Så undviker du matvägran

Barn vill inte äta

Hjälp, mitt barn vägrar äta! Vad ska jag göra? Tänk om hon inte får i sig alla vitaminer. Kommer hon att bli sjuk eller tappa vikt? Det här känner säkert många föräldrar igen. Faktum är att de flesta barn har perioder då de äter sämre och är kräsna med maten. Men ärligt talat – hur många barn dör av svält i Sverige?

Tänk långsiktigt

Så länge barnet växer och leker som det brukar finns det sällan anledning till oro. Oftast går de här perioderna över om man inte gör för stort väsen av dem. Det är viktigare att barnet på sikt gillar mat, så undvik att tvinga i det mat och låt det inte gå prestige i vad barnet äter och inte äter.

Variationen viktigare än mängden

Försök, trots att barnet äter dåligt, att ge så varierad kost som möjligt. Det är faktiskt viktigare med variationen av livsmedel än mängden mat. Barn behöver äta så många olika livsmedel som möjligt för att få i sig alla olika näringsämnen. Det förekommer också perioder då barnet vägrar att äta vissa livsmedel, blir väldigt kräset och bara vill äta en viss typ av mat. De flesta barn äter inte en balanserad kost varje dag men bör göra det utslaget på en vecka.

Hitta andra alternativ

Om barnet vägrar att äta grönsaker kan det få i sig fibrer och vitaminer från frukt istället. Äter barnet inte frukt, kanske det dricker juice. Vill barnet inte äta grovt bröd kan det istället få fibrer från gröt eller fiberrikt ljust bröd. Barn som bara äter korv och hamburgare klarar sig ändå bra om maten kompletteras med bröd, grönsaker, frukt och mjölkprodukter. I längden är det dock viktigt att barnet lär sig att äta en varierad kost.

Stenåldersmentalitet

De flesta barn vill inte prova nya livsmedel men fortsätt att erbjuda barnet små mängder av det, två till tre gånger i veckan. Många barn provar att äta det först efter tio till 15 försök. Det ligger i vår natur att vara skeptisk till ny mat. Stenåldersmänniskan hade större chans att överleva om hon var försiktig.

Straff, beröm och mutor

Undvik att använda mat som muta eller belöning. Beröm heller inte barnet för att det äter. Det är naturligt att äta och det handlar inte om en prestation. Låt barnet utveckla sitt eget initiativ till att vilja äta – undvik därför att tjata på det eller gulla med det. Undvik också att straffa ditt barn för att det inte äter bra – då finns risken att det får en negativ attityd till mat och det är väldigt illa. Oavsett om barnet äter upp sin mat eller inte så bör det ändå få efterrätt i form av frukt.

Lagom portion

Ge inte barnet för stora portioner och sen tjata att det ska äta upp. Ge istället mindre portioner och servera en portion till, om barnet vill. Låt de större barnen lägga upp maten själv. Då lär sig barnet hur mycket som behövs på tallriken för att det ska bli mätt.

Laga inte ny mat

Laga inte en ny måltid om barnet inte vill äta det som serveras. I annat fall lär du barnet att det kan bestämma vad det vill äta. Barnet svälter inte för att det missar någon eller några måltider.

Andra goda råd för att undvika problem

  • Matglädje i första hand och bordsskick i andra hand är en bra regel.
  • Låt barnet enbart äta vid bordet, inte i sängen eller i soffan.
  • Låt inte barnet småäta mellan måltider och mellanmål.
  • Planera måltiderna eller barnets sömnschema så att barnet inte är trött när det ska äta.
  • Ett bra knep för att få barnet att äta ny eller ovanlig mat är att låta det vara med och laga maten.
  • Det är lättare att skapa matglädje om familjen äter tillsammans så ofta det är möjligt.

Om barnet äter dåligt under en längre period eller inte följer sin utvecklingskurva bör man rådgöra med barnavårdscentralen.

Artikeln är granskad och godkänd av Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska.

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.