Köpguider

Dags att köpa barngrind?

En säker barngrind är en trygghet under de oroliga småbarnsåren. När man väljer grind bör man ta hänsyn till dess syfte och funktioner. I den här artikeln ger vi dig allmänna råd inför det viktiga köpet – men också bra tips på barngrindar som vi rekommenderar!

Småbarnsåren är fantastiska – men också en tid av oro för föräldrar. När barnen börjar röra sig fritt i hemmet är det omöjligt att övervaka varenda steg de tar. Under de första åren har de inte en aning om vad som är farligt eller riskfyllt, och därför är det viktigt att täppa igen farliga utrymmen som kan leda till olycksfall. Med en bra säkerhetsgrind kan man åtminstone känna sig trygg med att småbarnen hålls borta från hemmets mest riskfyllda platser, oavsett om de fortfarande kryper eller har börjat springa på egna ben. För att räta ut dina frågetecken har vi tagit fram de mest grundläggande och viktiga faktorerna inför köpet av barngrind.

Säkerheten hos en barngrind

Säkerhet är självfallet den viktigaste aspekten eftersom det är själva syftet med grinden. Välj därför en grind som är tillräckligt hög för att barnet inte ska kunna klättra över – minst 65 cm i höjd är ett bra riktmärke även om de gärna får vara högre än så. Säkerställ också att det är tillräckligt tätt mellan spjälorna så att barnet inte kan ta sig förbi den vägen. Ta gärna med barnet om du ska handla i en fysisk butik eftersom det kan kännas tryggt att göra en uppskattning och jämföra de olika alternativen mot barnets längd.

Andra säkerhetsaspekter gäller vilket slags utrymme som ska avgränsas eftersom det avgör vilken barngrind som är bäst lämpad. Är syftet att hindra barnet från trappor finns särskilda trappgrindar. Behöver ett utrymme som en öppen spis avgränsas finns flexibla rumsavdelande barngrindar som går att bygga ut efter behov. För familjer med lite äldre barn som riskerar att glömma att stänga grinden finns automatiska barngrindar. När man släpper grinden efter passage så stängs den igen av sig själv. Rådgör gärna med butikspersonal eller supporten på hemsidan – de vägleder dig till det mest lämpade köpet.

Smidiga barngrindar

Känslan när inhandlade produkter inte passar och man tvingas åka tillbaka för att byta känner många igen. Ett vanligt misstag som många glömmer är att mäta utrymmet där barngrinden ska användas. Se därför till att ha tagit måtten innan du väljer – det sparar både tid och energi. Ett annat val är om man föredrar en sväng- och fällgrind som öppnas som en dörr, eller om man snarare föredrar de som dras som en rullgardin. Det finns många olika alternativ att välja mellan och eftersom de flesta håller hög säkerhet är det en smaksak.

En annan sak att ta ställning till är om man är beredd att borra och göra hål i hemmet. För de som saknar den möjligheten finns spänngrindar som monteras mellan två väggar – helt utan att du behöver göra märken i väggen. Väljer man en sådan grind är det extra viktigt att säkerställa kvaliteten då risken att grinden lossnar är högre jämfört med de som skruvas fast.

Lämna ett svar