Roliga mätstickor för barn – en snygg detalj i barnrummet

Flicka mäter sin längd

En mätsticka är inte bara en snygg detalj i barnrummet utan det är också ett bra sätt för er att följa barnets längdutveckling på ett roligt sätt. Marknadens mätstickor för barn finns i en mängd utföranden för att du ska kunna hitta en som passar just ditt barn. Med en sådan kan du enkelt liva upp barnrummet samtidigt som den gör nytta.

Mätstickan blir ett lekfullt sätt för barnen och föräldrar att förstå sig på längd och mått och för föräldrarna att följa barnets utveckling. Samtidigt så kan en mätsticka fungera som en snygg inredningsdetalj i barnrummet. Det finns både mätstickor som man fäster på vägen med en skruv men det finns också tunnare mätstickor som kan fästas direkt på väggen i formen av en wall sticker.

Det finns lite olika varianter och du hittar en mängd olika varianter av mätstickor för både yngre och lite äldre barn. De erbjuder också både mätstickor som fästs traditionellt med skruv eller spik men också de tunnare varianterna som helt enkelt klistras upp på vägen (och som kan tas ned och flyttas utan att skada den).

Fem snygga mätstickor för barnrummet

Nedan hittar du ett urval av snygga och funktionella mätstickor som du kan hitta i barn- och inredningsbutiker online. Samtliga mätstickor mäter barnens längd på ett enkelt sätt och fungerar som snygga inredningsdetaljer i barnens rum.


1. Nature mätsticka från Bloomingville

En riktigt fin mätsticka från välkända Bloomingville som mäter ditt barns längd mellan totalt 80 cm till 140 cm. Barn älskar att se hur mycket de har vuxit över tid och med denna mätstickan är det enkelt att hålla koll. En rolig och fin inredningsdetalj att hänga upp på en av barnrummets väggar.

MaterialPlywood, bomull, stål
Djup2,54 cm
Höjd81,5 cm
Bredd19,5 cm
Specifikationer för mätsticka Nature från Blomingville

2. Sebra mätsticka Seven Seas/Daydream

Med den här vackra mätstickan från Sebra kan ni följa barnets växt, månad efter månad, år efter år tills barnet nåt hela 175 cm i längd. Mätstickan börjar på 55 cm och går hela vägen upp till 175 cm. Kartongcylindrarna i de båda ändarna är tillverkade helt i återvunnet material. En perfekt present till den nyfödda!

MaterialPapp
Höjd125 cm
Bredd20 cm
Specifikationer för mätsticka Seven Seas/Daydream från Sebra

3. Vit mätsticka med indian-tema från Jollein

Jollein Mätsticka Indians i vitt och svart är en dekorativ och funktionell mätsticka i mjukt material med en pil som motiv. Pilen kommer att påminna om att tiden med barnen går snabbt och att de under perioder kommer att skjuta i höjden. Mätstickan är ett pedagogiskt sätt för barnet att förstå längd och mått samtidigt som den är en fin väggdekoration i barnets rum. Denna mätsticka är tillverkad i 100 % polyester och mäter ditt barns längd mellan 70-140 cm. Notera dock att denna mätsticka inte har markeringar för varje centimeter utan dessa finns istället på var femte centimeter.

Material100% polyester
Höjd120 cm
Bredd25 cm
Specifikationer för mätsticka Indians från Jollein

4. Leklyckan mätsticka med skogsvänner

Mättavlan Skogsvänner är en fin tavla som mäter barnets längd från Leklyckan. Tavlan är vit och flera av skogens söta djur vid olika längder pryder mätstickan. Denna mätsticka gör det enkelt och roligt att håll koll på ditt barns längd. Tavlan mäter barnens längd från 70-166 cm.

Höjd100 cm
Bredd12 cm
Specifikationer för mätstickan med skogsvänner från Leklyckan

5. Jollein mätsticka i stone green

Riktigt lekfull och fin mätsticka från Jollein i den mysiga färgen stone green. Den är enkel att hänga upp på väggen och kan mäta barnen lämgd mellan 70- 140 cm. Mätstickan ger ett mysigt intryck i barnrummet och barnen kan lätt följa sin längdutveckling. Denna mätsticka går också bra att handtvättas om den skulle bli smutsig. Förutom i grönt finns denna mätsticka också i sobert grått eller mer livfull i rosa.

Material100% bomull
Höjd120 cm
Bredd25 cm
Specifikationer för mätsticka ABC i färgen green stone från Jollein

Lärorikt hjälpmedel

Det är alltid kul att följa barnens längd och se hur de växer och blir större. Ibland har de växtspurter medan det andra gånger går riktigt långsamt. Med en mätsticka hemma slipper du vänta på nästa besök på BVC eller hos skolsystern och kan enkelt kontrollera ditt barns längd hemma. Du kan dessutom passa på att lära ditt barn någonting på samma gång. Att mäta när barnet växer är ofta en rolig sak att göra tillsammans med barnen. Något som är extra kul är att följa barnets växande längd visuellt. 

Längd och mått är en del av matematik och med en av alla de mätstickor för barn som erbjuds på marknaden kan du alltså lära barnet i er vardag. Du kan lära dem hur längd och mått fungerar genom att visa dem på mätstickan. Vanligtvis visar de både centimeter och decimeter och du kan på så sätt lära barnen att tio centimeter blir en decimeter. Efter det kan du lära dem att en meter är tio decimeter eller 100 centimeter. På så sätt kan du även lägga in lite multiplikation i lärandet.

Med en mätsticka slipper du rita på väggen för att mäta ditt barns längd och det är någonting roligt att göra tillsammans med jämna mellanrum. Gör det till en lek så kommer ditt barn att lära sig av bara farten.

Mätstickor för barn i olika utföranden

För att det ska bli så roligt som möjligt för ditt barn är det bra att välja en mätsticka som tilltalar dem. Det finns en stor marknad med gott om alternativ att välja mellan. De kan också sättas upp på olika vis beroende på om du vill eller inte vill spika upp något på väggen. Om du inte har någonting emot att spika upp mätstickan finns det gott om traditionella varianter som hängs upp på det viset.

I de fall du bor i en hyresrätt eller av någon annan anledning inte vill göra hål i väggen finns det också mätstickor i form av wall stickers, alltså väggdekor som är som ett klistermärke som du fäster på väggen. De är enkla att sätta upp och kan smidigt tas ner när de inte längre behövs utan att det syns att de ens har suttit där från början.

Mätstickor med varierande motiv

Barn har oftast ett eller flera intressen eller någon favoritfigur från sago- eller tv-världen och vad är då mer passande än en mätsticka med ett motiv som passar ihop med det ditt barn tycker om. Det finns till exempel snygga djurformade mätstickor som även blir en snygg inredningsdetalj i rummet. De kan till exempel ha formen av en giraff eller en hund.

Du kan också välja en fin mätsticka i trä med målat motiv av till exempel skogsdjur, vattenlevande djur eller djungeldjur. Just djur är oftast mycket populära bland barn och är därför ett utmärkt motiv oavsett om det är ett tryckt sådant eller om det är format som ett djur.

Det finns också mätstickor för barn med text eller andra typer av motiv och det är därför enkelt för dig att hitta en som passar just ditt barn. Kanske skulle det passa bra med en mätsticka med Pippi Långstrump – eller varför inte indianer?

Storlek och mått på mätstickan

Vilken storlek du väljer på mätstickan beror förstås på hur länge du vill kunna mäta ditt barn. Några kan mäta barn från 55 cm upp till 175 cm medan andra sträcker sig från 80 cm till 140 cm. Ju längre den kan mäta ditt barn desto längre tid kommer det att finnas användning för den och det är ju alltid en fördel.

Måttenheterna som anges varierar också. Några mätstickor för barn mäter per centimeter medan andra mäter med fem och tio cm intervaller. Vilken just du väljer beror på hur noggranna mätningar du är ute efter. Om du bara vill ha koll på tiotalen räcker en enklare variant men om du vill veta exakt på centimetern är en med cm mått att föredra.

Tips vid uppsättning

Det är viktigt att du är noggrann när du sätter upp mätstickan för att den ska visa rätt längd på ditt barn. De börjar ju inte nere vid marken och du måste därför mäta exakt hur högt den ska sitta för att visa rätt. Mät då ända nere från golvet för en korrekt längdmätning. Sätt också upp den på en plats där det är enkelt att komma åt den och se den – samtidigt som den inte sitter i vägen för ditt barn när han eller hon ska leka.

Snygg och hjälpsam inredningsdetalj för barnrummet

Mätstickor för barn är oftast snyggt designade för att passa väl in i barnets rum. De ska passa i ett barnrum vilket tillverkarna är medvetna om. Bland de företag som brukar tillverka mätstickor finns välkända namn inom barnartiklar så som Sebra, Littlephant och Roommate.

När du håller koll på ditt barns längd kan du kontrollera att han eller hon följer sin tillväxtkurva och märker därmed om ditt barn inte växer som det ska. Det är alltså både en hjälpsam och snygg inredningsdetalj. Genom att välja en som passar in med den övriga inredningen i barnrummet kommer den att smälta in. När ditt barn lärt sig att mer om mätning av längd kommer han eller hon säkert vilja bjuda in alla sina vänner för att mäta dem också.

Om du väljer en mätsticka som kan mäta upp till över 170 cm kan barnet också mäta vuxna som når inom räckvidden, eller varför inte äldre syskon? Det kan bli en både rolig och lärorik lek som ditt barn kommer tacka dig för när det är dags för mattelektioner i skolan. Tack vare den stora marknaden av mätstickor för barn kommer du garanterat att hitta en variant som passar just ditt barn och barnrummet i ditt hem.

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.