har barnet ett särskilt intresse som t.ex. fotboll, dinosaurier eller något annat så finns det ofta möjlighet att välja något som matchar detta. Glädjen när barnen sedan får sina egendesignade namnlappar i brevlådan några dagar senare är ofta att missa!

Annons

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.