De flesta föräldrarna väljer att införskaffa en babysitter till sin bebis, då den är ett mycket användbart hjälpmedel. Den kan hjälpa dig med avlastning när du till exempel ska diska eller laga mat. Tack vare dess popularitet finns det flera olika modeller att välja mellan på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken som passar just dig.
Det finns fortfarande varianter som påminner om de äldre modellerna av babysitters som inte är ställbara och där bebisen enbart kan gunga lite fram och tillbaka, och de äldre modellerna finns också tillgängliga på begagnatmarknaden. De modernare och mer avancerade varianterna är ofta ställbara och har flera olika rygglägen som varierar från sittande till liggande. Elektriska varianter som gungar finns också på marknaden.
När du har en liten bebis är babysittern ett bra komplement till ett babygym och de kan vara en bra aktiveringsplats även när bebisen är lite äldre. Vi kommer i vår köpguide gå igenom allt du bör tänka på när du ska välja babysitter till ditt barn och vi tar även upp exempel på olika modeller med både för- och nackdelar.
Att tänka på vid inköp av en babysitter
Det finns många saker att ha i åtanke när du planerar att köpa en babysitter till din bebis, den viktigaste av dem är säkerheten. Innan du köper en produkt bör du kolla att den uppfyller de säkerhetskrav som ställs på en babysitter, för att vara säker på att du inte utsätter ditt barn för fara.
Det är också viktigt att hitta en passande prisnivå för produkten och en dyr produkt innebär inte alltid att den är bättre än de billigare varianterna. Det finns dyra babysitters som inte uppfyller kraven och kanske välter för lätt eller inte klarar en viss tyngd. Det är alltid bra att köpa en babysitter som klarar av en någorlunda hög vikt så att du kan använda den länge.
Alla barn är olika stora och det är också viktigt att tänka på, även om åldersrekommendationen säger upp till 12 månader kanske ditt barn uppnår maxvikten vid 9 eller 10 månaders ålder. Det är ingenting du med säkerhet kan veta och därför är en babysitter som klarar av en högre maxvikt att föredra.
Med vår artikel vill vi hjälpa dig att hitta en säker och prisvärd babysitter till din bebis och vi ger även exempel på några av de vi tycker är bäst av de som finns på marknaden i dagsläget. Det är även bra att tänka på att ett barn inte ska vistas i babysittern under för långa perioder då det kan skada deras rygg, samt att du alltid måste ha uppsikt över bebisen.
Våra utvalda babysitters
Nedan hittar du några av våra utvalda favoriter bland olika babysitters. Det är babysitters från olika varumärken och i olika modeller som alla uppfyller de stränga säkerhetskrav som du som köpare bör ställa på denna typ av produkt avsedd för ditt barn.
BabyBjörn Balance Soft
BabyBjörn Balance Soft Mesh har blivit utsedd till bäst i test flera gånger och är en klassisk babysitter som påminner om de äldre modellerna. Den väger totalt 2,1 kg och klarar av en maxvikt på 13 kilo vilket är generöst och den kan användas redan från 0 månaders ålder. Den har ett bra gung med tre olika lägen och en lekbåge kan köpas till separat. Den har också avtagbar klädsel som kan tvättas i 40 grader.
Carena Landsort Babysitter
Carena Landsort Babysitter är en babysitter som är prisvärd då den är stabil och innehåller en lekbåge till ett relativt lågt pris. Den klarar dock bara en vikt på 9 kilo och beräknas därför kunna användas när din bebis är mellan 0 och 6 månader gammal. Babysittern kan ställas in i både en fast position och en gungande position på ett enkelt sätt.
Stokke Steps Bouncer
Stokke Steps Bouncer är ännu en babysitter som klarar av en maxvikt på 9 kilo och det är en premiumvariant. Den kan även monteras på Stokke's matstol. Babysittern har fyra olika lägen och den mest liggande passar perfekt för din nyfödda bebis. I det högsta läget har babysittern ett bra gung som ditt barn kan sätta igång själv med sina rörelser.
babysittern från Stokke finns i flera färger, bland annat korall (som på bilden), i grönt, grått, beiget och med moln-mönster.
Bumbo Floor Seat
Bumbo är en relativt billig babysitter som inte alls ser ut som en babysitter utan den ser istället ut som en stol. Den kan användas från det att ditt barn är 4 månader och den har inga viktanvisningar. Den har bara ett sittläge och du kan köpa till ett lekbord som gör att din bebis kan sitta och leka vid den.
Graco Move with me
Graco Move with me är en babysitter, men den kan mer klassas som en elektrisk gunga. Den kan både gunga med hjälp av barnets rörelser, genom att ansluta den till eluttag eller med batterier vilket gör att den fungerar både på resa och hemma. Den är inte heller tung och klumpig. Sätet kan även vibrera och spela musik så ditt barn kommer att bli underhållen länge.
Chicco Hooplà Bouncer
Hooplà Bouncer från Chicco är en babysitter som är hopfällbar, vilket är positivt. Den har ett brett och bekvämt säte och passar barn som väger upp till nio kilo. Babysittern har flera olika positioner för ryggen och du kan slå av och på gungfunktionen. En lekbåge medföljer alltid vid köp.
Nuna Leaf
Nuna Leaf är en babysitter där barnet sitter lutat och den kan användas även för din bebis att sova i. Den kan användas från födseln och har en mycket bra gungfunktion som håller i sig länge. Nackdelen är att det är en relativt dyr produkt och att den tar stor plats, men i övrigt är den riktigt bra.
Tester av babysitters
Det finns många olika tester av babysitters som du kan hitta online, men innan du tar del av ett sådant test är det bra att kolla upp vem som har genomfört den. Det är viktigt att vara källkritisk och det är därför bra att använda sig av säkra källor så som Råd & Rön, Testfakta och Konsumentverket som brukar utföra bra tester av bland annat babysitters.
Det viktigaste är att du hittar en produkt som passar just dig och ditt barn både när det kommer till viktanvisningar, utseende och modell. Det är alltid bra att läsa på om babysittern på leverantörens hemsida för att vara säker på att de uppgifter du får är korrekta. Förstahandskällor är alltid det bästa alternativet.
När du läser igenom tester av babysitters är det viktigt att ha i åtanke att de flesta produkterna brukar få någon typ av anmärkning och det viktigaste är att du monterar och använder babysittern på rätt sätt. Det finns som sagt väldigt många varianter, modeller och utseenden att välja mellan och det viktigaste är att du kontrollerar att den uppfyller säkerhetskraven samtidigt som den har de funktioner du föredrar och önskar av en babysitter.
Ta god tid på dig och läs igenom tester från betrodda företag, kolla gärna på de olika varianterna i butik och hitta en som tilltalar dig både när det kommer till modell och utseende. De flesta babysitters som du hittar på marknaden från någon typ av anmärkning så bli inte mörkrädd av det.
Olika modeller av babysitters
Det finns flera olika modeller av babysitters och det är enbart du som kan avgöra vilken som är bäst för dig, vi förespråkar inte någon speciell modell då det är dina behov som styr. För det första finns det klassiska modeller som tagit sin inspiration från hur en babysitter såg ut på 1960-talet.
Det är en babysitter som ofta är uppbyggd av en metallram klädd med tyg som oftast har ett bra gung som kan vagga barnet till ro. Oftast är den här typen av babysitter smidig att bära runt i hemmet och vissa av de nyare varianterna av modellen har även ställbara positioner som du kan ändra mellan. Tänk på att välja en variant med avtagbar klädsel så den är lätt att rengöra.
En annan modell är lite mer avancerad med fler ställbara lägen så att bebisen både kan ligga och sitta upp i den. De har många gånger en aktivitetsbåge som kan sysselsätta barnet ännu mer, speciellt när han eller hon blir lite äldre. Oftast är den här varianten större än den ovan nämnda, vilket kan vara en nackdel om du bor trångt.
När du ska välja variant är det bra att tänka på flera olika saker även efter att du har valt en passande modell. Stirra dig inte blind på priset då den dyraste varianten absolut inte behöver vara bäst. En del babysitters i den här modellen kan också gunga väl för att trösta barnet ifall han eller hon blir ledsen.
En annan variant av babysitter är mer utformad som en elektrisk gunga, de kan oftast vara höga och även ta ganska stor plats. De gungar av sig själv samtidigt som många av dem har vibrationsfunktioner eller spelar musik. Oftast kostar den här varianten mycket pengar och frågan du bör ställa dig själv är hur mycket den kommer att användas och om det är värt priset.
Kanske behöver ditt barn mycket stimulans, då kan den här modellen vara värdefull och göra det enklare för dig att hinna med vardagsbestyren. Oavsett vilken modell du väljer är det bra att kolla hur gunget är, vilka funktioner babysittern har samt ta en titt på klädseln både vad gäller material och om det är avtagbart för tvättmöjlighet.
Säkerhet hos babysitters
Det första du ska tänka på när det kommer till säkerheten hos en babysitter är att kontrollera att de uppfyller säkerhetsstandarden som för babysitters är märkt med EN 12790. Det är en märkning som garanterar att babysittern är stabil och hållfast. Om en babysitter inte har den rätta säkerhetsmärkningen kan det innebära vissa säkerhetsbrister.
Dock är det inte enbart märkningen som du ska tänka på när det kommer till säkerheten, det finns andra aspekter att ha i åtanke också. För det första ska du kontrollera selen som babysittern är utrustad med, den ska sitta högt upp för om den är för låg kan barnet ramla ut när det lutar sig framåt. Selen ska också gå att justera och barnet ska alltid hållas fastspänt i babysittern.
Babysittern ska inte heller vara för trång och ha ett bra sittdjup. Sittdjupet hjälper ditt barn att sitta stadigt och inte glida ut ur babysittern på sidorna. Fallolyckor är utan tvekan den största säkerhetsrisken när det kommer till babysitters, speciellt i de fall då du placerar den på hög höjd och om säkerhetsselen inte sitter på rätt sätt. Därför ska du enbart ha barnet i babysittern när den står på golvet eller i sin tillhörande ställning.
Du ska också alltid följa säkerhetsanvisningarna och monteringsanvisningarna för att vara säker på att din bebis är trygg i babysittern. Följ också de ålders- och viktanvisningar som står angivna för din specifika babysitter då säkerhetsmärkningen gäller för de vikter som anges i babysitterns instruktioner.
Handla online eller i fysisk butik?
När det kommer till inköp av en babysitter kan du handla den både i online butiker och fysiska butiker och egentligen gör det ingen skillnad vilket alternativ du väljer. Det finns fördelar med båda alternativen helt enkelt och vi rekommenderar dig att välja det som passar dig bäst.
När du handlar online kan du i lugn och ro sitta och titta bland utbudet och det finns många butiker att välja mellan. Du kan enklare jämföra priser och dessutom slipper du stressa iväg till en butik med den tunga gravidmagen. Oftast finns det butiker som erbjuder snabb frakt och ibland även kostnadsfri frakt. Många gånger säljer dessutom online butikerna produkterna till bättre pris än vad de fysiska butikerna har möjlighet till.
Om du istället väljer att handla i en fysisk butik finns det många fördelar med det också. Vid besöket i en fysisk butik kan du se produkten med egna ögon och känna på den för att se om den känns stabil. När du tittar på bilder online kan det vara svårt att veta om de är rättvisande gällande färg och storlek.
När du handlar i en fysisk butik kan du även få råd av butikspersonalen, som oftast är specialiserad inom just barnprodukter. Nackdelar med fysiska butiker är att du kanske inte har någon i närheten av dig och att du måste passa specifika öppettider, vilket du inte behöver i en online butik. Utefter dessa för- och nackdelar kan du välja alternativet som passar dig.
Olika varumärken för babysitters
Det finns många olika varumärken som gör babysitters, vissa mer kända än andra och vissa dyrare än andra. Vilket varumärke du ska välja beror förstås på vilken typ av babysitter du vill ha och vilken budget du har. Det är viktigt att inte stirra sig blind enbart på varumärket för då låser du dig för mycket i ditt val.
Det finns varumärken som du aldrig har hört talas om tidigare som ändå erbjuder riktigt bra produkter och varumärken du kanske hört mycket om men som ändå inte levererar det du vill ha. När du tittar igenom olika test så kommer du att stöta på produkter från flera olika företag och försök att ha ett öppet sinne. Så länge babysittern har säkerhetsmärkning kan du vara lugn.
Bland de varumärken som erbjuder babysitters i dagens butiker finns till exempel Babybjörn, ett varumärke som är kända för att skapa babyartiklar. Det är ett svenskt familjeföretag som funnits i över femtio år och som har säkerhet och information som ledord. Bumbo är ett annat företag som tillverkar babysitters som inte riktigt ser ut som andra varianter. De ser istället ut som en stol, men ligger inom kategorin babysitters ändå.
Ett populärt och prisvärt varumärke är Carena, som bildades 1997 av Brio. De värderar säkerhet till ett bra pris och anser att alla ska ha råd till bra och säkra produkter. Dessa tre varumärkena är bara ett fåtal av de som finns på marknaden och det finns många andra bra varumärken att välja mellan.
Köpa ny eller begagnad babysitter
Likt med många andra baby- och barnprodukter finns det gott om möjligheter att köpa babysitters både nya och begagnade och det är upp till dig vilket du väljer. Dock finns det mer att tänka på ifall du väljer att köpa en begagnad babysitter, då du inte med säkerhet kan veta hur den har använts tidigare. Därför är det extra viktigt att du kontrollerar att alla delar är intakta, att klädseln är hel och fräsch och att alla tillbehör sitter fast ordentligt.
Att köpa second hand är bra både för miljön och plånboken och det brukar inte vara några problem att hitta ett stort utbud även i begagnat skick. Men tänk alltid på säkerheten först och köp helst inte en produkt du inte har sett.
En annan idé när det kommer till att handla en babysitter i andra hand är att kolla med vänner, familj och bekanta som kanske har en babysitter att låna ut, skänka bort eller sälja billigt. Det kan kännas tryggare att köpa från någon du känner, speciellt när det kommer till produkter till din bebis.
Om du ska köpa en ny gäller det bara att kolla information om babysittern för att kontrollera att den har säkerhetsmärkning och uppfyller dina krav och behov. Den enda rekommendationen vi har är att du ska vara noggrann med att kontrollera säkerheten oavsett om du köper din babysitter ny eller begagnad, annars är det fritt fram att välja vilket alternativ du vill. Det finns fördelar med båda.
Vid vilken ålder används en babysitter?
Olika babysitters är skapade för olika åldrar och oftast är åldern bara en rekommendation och det är vikten som är viktigast ur en säkerhetsaspekt. Dock ska barnet inte kunna ta sig ut ur babysittern på egen hand heller då han eller hon kan skada sig. Det finns babysitters som är anpassade för barn som är helt nyfödda, alltså 0 månader, medan andra rekommenderas från 4 månaders ålder till exempel.
Många anger att babysittern kan användas tills barnet är 2 år, men oftast används den inte så länge. När det kommer till maxvikt finns det många som har en maxvikt på enbart 9 kilo, medan andra klarar upp till 15 eller 18 kilo till exempel. Därför är det svårt att veta just hur länge ditt barn kan använda produkten.
Sammanfattning
Här ovan har du fått ta del av olika råd gällande hur du ska tänka när du ska köpa en babysitter. En babysitter kan köpas både ny och begagnad och det finns fördelar med båda alternativen. Var alltid noga med säkerheten och att den babysitter du väljer har rätt säkerhetsmärkning.
Lämna ett svar
Visa kommentarer