Snygga och roliga lampor till barnrummet

Barnrum med sängbelysning

Det är kul att inreda barnrum, oavsett om det är till ett litet eller stort barn. Många gånger ligger fokus på möblerna och inredningsdetaljerna, men man glömmer lätt bort vikten av en bra belysning.

Oavsett om rummet är till ett litet barn som mestadels kommer att leka i det eller till en tonåring som kommer att göra läxor är det viktigt att tänka på belysningen. Det räcker inte med enbart en taklampa utan satsa på flera ljuskällor.

Du kan gärna ta hjälp av ditt barn att planera för inredningen i rummet, vilken typ av belysning behöver just ditt barn? Vill de ha en skrivbordslampa som ger dem bra ljus vid läxläsningen, eller hellre en vägglampa vid sängen för kvällsläsningen?

Några barn, ofta de mindre, vill gärna ha en nattlampa som är tänd hela natten. Då är det smart att välja en strömsnål variant för att inte slösa för mycket med elförbrukningen.

Lampor för olika åldrar

Beroende på åldern till ditt barn finns det olika design på lamporna. Många mindre barn vill ha lampor med sina favoritfigurer på eller i lampor i en rolig form. Just taklampor finns i en mängd olika varianter för barnrummet så det är bara din fantasi som sätter gränserna för vilken du väljer till just ditt barn. Det finns även många nattlampor som föreställer olika figurer, några sätter du dessutom bara in i det vanliga eluttaget.

Äldre barn vill ofta ha lampor som liknar de vuxna har, kanske en enkel plafond i taket eller en tuffare spotlight. Ljusslingor och annan typ av mysbelysning brukar också vara populärt hos äldre barn och tonåringar. Just de äldre barnen brukar ha ganska klart för sig vad de tycker om och många gånger kan det vara till stor hjälp att ta med dem i planeringen. På så sätt kan du vara säker på att de blir nöjda med belysningen.

Placera lamporna säkert

När du placerar lampor i barnrummet är det viktigt att tänka på säkerheten, speciellt när det gäller rum till de allra minsta. De ska helst inte komma åt sladdar och kunna komma åt eluttag så det är viktigt att du planerar väl. Själva taklampan är ju inte ett stort problem säkerhetsmässigt då den är utom räckhåll, såvida du inte sätter möbler precis under för då finns risken att ditt barn klättrar för att nå den.

Bordslampor och andra stående lampor är en risk då barnet kan dra ner dem och då finns risken att glödlampan går sönder och att ditt barn skadar sig. Vägglampor som sitter fast ordentligt är därav ett bättre val i rummen till de små barnen. Det ska inte heller finnas möjlighet för ditt barn att trassla in sig i sladdarna vilket också kräver en del planering gällande hur och var du placerar barnlamporna i rummet.

Olika typer av lampor

Det finns flera olika typer av lampor du kan använda i barnrummet och du behöver oftast fler ljuskällor än vad du tror från början. De kan delas in i allmänbelysning, stämningsbelysning och funktionsbelysning. En taklampa är alltid en bra start och beroende på var den placeras och rummets storlek kan den ge ett mycket tillfredsställande ljus. Det är också bra att ha en fönsterlampa som ersätter dagsljuset under kvällstid, den kan också användas som nattlampa.

Om ditt barn brukar sitta och skriva, rita eller göra läxor vid ett bord eller skrivbord behöver du en bordslampa eller skrivbordslampa. Skrivbordslampor kan oftast rikta ljuset där det behövs. Läser du för barnet på kvällen, eller om hen läser själv, kan även en sänglampa vara ett bra inköp och de kan både hängas på väggen eller stå på nattduksbordet. Välj lampor som passar in i den övriga inredningen i barnrummet, såväl färgmässigt som stilmässigt.

Taklampor för barn

Taklampor för barn kan du hitta på många ställen både online och i butik och de finns i allsköns färger och mönster. En spotlight kan vara bra då du kan rikta de olika lamporna åt olika håll för att sprida ljuset i större delar av rummet. Mindre barn vill ofta ha en lampa som är mer barnrelaterad, kanske med deras favoritfigur eller något annat motiv de gillar. Det finns även specialdesignade taklampor med olika detaljer.

Stilren och mysig taklampa Eos från Umage

Taklampan Eos från Umage finns i flera olika storlekar och färger och är en riktigt mysig taklampa som passar bra i det stilrena och moderna barnrummet. På bilden visas standardstorleken med en diameter på 45 cm.

Fjäderlampan Eos är designad av Søren Ravn Christensen för det danska varumärket Umage / Vita och lampan är tillverkad av vita gåsfjädrar och papper och levereras i en platt box med enkla monteringsinstruktioner. Lampan ger ifrån sig ett varmt och stämningsfullt sken när den är tänd.

Bordslampor och vägglampor

Bordslampor är någonting du kan behöva i de fall ditt barn har ett bord eller nattduksbord i rummet. De kan även stå i ett fönster eller på en hylla som en snygg inredningsdetalj. Bordslampor är ofta bra på så sätt att skärmen kan bytas ut i de fall ditt barn vill ändra stil eller färgtema i rummet. Det finns en mängd olika lampskärmar att välja mellan och ett enkelt och prisvärt sätt att ändra inredningen i barnrummet.

Vägglampor är bra att ha i rummen till de mindre barnen då de sätts fast i väggen och därmed inte kan flyttas eller välta. Det finns modeller som är formade som djur, sol och måne och mycket annat att välja mellan. En vägglampa bredvid sängen kan vara en trygghet för de barn som inte vill sova med en nattlampa tänd men ändå ha nära till strömbrytaren om de vaknar på natten. Vägglampor behöver inte heller befinna sig bredvid sängen.

En gullig kanin-lampa till de lite yngre barnen

Från varumärket Björna kommer en gullig lampa i form av en kanin som lämpar sig bra för ett nattduksbord, en byrå eller som belysning i en hylla. Lampan är trådlös och drivs istället av 3 st AAA-batterier och är 30 cm hög.

Fördelar med finare designerlampor

Det finns flera fördelar med att välja en finare och kanske även lite dyrare designlampa när du inreder barnrummet. De kan oftast återanvändas i andra rum när barnet vill byta ut den. Dessutom har de i regel en högre kvalitet och ett högre andrahandsvärde om du bestämmer dig för att sälja den. Designerlampor har oftast en riktigt snygg och stilren design vilket gör att de kan användas även i vardagsrum eller hallen när ditt barn tröttnar.

Det finns dock även gott om budgetalternativ när det kommer till lampor till barnrummet och de kan också vara otroligt fina. Det viktigaste är att du väljer säkra lampor och placerar dem på ett säkert sätt sedan kan du välja precis vilken design och prisklass du vill. Som vi nämnt tidigare är det alltid klokt att välja en lampa som ditt barn tycker om, ni kan till exempel titta på datorn tillsammans eller besöka en lampbutik.

Att tänka på vid placering av lampan i barnrummet

När du ska placera lamporna i ditt barns rum ska du först och främst försöka få ljuskällor som kan förse hela rummet med ljus vid behov. En taklampa kan placeras i mitten av rummet, men om rummet är stort kan du också ha två taklampor för att belysningen ska vara tillräcklig. Det är också viktigt att du sätter lamporna utom räckhåll för ditt barn så att de inte råkar bränna sig på den varma glödlampan.

Lamporna får inte heller vara övertäckta då det riskerar att de börjar brinna. Fäst alltid kablarna längs vägg eller golv och glöm inte att sätta pet-skydd i alla kontakter som inte används. Det handlar inte bara om att ha snygga lampor som ger ljus överallt utan de ska vara säkert placerade också. På så sätt kan du känna dig trygg när dina barn är och leker i sina rum på egen hand medan du gör annat.

Liva upp rummet med rätt belysning

Lite nya lampor är ett perfekt sätt att liva upp barnrummet på. Varför inte hänga en fin lampa i fönstret som blir en snygg dekoration samtidigt som den ger ljus. Skrivbordslampor finns i flera varianter som passar till de allra flesta. Det finns också belysning som bara är till för dekoration och du kan även ha batteridrivna värmeljus i en ljusstake i barnets rum för lite mysigare stämning. Du kan gärna använda fantasin när du inreder med lampor.

Mysig kvällsstämning

En ljusslinga på väggen eller i bokhyllan är ett perfekt sätt att få lite mysig stämning i barnrummet. Det finns ljusslingor med olika motiv och även de med lampor i olika färger. Det här är populärt speciellt hos äldre barn och också ett krav då de små barnen annars kan riskera att trassla in sig i dem om de inte sitter utom räckhåll. Tänk alltid på säkerheten först och främst vid inredning av barnens rum.

Bra med en nattlampa

Att ha en nattlampa är ofta en bra idé i barnrummet då många barn vaknar om nätterna och blir då rädda om det är helt kolsvart i rummet. Det finns nattlampor som inte har alls skarpt ljus och som därmed inte stör sömnen utan bara är som en trygghet när de vaknar. Det finns många specifika nattlampor men du kan inte bara använda en sådan utan du kan också använda vanliga fönsterlampor eller vägglampor som nattlampa.

Det som är viktigt är att du väljer en glödlampa som inte är så skarp för att den inte ska störa barnet från att somna. En hängande fönsterlampa eller en lampa med lysdioder kan ge ett mycket behagligt ljus om natten så att ditt barn kan gå upp och gå på toaletten eller dricka vatten även mitt i natten. Dock är det inte alla barn som vill ha en lampa tänd under nätterna, följ ditt eget barns behov.

Sammanfattning om barnrumsbelysning

En barnrumsbelysning ska både ge bra ljus och passa in i barnets rum, samt att den ska vara säker och utom räckhåll för de allra minsta. Satsa på en bra taklampa som ger gott ljus och sedan vägg- eller bordslampor som komplement. Det finns också ljusslingor och nattlampor som kan ge en mysbelysning i barnrummet. Använd fantasin och ta hjälp av ditt barn för att hitta passande lampor till just ditt barns rum och som passar i ert hem.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.