Sex syns dagligen i TV och tidningar. Därför skulle man kunna tro att det är lätt att prata om sex. Tyvärr är det inte alltid så, särskilt inte när man som förälder ska prata sex med sin tonåring. Förr eller senare blir de flesta tonåringar väldigt intresserade av kärlek, sex och relationer. De upptäcker sin kropp och sexualitet, dagdrömmer och onanerar, blir lyckligt eller olyckligt kära.
En del tonåringar blir ihop medan andra oroar sig för att de aldrig kommer att träffa någon. Det första samlaget kan bli en fin upplevelse som tonåringar sakta närmar sig genom kyssar, smek och hångel eller något som de bara försöker få avklarat för att passa in. En del blir tvingade till sitt första samlag, medan andra upplever sina första sexuella erfarenheter som ganska taffliga.
Normalt och onormalt
Tonåringar funderar mycket på vad som är normalt och onormalt. Innerst inne är de flesta osäkra och undrar om det är något fel på dem. Alla andra verkar ju dessutom alltid ha hunnit ”göra det”. Det är ofta inte sant. Många ungdomar väntar tills efter högstadiet och andra har inte sitt första samlag förrän de går i gymnasiet. Vissa kommer att ha samlag med någon av samma kön. Eftersom normen i vårt samhälle är tydligt heterosexuell, osynliggörs de unga som inte känner att det stämmer in på dom.
TV och internet
Flera tidningar och TV-program spelar på tonåringarnas osäkerhet och förstärker den i jakten på ökade upplagor och tittarsiffror. Budskapen är ofta dubbla. Tonåringar får till exempel tips på hur de kan förändra sitt utseende och ha avancerat sex, men får samtidigt veta att de duger som de är och har rätt att säga nej.
Porr som fantasi
Porr har blivit lättillgängligt genom internet och kabel-TV. De flesta tonåringar kommer på något sätt i kontakt med porr. Även om nästan alla tonåringar förstår att porr är en fantasi så påverkas de, speciellt storkonsumenter. Porrfilmer visar verkliga människor som har riktiga samlag och annat sex på samma sätt som många har i verkligheten. Så visst kan man undra om det verkligen är fantasi eller om det ska fungera så.
Bilden av att vara pojke och flicka
Måste man vilja ha sex jämt och med det motsatta könet för att vara normal? Unga kan känna sig pressade att leva upp till en viss bild. Pojkar kan känna att de måste vilja och kunna ha sex när som helst och kunna hålla på hur länge som helst. Annars kan man riskera kommentarer och rykten om att man är mesig eller ”bögig”.
Flickor kan i sin tur göra saker sexuellt för att, till exempel, inte verka tråkiga. Samtidigt måste de hålla på sig för att inte bli utsatta för ryktesspridning och bli kallade för hora. Det är en ständig balansgång för unga där det gäller att hålla sig inom det sexuella handlingsutrymme som är godkänt för tillfället.
Unga behöver balans
Eftersom kompisar och massmedia är en så pass viktig källa till information om sex för tonåringar kan de lätt få en otydlig bild av sex. Därför behöver de få många möjligheter att prata med kloka vuxna om alla sina funderingar. Skolans sex- och samlevnadsundervisning är viktig, men det är inte alltid lärarna kan nå fram till eleverna. Dessutom handlar sex om så mycket mer än hur kroppen fungerar och hur man skyddar sig från könssjukdomar och oönskade graviditeter. Det handlar också om kärlek, relationer och sexuellt ansvar. Det är inte alltid man pratar om det i skolan.
Att prata om sexualiteten
Barn och föräldrar har ofta svårt att se varandra som sexuella varelser. Många föräldrar har själva saknat möjligheter att få kunskap om sexualitet och kunnat reflektera över sina egna normer. Kanske är det därför många tycker att det är pinsamt att prata sex med sina barn. Det kan självklart också upplevas som märkligt och pinsamt från tonåringens sida att plötsligt börja prata med dig om sex.
Om du inte har en öppen och avspänd relation med ditt barn behöver du börja med att själv reflektera över var du står. Fundera över vilka signaler du sänt och sänder ut i familjevardagen och vilket förhållningssätt du gett ditt barn när det gäller till exempel kroppslig njutning och gränser.
Föräldrar är pinsamma
Som förälder är det bra att veta att barn ofta kan tycka du är jättepinsam och att det är i sin ordning. Många gånger är det bättre att säga till sitt barn att man är osäker men att man vill prata ändå, jämfört med att inte prata. Humor är ett tips på hur man gör det lättare att tala om svåra saker. En bra idé är också att ge barnet lite böcker och broschyrer eller låta dem ligga framme (toaletten brukar vara en bra plats). Försök prata lite grand, ställ små frågor eller kommentera saker du hör på radio, ser på teve eller läser i tidningar.
Det är viktigt att komma ihåg att du och din tonåring inte behöver tycka lika och att du aldrig kan bestämma hur ditt barn ska vara.
Det stora samtalet med din tonåring
Många föräldrar har en tanke om att de ska ha ”det stora samtalet” någon gång när barnet är tonåring, men det fungerar sällan bra. Det blir väldigt konstigt när barnets förälder helt plötsligt börjar prata om kroppen, sex och relationer. Det är bättre om dessa ämnen finns med i barnets vardag genom hela uppväxten. Varje ålder har ju sina saker att prata om.
Hjälp att prata om sex
Har du svårt att prata med barnet själv kanske någon kan hjälpa dig. Barnet kan prata med en moster, granne, god vän till dig, skolsköterskan eller ungdomsmottagningen i stället. Ett annat tips är att byta tonåring. Det kan vara lättare att tala med någon annans tonåring och vice versa. Då blir samtalet inte lika känsloladdat. Som förälder kan man också vända sig till ungdomsmottagningen och be om råd.
Mer information
Författare: Helena Cronberg, Vårdguiden
Granskare: Sandra Dahlén, Sexualupplysare, Frilans
Lämna ett svar
Visa kommentarer