Bästa tipsen för barnkalaset!

Barn på barnkalas

Vilka ska man bjuda? Vad ska man äta? Vad är det för lekar man brukar ha på kalas? Här får du de bästa tipsen och idéerna till barnkalaset.

Vilka ska man bjuda på ett barnkalas?

En av de svåraste frågorna när man ska ordna barnkalas är hur många och vilka man ska bjuda. En del väljer att bjuda barnets hela dagisgrupp, en del att bara bjuda de barn som barnet känner utanför förskolan, en del kanske att bara bjuda bara pojkar eller bara flickor. När det gäller antalet så var det en klok förskollärare som sa att om det ska bli ett bra kalas så ska det vara lika många barn på kalaset som antal år som barnet fyller. Säkert ligger det något i det. Det är vad barnet kan överblicka och för en femåring är fem barn många.

Regeln ju yngre barn, desto färre gäster kan i alla fall vara bra att tänka på. Hursomhelst är det viktigt att vara så många vuxna så att man kan ta hand om det antal barn man har bjudit, för det kan bli ganska stökigt med ett tiotal sockerhöga fyraåringar som springer omkring.

Några tips för barnkalaset

Ett lugnt och samlande sätt att börja kalaset kan vara att man har presentutdelningen i en ring på golvet. Då ser alla barn varandra och kanske kan de också då berätta hur de känner födelsedagsbarnet. Presenterna delas ut en i taget, kanske genom att man snurrar en flaska och så öppnar man paketet från den som flaskan stannar på. Då blir det inte bara ett slit-och-släng-öppnande utan även givaren känner sig sedd på kalaset och får visa ”sin” present.

Inbjudningskort till barnkalas

På ett inbjudningskort bör det stå hur länge kalaset håller på. Två-tre timmar brukar vara lagom. Det är också bra om det står vad man tänker bjuda på så gästerna vet om de bör äta innan de kommer. Plats där kalaset går av stapeln och hur och när man ska höra av sig för svar. Eventuell speciell klädsel eller tema av något slag. Det finns förstås mycket fina inbjudningskort att köpa, men man kan också enkelt göra fina inbjudningskort själv. Här är några idéer:

  • Beroende på ålder så kan födelsedagsbarnet själv skriva hela eller delar av texten. Om inte annat, skriva sitt eget namn.
  • Barnet / barnen kan själva rita och dekorera korten med glitterlim, klistermärken eller bara kritor och färg.
  • Man kan klippa kortet i delar som ett enkelt pussel för mottagaren att lägga.
  • Själva kortet kan vara färgglatt styvt papper i form av en bil, blomma eller annan figur. Om kalaset har ett tema kan kortet anknyta till det.
  • Många har ju nuförtiden många bilder i datorn som kan bli ett roligt collage. Eller en rolig/fin bild på födelsedagsbarnet, helt enkelt.

Dukning och dekorationer på ett barnkalas

Dekorationer till kalaset kan vara relativt enkla och barnen tycker förstås att det är roligt att vara med och förbereda. Ballonger och serpentiner brukar ju höra kalas till och går snabbt att dekorera bordet med. Man kan sätta ballonger och serpentiner på ytterdörren eller nere i porten eller brevlådan om man bor i villa för att markera var kalaset är. En skylt på dörren med VÄLKOMMEN eller OLOF 4 år! kan vara fint. Långa girlanger av pappersringar i olika färger är lätta att göra. Eller så kan man ha snören i taket med ballonger och serpentiner på.
Det kan vara roligt att ha en bordduk som barnen kan rita på. Lägg ut kritor eller färgpennor vid varje plats. Serpentiner, blommor och flaggor är fint. På många kalas får barnen också s.k. flärpar att blåsa i. Kan vara klokt att tänka efter om man kommer att orka höra på ljudet av dem. Det kanske är bättre att inte köpa några än att lägga ut dem och sedan bli irriterad på barnen för att de blåser i dem hela tiden.

Vad ska man bjuda på när man har barnkalas?

Även om kalaset är efter lunchtid så kan det vara bra att servera något matigare före glassar och tårtor. Det är alltid någon som inte har ätit lunch. Om du vill bjuda på något matigare så kommer lite tips här:

  • Hemlagad pizza, pasta med köttbullar, kyckling med klyftpotatis och sallad, korv med bröd.
  • Det kan vara roligt att göra plockmat.
  • På pinnar kan man ha bitar av prinskorv, paprika, minimajs, ost, gurka, köttbullar, körsbärstomater, oliver eller annat gott.

Lekar och fiskdamm på barnkalas

Det kan räcka att barnen bara leker själva på ett kalas. Kanske speciellt om det är ett tema och barnen är utklädda. Men det kan vara bra att ha en lek eller två i reserv om man ser att det behövs. Kanske en livligare lek och en lite stillsammare.

Vilka lekar man väljer att ha beror förstås på hur gamla barnen är och hur många de är. Hela havet stormar är ett exempel på en livligare lek. Man sätter ut stolar i en ring med ryggarna mot varandra. En färre än antalet deltagare. Någon spelar musik medan barnen går runt och när musiken slutar gäller det att ta plats på en stol. Den som inte får någon stol åker ut. Sedan tar man bort ytterligare en stol osv.

Livsfarligt är en stillsammare lek. Man lägger olika godsaker, som popcorn, godisbitar eller liknande på en bricka. Ett barn får gå ut och resten av gruppen bestämmer en av bitarna som är ”livsfarlig”. Barnet får komma in och börja plocka av bitarna på brickan och får behålla alla bitar hon lyckas ta innan hon tar i den bestämda biten. När hon gör det ropar alla: ”Livsfarligt!”.

De flesta kalasbesökare förväntar sig en påse med sig hem med spännande saker i. Fiskdamm är väl det vanligaste sättet att dela ut påsar. Om barnen är lite större kan man göra en skattjakt med en karta eller med lappar med ledtrådar i stället.

Kalas med tema

Det har blivit allt vanligare att ha ett tema på barnkalaset. Det kan förstås vara precis vad som helst, ni vet ju bäst vad just ert barn skulle uppskatta för tema. Exempel på teman kan vara: prins- och prinsesskalas, djungelkalas, rymdkalas, maskeradkalas, Pippi Långstrump-kalas, discokalas, sjörövarkalas. Då låter man förstås dekorationer, dukning, inbjudningskort och kanske även mat och dryck gå i temats tecken. Som man brukar säga; det är bara fantasin som sätter gränsen!

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.