Vintersemester med barn

Få saker är så härliga som att åka på en riktigt skön vintersemester tillsammans med barn och familj. Ett skidintresse uppkommer ofta från att någon eller bägge föräldrarna älskar snö, skidåkning och naturupplevelser. För det är verkligen något extra speciellt med att ta del av nyfallen snö, strålande solsken och ett perfekt skidväder – oavsett om det är i svenska fjällen eller utomlands. En vintersemester behöver dock inte enbart innehålla skidåkning, låt barnen och er familj prova på isklättring, slädåkning eller skotersafari.

Är ni en familj med småbarn i åldersgruppen 4 – 9 år är skidåkning i backar oftast mycket uppskattat. Barnen är kanske nybörjare och kanske aldrig har stått på ett par skidor? Det är inget problem, i stort sett alla skidanläggningar erbjuder skidskola för alla åldrar. Låt barnen ta del av professionella instruktörer och lära sig rätt från början. På sikt kan det löna sig eftersom barnen lär sig snabbare och även kan hitta nya kompisar genom skidskolan.

Skidåkning i svenska fjällen

Synonymt med svenska fjällen brukar var Åre, Sälen eller Idre. Alla tre skidorterna har något att erbjuda vad det gäller backar, upplevelser och storslagen natur. En av skidorterna kan sägas vara lika barnvänlig som en måltid bestående av makaroner, köttbullar och ketchup. Sälen är lika familjevänligt som luncherna på ett IKEA. Här är det rent, snyggt och trivsamt för hela familjen. Avståndet från exempelvis Stockholm är inte alltför långt, cirka 40 mil med bil, vilket innebär cirka fem timmars bilkörning.

Åre är svårt att inte tycka om. Här finns storslagna upplevelser förutom skidåkningen; kulinariska matupplevelser och äventyr med hundsläde. I Åre är äventyret alltid nära till hands. Om barnen behöver lära sig att stå stadigare på skidorna och inte ge sig ut i backarna likt Bambi på hal is bör ni börja er skidsemester i Åre björnen som sedan 1998 har inriktat sig specifikt på barnfamiljens behov av lättare skidåkning till medelsvår skidåkning. I Åre finns även Sveriges högst belägna café!

Idre är en annan populär skiddestination. Fjällens välkomnande skönhet är både välordnad och välkomnade. Här åker ni åt alla vädersträck med backar och liftar åt alla håll och kanter. Barnen brukar snabbt hitta sina favoritbackar och på mindre än ett ögonblick är de påväg utför. Här finns även något för våghalsen i familjen. Den brantaste nedfarten i Idre kallas ”chocken” av en anledning. Här finner ni den absolut brantaste nedfarten i Skandinavien. Perfekt för fartälskaren i familjen!

Skidåkning i Europa

Vill ni passa på att ta del av Europas skidåkning under er vintersemester? Då är utbudet nere på kontinenten enormt. Tyskland, Frankrike, Schweiz och Italien – samtliga länder erbjuder fenomenal skidåkning för den lite mer erfarna skidåkande familjen. Rekommendationen är att inte bege sig ner på kontinentens bergskedjor om samtliga i familjen tillhör kategorin nybörjare. Är ni en nybörjarfamilj vad det gäller vintersemester på utförsskidor i backar är det mycket bekvämare, säkrare och billigare att starta ert skidäventyr i Sverige.

Världens vackraste skidåkning sägs äga rum i Italien, närmare bestämt i det alpina bergsområdet Dolomiterna i norra Italien. Vill ni uppleva naturupplevelser och alpina vyer som kommer få er att tappa andan? Då ska ni åka till Canazei-området i italienska Dolomiterna. Här kan ni njuta av den folkliga bymiljön, maten och skidåkningen. I närheten finns även det stillsamma skidområdet Campitello. En del hävdar att italienska Dolomiterna är för avancerad skidåkning för barn men det beror endast på barnets skiderfarenhet, inte på ålder.

Alperna i Schweiz erbjuder skidåkning på högre höjder och mer snö – något vi inte kan erbjuda på samma sätt här uppe i Norden. Skidorterna i Schweiz har länge varit populära resmål för svenska barnfamiljer som vill ta del av ett härligt vinteräventyr. Tyvärr är prisnivåerna rätt kostsamma i de schweiziska alpbyarna. Dock finns det ett undantag – ta ett lågprisflyg till Zurich och fortsätt sedan med tåg upp till Engelberg – på detta sätt kan ni komma lite billigare undan.

Skidåkning i Japan

Är ni intresserade av Japan och gillar skidåkning? Norra Japan erbjuder faktiskt fantastisk skidåkning. Detta är lätt att glömma bort men vinter-OS 1998 arrangerades i Nagano, Japan. Även Sapporo i Japan har haft de olympiska vinterspelen. Det var år 1972. Här kan den svenska skidåkande familjen ta del av de japanska bergens vackra backar, japansk kultur, traditionell mat och urgamla traditioner. Detta är kanske inte den billigaste skidsemestern men om ni sparar ihop pengar och får möjligheten att åka – gör det!

Japan har cirka 700 stycken skidorter – det är mer än något annat land i världen. I stort sett 75 % av Japan består av berg och norra Japan är inget undantag. Här är det berg så långt ögat når. Dock är bergen i Japan inte speciellt höga, utan bergstopparna ligger på strax under 2 000 meter. Geografiskt ligger norra Japan i närheten av ryska Sibirien och kalla vindar med snö blåser årligen in över Japan. Snögarantin är i stort sett 100 %.

Prova på isklättring, vintervandring och bastubad

När vattnet har frusit ordentligt i vattenfallen uppe på de svenska fjällen kan isklättringen äntligen börja. Tänk dock på att arrangörerna som erbjuder isklättring kan ha en yngsta åldergräns på 10 – 12 år. Kolla därav upp med arrangörerna för att få rätt information vad gäller åldersgränser. Denna aktivitet är riktigt häftig och spännande! Med en ishacka i högsta hugg och utrustad med stegjärnsfasta pjäxor, rejäla handskar och en extra varm jacka kan familjen bestiga frusna vattenfall i ett gnistrande fruset landskap.

Tänk dig en lång härlig vintervandring som avslutas med ett värmande bastubad tillsammans med hela familjen. Vintern kan erbjuda en fantastiskt vacker natur i ett avslappnat och trivsamt vandringstempo högt uppe i de svenska fjällen – närmare bestämt Abisko Nationalpark. Området bjuder på storslagen natur, många olika vandringsleder och ett magiskt landskap. Ta del av förtrollande norrsken och avsluta vandringen i Svenska turistföreningens vedeldade bastu i fjällstationen i Abisko. Nordligaste Sverige är verkligen fantastiskt – upplev det med familjen!

Svenska turistföreningen kan erbjuda bra övernattningsalternativ, information, bastubad och mycket annat. Allt detta till rimliga priser om ni är eller planerar att bli medlemmar. Abisko kommer bjuda er familj på en frostigt vacker vintersemester och här finns äventyret precis bakom husknuten. Svenska turistföreningen har en vedeldad bastu vid Torneträsk i Abisko. Ett kristallklart glittrande vatten från den anslutande fjällsjön i kombination med en vedeldad bastuvärme kommer ge hela familjen en njutningen för alla sinnen. En norrländsk bastu med isvak måste upplevas.

Prova på skotersafari, skridskoåkning och hundspann

Skotersafari är ett riktigt fartfyllt, spännande och vackert fjälläventyr. Oavsett om du har suttit på en skoter tidigare eller inte finns det alltid erfarna guider som kommer ge samtliga deltagare en grundlig utbildning i handhavandet av en skoter. Ni åker två och två på en skoter. Barn under 16 år får dock inte köra. Låt barnen sitta bakom er och se fjällvärlden svischa förbi i ett fartfyllt vinteräventyr. Skotersafari erbjuder guidade turer med flertalet stopp och brukar pågå i cirka två timmar.

Gillar er familj skridskoåkning? I Jämtland finns det en mängd underbara skridskosjöar för alla åldrar och alla skridskoentusiaster att upptäcka. Långfärdsskridskor är verkligen ett fantastiskt sätt att komma nära naturen och njuta av en medhavd matsäck i vintersolen. Ånnsjön i Jämtland är en vackert inramad sjö där fjällen tornar upp sig och bidrar till ett dramatiskt landskap. Hit är det enkelt att ta sig med barnfamiljen, sjön är dessutom grund och ordentligt genomfrusen, vilket gör den mycket säker att vistas på.

Svenska fjällen erbjuder hundspann på en mängd olika platser; Jokkmokk, Åre, Idre, Riksgränsen eller Sälen för att nämna några. Oavsett var du väljer att åka hundspann med familjen kan du vara säker på att ni kommer få en underbar, naturnära och storslagen upplevelse. Hundarna kommer dra er familj framåt på vidderna i ett fjällandskap av sällan skådat slag. Deltagarna får ofta möjligheten att själva styra hundspannet med direktiv från förarna. Gillar ni hundar, fjällens vinternatur och äventyr är hundspann ett måste!

Vintersemesterns för- och nackdelar

En lyckad vintersemester kräver planering, en budget och en del improvisation. Regeln är att planera det som går att planera och improvisera fram resten väl på plats. Vad finns det då för för- och nackdelar med en vintersemester? Främsta fördelen är förstås att tillbringa tid tillsammans och uppleva vinterns fantastiska landskap. Fördelarna med att hålla sig inom Sveriges gränser på vintersemestern är att det är billigare, enklare och oftast säkrare. Främsta nackdelen med en vintersemester för hela familjen? Det kan bli dyrt!

Hitta boende, ta sig dit, hyra skidor och äta minst tre riktiga måltider om dagen. Allt detta kommer kosta pengar. En vintersemester kan kosta hela hushållsbudgeten om den inte är ordentligt planerad. Sätt er ner i god tid, spara ihop pengar och börja planera vintersemestern i god tid. Boende och eventuella flyg- tåg- eller bussbiljetter är i regel är billigare ju tidigare ni bokar. Tänk även igenom vilka måltider ni planerar att laga själva samt vilka ni planerar att äta ute.

Vintersemester med en liten budget

Det går att ha en spännande, fantastisk och äventyrlig vintersemester till ett mycket lågt pris. Ta reda på vilka nationalparker som finns närmast ert boende, flertalet av dessa erbjuder förmodligen vandringsmöjligheter, skridskoåkning och längdåkning. Laga och packa ner er egen matsäck och köp begagnad utrustning om en sådan behövs. Vintertiden i Sveriges nationalparker ger er det mesta ni kan tänka er vad det gäller naturupplevelser och enklare aktiviteter – allt inom ett rimligt avstånd. Allemansrätten ger er möjligheten att uppleva naturen oavsett årstid.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.