Oumbärliga tips för en lyckad doppresent till barndopet

Barn som får dopvatten från en dopfunt

Du har precis blivit inbjuden till din närmsta väns dop och glädjer dig innerligt inför sammankomsten. Givetvis ska du ha med dig den finaste gåvan till din bästa väns barn!

Nu gäller det att hitta något alldeles speciellt. När du väl börjar fundera på vad du ska ge bort kan det vara svårt att avgöra vad som är bäst.

För att göra det enklare har vi här sammanställt en lista över olika presenter. Ovärderliga förslag på fantastiska gåvor du kan ge bort när det är dags för dop. På så sätt hoppas vi kunna ge dig tips och inspiration.

10 klassiska doppresenter

1. Doptavla

Bland de vanligaste doppresenterna hittar vi doptavlor. Det är en tidlös gåva som sätter en personlig prägel. Du kan välja att ha med barnets namn, födelsedatum, vikt samt längd.

Ge bort en personlig gåva

För att göra gåvan särskilt unik kan du ge bort en personlig gåva. Det blir ett fint minne för barnet och familjen. För att göra gåvan alldeles speciell kan du beställa en present med barnets namn ingraverat. Det finns exempelvis flera vackra tavlor med gulliga motiv som du kan välja bland bästa doppresent. På flera av dessa tavlor kan du välja att skriva in barnets namn med födelsedatum, vikt och längd. Bland vanliga motiv att välja bland finns det exempelvis motiv som ugglor, djur, ritningar av barnets konturer, och olika skogslandskap.

Barnets namn

Tavlor med barnets namn och namnets betydelse har ökat i försäljning under det senaste året och är en populär gåva att ge bort. Många föredrar även att få en personlig födelsetavla med en serie illustrationer som påminner dig om hur liten ditt barn var vid födseln. Detta tidlösa verk skalas av till den specifika längd barnet hade vid födseln. Längst ned på tavlan finner du barnets födelsedetaljer med namn, längd, vikt och födelsedatum. Det är en perfekt present som föräldrar kan hänga upp i sitt sovrum eller i barnets sängkammare. Du kan dessutom välja att ta med vilket klockslag barnet föddes på.

Personliga texter

För att göra gåvan ännu mer personlig kan du väva in en vacker dikt om exempelvis barnets namn eller något annat fint som påminner om födelse och liv. Texter om kärlek, liv och utveckling är en vacker och unik gåva att ge bort. Klassiska och personliga tavlor gör hemmen personliga och varma.

2. Bestickset

Spädbarnstiden går fort och det dröjer inte länge förrän barnet kommer att klara av att äta själv, så vad passar då inte bättre än att ge bort ett unikt sett av silverbestick? Du kan hitta dyrare alternativ med designers egen handritade teckningar av familjens alla medlemmar, men du kan också hitta billigare alternativ med söta motiv i polerat rostfritt stål. Många tycker om att få bestickset där barnets namn står med, men det kan även vara praktiskt och fint att få helt blanka bestick utan motiv.

3. Pengar

Det kanske känns som en tråkig present att ge bort enbart presenter men faktum är att föräldrar får väldigt många olika gåvor under ett dop, vilket gör pengar till en utmärkt gåva. På så sätt kan föräldrarna själva välja ut den perfekta presenten till sitt barn och få möjlighet att köpa något de faktiskt behöver.

Spargris

Du kan välja att göra en större investering genom att öppna upp ett sparkonto för barnet, men se då till att fråga föräldrarna om tillåtelse först. Du kan även ge bort en gullig spargris i form av exempelvis en elefant som motiv. På så sätt kan barnet när det är stort nog själv börja stoppa pengar i sparbössan och lära sig om värdet i pengar och sparande. Du kan även lägga i en liten slant som barnet kan få använda senare i livet.

4. Ett personligt smycke

Något som är nästintill lika önskat och uppskattat som pengar är smycken. Det går alldeles utmärkt att ge bort ett smycke med barnets namn och det går att finna smycken i olika variationer. Det kan exempelvis vara ett barnsmycke, ett namnsmycke, ett smycke med barnet stjärntecken eller varför inte ett smycke som barnet kan ha när han eller hon blir äldre.

5. Mätsticka

Barnen växer fort! Och för att hänga med i deras tillväxtkurva kan det vara roligt för föräldrar att kunna mäta barnets längd titt som tätt. Mätstickor och måttstockar finns i olika varianter. Exempelvis går det att köpa mätstickor i trä och textil, men även som väggdekor du klistrar fast på väggen. Det blir ett roligt minne för familjen att följa barnets utveckling i hemmet. Det finns även mätstickor med små fotoramar som man uppdaterar allt eftersom barnet blir äldre.

6. Speldosa

Vad är inte mysigare än en speldosa! Det är en uppskattad gåva som passar bra vid nattningar. För större barn kan det även vara roligt att själva dra upp speldosan. Det går att hitta speldosor som du kan hänga över sängen. Vidare finns det speldosor i form av gosedjur eller gammeldags speldosor gjorda i trä. Barn tycker det är roligt med ljud.

7. Ryggsäck för egen packning

Det kanske dröjer ett tag tills barnet är stor nog att börja skolan, men en ryggsäck är en bra investering som doppresent. Dessutom kan mindre barn tycka det är roligt att leka utflykt och packa ned matsäck och gosedjur i ryggsäcken. På så sätt förbereder du barnet inför utflykter och roliga äventyr. Det är en hållbar present som de flesta föräldrar uppskattar att få.

8. Hand- och fotavtryck

Små, små händer och fötter. Det är något alldeles magiskt och speciellt med bebisars små avtryck. För att föreviga deras händer och fötter är hand- och fotavtryck den perfekta gåvan. Det blir också ett roligt minne för föräldrarna att tillsammans med barnet föreviga avtrycken. För att göra det enkelt och smidigt finns det flera färdiga förpackningar som innehåller allt du behöver. Du kan därmed ge bort avtryck för att gjuta med gips i hemmet. Det går även bra att ge bort ett presentkort till ett företag som kan göra en babyhand eller fot i antingen glas, brons och annat material.

9. Barnböcker

Böcker, böcker, böcker. Vad passar inte bättre än att ge bort läsning i present. Barnböcker kan man aldrig få för många av och blir en mysig present att ge bort. Du kan välja någon bok du själv tycker om, en bok med ett bra budskap eller varför inte en vanlig klassiker. Det finns även sångböcker som passar bra för de allra minsta barnen. Du kan även teckna ett abonnemang på medlemskap i en bokklubb som gör att nya böcker kommer hem varje månad. Genom att skriva en personlig hälsning i boken vet barnet vem boken kommer ifrån och gör det till en särskilt personlig present. Kunskap är alltid bra att ha och ju tidigare barnen lär sig att lyssna på sagor och läsa desto bättre rustade är de inför framtiden.

Annorlunda doppresenter

Nu har vi listat några av de allra vanligaste doppresenterna och då passar det perfekt att komma in på lite annorlunda idéer. Nedan får du förslag på roliga presenter som du kanske inte tänkt på, men som faktiskt är toppen att ge bort.

1. Blöjtårta

En blöjtårta är något de flesta förknippar med Babyshowers men faktum är att det går alldeles utmärkt att ge bort även som doppresent. Blöjor är dyrt och behöver användas mycket de första åren. Därför är det en rolig och behövlig present att ge bort. Det är skoj att rulla ihop blöjorna så att de liknar en stor gigantisk tårta. Därefter dekorerar du tårtan med små presenter eller så gömmer du presenter bland blöjorna. Det gör att det här blir en mångfaldig present med flera överraskningar på samma gång.

2. Något eget hantverk

Är du pysslig och kreativ av dig kan du ta tillfället i akt och tillverka något eget att ge bort. Det kan handla alltifrån om att sy något klädesplagg till bebisen eller måla en fin barntavla. Här sätter endast fantasin gränser och du kan själv välja att låta kreativiteten flöda. Det blir en fantastisk personlig present som många uppskattar. Den är helt klart ovärderlig. Tiden du lagt ned på att göra presenten kommer troligtvis att vara väldigt kärleksfullt och speciellt.

3. Personlig barnpall

Du kan beställa en personlig barnpall som barnet kan ha i sitt rum. Genom att designa din egen pall med valfritt namn eller ord ger du bort en praktisk och rolig present. Det går även bra att beställa kistor med barnets namn på. I kistan kan barnet lägga alla sina leksaker, bilar och dockor. På så sätt ökas även motivationen till att hålla rummet städat och fint, och barnet får det roligt att plocka fram och plocka undan sina egna saker.

4. Nattlampa

En nattlampa är en bra tröst för barn som har svårt att sova på natten. Genom att lampan ger ifrån sig ett mysigt och behagligt ljus i rummet skapas en känsla av trygghet och den är även fin att titta på. Det går att hitta allt från lekfulla varianter till enklare modeller. Du kan anpassa vilken lampa du vill ha efter egen heminredning och matcha lampan med rummets dekor. Dessa lampor fyller helt klar en viktig funktion i alla hem med små barn.

Flera av nattlamporna har häftiga funktioner med projektorer. På så sätt kan du förvandla barnets rum till spännande undervattensvärldar och låta de somna till ljudet av lugnande havsljud. Flera av dessa lampor är batteridrivna med det går även att hitta nattlampor med USB-laddning.

Att som liten uppleva världen kan kännas väldigt skrämmande och ovant. Det är många olika intryck under dagen som behöver smältas under kvällen. Genom att investera i en nattlampa hjälper du barnet på traven och ser till att barnet får den sömn barnet behöver. De flesta barn kanske sover med sina föräldrar den första tiden, men många ska snart lära sig att sova själva i egna rum.

När mamma och pappa inte längre är bredvid nära till hands kan mörkret kännas desto mer skrämmande och läskigt. Därför är just en nattlampa en mysig och praktisk present att ge bort till nyblivna föräldrar.

Nattlampor är definitivt en bidragande trygghetsfaktor som gör att barn kan somna om igen om de skulle vakna mitt i natten.

5. Plantera ett trä

Många tycker att det är dyrt och onödigt att ge bort massa materiella gåvor till ett litet barn och vill hellre satsa på något som känns hållbart och symboliskt. Här kommer plantering av trä och blommor in i bilden. Har familjen en egen trädgård är detta givetvis en perfekt present att ge bort.

En symbolisk och unik gåva

Genom att plantera ett träd i barnets namn blir det en symbolisk och speciell gåva som får växa ihop med barnets utveckling. Det går även bra att ge bort frön som blir till plantor och blommor om du saknar en trädgård och endast har en liten utegård eller balkong att plantera i krukväxter.

Önskar du ge bort presenten redan vid dopet fungerar det bra att förbereda ett planterings-kit med löften om en senare plantering vid passande tillfälle. Och skulle barnet i framtiden få syskon är det ännu bättre att plantera ett träd vid sidan av och låta träden växa upp bredvid varandra. Vad är inte mer kärleksfullt och symboliskt än den här sortens present?

Om du själv inte har så gröna fingrar kan du gå in i en blomsteraffär och få lite tips och råd kring hur du ska gå tillväga. Men det är helt klart en present som många tycker om att få.

6. Babygunga

Det kan vara skönt för nyförlösta mödrar att få vila sina armar ibland mellan amningarna. Att ge bort en babygunga gör att föräldrar kan lägga ifrån sig barnet i en behaglig gunga som känns trygg för barnet. Dessa babygungor kommer i flera olika modeller. Det finns modeller som bär upp till ungefär 9 kg, men det går även att köpa handtillverkade babygungor som bär enda upp till 25 kg.

Med en elektronisk babygunga kan du ställa in olika gungfunktioner med flertal olika lägen och gungningstider. Du kan enkelt starta gungfunktionen med en enkel knapptryckning och därefter använda den smarta timern för att ställa in hur länge babysittern ska gunga. Vanliga tider att välja mellan är 8, 15 eller 30 minuter. De brukar även vara utrustade med en speldosa som har upp till 12 olika melodier. Volymen kan enkelt justeras.

Det går givetvis även bra att ge bort en babysitter. En sådan är mer naturlig för barnet och barnet kan själva gunga i sin egen takt. Dessutom kräver den inga batterier. Däremot är den inte lika sövande och rogivande som en elektronisk babygunga. Barnet brukar kunna ligga stilla längre tider i en babygunga vilket gör att föräldrarna får lite tid över till att göra hushållssysslor och vila en stund.

Dessutom skapar gungan minnesfulla glädjestunder både för föräldrarna och barnen. Eftersom barn älskar att gunga kommer du troligtvis se flera glada miner från barnet. Det blir en bra present som gynnar både barnet och föräldrarna. Dessa presenter kan vara något dyrare så investeringen i en babygunga kommer verkligen att uppskattas som present.

7. Drömfångare

En drömfångare är kanske inte det första man tänker på när man pratar om doppresenter. Däremot är det en väldigt fin och symbolisk gåva. Det sägs att drömfångare ska fånga onda drömmar, vilket gör att barnet skyddas om du hänger upp en drömfångare ovanför spjälsängen. De är även fina att titta på och kommer i flera olika mönster och former.

Genom att barnet sover tryggt och lugnt om nätterna får även föräldrarna en natts rofylld sömn som ger mer energi under dagen. Det kanske låter som hokus pokus enligt vissa, men det är alltid roligt att prova för att se om det fungerar. Om inte annat så är det en vacker prydnad att hänga upp i hemmet. När barnet blir större kan du även börja berätta om vad drömmar innebära och fantisera ihop med ditt barn. De flesta barn drömmer mardrömmar så det kan vara bra att kunna prata om det med barnet och se till att göra barnet lugnt och tryggt för en god natts sömn.

8. Namnge en egen stjärna

Den mest tidlösa och magiska gåvan som finns att ge måste väl ändå vara att få sin stjärna namngiven! Att låta barnets nya lilla stjärna tindra på natthimlen med sitt eget namn däruppe är verkligen en fantastisk och underbar present.

Du kanske aldrig hört talas om det förut men det är faktiskt möjligt att beställa det via olika företag. När du gjort en beställning medföljer är ett certifikat på namngivningen och koordinaterna så att man själv kan leta reda på stjärnan med ett teleskop, en stjärnkarta på området och även en registrering av namnet i själva registret.

Tvillingstjärnor

Eftersom det finns flera olika aktörer på marknaden behöver du själv ta reda på vilket register som menas och huruvida stjärnan är synlig. De flesta stjärnor är synliga men det kan ändå vara bra att kolla upp på förhand. Om du ska gå på ett dop med tvillingar finns det även specialvarianter. Du kan beställa både stjärnor i konstellationer och tvillingstjärnor.

9. Babyfotografering

De allra flesta äger en mobiltelefon och kan enkelt själva ta bilder på sina nyfödda. Däremot ger dessa bilder inte lika god professionell kvalitet som när du får din bild tagen hos en professionell fotograf. Det skapar även ett minne för livet. Fotosessionen i sig blir en rolig händelse för familjen att förenas i.

Det här är absolut en personlig och lyxig present att ge bort. Många kanske inte tänker på att ge bort en babyfotografering i just doppresent, men varför inte? Det är helt klart värt att föreviga barnets första år i livet. Särskilt eftersom barnen växer fort. Har du gett bort presenten slipper även föräldrarna själva stressa över att behöva ordna med fotograferingen.

Ett minne för livet

Dessa fantastiska babybilder skapar sin egen historia. Att anlita en professionell fotograf som tar bilder med rätt sorts belysning och teknik ger de absolut bästa resultaten.

Du kan enkelt hitta olika fotografer genom att söka på internet och se hur babyfotografierna ser ut. Det kan låta enkelt att fotografera ett sovande barn, men det krävs teknisk expertis. Olika fotografer har sin unika prägel och personliga bildstil så kolla upp vilken fotograf du tycker passar bäst. Om du är osäker kan du även ge bort ett presentkort och låta föräldrarna själva välja vilken fotograf de vill anlita.

Priset för babyfotografering eller nyföddfotografering ligger vanligtvis mellan 1500 – 5000 kr, men det beror helt på antal bilder du önskar få ut av sessionen. Om du själv inte har råd att på egen hand bekosta en babyfotografering kan du fråga andra som ska på dopet om de kan tänka sig att dela på presentkostnaden. Det blir en gemensam och rolig present med minne för livet.

Det kan också vara bra att ge presenten i förskott så att familjen hinner planera in tid för fotografering innan barnet vuxit alldeles för mycket. Särskilt när det gäller nyföddfotografering.

10. Spa-vistelse

Det här är kanske den mest annorlunda och oförväntade gåvan du kan ge i doppresent. Men faktum är att föräldrarnas välmående är minst lika viktigt som barnet, särskilt under den minst sagt stressiga småbarnstiden. Genom att låta föräldrarna gå på Spa och få möjlighet att rå om sig själva ger du föräldrarna en energiboost som även gynnar barnet. Du kan fråga om det finns möjlighet att få barnvakt en natt genom att prata med mor- och farföräldrar eller andra vänner. Om inte det är möjligt finns det dagskort på Spa. Det kanske är svårt att komma ifrån sin bebis längre stunder men en timmes massage för en nyförlöst mamma kan göra underverk för måendet. Genom att reducera stress och minska oro mår man betydligt bättre och orkar mer i vardagen.

Du kan även här slå dig samman med andra som ska på dopet och fråga om det finns någon som kan tänka sig att ge bort presentkortet tillsammans.

Som du märker finns det oändliga möjligheter för fantastiska presenter att ge bort vid dop. Endast fantasin sätter gränser och vi hoppas att dessa tips har gett dig lite vägledning i djungeln av gåvor. Med en kärleksfull och omtänksam gåva ger du föräldrarna ett värdefullt minne för livet.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.