Så skyddar du barnet mot solen

Sol och varmt väder är härligt att vara ute i, både för barn och vuxna. Men solen kan också vara skadlig för ditt barn. Lär dig hur du skyddar barnet.

Barns hud är ömtåligare än vuxnas, bland annat för att den är tunnare och för att pigmentbildningen inte är färdigutvecklad för att skydda mot solens UV-strålar. Huden måste skyddas så att den inte blir röd eller bränd. Upprepade brännskador av solen i barnaåren kan göra att hudsjukdomar som hudcancer utvecklas i vuxen ålder.

Spädbarn

Barn under 1 år ska ALDRIG vistas i direkt solljus. Skydda ditt barn noggrant med tunna sommarkläder och solhatt som har brätte som skyddar hals och nacke. Om barnet ligger i barnvagn, ställ den alltid i skuggan och använd ett parasoll över picknickfilten om ni sitter i solen.

Barn över 1 år

Barn över ett år kan vara svåra att hålla i skuggan. Det bästa solskyddet är kläder och en solhatt med brätte som skyddar nacken. Smörj också in all naken hud med solskyddsmedel som har solskyddsfaktor 15 – 30. Försök få barnet att leka i skuggan så ofta som möjligt mellan klockan 11 och 15, då solens strålar är som starkast. Eller gör som solvana familjer runt Medelhavet – ät lunch, ta siesta eller gör något inomhus. Det är också bra om barnet använder solglasögon. Solstrålning i för höga doser kan orsaka skador på hornhinnan, så kallad snöblindhet eller svetsfläck.

Solskydd på stranden

Solens strålar reflekteras i sand och vatten och blir cirka 20 procent starkare. UV-strålningen ökar och därmed risken för att bränna sig. Var därför extra noggrann med solskyddet. Tänk också på att barnet inte är skyddad från solens strålar när det badar eftersom de tränger ner cirka 50 cm i vattnet. En t-shirt är ett bra skydd för barnet när det badar men numera finns det badkläder med inbyggt UV-filter med solskyddsfaktor 50+. De torkar fortare än en t-shirt och känns inte kalla och obehagliga när de är våta. Solglasögon är särskilt bra att använda på stranden.

Solskyddsmedel

Täck så mycket hud som möjligt med kläder och smörj resten med solskyddsmedel. Använd medel med fysikaliskt solfilter (zink- eller titanoxid) och välj en hög solskyddsfaktor – gärna runt 30 men allra minst 15. Krämer med fysikaliskt filter skyddar bättre eftersom de sprider och reflekterar strålarna till skillnad mot kemiska filter som absorberar solstrålningen. Solskyddsmedlet ska skydda mot både UVA- och UVB-strålar och vara av vattenfast typ. Smörj rikligt och regelbundet. Läs på förpackningen hur ofta det bör smörjas in.

Nu när sommaren närmar sig är det viktigt att tänka på hur du skyddar barnen från solen. Visst är det härligt, och hälsosamt, att vistas utomhus. Barnen behöver dessutom en lagom dos av solljus. Men det blir lätt för mycket. Följande tips hjälper att vara på den säkra sidan i sommar.

För mindre barn är det extra viktigt att skyddas mot solen. Även om det är hälsosamt för barnen att vistas utomhus i dagsljus så bör barn inte vistas i direkt solljus särskilt länge. Inte mer än en halvtimma är vad som rekommenderas av läkare. För mycket sol under uppväxten kan leda till skador senare i livet. Därför är det viktigt att tänka på hur man skyddar barnen från solen.Det finns flera bra sätt att skydda sig mot solen. Allmänt är barnens kläder bästa solskyddet, men solskyddskrämer kan vara ett bra komplement. Läs mer nedan.

Solskyddskräm

Solskyddskrämer är ett bra komplement då man skyddar barnen från solen. Fördelen är att man kan använda solskyddskrämen på områden som är svårt att skydda med plagg, som tex. händerna eller ansiktet.Ska man komplettera med solkräm ska man använda ett tjockt lager och applicera minst var tredje timma eller efter bad.  Smörj barnet 30 minuter innan ni går ut, och smörj solstift med faktor minst 20-25 på läpparna.Det finns speciellt anpassade solskyddskrämer för barn. Dessa krämer innehåller mindre kemikalier som minskar riskerna för allergier. Välj en solskyddskräm som inte innehåller zinkoxid.

Tänk på att för barn under 1 år bör kläder/filt i första hand vara barnens solskydd, inte solskyddskräm. Ämnen som finns i solskydd kommer in i kroppen. Dessa är inte skadliga för vuxna, men kan vara svåra för barn att bryta ner. Det är oklart hur pass väl barn bryter ner ämnen som finns i solskydd, men överlag är det fastställt att barn under 1 år bör inte smörjas in i solskyddskräm. För barn under 1 år bör man skärma av solen och skydda med kläder.

Skärma av solen

Spädbarn ska aldrig utsättas för direkt solljus. Därför bör solen skärmas av med hjälp av tex en filt eller parasoll. Eftersom solens strålar reflekteras av molekylerna i luften så är risken stor att spädbarn får på sig solstrålar även om de är under en parasoll. Placera därför inte barnvagnen i direkt solljus, utan ställ den i skugga och använd även kläder och filt som skydd även i skuggan. 

Kläder och solskyddsfilt

Förutom de självklara skydden mot solen såsom parasoll och barnvagnsskydd, så är barnets kläder det bästa skyddet mot solen. Tänk på att ha en solhatt på barnet för att skydda huvudet, och gärna luftiga kläder som täcker ända ut till händer och fötter. För de allra minsta barnen (under 1 år) kan det vara svårt att hitta en solhatt som passar och som faktiskt sitter kvar på bebisen. Därför är bebisens kläder viktiga även i dessa fall. Ett tips är att ta hjälp av en solskyddsfilt. Solskyddsfilten är speciellt anpassad för att blockera ut solens UVA och UVB strålar, och är effektiv till över 50spf vilket motsvarar ett skydd som mot 98% av solstrålarna.

Allmänna tips för skydd mot solen

  • Utsätt inte spädbarn för direkt solljus
  • Barn bör ha på sig hatt och tröja när de leker i solen
  • Ha på solglasögon på barnet om möjligt
  • Komplettera med solskyddskräm på platser där kläder inte skyddar
  • Låt barnen leka i skuggan
  • Vistas inte i solen under lunchtimmarna (kl 11:00–15:00) då solen är som starkast

Solens strålar skänker liv och värme, men kan också vara skadliga. En del av solens ljus kallas ultraviolett strålning. Den påverkar huden och kan orsaka skador i hudcellernas DNA (arvsmassa). Därför är det bra att vara försiktig när du är exponerad för solljus.

Solens strålar skänker liv och värme, men kan också vara skadliga. En del av solens ljus kallas ultraviolett strålning. Den påverkar huden och kan orsaka skador i hudcellernas DNA (arvsmassa). Därför är det bra att vara försiktig när du är exponerad för solljus.

Att vistas i solen är något de flesta människor tycker om. Det ger värme och ljus och får oss att vakna till efter den mörka vintern. Men det gäller att inte överdriva solandet och att skydda sig mot ultraviolett strålning.

UV-index

UV utläses ultraviolett. UV-index är ett mått på solens brännkraft och visar hur skadlig strålningen är för huden. Skalan för UV-index går från 0-11. När värdet är mer än 3 ska du skydda dig med kläder. Använd även solskyddsmedel om du ska vara i solen länge.

UV-index beror på årstid och väderlek och är som högst på sommaren vid klart väder. Uttunningen av ozonlagret gör också att UV-index kan stiga även när solen inte står särskilt högt på himlen. För att skydda oss mot solens skadliga strålar behöver vi kunna ta till skyddsåtgärder när solen lyser som starkast.

Hudtyper

Solens skadlighet beror också på vilken hudtyp du har. Det finns sex olika hudtyper hos oss människor med olika känslighet för solstrålning. Ju lägre siffra, desto större anledning att vara försiktig. Hudtyp 1 ska alltid skydda sig, medan hudtyp 4-6 (brun till mörkbrun hudfärg) inte behöver vara lika försiktiga.

Här är din hudtyp

De tre första hudtyperna är de som främst behöver skydda sig. 

  • Hudtyp 1 är ganska ovanlig. En typisk hudtyp 1 har vit hud, är rödhårig, blir alltid bränd första gången i solen och blir heller nästan aldrig brun. Här är rekommendationen att alltid skydda sig mot solen med kläder och solkräm.   
  • Hudtyp 2 har ljus hud, är blond och blir ofta bränd, och därefter brun ibland. Även här ska man iaktta stor försiktighet i solen.  
  • Hudtyp 3 har ljus hud, ofta brunt hår, bränner sig sällan och blir alltid brun.

Solens UV-strålar reflekteras olika

Solens strålar är starkare vid fri horisont än om vi är omgivna av träd och byggnader. Solstrålarna studsar mot luftmolekylerna och därigenom minskar styrkan. Men du måste också tänka på att solens brännkraft studsar med olika kraft beroende på omgivningen.

Solens brännkraft reflekterad vid olika ytor

Gröna ängar0,8 – 1,6%
Solsvedda gräsytor2 – 3,7%
Trädäck på båt6.4%
Svart asfalt5 – 9%
Trottoarer8 – 12%
Granitklippor8 – 12%
Torr strandsand vid Atlantkusten15 – 18%
Våt strandsand vid Atlantkusten7%
Havsbränning25 – 30%
Nysnö88%
Gammal, smutsig snö50%

Sola försiktigt

Solen är en stark ljuskälla som vi behöver för vår överlevnad. Men vi måste nyttja solen med försiktighet och måtta. Att tänka på är UV-index, din hudtyp och olika ytors reflektionskraft. Allt sammantaget avgör hur länge du kan vara ute i solen.

Sol och varmt väder är härligt att vara ute i, både för barn och vuxna. Men solen kan också vara skadlig för ditt barn. Lär dig hur du skyddar barnet.

Barns hud är ömtåligare än vuxnas, bland annat för att den är tunnare och för att pigmentbildningen inte är färdigutvecklad för att skydda mot solens UV-strålar. Huden måste skyddas så att den inte blir röd eller bränd. Upprepade brännskador av solen i barnaåren kan göra att hudsjukdomar som hudcancer utvecklas i vuxen ålder.

Skydda barnet mot solen

Barn över ett år kan vara svåra att hålla i skuggan. Det bästa solskyddet är kläder och en solhatt med brätte som skyddar nacken. Smörj också in all naken hud med solskyddsmedel som har solskyddsfaktor 15-30. Försök få barnet att leka i skuggan så ofta som möjligt mellan klockan 11 och 15, då solens strålar är som starkast. Eller gör som solvana familjer runt Medelhavet – ät lunch, ta siesta eller gör något inomhus. Det är också bra om barnet använder solglasögon. Köp dem hos en optiker och kontrollera att de är godkända för små barn. Solstrålning i för höga doser kan orsaka skador på hornhinnan, så kallad snöblindhet eller svetsfläck.

Barn på stranden

Solens strålar reflekteras i sand och vatten och blir cirka 20 procent starkare. UV-strålningen ökar och därmed risken för att bränna sig. Var därför extra noggrann med solskyddet. Tänk också på att barnet inte är skyddad från solens strålar när det badar eftersom de tränger ner cirka 50 cm i vattnet. En t-shirt är ett bra skydd för barnet när det badar men numera finns det badkläder med inbyggt UV-filter med solskyddsfaktor 50+. De torkar fortare än en t-shirt och känns inte kalla och obehagliga när de är våta. Solglasögon är särskilt bra att använda på stranden.

Solskyddsmedel för barn

Täck så mycket hud som möjligt med kläder och smörj resten med solskyddsmedel. Välj en hög solskyddsfaktor – gärna runt 30 men allra minst 15. Solskyddsmedlet ska skydda mot både UVA- och UVB-strålar och vara av vattenfast typ. Smörj rikligt och regelbundet. Läs på förpackningen hur ofta det bör smörjas in.

Sol och varmt väder är härligt att vara ute i, både för barn och vuxna. Men solen kan också vara skadlig för ditt barn. Lär dig att skydda barnet.

Barns hud är ömtåligare än vuxnas, bland annat för att den är tunnare och för att pigmentbildningen inte är färdigutvecklad för att skydda mot solens UV-strålar. Huden måste skyddas så att den inte blir röd eller bränd. Upprepade brännskador av solen i barnaåren kan göra att hudsjukdomar som hudcancer utvecklas i vuxen ålder.

Aldrig direkt solljus

Barn under 1 år ska ALDRIG vistas i direkt solljus. Skydda ditt barn noggrant med tunna sommarkläder och solhatt som har brätte som skyddar hals och nacke. Om barnet ligger i barnvagn, ställ den alltid i skuggan och använd ett parasoll över picknickfilten om ni sitter i solen.

Artikeln är granskad och godkänd av Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska. Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten, Vårdguiden, Apoteket och huden.nu

 

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.