Spjälsäng inspiration
Spjälsäng inspiration
Köpguider

Guide till spjälsäng – 12 utvalda spjälsängar för ditt barn

Nästan alla mindre barn sover i en spjälsäng under de första åren. Vissa spjälsängar passar bäst för de allra yngsta barnen, medan andra spjälsängar kan växa med barnet och sedan göras om till barnsängar. Det finns ett stort utbud av spjälsängar, och det som främst skiljer dem åt är finesser, funktioner och framförallt design och utseende. Givetvis skiljer sig olika spjälsängar i kvalitet och därmed också ofta i livslängd. Några alternativ till just spjälsängen är också ett babynest som t.ex. kan användas för att låta barnet sova mer säkert tillsammans med föräldrarna samt resesängen som är en typ av spjälsäng som lämpar sig väl att ta med på resor eller tillfälliga övernattningar.

Generellt så kan man säga att om man köper sin första spjälsäng till sitt första barn och tror att man med tiden ska få fler barn att det kan löna sig extra att köpa en spjälsäng av lite bättre kvalitet som ger sängen längre livslängd och därmed kan fungera till flera barn. Den enklaste sängen i vår guide kostar 999 kronor och den mest exklusiva spjälsängen kostar 6 599 kr. Tänk på att spjälsängar oftast säljs utan bäddmadrass så det är något som man behöver lägga till separat.

Bästa spjälsängen – budget, mellan och lyx

För att göra valet av spjälsäng enklare för dig har vi här också plockat fram vad vi tycker är de tre bästa spjälsängarna i de tre olika segmenten – budget, mellan och lyx. Som budget-alternativ rekommenderar vi spjälsängen Ingarö från Carena. Det är en vit, klassisk och säker spjälsäng i standardmått där man kan ställa sängbottnen i tre olika lägen. Sängen kostar 999 kr och den finns bl.a. på Lekmer.

Som den bästa spjälsängen i mellan-segmentet har vi valt spjälsängen Royal från Troll. Sängen är en klassisk säng men med lite lyxigare känsla och mer exklusiva material. Sängen kostar 2 190 kr och säljs bl.a. hos Babyland.

Den bästa spjälsängen för de som är ute efter lite mer lyxiga alternativ rekommenderar vi istället den flexibla spjälsängen Wood från Oliver Furniture som ni hittar hos Solhem Inredning för 6 874 kr. Vill ni fördjupa er ytterligare kring vilken spjälsäng som passar er och ert barn bäst så är det bara att fortsätta att läsa nedan.

12 utvalda spjälsängar

Nedan följer 12 st spjälsängar från olika tillverkare. Sängarna säljs i olika nätbutiker online och visar några olika typer av sängar som finns och i lite olika prisklasser. Hoppas du hittar vad du söker!

Spjälsäng Linda från Troll

Troll spjälsang Linda Vit

Spjälsängen Linda från Troll är en enkel och klassisk spjälsäng av hög kvalitet. Alla spjälsängar från Troll liksom denna har tre olika madrasslägen och vissa modeller kan man även få med möjlighet att ta bort en sida, så kallad dropside – allt för att göra det mer bekvämt för både barnet och föräldrarna. Trolls möbler är gjorda för att klara av höga krav både för de Europeiska och Amerikanska standarderna och testas i flertal testinstitut.

Material: Solid björk
Färg: Vit
Mått: B647 x L1240 x H871 mm
Madrassmått: 1200 x 600 mm


Stokke Sleepi

Stokke Sleepi

Sleepi spjälsäng från Stokke är en perfekt sovplatsen för ditt barn när det växer och passar bra från 0 till ca 3 år. Den lyxiga spjälsängen skapar en bekväm, mysig och framförallt säker miljö för ditt nyfödda barn. Sängen har justerbar höjd och låsbara hjul vilket gör den extra lätt att flytta från olika rum.

När barnet börjar att klättra kan man ta bort ena sidan för att enklare nå barnet och för att ge barnet mer frihetskänsla. Stokke Sleepi spjälsäng kan också enkelt omvandlas till en juniorsäng när barnet har växt ur den genom att komplettera med en förlängningsdel, sängen kan då hålla ända upp till 10 år.

Material: Solid björk
Färg: Vit
Mått: B740 x L1270 x H860 mm


Spjälsäng Royal från Troll

Spjälsängen Royal från Troll är lite lyxigare än andra spjälsängar från Troll och är av mycket hög kvalitet. Sängen har tre olika madrasslägen för att göra det mer bekvämt för både barn och föräldrar. Sängen är tillverkad av massiv solid björk som kommer från nordiska länder och är gjord för att klara av både europeiska och höga amerikanska standarder.

Material: Solid björk
Färg: Vit
Mått: B666 x L1328 mm
Madrassmått: 1200 x 600 mm


Flexa Spjälsäng Play

Ett nytt tillskott i spjälsängsdjungeln är den snyggt designade spjälsängen Play från Flexa. Spjälsängen är tillverkad i MDF och askträ och finns i färgerna mint (som är den som visas här), gul, rosa och naturligtvis i den klassiska färgen vit. Sängbotten har två olika höjdlägen och sängen passar bra för nyfödda och upp till ca 3 års ålder.

Material: Ask och MDF
Färg: Mint (finns även i gult, rosa och i vitt)
Mått: B640 x L1240 x H920 mm
Madrassmått: 1200 x 600 mm

Pris: 3 995 kr hos Babyland.se.


Vit spjälsäng Ingarö från Carena

Den vita spjälsängen Ingarö från Carena är en klassisk spjälsäng. Sängen hette tidigare Cot One och tillverkades då av Brio men numera är det Carena som står för tillverkningen. Sängbottnen i denna säng är ställbar i tre olika lägen för att du lätt ska kunna anpassa sängen till ditt barns utveckling. I det översta läget kan barnet i regel ligga från det är nyfött tills det är 4-6 månader gammalt. När man märker att barnet börjar bli mer aktivt och röra på sig kan det vara lämpligt att flytta sängbotten nedåt, antingen till mellanläget eller till det nedersta läget för att undvika fallskador på barnet.

Sängen är tillverkad i en svenskägd fabrik i Lettland som har en lång tradition av att tillverka just spjälsängar. sängen från Ingarö uppfyller alla gällande krav och standarder som är satta inom EU för denna typ av produkter. Ingarö är tillverkad av björk från Östersjöregionen. Sängen är lackerad med svensktillverkade färger och innehåller inga farliga ämnen samt är testade och godkända enligt gällande standarder.

Material: Björk
Färg: Vit
Madrassmått: 1200 x 600 mm


Praktisk och exklusiv spjälsäng från Oliver Furniture

En praktisk spjälsäng från Oliver Furniture med ett enkelt, lätt och nordiskt uttryck. Genialisk dansk design på en hög nivå med stort fokus på funktionalitet, kvalitet och lång livslängd. Sängen är designad utifrån ett barns tillväxt från första året till de mer självständiga åren och sängen håller i generationer. Den passar utmärkt in i de allra flesta barnrum med sin klassiskt skandinaviska look och har ett brett användningsområde då den går att använda både som flexibel spjälsäng och som soffa till barnrummet.

Material: Björk
Färg: Vit/Ek
Mått: B760 x L1460 x H940 mm
Madrassmått: 1400 x 700 mm


Flexa Baby spjälsäng

Spjälsängen Flexa Baby är en rundad spjälsäng som är flexibel genom att botten kan flyttas och att spjälor och sidor kan monteras av. Sängen är gjord i massiv bok och finns förutom i helvitt också i bok och vitt. Förutom sängen följer det också med en anpassad madrass i kallskum som är 6 cm tjock och som anpassar sig efter barnets temperatur och vikt. Madrassen har en vågig sida som används då barnet är nyfött och en slät sida som kan användas då barnet blir lite äldre. till madrassen följer det också en anpassat lakan i 100% bomull.

Material: Bok
Färg: Vit eller Vit/Bok
Mått: B750 x L1450 x H880 mm
Övrigt: Madrass och lakan ingår.

Inom kort presenterar vi ytterligare fem spjälsängar.

2 Comments

 1. Ganska usel sammanställning måste jag säga. Detta är bara en lista över några sängar som säljs, den ger inte mer info än jag kan få via en hemsida och säger ingenting om SÄKERHET och HÅLLBARHET, vilket är det som en förälder är intresserad utav. Inte heller hur material som används har behandlats (undantaget Royal) eller något om färgen den är målad i. Sammantaget så skulle detta lika gärna kunna vara en annons på blocket.
  Att förklara vad en dropside är känns som att man inte har någon målgruppsrelatering alls, och att premiera för något sådant är också löjeväckande när just sängar med dropside är förbjudna i flera länder då de orsakat skador och dödsfall bland spädbarn.
  Att spjälsängar har blivit en ”inredningsdetalj” är sorgligt i sig, men man behöver ju inte lura i förstagångsföräldrar att det är en bra sak.

  1. Hej Kim,

   och tack för dina kommentarer (även om det var bitvis hårda ord). Vi ska givetvis ta till oss av kritiken och se om vi kan få tag i mer information kring hur sängarnas material och färg har behandlats. Vi kommer också att fördjupa oss i informationen kring dropside om om/hur det kan anses som osäkert. Alla spjälsängar i denna köpguide ska vara godkända för att säljas i Sverige (och de svenska säkerhetskraven för barnprodukter är tämligen hårda) men det kan ju ändå finnas saker som är bra att känna till kring spjälsängar för att kunna göra medvetna val då det är dags att köpa.

   /Redaktionen, alltforbarnet.se

Leave a Response