Klask – Det okända familjespelet – Riktigt kul och lätt att komma igång

Familj spela Klask

Vi på redaktionen har fått möjligheten att testa det relativt okända spelet Klask där man tävlar om att göra mål på varandra. Spelmekaniken påminner om airhockey i en mix med det klassiska fotbollsbordsspelet där man ska göra mål på varandra och vinna med antal gjorda mål.

Klask

Så här spelar du Klask

Spelreglerna är enkla. Styrspaken är två magneter där du fäster ena delen på själva spelbrädan och andra delen under själva spelbrädan. Du styr denna styrspak genom att hålla i den undre delen och föra styrspaken enkelt dit du vill. På i mitten av banan finns det tre små magneter. Kommer du för nära dessa magneter med styrspaken så fastnar de direkt. Råkar du få två av dessa magneter på din styrspak så får motspelaren ett poäng och rundan startas om.

Huvudsättet är att göra mål på motståndarens sida med en liten kula som man skjuter fram och tillbaka med hjälp av din styrspak. Råkar du trilla ned i ditt egna mål med styrspaken så får motståndaren ett poäng. Sista regeln är att om du råkar föra styrspaken så hårt så att den lossnar från bottendelen och du inte lyckas få kontroll över överdelen med hjälp av magneten så får motståndaren ett poäng och så startar man om rundan. Man spelar varje match till 6. Så försten till 6 poäng vinner matchen.

Fakta om Klask

Antal spelare: 2
Speltid: 10-12minuter
Ålder: 7+

Såhär tycker vi om Klask

Från att vi fick spelet i våra händer och tills att vi faktiskt spelade spelet så tog det ungefär 3-5 minuter. Spelet är väldigt enkelt att förstå, väldigt roligt och eftersom det handlar till 100% om skicklighet så verkar alla bara vilja spela om och om. Vi har testat att spela med barn från åldern 8 och till pensionärer i åldern 70+. Alla verkar snabbt förstå konceptet och gilla spänningen. Alla matcher har bjudit på skratt och viljan att spela om match efter match då förlorarna tycks alltid vilja ha revansch.

Ska man ta upp en enda negativ sak om spelet så är det att det är rätt stort och otympligt. Spelet går inte att vika ihop och därför tar den lite plats när man vill stoppa undan spelet. Men det är nog den enda nackdelen.

Bakgrunden till spelet Klask

Själva spelet är skapat av innovatören Mikkel Bertelsen från Danmark och som många andra framgångsrika entreprenörer så började även Mikkel i sitt garage. Året var 2013 och han uppfann spelet under hans semester. Han skapade några få exemplar av spelet och gav bort dessa i julklapp till vänner. Detta spred sig snabbt till andra och snart började beställningarna välla in från alla möjliga håll. Kommande året så byggde Mikkel över 3000 exempel av spelet i sitt garage och resten är historia.

Spelet blev också utnämnt till årets familjespel 2015 av Svenska Lek- och Babybranschen

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.