Tips

Tips till dig som ska köpa spjälsäng

Här har vi samlat några tips för dig som är på gång att köpa spjälsäng till ditt barn. Vill du hitta mer information om vilka typer av spjälsängar som erbjuds kolla gärna vår köpguide för spjälsängar.

  1. Bestäm vilken storlek som passar barnet och familjen. Normalstorleken är 120 x 60 cm som är det europeiska standardmåttet, detta mått innebär också att det är lätt att hitta tillbehör som madrasser, lakan, täcken och påslakan.
  2. Kolla upp hur många höjdlägen det finns. En vanlig spjälsäng har normalt en madrassbotten som kan ställas i olika höjdlägen. Till den nyfödda passar det bäst att ha madrassbotten högt då barnet inte är så rörligt och inte kan ta sig över kanten samtidigt som det är mest bekvämt när man lyfter ur och lägger i barnet i sängen. Då barnet blir äldre finns ett behov att sänka botten till ett läge lägre så att barnet inte trillar ur sängen. De flesta sängar brukar ha just dessa två lägen men det finns även spjälsängar som har ytterligare lägen mellan dessa vilket ibland kan vara praktiskt.
  3. Finns det en fällbar sängsida? Många sängar erbjuder möjligheten att sänka, fälla eller ta bort den ena sängsidan. Det kan vara smidigt då man lägger i barnet eller lyfter ur det samt när man ska bädda. Ibland kan det också vara en bra idé om man vill låta spjälsängen ligga direkt bredvid föräldrarnas säng (och helst då i samma höjd som den madrassen).
  4. Som vi redan nämnt har vissa sängar ett bredare användningsområde än att bara fungerar som spjälsäng de första åren till barnet. Vissa sängar kan efteråt göras om till juniorsängar eller användas som en liten soffa till barnrummet. Detta kan vara värt att ta med i beräkningen då du bestämmer dig för att köpa spjälsäng.
  5. Tänk på att vanlig madrass och sängtextilier normalt inte ingår då du köper din spjälsäng. Om du väljer en säng med bäddmåtten 120 x 60 cm finns dock ett stort utbud av både madrasser och andra sängtextilier. Väljer du en säng med annat bäddmått så är du ofta beroende av att köpa bäddmadrass av spjälsängens tillverkare, ta då med det i beräkningarna.

Leave a Response