Bästa nattlampan – bäst i test 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Jollyroom, Stor & liten, Babyland, BabyV och Babyshop.

Nattlampa för barn

Nattlampan är en given produkt i barnrummet, speciellt om dina barn likt många andra barn tycker att mörkret är obehagligt. Vi föräldrar brukar ofta ha barnens sömn som samtalsämne, gällande bland annat sovtider och orolig sömn. Både för ditt och barnets skull är det viktigt med en ordentlig sömn då brist på sömn påverkar er alla negativt.

Det är därför viktigt att arbeta för en god nattsömn redan från början när barnet är litet och att hitta rutiner som passar just er. En mycket viktig faktor är att ditt barn trivs i rummet där han eller hon sover för att det ska vara en trygg plats som inte framkallar ångest och oro.

Det finns en mängd nattlampor som kan hjälpa till att göra sovrummet till en trygg och varm plats, några erbjuder kombination av ljud och ljus vilket ger en rogivande sinnesstämning. Det finns många fördelar med att införskaffa sig en nattlampa till barnet, inte minst kommer den underlätta vid nattningen och minska oron hos barnet och därmed även den växande irritationen och frustrationen som kan uppstå hos dig som förälder.

Nattlampan är en fantastisk investering som inte kostar särskilt mycket samtidigt som den fungerar för nästan alla barn. Det är dock viktigt att du hittar den som passar bäst för just ditt barn. De har alla olika funktioner och utseende för att du enkelt ska hitta en som uppfyller dina krav. Med en bra nattlampa blir läggningen en bråkfri och förhoppningsvis mysig stund med ditt barn.

Bästa nattlampan 2022 – Topp 5

När vi har bedömt nattlampor har vi kollat på flera olika faktorer så som ljustyp, design och även vilka andra funktioner nattlampan är utrustad med. Vi har tagit en titt på en mängd nattlampor och kontrollerat vad både barn och föräldrar tycker om dem innan vi kom fram till vilka som fick vara med i vår topp 5-lista.

Bland de bästa produkterna finner du olika varianter med varierande pris för att passa till alla budgetar. Det alla nattlampor har gemensamt är att de är tillverkade just för barn. Vissa barn vill ha nattlampan tänd hela natten medan vissa enbart behöver den som hjälp för insomningen, du känner ditt barn bäst. Det viktigaste du bör tänka på innan du väljer nattlampa till ditt barn är att du väljer en som ditt barn kommer att trivas med. Det är för barnets trygghet du köper en nattlampa och låt därför deras behov styra ditt val.


1. ZAZU LOU nattlampa

Zazu Lou nattlampa i form av en uggla

ZAZU LOU är nattlampan som är barnets vän i mörkret. De har formen av en ring med en uggla som sitter inuti den och du kan ha både ringen och ugglan tänd samtidigt, eller enbart en av dem. Lamporna kan dimmas för att ni ska få exakt den ljusstyrka som passar ditt barn. En annan stor fördel med LOU är att den är utrustad med en röstsensor så att den slås på när ditt barn gråter eller skriker. På så sätt slipper ditt barn vakna i mörkret och vara ännu mer rädd.

Denna nattlampa har många funktioner, den kan användas som läslampa när den är fullt påslagen och sedan dimmas ned till önskad ljusstyrka. Lampan har också en timer. LOU har många funktioner och en snygg design och var självklar på vår topplista.


2. Pabobo Dynamisk Stjärnprojektor (undervattensprojektor)

Pabobo Dynamisk Stjärnprojektor med lugnt hav

Den här nattlampan avger ljus via en projektor och förutom ljuset har den också rogivande ljud från havet. Ljudet klassas som ”vitt brus” och forskning visar att barn somnar enklare till sådant ljud.

Pabobos nattlampa kan användas till barn från noll månader och den är utrustad med tre olika program. Ett av programmen startar om barnet gråter på natten och då avger lampan ett ljud som påminner om ljudet inifrån mammas mage, vilket kan få barnet att somna om av sig själv. Den här modellen använder sig av ljud, ljus och bild för att skapa en vacker undervattensmiljö. Det här är en säker nattlampa med LED-ljus som inte kan bli varmt och den har ett smidigt överdrag som du kan ta av och tvätta vid behov. Även om den har ett högt pris var den given på vår topplista.


3. Rabbit & Friends nattlampa Björn

Gullig nattlampa i form av en björn från Rabbit & friends

Om du vill ha en enkel nattlampa för att prova om det fungerar för ditt barn är nattlampan Björn från Rabbit & Friends ett bra val. Den kostar inte så mycket och har inte en massa extrafunktioner. Lampan finns i vitt, blått och rosa och den ger ett lagom starkt sken som fungerar utmärkt när ditt barn ska somna.

Den här produkten kan dessutom ändra färg genom att du eller barnet knackar på den, på så sätt kan ni hitta den färg som passar bäst för ditt barn att somna till. Lampan är tillverkad av silikon vilket gör den väldigt mjuk och den är både CE- och RoHS-certifierad. Av de lampor som finns i vår topplista är den här en fantastisk budgetmodell som har en snygg och barnvänlig design.


4. Lumipets nattlampa Uggla

Gullig nattlampa i en form av en uggla från Lumipets

Nattlampan Uggla från Lumipets är en fin lampa som ger ett behagligt ljus när barnet ska nattas. Den är dessutom mjuk nog att ha bredvid sig i sängen samtidigt som den inte blir varm heller. En stor fördel med denna nattlampa är att den har en fjärrkontroll som du kan styra den med. Ugglan ser förstås ut som en uggla, har nio olika färger på ljuset samt att du kan ställa in dess ljusstyrka. Om du vill kan du ställa in automatisk färgskiftning.

Lampan kan användas från barnet är nyfött och den har också en timer-funktion där du kan ställa in när den ska släckas. Den har också en inbyggd sensor som gör att den tänds när du slår den på huvudet. Ugglan är med på vår topplista på grund av sina funktioner och smidiga fjärrkontroll.


5. Atelier Pierre Junior nattlampa

Söt nattlampa i form av en svan med krona i peach pink

Den här nattlampan från Atelier Pierre är också ett budgetalternativ och ett väldigt sött sådant. Den är formad som en vacker svan och tack vare att den har en LED-lampa blir den inte varm. Tack vare dess batteridrift kan den placeras var som helst i barnrummet.

Eftersom det är en budgetlampa har den inte en stor mängd funktioner att erbjuda. Det du kan välja mellan är två lägen – ett där lampan är tänd konstant och ett där den stängs av efter fem minuter. Den drivs med tre stycken AAA-batterier som du måste köpa separat. Svanen är en utmärkt nattlampa som håller ditt barn sällskap och gör så att ditt barn inte behöver känna sig rädd för mörkret. Det var mycket för dess gulliga design som den fick en plats på vår topplista.


Vanliga frågor och svar om nattlampor

Vad bör du tänka på när du ska köpa en nattlampa? Vi har ovan redogjort för mycket du bör tänka på men har också sammanställt några vanliga frågor och svar.

Kan mitt barn ha nattlampan i sängen?

Många av dagens nattlampor är utvecklade för att barnet ska kunna ha dem i sängen och det brukar stå i instruktionerna om den kan eller inte kan användas i sängen. Väljer du en lampa tillverkad i giftfritt material och som inte blir varm ska det inte vara någon fara.

Måste en nattlampa vara igång hela natten?

Nej det är inte ett måste och många nattlampor har en timer eller röstsensor så att den sätts igång när barnet vaknar och är ledset. Vad du väljer beror på om ditt barn brukar vakna på natten eller om det bara är insomningen som är problematisk.

Är det bäst med en nattlampa med ljus eller projicering?

Det är väldigt individuellt beroende på ditt barn. Några barn blir distraherade av projicerade bilder vilket gör att de får svårare att somna medan andra somnar snabbare av det.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.