Bästa studsmattan 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Idag hittar man studsmattor i var och varannan trädgård. Redskapet har blivit en självklar favorit hos barnen. Och har man lite mindre barn är det ett ypperligt sätt att som vuxen få lite mer andrum i vardagen. Men även äldre barn, tonåringar och vuxna uppskattar hoppandet på studsmatta.

Det finns idag en hel uppsjö av olika modeller och varianter av studsmattor, i varierande prisklasser. De billigare mattorna lockar ju med sitt pris, men tänk på att säkerheten och kvaliteten oftast blir kraftigt lidande på grund av detsamma. En billigare studsmatta kan redan efter två har gjort sitt på grund av dåligt rostskydd och undermålig kvalité.

Det saknas ofta även reservdelar och tillbehör till dessa då modellerna snabbt byts ut och ersätts av andra. Det kan helt enkelt bli billigare att köpa en studsmatta av högre kvalitet som kan klara sig i många år ifall man är noggrann med användandet och skötseln.

Studsmattan är inte bara en leksak utan även ett ypperligt träningsinstrument för alla utövare. Det lockar ut dagens alldeles för innesittande barn och ungdomar i friska luften. Inte nog med att det är ett sätt att få ut barn och ungdomar utan det stärker även många muskelgrupper och framförallt balanssinnet.

Att vara aktiv i en studsmatta ger även ökad puls för bättre syreupptagningsförmåga och förbättrar balans samt motorik. Det finns dessutom en uppsjö med olika tillbehör som förhöjer hoppandet, motionerandet och hälsofrämjandet ytterligare.

Fem utvalda studsmattor

Nedan hittar samlad information om fem olika typer av studsmattor av hög kvalitet som alla är riktigt bra alternativ för den som vill ha aktiva barn (eller vuxna) i trädgården hemma.

Salta Premium

Trampolinen från Salta som går under namnet Premium är just det – premium fast till ett riktigt bra pris. Studsmattan är lätt att montera tack vare ett klicksystem. Studsmattan har tjocka stålramar och fyra rejäla ben som är galvade och pulverlackerade i svart. Saltas studsmatta finns i totalt fem olika storlekar, den minsta är 244 cm i diameter, sedan finns det även i storlekarna 305 cm, 366 cm, 396 cm och 427 cm.

Saltas premium-studsmatta görs i en helsvart version som går under Black Edition och detta är en riktigt snygg studsmatta som ger en enkel och exklusiv känsla så att studsmattan smälter in fint i den omgivande trädgården.

Snabbfakta om Salta Premium Black Edition

TillverkareSalta Trampolines
FormRund
Kantskydd34 cm
Storlek (diameter)244 – 427 cm
Skyddsnät182 cm högt
Antal fjädrar54 – 72
Max hoppvikt150 kg (50 kg för den minsta på 244 cm)

Berg Studsmatta Favorit

Berg är en etablerad leverantör inom studsmattor. Deras standardmodell går under beteckningen Favorit. Modellen är en stabil och säker studsmatta som lätt kommer att bli sommarens favorit bland barnen! Studsmattan levereras med ett vadderat kantskydd i slitstarkt material som täcker både fjädrar och ram väl. Självklart kommer det med ett skyddsnät till studsmattan och nätet fäst enkelt på de vadderade stolparna.

Studsen på denna matta är mellanmjuk och kan upplevas som spänstig och kvick. Fjädrarna som används går under beteckningen Goldspring Solo och dessa fjädrar gör att barnen kan hoppa ännu högre.

Snabbfakta om Berg Favorit

TillverkareBerg
FormRund
Kantskydd38 cm
Storlek (diameter)270 – 430 cm
Skyddsnät180 cm högt
Antal fjädrar48-96
Max hoppvikt70-120 kg
FärgGrön, grå eller svart

Berg Studsmatta Champion

Berg Studsmatt Champion 430

En riktigt stabil och kvalitativ rund studsmatta i premiumsegmentet. Detta är den lyxigare varianten från studsmattetillverkaren Berg. Här har det inte sparats på kvaliteten eller designen. Den är framtagen för avancerade hoppare, men fungerar naturligtvis lika bra för den glada amatören. Berg har tagit fram en teknik dom kallar för AirFlow, den skall enligt tillverkaren ge upp till 50% högre luftgenomträngning mot en vanlig duk. Detta resulterar i ett mindre motstånd vid hoppning och ger en högre studs.

Champion finns i fyra olika storlekar från 270 cm i diameter till 430 cm. På de större varianterna av Champion kommer även med ett skyddsnät i serien Grand Deluxe med bågformade stolpar och ett robust nät. På de lite mindre varianterna är det istället raka stolpar.

Snabbfakta om Berg Champion

TillverkareBerg
FormRund
Kantskydd39 cm
Storlek (diameter)270 – 430 cm
Skyddsnät180 cm högt
Antal fjädrar64-128
Max hoppvikt100-120 kg
FärgGrön eller grå

Berg Favorit InGround

Denna trampolin är lite lägre än vanligt. Det innebär att det blir en mindre studs. Men det är ju inte bara till nackdel, det blir mer kontrollerat och begränsar eventuella skador. Den här studsmattan är gjord för att grävas ned i marken. Fördelen med att den är nedgrävd är att det ger ett diskretare avtryck i trädgården.

Skyddsnätet i serien comfort är utvecklat just för favorit. Det är slitstarkt och fästes enkelt i stolparna. Precis som de flesta andra skyddsnät av högre kvalitet så är ingången omlott för ytterligare säkerhet.

Det rekommenderas att man monterar ramen först för att vara säker på att man grävt ett tillräckligt stort hål.

Snabbfakta om Berg Inground

TillverkareBerg
FormRund
Kantskydd38 cm
Storlek (diameter)270 – 430 cm
Skyddsnät180 cm högt
Antal fjädrar48 – 96
Max hoppvikt70 – 120 kg

JumpKing Rectangular Pro

JumpKings rektangulära Pro studsmattor finns i fyra olika storlekar, Pro 12, Pro 14, Pro 16 och Pro 18. Siffrorna står för fot och beskriver längden på studsmattorna.

Vill man ha en rejäl studsmatta för alla typer av utövare så är de större varianterna 16 eller 18 ypperliga alternativ. Robust ramverk, slitstark duk och med säkerhet i fokus tack vare kantskydd och skyddsnät. Den rektangulära formen skapar en riktigt stor hoppyta och längden på långsidan ger möjligheter till riktigt spektakulära tricks och avancerat akrobatik.

Den minsta rektangulära studsmattan i samma serie, dvs. Pro 12 gör den lättplacerad och mer lämpad för lättare hoppare på grund av sina lite kortare fjädrar. Den är stabilt byggd och kommer med trygga säkerhetsanordningar. På grund av sin mindre storlek passa den sig för mindre trädgårdar eller ifall man lättare vill förvara undan studsmattan vintertid.

Snabbfakta om JumpKing Rektangulär Pro

TillverkareJumpKing
FormRektangulär
Längd370 – 550 cm
Bredd250 – 300 cm
Kantskydd30 – 35 cm
Hoppyta6,5 – 11,5 m2
Skyddsnät190 cm högt
Antal fjädrar72 – 98
Max hoppvikt140 kg

Att tänka på när det gäller studsmattor

Nedan så finner du tips och beskrivningar på olika delar som är värt att tänka på då du funderar på att köpa en studsmatta till dina barn (eller till dig själv).

Storlek och vikt på studsmatta

När det kommer till storlek så finns ett en mängd olika storlekar att välja på. Givetvis beror det ju på vilken yta man har hemma att ställa den på. Men tänk även på att en större matta gör det roligare då man får större möjligheter. En större matta är i regel också lite säkrare och tryggare, i synnerhet ifall man är fler som hoppar samtidigt då det minskar risken för att krocka.

Något som är viktigt att tänka innan du bestämmer dig för vilken produkt du ska köpa är leverantörens rekommendationer gällande vikter. Här är spannet stort och man bör inte tumma på kvaliteten. Det finns visserligen ofta en redan visst spelutrymme i deras specifikation, men se ändå till att vara på rätt sida om gränsen i ditt val.

Fjädrar

Jämför antal fjädrar mellan de olika tillverkarna. Fjädrarna är en av dom mest avgörande faktorerna för hur studsen och därmed även hur nöjd man blir med mattan är. Se även till att de är av rätt kvalitet och har ett rostskydd och tänkta för utomhusbruk, detta är något som kan saknas i det billigare segmentet av studsmattor.

Färg och form på studsmattor

Studsmattor finns i olika färger och former. Den allra vanligaste studsmattan är klassiska runda, men det finns även rektangulära. Fördelen med dom rektangulära är att man ofta får en längre sida. Vilket kan passa sig väl ifall man vill göra tricks som kräver lite mer utrymme. Har man dessutom basketkorg så får man möjligheter att göra riktigt spektakulära dunkar och andra tricks. Vissa studsmattor levereras också i en mer oval variant som blir ett mellanting mellan rund och rektangulär.

Vid val av färg är det viktigt att man tänker på att det är en utomhus leksak som kommer att ta stryk av väder och vind. Välj en neutral färg för att minska risken att mattan ser sliten och tråkig ut. Annars är det mer efter tycke och smak.

Montering av studsmattan – är det svårt?

Vid montering rekommenderas att ni är minst två stycken även om det normalt sett inte är särskilt svårt. En studsmatta med tillbehör väger oftast över 100 kg. Det går både fortare och blir roligare om ni är fler vid montering. Vid köp av lite billigare studsmattor är ofta monteringsanvisningar bristfälliga och kan kräva att man är lite mer tekniskt lagd för att förstå hur det ska sättas ihop. I många fall med kommer tyvärr inte dokumentationen eller manual på svenska.

För de lite mer etablerade varumärken så finns det inte sällan instruktionsvideos på t.ex. Youtube, nedan ser du t.ex. ett exempel på instruktionsvideo för studsmattan från Salta.

Säkerhet för studsmattor

Säkerhet är alltid viktig. Och så även vid hoppning på studsmatta. En studsmatta är ett underbart verktyg för motion och underhållning. Men försiktighet är viktigt då skador inte är ovanliga. Men det finns tillbehör och säkerhetsprodukter att sätta på sin studsmatta för att göra leken så säker som möjligt.

Skyddsnät och kantskydd

Ett skyddsnät bästa sättet att höja säkerheten vid hoppning. Det skyddar hopparna från att hamna utanför mattan och att träffa kanten. Skyddsnätet fästs i regel i stolpar runt om trampolinen. Rekommendationen från konsumentverket är att man använder sig av medföljande skyddsnät.
Det finns även nedre skyddsnät att köpa för att förhindra att någon hamnar eller vistas under studsmattan vid hoppning.

Kantskydd är också en väldigt viktig säkerhetsåtgärd. Se till att välja ett vadderat kantskydd som täcker både ramverk och fjädrar. Kantskydd tillsammans med ett skyddsnät minskar skaderisken avsevärt. De vanligaste skadorna efter hoppning brukar vara olika typer av frakturer. Dessa minskas kraftigt om man är noga med säkerheten och framförallt ser till att ha ett skyddsnät med en bra stängning till ingången.

Var också noga med placeringen av studsmattan. Se till att den står plant och att det runt omkring studsmattan inte finns stenar, träd eller vassa föremål man kan skada sig på.

Skador som kan uppstå när man hoppar

Vanliga skador vid hoppning är stukningar av fotleder vi landning på mattan. Man hoppar av mattan är risken för frakturer på armar och handleder stora. Huvudskador och hjärnskakningar kan också uppstå ifall man är flera som hoppar samtidigt och råkar krocka med varandra. Säkerhetsnät, en bra förankrad och placerad studsmatta samt ett lugnt och kontrollerat hoppande minskar kraftigt risken för skador.

Har man till exempel ryggproblem eller är gravid får bör man vara försiktig eller helt avstå från hoppande. Viktigt att man känner efter innan man börjar hoppa så inga skador eller olyckor uppstår.

Tillbehör till studsmattor

För att göra just din studsmatta till det där stället man gärna hänger så finns det mängder med olika typer av tillbehör som kan vara bra att ha – varför inte en basketkorg eller ett tak?

Förankra studsmattan så den inte blåser iväg

Har man sin studsmatta på en öppen yta utan vindskydd bör man på något sätt välja att förankra detta, det finns färdiga förankringsset att köpa. Kiten är enkla att installera, ned med några förankringsskruvar i marken och fäst sedan remmarna runt detta och sedan i mattans ben. Förankringen ger inga garantier för att mattan inte blåser iväg men gör att det krävs betydligt mer för att det ska ske.

Vill man vara ännu säkrare bör man montera ned matta och skyddsnät för att få ett mindre vindfång.

Stege för att enkelt ta sig upp i studsmattan

Att köpa till en stege är att rekommendera då det blir betydligt enklare för framförallt barn att komma upp på mattan. Detta gäller naturligtvis inte ifall du väljer att gräva ned studsmattan. Stegen hängs i oftast i ramverket. Se till att hitta en som är av rätt höjd och gärna en stege som är helt anpassad för den studsmatta du köper.

Fjädrar i studsmattor

Om man efter ett tag börjar tycka att studsen börjar avta i mattan kan det vara fjädrarna som börjat bli sämre. Som tur är finns det i många fall nya fjädrar att köpa. Se bara till att dom är i rätt längden och gärna har någon form av rostskydd. Måttet mäts i regel från krok till krok.

Skydd för robotgräsklippare

Något som blir allt vanligare i våra villaträdgårdar förutom studsmattor är robotgräsklippare eller kort och gott robotklippare. Kombinationen av studs matta och en lite självgående gräsklippare brukar dock leda till problem. Det allra vanligaste problemet är att gräsklipparen helt enkelt kör upp på studsmattans ben och fastnar.

Om en robotgräsklippare fastnar stup i kvarten så försvinner en hel del av tjusningen av att ha en sådan. en enkel lösning är att sätta fast några brädor (gärna impregnerade) t.ex. med buntband runt benen, på så sätt så kör inte gräsklipparen upp på benen utan går i och sedan vänder. Det finns också särskild skydd att köpa t.ex. i metall.

Tak på studsmatta – kan man ha det?

Ytterligare ett fiffigt tillbehör som både förhöjer upplevelsen som livslängden är att köpa till ett tak. Taket hjälper till att skydda mattan mot UV-strålar, regn och smuts. Det möjliggör ju även hoppning vid sämre väder! Viktigt att tänka på är att taket för att det blir ett större vindfång och att förankra väl blir ännu viktigare. Taket går ju naturligtvis plockas upp och ned vid behov.

Studsa upp till en basketkorg

Om man tröttnat på att bara studsa och göra tricks så finns det tillbehör som livar upp studsmattan ytterligare. Vad sägs om att köpa till en basketkorg för att göra ett par riktigt snygga dunkar eller långa kast? Korgen monteras på en av stolparna. Glöm inte köpa med några extra bollar!

Skopåse är ett smart sätt att förvara skorna när man vill hoppa

Inte sällan får man ju ett infall när man går förbi sin studsmatta. Men andra ord har man ju ofta med sig både, skor, plånbok, telefon etc. I dessa fall finns det en ypperlig lösning för förvaring. Skopåse, eller även kallad prylpåse finns att köpa som tillbehör. Den fäster man enkelt med exempelvis kardborre på ramverket. Den innehåller fack för att på ett behändigt sätt förvara sin saker. För den händige är det ju naturligtvis möjligt att själva tillverka en sådan och hänga dit. Se till att köpa eller tillverka en som tål uteväder!

Till vissa mattor finns även en separat modul att montera bredvid med en rutschkana!

Studsmatta och skötsel

För att få ut max livslängd av sin studsmatta bör man precis som med allt annat göra ett underhåll. Till en del studsmattor finns det reservdelar att tillgå, vilket ytterligare kan förlänga livslängden. Kom ihåg att alltid läsa igenom skötselråden som kommer med just din studsmatta. Har man gjort det har man dessutom mer på fötterna om olyckan är framme och man behöver reklamera produkten.

Allmänna råd runt skötsel av studsmatta

Bästa rådet är att ta väl hand om mattan vid användning. Att hoppa utan skor och med rengjorda fötter för att inte få upp smuts och grus är ett enkelt sätt att vårda mattan. Försök även att placera mattan på så plan mark som möjligt för att få en jämn belastning och minska onödigt slitage. Solen är också en potentiell bov när det kommer till livslängd. En god ide kan vara att ställa den så att den inte står i direkt solljus hela dagarna. Rengör med vatten och eventuellt någon såpa. Tänk på miljön och välj gärna ett alternativ efter detta.

Vinterförvaring av studsmatta – hur ska man göra?

När säsongen är över är det även viktigt att ha en bra förvaring. Snö, regn och kallt väder kommer slita onödigt på mattan. Låt helst inte den stå ute under vinterhalvåret om ni ändå inte använder den då. Har man plats och tillgång till ett garage är detta ypperligt sätt att förvara studsmattan på.

För att spara plats kan man välja att låta ramen stå ute under vinterhalvåret, men har man köpt en billigare produkt kan korrosionsskyddet på ramverket vara av sämre kvalitet och bör i så fall även det vinterförvaras.

Överdrag för studsmattor

Överdraget skyddar din studsmatta och framförallt hoppduken från yttre påverkan, såsom löv, regn, snö och djurspillning. Det finns olika typer av överdrag att välja mellan.

Heltäckande överdragsskydd täcker hela hoppmattan inklusive ramverk. För att använda det behöver man montera ned skyddsnätet. Ett alternativ till det heltäckande överdraget är att köpa ett skydd endast för hoppduken. Detta kan man använda även om nätet sitter kvar.