Fotbollsmål för barn – så hittar du bästa målet till trädgården eller stranden

Barn och föräldrar spelar fotboll

Sommartid är den bästa tiden för alla fotbollsfantaster runt om i världen. Stora som små. Vi har under sommaren ofta mer fritid vilket ger oss möjlighet att utöva den älskade sporten mer. Samt att det går att spela fotboll precis var du än befinner dig egentligen när det är bart på marken ute. Detta mycket tack vare de portabla fotbollsmålen vilka går att fälla ihop för att ni smidigt ska kunna packa in dem i bilen till er dagstur eller semesterresa. Dessa är bara en av de alla varianter av fotbollsmål vilka finns tillgängliga på marknaden idag och vi ska prata lite mer om dem lite senare. Nu först tänkte vi ta upp fotbollsmål till era trädgårdar vilket är ett perfekt sätt att få barnen att bli av med lite av sin energi eller till roliga fotbollsstunder för hela familjen tillsammans.

Trädgårdsfotbollsmål

Som vi ovan nämnde är dessa små mål alldeles perfekta till att sätta upp för familjeunderhållning i trädgården. För er som har fotbollsintresserade barn som alltid tjatar om att åka och spela fotboll är det perfekt att köpa ett fotbollsmål eller två för dem att själva kunna spela med hemma medan du kan slappna av i solen, trädgårdsarbete eller av grillningen.

Fotbollsmål för trädgården

Är du på jakt efter ett eller två schyssta fotbollsmål för trädgården så har vi listat några favoriter här nedan.

STIGA fotbollsmål Goal Scorer 210 x 150 x 70 cm

Ett riktigt trevligt fotbollsmål från välkända STIGA att ha hemma i trädgården för roliga utomhuslekar i alla slags väder! Fotbollsmålet har stabila stålrör och ett smidigt PE-nät som fästs enkelt med kardborreband. Metallfästen ingår också.

Mått: 210 x 150 x 70 cm. Vikt: 14 kg. Från 3 år.

STIGA Fotbollsmål Goal Scorer 210 x 150 x 70 cm
STIGA Fotbollsmål Goal Scorer 210 x 150 x 70 cm

EXIT fotbollsmål Maestro

EXIT Maestro Fotbollsmål
EXIT Maestro Fotbollsmål

Med det snygga målet Maestro från EXIT kan du öva på att sätta alla bollar snyggt i krysset! Det här är ett medelstort mål ur EXIT:s sortiment.

Målet är tillverkat i snygg design och erbjuder en stadig förankring i marken med de medföljande fästena. Fästena kan lossas från målet för att enkelt kunna flytta målet, t.ex. när det är dags att klippa gräsmattan. Ramen är galvaniserad och pulverlackad och nätet är tillverkad i en hög kvalitet vilket garanterar att målet håller länge. Det medföljer också en precisionsduk som låter dig öva lite extra på de perfekta målen!

Variationer av trädgårdsspel

 • Det är kul för barnen när vi föräldrar deltar i deras lekar och vad kan vara bättre än en fotbollsmatch efter grillmiddagen. Barn mot föräldrar är ofta ett uppskattat upplägg.
 • Beroende på platsen i er trädgård kanske ni kör mot ett mål istället för två då kan en förälder vara målvakt medan barnen får köra skotträning i fullt ös mot den vuxna som står i målet.
 • För er vuxna kan minifotboll bli ett väldigt roligt ombyte till er grillfest istället för Kubb/Kung eller Dart vilka är de spel de flesta av oss annars brukar ta till vid smålulliga stunder.
 • Det går för precisionsträning att sätta upp precisionspanel eller duk på fotbollsmålet. Vilket är perfekt för dig som inte har någon som kan stå i målet medan du tränar.
 • Det går att liva upp fotbollen med att sätta igång sprinklern också. Både roligt för barnen samt svalkande under en het sommardag. Ni kan kalla det Sprinkelboll och hitta på lite olika regler som passar er familj för att göra matchen lite mer underhållande.
 • Ni kan skapa fotbollsmästerskap därhemma i trädgården inom er genre av de fotbollsgrenar ni valt. Pyssla ihop eller köpa speciella familjepokaler vilka kan delas ut till vinnarna av turneringarna i mästerskapen tillsammans med ett pris. Priset bör vara individuellt valt för att passa förstapristagaren.

Några saker att tänka på vid köp av fotbollsmål till trädgården

Är det bara att köpa första bästa mål du ser när du åker inte till stan eller kolla runt online? Det finns faktiskt ett par tre faktorer vilka ni kan ha i åtanke när ni ska införskaffa ert trädgårdsmål. Vi har listat dem här nedan.

 • Tänk på storleken av er trädgård eller bakgård där ni vill ha er fotbollsplan. Finns det plats för ett eller två mål? Bör ni köpa mindre variant av mål eller har ni möjlighet för att sätta upp större mål.
 • Hur ser marken i trädgården ut. Kolla så att den är stabil eller inte, mjuk, lerig kolla även upp om den tilltänkta platsen kanske blir förstörd lätt av regn eller andra påfrestningar. I såna fall bör ni fundera på att byta plats för att inte förstöra en gräsmatta för alltid.
 • Tyngden på målen bör inte vara för mycket då detta också kan påverka din gräsmattas hälsa på långvarig sikt. Det kan lätt bli kalfläckar eller brännmärken i gräsmattan där tyngre anordningar stått ett tag.
 • Kvaliteten är viktig. De måste hålla för både regniga samt blåsiga dagar utan att rosta eller gå sönder på något annat sätt ifall målen är tillverkade i något annat än material eller ytskikt som lätt rostar.
 • Titta runt lite på priserna då de kan variera oerhört mycket olika återförsäljare emellan.

Hopfällbara fotbollsmål för exempelvis stranddagar eller precisionsträning

För varma, sköna sommardagar ni vill spendera på stranden utan att missa en dag av träning, finns det idag väldigt praktiska lösningar. Eller om ni ska åka iväg på semester och samtidigt vill kunna träna själva eller ge era barn tillgång till träningsmöjligheter under resan. Ja, då är det bara att fälla ihop målet och slänga in det i bagaget.

Hopfällbara fotbollsmål och vissa precisionsträningsmål är designade för att vara enkla att bära, ta med sig överallt. De så kallade Pop-up-målen är dessutom lätta för även en oteknisk person att både montera samt packa ihop.

Variationer av strandspel och precisionsträning

 • När föräldrarna deltar i barnens lekar brukar det uppskattas väldigt mycket och har ni satt upp ett hopfällbara mål vid stranden så kan ni köra fotboll med knuff till exempel för att få lite mer bus i matchen.
 • Beroende på er strandplats kanske ni kör mot ett mål istället för två då kan en förälder vara målvakt medan barnen får köra skott mot den vuxna som står i målet. Vid stranden är att föredra om ni sätter målet nära strandkanten för att ge målvakten ytterligare en utmaning, nämligen att hålla sig på fötter då vågor eller hårda bollar kommer mot denne.
 • Ni kan lägga till vattenballonger också eller vattenpistoler som hjälpmedel när ni ska attackera varandra ifall nä är i närheten av något vatten eller om det är väldigt varmt ute.
 • Strandfotboll eller precisionsträning kan bli ett väldigt roligt ombyte till er strandfest istället för de gamla vanliga kubb eller kungmatcherna.
 • Sätt upp en precisionsduk på fotbollsmålet och tävla om vem som får mest poäng. I sanden är det svårare att hålla balansen vilket gör det roligare för barn eller om ni dricker några öl en kväll och vill testa era färdigheter.
 • Rebounders är också ett bra tillbehör av du tränar själv så du slipper springa och hämta bollen hela tiden efter varje skott.

Några saker att tänka på vid köp av hopfällbara/precisionsmål fotbollsmål

 • Vad är just ert behov för ett hopfällbart mål. Ska ni kunna ta med det i bilen eller på en cykel. Välj storlek och utförande enligt transportmöjligheter. Detta är det praktiska valet för den resande fotbollsfantasten.
 • Materialet är viktigt att välja rätt. Är ni ofta på stranden vid havet till exempel är det extremt viktigt att ni väljer mål och nät som klarar saltvatten samt solens heta försvagande UV- strålar.
 • Tänk på vikten då ni ska bära med er målet till olika platser. De finns av många olika kvaliteter samt utföranden. Se till att välja ett lätt men samtidigt stabilt hopfällbart mål eller precisionsmål.

Fotbollsmål rekommenderade storlekar för olika åldrar och antal spelare

Fotbollsmål samt planyta till 2 mot 2 spel

För barn i åldrar 5 – 7 år.
Storlek på målet, 1,5 x 1 meter.
Planyta: 15 x 10 meter inklusive sarg/nät.

Fotbollsmål samt planyta till 3 mot 3 spel

För barn i åldrar 5 – 7 år.
Storlek på målet, 1,5 x 1 meter.
Planyta: 15 x 10 meter samt sarg/nät

Fotbollsmål samt planyta till 5 mot 5 spel

För barn i åldrar 7 – 9 år.
Storlek på målet: 3 x 1,5 meter.
Planyta: 30 x 15 meter med sarg/nät.

Fotbollsmål samt planyta till 7 mot 7 spel

För barn i åldrar 10 – 13 år.
Storlek på målet: 5 x 2 meter.
Planyta: 10-11 år 50 x 30 meter, 12 år 55 x 35 meter.

Fotbollsmål samt planyta till 9 mot 9 spel

För barn i åldrar 13 – 15 år.
Storlek på mål: 6 x 2.2 meter. Om den rekommenderade målstorleken inte skulle finnas kan ni istället använda målstorlekarna; 5 x 2 meter för 13 år och 7,32 x 2,44 för 14 år.
Planyta: 13 år 65 x 50 meter, 14 år 72 x 55 meter.

Fotbollsmål samt planyta till 11 mot 11 spel

För barn i åldrarna 15 och uppåt.
Storlek på mål: 7,32 x 2,44 meter.
Planyta: 105 x 65 meter.

Att välja ditt fotbollsnät

Maskstorlek

Vilken omgivning målet ska ställas upp i är en viktig faktor som avgör exakt vilken maskstorlek du bör välja till ditt målnät är i. Vi rekommenderar nät med små maskor ifall målet står i en öppen offentlig stor yta. Mycket för att detta minskar risken till att åskådare eller uttråkade barn och ungdomar klättrar i näten och på så sätt skadar dem.

Nättrådarnas tjocklek

Det är bättre att välja ett nät av grövre kvalitet då de ofta ger längre hållbarhet både nr det gäller väder konditioner samt andra påfrestningar som hårda skott, spelare vilka kanske ramlar in i målet eller åskådare vilka vill försöka klättringslyckan.

Material

Det finns många olika material att välja bland till ditt nät. Exempelvis nylon eller polypropylen vilka båda har slitstarka, eftertraktade egenskaper. Men då nylonen kan vara något mer hållbar vid hörnknutarna än vad polypropylenen är så kan det vara ett bättre val för dig förutsatt att ditt mål inte ska vara uppställt på en plats utsatt för extrem sol. Då kan nät av polypropylenen vara bättre då de är betydligt mer UV- ljus tåliga.

Färgvalet

Standardfärgerna på målnät är vanligtvis svart och vit. Men det finns fotbollsmål i många fler färger och det spelar egentligen ingen roll vilken färg ni vill ha på ert trädgårdsmål eller strandmål. Det är upp till var och en. Däremot en fördel med gröna mål är att de smälter in på ett vackrare sätt i er trädgård en vad andra färger kanske gör vilket av den anledningen är lenare för ögonen med gröna trädgårdsmål.

Nätstorleken

Du behöver mäta fotbollsmålet för att kunna välja rätt storlek på nätet. Eller om det är en målduk du vill sätta upp på målet för att träna upp din skottprecision.

Du mäter då först fotbollsmålet från marken till underkanten av ribban. Sedan tar du måtten mellan stolparna på insidan. Slutligen ska du mäta mellan en baksida stolpe och nätliggande- ytterkant högst upp.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.