Att köpa kläder och skor till barn – en heltäckande guide

Storlekar på barnkläder och barnskor

Hösten är på väg in, vädret blir kallare, snöstormarna kommer om bara några månader, och du börjar inse att dina barn har växt så mycket under sommaren att inga av deras gamla vinterkläder längre passar. Det är hög tid att shoppa runt för nya kläder, men innan du ens börjar med att titta på matchande färgplagg och vattenavstötande material borde du se till att du har full koll på storlekar!

Är du ute efter en enkel tabell som hjälper dig att välja rätt storlek på kläder eller skor till barn? Kolla in våra artiklar Klädstorlekar för barn – en storleksguide för barnkläder och Skostorlekar för barn – en storleksguide för barnskor så får du hjälp med att välja rätt storlek på barnens kläder och skor.

Precis som för vuxna ger en bra passform en bättre känsla för barn. Det är aldrig en bra idé att gissa sig fram till sitt barns storlek, men lyckligtvis är det inte svårt att ta mått på ett barn och sedan komma fram till vad den bästa storleken på barnkläder är. Det kan skilja sig rätt ordentligt i hur storlek mäts för olika klädesplagg, och även för olika ålderskategorier, men med den här guiden kommer du att vara redo för alla eventualiteter.

Mamma och dotter handlar kläder

Om du är på väg att handla kläder för barn i särskilt unga åldrar kommer du nog att stöta på ordet “centilong”, det kan vara bra att redan nu veta vad detta innebär. Centilong är ett mått för att ange klädstorlekar till barn från åldrarna 0 upp till och med 14-15 års ålder. Ett barns storlek i centilong är densamma som hennes totala höjd, och du får bäst fram måttet genom att låta barnet stå med ryggen mot en vägg och mäta.

Kläder vars storlek anges i centilong är ofta skurna för att passa den vanligaste, genomsnittliga kroppstypen hos ett barn av en viss höjd, och du brukar inte behöva göra några flera mätningar. Vissa kläder kan även lägga till ett extra värde efter centilong som anger vidden på plagget, där det vanligaste är B, C och D. C står för en normalvidd, B något smalare och D lite vidare.

Varför är rätt storlek på barnkläder så viktigt?

När du handlar kläder till dig själv är du nog väldigt medveten om hur viktigt det är att storleken passar just dig så att du blir nöjd, och det kan vara lätt att glömma att det är lika viktigt för ett barn. Däremot finns det några skillnader som du inte kommer att behöva ta hänsyn till i kläderna för en vuxen som du måste till ett barn.

Ett barn är gärna mycket mer aktiv än en vuxen, så det är väldigt viktigt att kläderna du väljer har tillräckligt med utrymme för att hen ska kunna röra sig fritt. Kläder som är för små kan inte bara skava mot huden, men slits också ut mycket fortare eftersom mer stress sätts på fibrer och sömmar.

Visst är det lätt att barnens kläder försvinner eller blandas ihop med andra barns kläder! Med strykfria namnlappar så märker du upp barnens kläder enkelt och smidigt – kolla in vårt heltäckande test av de bästa sätten att märka upp dina barns kläder på Bästa namnlapparna 2023 – så märker du barnens kläder bäst.

Efter att du har valt en storlek som matchar den höjd på barnet du mätt ut är det bäst om du kan prova kläderna på, direkt innan du köper dem. Vill man inte stå och svettas i provrum är hembeställning en god idé!

Ett bra test för overaller är att låta barnet sätta sig på huk; om den stramar åt i ryggen betyder det att den är för kort och du behöver en större modell. Om du testar en jacka, tröja eller överdelen av en overall, låt barnet lyfta sina armar upp längs sidorna; om handlederna förblir täckta är ärmarna rätt längd. Om du provar ett par byxor eller underdelen av en overall och det veckar sig för mycket längs benen kan du behöva en mindre storlek, eller justera midjan.

Planera för att barnen växer

Ett av det största orosmomenten med barnkläder är naturligtvis att barn inte förblir samma storlek särskilt länge. Snarare är det så att de gärna växer ur sina kläder så fort man köpt dem! För att inte sitta hemma med en växande hög av snygga barnkläder som knappt använts kan du planera storleken på kläderna så att de kan användas lite längre in i framtiden.

Hur snabbt barn växer beror förstås på många saker, så som kosten, gener, om barnet kommer i puberteten, hur de mår fysiskt och psykiskt. Du kan nog inte förutspå när och hur mycket ditt barn kommer att växa, men om du har anledning att tro att det kommer gå snabbt kan det vara bra att vara lite förberedd.

Ofta växer ett barn väldigt snabbt direkt efter födseln, det är inte omöjligt att du redan efter en vecka måste byta ut ditt barns kläder flera gånger. Eftersom tillväxten här är så pass stor, och barnet spenderar väldigt kort tid i en viss storlek är det bättre att köpa färre kläder oftare än att försöka hitta kläder som varar längre.

När barnet blivit äldre kan du börja planera i förväg genom att köpa kläder som är lite längre än ditt barn behöver just nu. När ett barn växer i puberteten kan du räkna mellan 25 och 30 centimeter extra. Skillnaden märks särskilt i höjden på bålen och i längden på benen, och därför kan det vara värt att köpa byxor med längre ben, och tröjor som hänger lite längre på midjan.

Hur mäter man sitt barns klädstorlek?

Ibland kommer du att stöta på kläder som anges i fler mått än enbart centilong, och du kanske till och med valt att beställa barnkläder som produceras efter ditt barns unika mått. I dessa fall kan du komma att behöva mäta mer än bara höjden, men spar höjden också.

För barn upp till ett års ålder räcker det med att du mäter bröstomfånget. Gör detta genom att lägga ett måttband runt bålen på kroppen så att bandet sitter precis under armhålorna, och mät storleken. För äldre barn lägger du till ett mått för midjan och för höfterna. Mät midjan ungefär i höjd vid naveln, och för höfterna mäter du runt baken och höfterna så att du får fram den största siffran.

För att mäta för en huvudbonad på ett barn lägger du ett måttband som går runt pannan och bakhuvudet och mäter omfånget. För att mäta axel + arm lägger du ena änden av måttbandet mot nacken på barnet där kragen på en tröja brukar vara, och mäter med armen längs sidan av kroppen ner till handleden. Den inre benlängden mäts från grenen längs insidan av benet till golvet, och den yttre benlängden mäts längs utsidan av benet från midjan ner till fotleden.

Om du behöver mäta ditt barns fotstorlek kan du lägga ett papper på golvet och låta barnet stå på det. Markera vid stortån och hälen, och mät sedan avståndet mellan dessa punkter. Ibland skiljer det sig mellan fötterna, så mät helst båda fötterna och utgå från den större foten.

Bekväma kläder i rätt storlek för ditt barn

I de yngsta åldrarna är det inte så mycket att tänka på när det gäller ett barns klädstorlek, annat än att det bör vara så pass stort att barnet har lite utrymme att växa i och aldrig riskerar att klämmas eller fastna i sina kläder. När barnet växer mot tonåren börjar det bli viktigare att planera kläderna utefter aktiviteter som barnet brukar delta i.

För fartfylld lek och sport är det förstås viktigt att kläderna har utrymme runt armarna och benen så att det inte hindrar barnets rörelse, eller till och med riskerar att skada barnet för att det inte kan röra sig som det vill. Men tänk också på att överdrivet lösa kläder kan hasa sig runt kroppen och rent av bli ett faromoment.

Du kan också tänka på att köpa kläder som gör det lätt för barnet att ta på och klä av sig själv. Naturligtvis är det bra om kläderna inte är så små att barnet har svårt att ens röra sig i dem, men när det gäller att klä sig kan du leta efter kläder som har smidiga dragkedjor som är lätta att använda, och för yngre barn kan det vara värt att skaffa kläder med kardborrestängning eller stora knappar.

Ditt barn kommer att öka i självförtroende när hen känner att hen kan klä på sig själv, och har kontroll över hur hårt eller löst kläderna sitter på kroppen. Lått ditt barn testa kläderna i butiken och be dem gärna att ta på sig och klä av sig plagget om det är möjligt.

Skillnad på pojkar och flickors kläder

Det kan tänkas att i ett land som är så jämställt och progressivt som Sverige skulle det inte finnas någon tvekan om att barnkläder håller samma standard mellan olika kön, men det är inte alltid fallet alls. Och särskilt om du handlar utomlands eller från andra länder kan det skilja sig rejält mellan ett klädesplagg för en pojke och en flicka, även om det står att storleken är samma för båda.

Det är ganska ofta så att kläder för flickor görs mindre än de för pojkar, även om det står samma storlek på dem. Kläder för flickor kan skilja sig några centimeter i längd, och med ärmar flera centimeter kortare. I unga åldrar finns det ingen skillnad på storlek för pojkar och flickor, men likväl är detta något som är förekommande i barnkläder. Du kan mycket väl testa både kläder för flickor och pojkar på ditt barn för att hitta en storlek som passar bäst.

Olika material på kläder för barn

Något man inte ofta tänker på är att passform och storlek kan skilja sig åt beroende på vilket material kläderna är gjorda av. Bomullskläder är ett naturligt val som går att hitta ekologiskt, och som ger pålitliga kläder, men jämfört med andra material kan bomull vara ganska styvt. Du kan inte räkna med att bomullsplagg tänjer sig särskilt mycket, så välj hellre något lite större än mindre.

Ull är ett lite dyrare men lyxigt material som kan producera både lätta sommarkläder och varma vinterplagg. Ull är lite spänstigare än bomull och rör sig lättare med kroppen, och där kan du välja kläder som mer direkt passar ditt barns storlek. Däremot kan ull lätt krympa i tvätten om det behandlas fel, och kan minska i storlek med ungefär 10% vid vanlig tvätt, till att bli helt otjänligt vid felaktig behandling.

Syntetmaterial så som elastan och polyester är ett billigt och tåligt alternativ för barnkläder, särskilt för utomhusplagg som lätt tar stryk. Eftersom syntetmaterial ofta görs stretchiga och glatta kan du välja storlekar som är lite mindre än andra material. Däremot kan dessa vara mindre behagliga att ha på sig, de blir ofta varmare än naturmaterial och kan även skava mot känslig hy.

Mössor för barn

En mössa för ditt barn är en absolut nödvändighet under den kalla delen av året. Att hålla huvudet varmt är ett av de bästa sätten att behålla kroppsvärme, och för ett ungt barn kan det vara livsviktigt. När du köper en mössa för ditt barn kan du till en början utgå från storleken du mätt för deras huvud, men för att vara helt säker på rätt storlek behöver du testa mössan.

Pojke i snö med mössa.

Ifall mössan är för liten kan det vara svårt att ta på sig den, och den kan glida av huvudet på ditt barn. Men bara för att barnet kan få på sig mössan betyder inte det att den passar rätt heller, ifall den är för stor och ofta glider ner över öron och ögon. Låt ditt barn ha på sig mössan ett tag och gå omkring i den, och se att den sitter kvar på plats av sig själv.

Skor för ditt barn

Barns fötter växer hela tiden och ibland oregelbundet. Efter att du mätt båda fötterna och utgått från den större storleken kan du välja en storlek som passar. Som utgångspunkt brukar skor ges i en storlek som direkt matchar den storlek du mätt ut, men det finns lite mer att tänka på. När ett barn går rör sig foten några millimeter fram i varje steg, och skor du köper bör därför ha lite extra gångmån. Ungefär 5 mm är rätt mängd.

Tänk på att ett barns fötter växer ryckvis och inte jämnt fördelade över året. Foten på ett barn kan växa upp till 15 mm på ett halvår, så därför bör du också köpa skor som är något längre än barnets fotstorlek. Mellan 1 och 1.5 centimeter längre är en bra utgångspunkt. Mellan ett och två års ålder växer ett barns fot drygt 20 mm per år, vid två till tre års ålder 15 mm, och upp till elva års ålder gäller 10 millimeter per år.

Att köpa barnkläder utomlands

När du köper barnkläder på nätet eller utomlands finns det några saker att tänka på. Kläder från USA brukar vara bredare än europeiska kläder, ibland ganska så rejält. Och kläder från Asien, särskilt Kina, kan råka bli mycket mindre än vad storleken anger. Amerikanska barnstorlekar anges i en siffra, t.ex 5, 8 eller 9, och motsvarar en kombination av längd, bröstvidd, midja och höft. Du behöver använda en tabell för att räkna ut motsvarande i mätvärden.

Hjälmar och sport för barn

När det kommer till sport och aktivitet är det av ytterst vikt att skyddsutrustningen till ditt barn passar helt perfekt. Här går det inte att vara snål och nöja sig med något som bara ungefär sitter rätt, se till att hjälmar och skydd sitter som de ska. Vid köp av hjälm måste du prova på den, helst i butik, innan du köper den och anförtror ditt barns säkerhet till den.

En hjälm ska sitta så pass hårt att den inte kan glida av, hamna snett eller glida bakåt så att pannan blir fri. Remmarna för en hjälm bör vara så pass hårt åtdragna att man endast kan få in två fingrar mellan hakan och remmen, men det är för hårt om du inte kan få in båda fingrarna. Hjälmen måste täcka pannan, bakhuvudet och hjässan.

Ekonomin för barnkläder

Kvalitet kostar pengar, en sanning som kan vara svårsmält när du månad efter månad måste köpa nya kläder till ditt barn då hen inte längre får plats i sina gamla. Men det är ofta värt att spendera lite extra nu för att spara senare. Om du hittar särskilt snygga och behagliga barnkläder kan du alltid köpa dem i större storlekar än du vanligtvis skulle, och ifall ditt barn inte växer så mycket som du väntade dig kan du justera kläderna att passa bättre i efterhand.

Vissa barnkläder av särskilt hög kvalitet har extramaterial på insidan vid sömmarna, vilka man kan använda för att ta ut och justera kläderna för att bli större, ofta genom att göra dem lite bredare eller förlänga byxbenen. Kvaliteten på materialet kan också visa sig vara en investering som är värt pengarna i längden. Billigare kläder använder kortare fibrer som lättare går av och skapar hål i plagget, särskilt på kläder som är för små och tänjs vid rörelse, eller för stora som skaver mot sig själv.

Skalkläder – barnens yttre skydd

Skalkläder är extraplagg som du köper för ditt barn att ha på sig över sina vanliga kläder, ifall vädret plötsligt växlar och det blir kallare eller börjar regna. Eftersom skalkläder sätts på över de vanliga kläderna måste de köpas i storlekar som är större än ditt barns vanliga storlek. I regel är det bra att köpa en storlek som är 5-8 centimeter större än barnets vanliga.

Lycka till med ditt inköp av barnkläder och hoppas att denna guide har gett dig lite mer information kring storlekar på barnkläder och vad du bör tänka på då du köper kläder och skor till ditt barn.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.