Köpguider

Bästa studsmattan 2019

Idag hittar man studsmattor i var och varannan trädgård. Redskapet har blivit en självklar favorit hos barnen. Och har man lite mindre barn är det ett ypperligt sätt att som vuxen få lite mer andrum i vardagen. Men även äldre barn, tonåringar och vuxna uppskattar hoppandet på studsmatta. Det finns idag en hel uppsjö av olika modeller och varianter av studsmattor, i varierande prisklasser. De billigare mattorna lockar ju med sitt pris, men tänk på att säkerheten och kvaliteten oftast blir kraftigt lidande på grund av detsamma. En billigare studsmatta kan redan efter två har gjort sitt på grund av dåligt rostskydd och undermålig kvalité. Det saknas ofta även reservdelar och tillbehör till dessa. Det kan helt enkelt bli billigare att köpa en studsmatta i högre kvalitet som kan klara sig i många år ifall man är noggrann med användandet och skötseln.

Studsmattan är inte bara en leksak utan även ett ypperligt träningsinstrument för alla utövare. Det lockar ut dagens alldeles för innesittande ungdomar i friska luften. Inte nog med att det är ett sätt att få ut barn och ungdomar utan det stärker även många muskelgrupper och balanssinnet. Det ger även ökad puls för bättre syreupptagningsförmåga och förbättrar balans samt motorik. Det finns dessutom en uppsjö med olika tillbehör som förhöjer hoppandet, motionerandet och hälsofrämjandet ytterligare.

Fyra utvalda studsmattor

Berg Grand Champion 520×345


En riktigt stabil och kvalitativ studsmatta i premiumsegmentet. Här har det inte sparats på kvaliteten eller designen. Den är framtagen för avancerade hoppare, men fungerar naturligtvis lika bra för den glada amatören. Berg har tagit fram en teknik dom kallar för AirFlow, den skall enligt tillverkaren ge upp till 50% högre luftgenomträngning mot en vanlig duk. Detta resulterar i ett mindre motstånd vid hoppning och ger en högre studs. Det kommer även med ett skyddsnät i serien Grand Deluxe med bågformade stolpar och ett robust nät.

Läs mer om Berg Grand Champion

Fakta

TillverkareBerg
FormOval
Kantskydd39 cm
Storlek4,3m
Skyddsnät1,8 meter högt
Antal fjädrar144
Max hoppvikt120 kg

Berg Favorit 4,3m InGround

Denna trampolin är lite lägre än vanligt. Det innebär att det blir en mindre studs. Men det är ju inte bara till nackdel, det blir mer kontrollerat och begränsar eventuella skador. Den här studsmattan är gjord för att grävas ned i marken. Fördelen med att den är nedgrävd är att det ger ett diskretare avtryck i trädgården.

Skyddsnätet i serien comfort är utvecklat just för favorit. Det är slitstarkt och fästes enkelt i stolparna. Precis som de flesta andra skyddsnät av högre kvalitet så är ingången omlott för ytterligare säkerhet.

Det rekommenderas att man monterar ramen först för att vara säker på att man grävt ett tillräckligt stort hål.

Läs mer om Berg Favorit InGround 4,3m

Fakta

TillverkareBerg
FormRund
Kantskydd38 cm
Storlek4,3m
Skyddsnät1,8 meter högt
Antal fjädrar96
Max hoppvikt120 kg

JumpKing Rectangular Pro 16 (4.9 m)

Vill man ha en rejäl studsmatta för alla typer av utövare så detta ett ypperligt alternativ. Robust ramverk, slitstark duk och med säkerhet i fokus tack vare kantskydd och skyddsnät. Den rektangulära formen skapar en riktigt stor hoppyta och längden på långsidan ger möjligheter till riktigt spektakulära tricks och avancerat akrobatik.

Läs mer om JumpKing Rectangular Pro 16

Fakta

TillverkareJumpKing
FormRektangulär
Kantskydd30 cm
Hoppyta12,5 m2
Skyddsnät1,9 meter högt
Antal fjädrar122
Max hoppvikt140 kg

JumpKing Rectangular Pro 12 (3.7 m)

En mindre rektangulär studsmatta som gör den lättplacerad och mer lämpad för lättare hoppare på grund av sina lite kortare fjädrar. Den är stabilt byggd och kommer med trygga säkerhetsanordningar. På grund av sin mindre storlek passa den sig för mindre trädgårdar eller ifall man lättare vill förvara undan studsmattan vintertid.

Läs mer om JumpKing Rectangular Pro 12

Fakta

TillverkareJumpKing
FormRektangulär
Kantskydd25 cm
Hoppyta6,5 m2
Skyddsnät1,9 meter högt
Antal fjädrar92
Max hoppvikt140 kg

Att tänka på när det gäller studsmattor

Nedan så finner du tips och beskrivningar på olika delar som är värt att tänka på då du funderar på att köpa en studsmatta till dina barn (eller till dig själv).

Storlek och vikt på studsmatta

När det kommer till storlek så finns ett en mängd olika storlekar att välja på. Givetvis beror det ju på vilken yta man har hemma att ställa den på. Men tänk även på att en större matta gör det roligare då man får större möjligheter. En större matta är i regel också lite säkrare och tryggare, i synnerhet ifall man är fler som hoppar samtidigt då det minskar risken för att krocka.

Något som är viktigt att tänka innan du bestämmer dig för vilken produkt du ska köpa är leverantörens rekommendationer gällande vikter. Här är spannet stort och man bör inte tumma på kvaliteten. Det finns visserligen ofta en redan visst spelutrymme i deras specifikation, men se ändå till att vara på rätt sida om gränsen i ditt val.

Fjädrar

Jämför antal fjädrar mellan de olika tillverkarna. Fjädrarna är en av dom mest avgörande faktorerna för hur studsen och därmed även hur nöjd man blir med mattan är. Se även till att de är av rätt kvalitet och har ett rostskydd tänkta för utomhusbruk, detta är något som kan saknas i det billigare segmentet av studsmattor.

Färg och form

Studsmattor finns i olika färger och former. Den allra vanligaste studsmattan är klassiska runda, men det finns även rektangulära. Fördelen med dom rektangulära är att man ofta får en längre sida. Vilket kan passa sig väl ifall man vill göra tricks som kräver lite mer utrymme. Har man dessutom basketkorg så får man möjligheter att göra riktigt spektakulära dunkar och andra tricks.

Vid val av färg är det viktigt att man tänker på att det är en utomhus leksak som kommer att ta stryk av väder och vind. Välj en neutral färg för att minska risken att mattan ser sliten och tråkig ut. Annars är det mer efter tycke och smak.

Montering

Vid montering rekommenderas att ni är minst två stycken. En studsmatta med tillbehör väger oftast över 100 kilogram. Det går både fortare och blir roligare om ni är fler vid montering. Vid köp av lite billigare studsmattor är ofta monteringsanvisningar bristfälliga och kan kräva att man är lite mer tekniskt lagd för att förstå hur det ska sättas ihop. I många fall med kommer tyvärr inte dokumentationen eller manual på svenska.

Säkerhet för studsmattor

Säkerhet är alltid viktig. Och så även vid hoppning på studsmatta. En studsmatta är ett underbart verktyg för motion och underhållning. Men försiktighet är viktigt då skador inte är ovanliga. Men det finns tillbehör och säkerhetsprodukter att sätta på sin studsmatta.

Skyddsnät och kantskydd

Ett skyddsnät bästa sättet att höja säkerheten vid hoppning. Det skyddar hopparna från att hamna utanför mattan och att träffa kanten. Skyddsnätet fästet i stolpar runt om trampolinen. Rekommendationen från konsumentverket är att man använder sig av medföljande skyddsnät.
Det finns även nedre skyddsnät att köpa för att förhindra att någon hamnar eller vistas under studsmattan vid hoppning.

Kantskydd är också en väldigt viktig säkerhetsåtgärd. Se till att välja ett vadderat kantskydd som täcker både ramverk och fjädrar. Kantskydd tillsammans med ett skyddsnät minskar skaderisken avsevärt. De vanligaste skadorna efter hoppning brukar vara olika typer av frakturer. Dessa minskas kraftigt om man är noga med säkerheten och framförallt ser till att ha ett skyddsnät med en bra stängning till ingången. Var också noga med placeringen av studsmattan. Se till att den står plant och att det runt omkring studsmattan inte finns stenar, träd eller vassa föremål man kan skada sig på.

Skador

Vanliga skador vid hoppning är stukningar av fotleder vi landning på mattan. Man hoppar av mattan är risken för frakturer på armar och handleder stora. Huvudskador och hjärnskakningar kan också uppstå ifall man är flera som hoppar samtidigt och råkar krocka med varandra. Säkerhetsnät, en bra förankrad och placerad studsmatta samt ett lugnt och kontrollerat hoppande minskar kraftigt risken för skador.

Har man till exempel ryggproblem eller är gravid får bör man vara försiktig eller helt avstå från hoppande. Viktigt att man känner efter innan man börjar hoppa så inga skador eller olyckor uppstår.

Tillbehör till studsmattor

För att göra just din studsmatta till det där stället man gärna hänger så finns det mängder med olika typer av tillbehör som kan vara bra att ha – varför inte en basketkorg eller ett tak?

Förankring

Har man sin studsmatta på en öppen yta utan vindskydd bör man på något sätt välja att förankra detta, det finns färdiga förankringsset att köpa. Kiten är enkla att installera, ned med några förankringsskruvar i marken och fäst sedan remmarna runt detta och sedan mattan. Förankringen ger inga garantier för att mattan inte blåser iväg men gör att det krävs betydligt mer för att det ska ske. Vill man vara ännu säkrare bör man montera ned matta och skyddsnät för att få ett mindre vindfång.

Stege

Att köpa till en stege är att rekommendera, det blir betydligt enklare att komma upp på mattan. Detta gäller naturligtvis inte ifall du väljer att gräva ned studsmattan. Stegen hängs i oftast i ramverket. Se till att hitta en som är av rätt höjd.

Fjädrar

Om man efter ett tag börjar tycka att studsen börjar avta i mattan kan det vara fjädrarna som börjat bli sämre. Som tur är finns det i många fall nya fjädrar att köpa. Se bara till att dom är i rätt längden och gärna har någon form av rostskydd. Måttet mäts i regel från krok till krok.

Tak

Ytterligare ett fiffigt tillbehör som både förhöjer upplevelsen som livslängden är att köpa till ett tak. Taket hjälper till att skydda mattan mot UV-strålar, regn och smuts. Det möjliggör ju även hoppning vid sämre väder! Viktigt att tänka på är att taket för att det blir ett större vindfång och att förankra väl blir ännu viktigare. Taket går ju naturligtvis plockas upp och ned vid behov.

Basketkorg

Om man tröttnat på att bara studsa och göra tricks så finns det tillbehör som livar upp studsmattan ytterligare. Vad sägs om att köpa till en basketkorg för att göra ett par riktigt snygga dunkar eller långa kast? Korgen monteras på en av stolparna. Glöm inte köpa med några extra bollar!

Skopåse

Inte sällan får man ju ett infall när man går förbi sin studsmatta. Men andra ord har man ju ofta med sig både, skor, plånbok, telefon etc. I dessa fall finns det en ypperlig lösning för förvaring. Skopåse, eller även kallad prylpåse finns att köpa som tillbehör. Den fäster man enkelt med exempelvis kardborre på ramverket. Den innehåller fack för att på ett behändigt sätt förvara sin saker. För den händige är det ju naturligtvis möjligt att själva tillverka en sådan och hänga dit. Se till att köpa eller tillverka en som tål uteväder!

Till vissa mattor finns även en separat modul att montera bredvid med en rutschkana!

Studsmatta och skötsel

För att få ut max livslängd av sin studsmatta bör man precis som med allt annat göra ett underhåll. Till en del studsmattor finns det reservdelar att tillgå, vilket ytterligare kan förlänga livslängden. Kom ihåg att alltid läsa igenom skötselråden som kommer med just din studsmatta. Har man gjort det har man dessutom mer på fötterna om olyckan är framme och man behöver reklamera produkten.

Allmänna råd

Bästa rådet är att ta väl hand om mattan vid användning. Att hoppa utan skor och med rengjorda fötter för att inte få upp smuts och grus är ett enkelt sätt att vårda mattan. Försök även att placera mattan på så plan mark som möjligt för att få en jämn belastning och minska onödigt slitage. Solen är också en potentiell bov när det kommer till livslängd. En god ide kan vara att ställa den så att den inte står i direkt solljus hela dagarna. Rengör med vatten och eventuellt någon såpa. Tänk på miljön och välj gärna ett alternativ efter detta.

Vinterförvaring

När säsongen är över är det även viktigt att ha en bra förvaring. Snö, regn och kallt väder kommer slita onödigt på mattan. Låt helst inte den stå ute under vinterhalvåret om ni ändå inte använder den då. Har man plats och tillgång till ett garage är detta ypperligt sätt att förvara studsmattan på. För att spara plats kan man välja att låta ramen stå ute under vinterhalvåret, men har man köpt en billigare produkt kan korrosionsskyddet på ramverket vara av sämre kvalitet och bör i så fall även det vinterförvaras.

Överdrag

Överdraget skyddar din studsmatta och framförallt hoppduken från yttre påverkan, såsom löv, regn, snö och djurspillning. Det finns olika typer av överdrag att välja mellan.

Heltäckande överdragsskydd täcker hela hoppmattan inklusive ramverk. För att använda det behöver man montera ned skyddsnätet. Ett alternativ till det heltäckande överdraget är att köpa ett skydd endast för hoppduken. Detta kan man använda även om nätet sitter kvar.

Kommentera