Hitta bästa babyvakten för en trygg och säker sovstund

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Baby V, Babyshop, Meds och Babyland.

Är det kanske dags att köpa en babyvakt men du vet inte vilken som är bäst och vilka funktioner du behöver? Här har vi testat, utvärderat och samlat flera olika typer av barnvakter eller babymonitorer som det också ibland kallas, i olika prisklasser och med olika funktioner – allt för att du ska hitta en babyvakt som passar just dig och ditt barn allra bäst.

Med en babyvakt har man möjlighet man lämna sitt barn sovandes eller vilandes i ett annat rum och med babyvakten påslagen behöver man inte oroa sig för att man inte ska höra när barnet vaknar eller är ledset. Vissa babyvakter erbjuder också möjligheten till video så att du enkelt och snabbt kan titta till hur barnet har det även om det är stilla och tyst, t.ex. när det sover.

Idag finns närmare 200 olika modeller av babyvakter på den svenska marknaden och det kan vara svårt att veta vilken av alla dessa som håller högsta kvalitet, har rätt funktioner, är mest lättanvänd och mest prisvärd.

Bästa babyvakt – budget, mellan och premium

Här har vi samlat våra tre favoriter bland alla testade babyvakter. För att göra valet lättare för dig har vi valt att dela upp de i de tre prisklasserna budget, mellan och premium.

Vårt budgetval landade på den enkla men väl fungerande babyvakten Motorola MBP 8 – Audio som faktiskt kostar mindre än 300 kr. I mellansegmentet har vi valt den populära och babyvakten Philips Avent SCD506/01 som kostar cirka 800 kr.


Bästa budgetvalet – Motorola Babymonitor MBP8 – Audio

Babyvakt Motorola MBP 8 - Audio

Motorola som kanske är mest kända för att tillverka mobiltelefoner har också en hel serie med babyvakter. Allt från enklare modeller till mer avancerade med videofunktioner. Modellen MBP 8 – Audio är deras allra enklaste babyvakt men innehåller de mest grundläggande funktionerna och är lättanvänd. Babyvakten är en enkel och stabil produkt som mycket väl kan fungera för många barn och föräldrar som inte kräver de mest avancerade funktionerna.

Babyvakten från Motorola består av två enheter som båda kopplas direkt i ett vägguttag, en sändare som kopplas in i barnets rum (gärna nära barnet) och en enhet som kopplas in där föräldrarna befinner sig, räckvidden mellan de båda enheterna är max 50 meter.

Eftersom enheten kräver ström så fungerar den naturligtvis inte så bra om man som förälder är i rörelse utan fungerar bäst om man håller sig på en och samma plats. Denna babyvakt har de mest grundläggande funktionerna som innebär att babyvakten reagerar så snart barnet ger ifrån sig ett ljud och spelar då upp ljudet i den andra enheten. Enheten som placeras hos barnet har även en inbyggd nattlampa som kan justeras i olika lägen.

Eftersom enheten är såpass enkel så är också handhavandet väldigt enkelt, enkelheten avspeglar sig också i priset som är väldigt lågt, babyvakten från Motorola går att få under 300 kronor och därför har vi valt denna som vårt budgetval.


Bästa babyvakten i mellansegmentet – Philips Avent Babyvakt SCD506/01

Babyvakt Philips Avent SCD 506/01

Philips har sysslat med att utveckla babyvakter under en längre tid och det märks. Både på utbudet av olika varianter men också på popularitet hos produkterna tillsammans med de olika smarta funktioner som erbjuds.

Babyvakten från Philips har likt de flesta babyvakter två enheter, en enhet som du placerar nära barnet (den lite större enheten). Denna enhet ansluter du företrädesvis till ett vägguttag med den medföljande adaptern men du kan även strömförsörja den med 4 stycken AA-batterier (medföljer ej och ska ej vara laddningsbara). Detta för att kunna använda den på en plats som saknar vägguttag eller för att säkra upp användning även vid händelse av ett strömavbrott.

Föräldraenheten som är den lilla enheten med en smart lite rem har två laddningsbara batterier i sig (medföljer) samt en nätadapter som används för att ladda batterierna och ge ström till enheten. Vid batteridrift så klarar föräldraenheten ungefär 24 timmar innan en ny laddning behövs.


Övriga babyvakter

Nedan hittar du fler exempel på babyvakter som vi har utvärderat tillsammans med våra favoriter för att du lättare ska kunna hitta den bästa babyvakten för dig och ditt barn. Om inte våra utvalda favoriter är något för dig som finns här flera andra alternativ.

Philips SCD502/00 Babyvakt

För den som letar efter ett bra budgetalternativ så är ett bra alternativ Philips SCD502/00. Denna babyvakt har alla nödvändiga basfunktioner man behöver hos en babyvakt och är enkel att använda samtidigt som den har en bra räckvidd och digital överföring av signalen (DECT) så att ljudet blir perfekt klart utan störningar.

Philips har ett stort sortiment av babyvakter som gör att du har uppsikt över ditt barn på ett tryggt sätt. DECT-teknologin garanterar att det inte förekommer störningar från exempelvis andra babyvakter eller mobiltelefoner, och en behaglig nattlampa gör sömnen mer behaglig – för både förälder och för barn.

Babyvakten har en räckvidd på upp till 300 meter med kristallklart ljud tack vare DECT-tekniken, ekoläge för att spara ström samt batteridrift (med upp till 24 timmars trådlös användning) hos föräldraenheten. Föräldraenheten kan naturligtvis också drivas med vanlig strömförsörjning, barnenheten har också en behaglig nattlampa för barnets skull.


Relaterade frågor om babyvakter och babymonitorer

Hur fungerar en babyvakt? En babyvakt består i regel av två olika enheter, en sändare som placeras nära barnet, t.ex. där barnet sover. Den andra enheten som är mer av en mottagare är den enhet som man som förälder har nära sig, antingen som vaken när man gör annat eller när man själv sover. Babyvakten ger ifrån sig ljud och för vissa modeller även bild då barnet rör på sig och låter. Vissa babyvakter har även funktioner som mäter temperaturen i barnets rum, fungerar som nattlampa eller kan spela lugnande musik för barnet.

Hur mycket kostar en babyvakt eller babymonitor? En babyvakt kostar ungefär från 300 kronor och uppåt, håller du dig runt 300-500 kr så får du enklare men fullt funktionell modell av babyvakt. Vill du ha en babyvakt med inbyggd kamera får du räkna med att priset börjar på omkring 800 kr och kan gå upp ända till 2 500 kr.

Säger man babyvakt eller babymonitor? Babyvakt är nog den mest vedertagna termen i Sverige men det mer engelskt klingande babymonitor eller baby monitor fungerar också bra och är lite mer gångbart internationellt.

Vid vilken ålder börjar man använda en babyvakt? En babyvakt kan man börja använda direkt då barnet är nyfött. En babyvakt fungerar som en extra trygghet då man inte är nära barnet och eftersom små barn ofta sover mycket, särskilt på dagarna, så är en babyvakt ett smidigt sätt att hålla koll på barnet utan att behöva vara i samma rum hela tiden.

Hur länge ska man använda en babyvakt? En babyvakt kan man använda så länge som man önskar och känner att den gör nytta. Många barn sover middag tills de är flera år gamla och vissa barn börjar sova i eget rum först när de blir lite äldre och då är en babyvakt ett bra sätt att få lite koll på barnet utan att behöva vara i närheten hela tiden.

Är strålning från babyvakter farlig för barn? Nej, strålningen från en babyvakt är inte farlig även om den är placerad väldigt nära barnet så länge man följer användarbeskrivningen för babyvakten. Högsta uppmätta SAR-värdet bland testade babyvakter hos Strålsäkerhetsmyndigheten 2017 var 0,36 W/kg, gränsvärdet går vid 2 W/kg.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.