Test av babyskydd Maxi-Cosi CabrioFix

Maxi-cosi Cabriofix

Då var det så dags för vårt nästa test av babyskydd, nämligen babyskyddet CabrioFix från välkända tillverkaren Maxi-Cosi. Babyskydd, är som namnet antyder, ett annat namn för bilbarnstolar för de allra minsta barnen. En väsentlig skillnad vad det gäller babyskydd jämfört med andra bakåtvända bilbarnstolar är att babyskydden är betydligt mindre och gjorda för att lätt plocka loss och ta med sig från bilen om bebisen sover eller liknande.

Är du på jakt efter ett nytt babyskydd men vet inte vad du ska välja? Kolla in vår köpguide Bästa babyskyddet – Hitta perfekta skyddet till din bebis för bilen för vilka babyskydd vi rekommenderar och för tips och råd hur du ska tänka då det är dags att köpa ett babyskydd.

Hitta bästa pris på Maxi-Cosi CabrioFix

Många babyskydd, däribland babyskyddet Cabriofix från Maxi-Cosi går att sätta på ett barnvagnschassi med hjälp av olika typer av adaptrar, detta för att ännu enklare ta barnet (sovandes) från bilen och sätta på en vagn för att enkelt kunna gå tillsammans med barnet utan att behöva lyfta upp det från babyskyddet och lägga ner i liggdelen i barnvagnen. För babyskyddet från Maxi-Cosi finns det bl.a. adaptrar till Bugaboo Cameleon och Britax Go. Det finns en hel uppsjö av adaptrar till just Maxi-Cosi Cabriofix och olika barnvagnar.

Maxi-Cosi Cabriofix
Babyskyddet Cabriofix från Maxi-Cosi

Då babyskyddet ofta ska transporteras och inte sällan bäras för hand kortare eller ibland längre bitar är det viktigt att babyskyddet är så lätt som möjligt och att bärergonomin är god. Samtidigt som babyskyddet erbjuder en bra komfort för barnet och naturligtvis är har bästa möjliga krocksäkerhet. Normalt används babyskydd för barn som väger mellan 0-13 kg vilket ofta betyder att de kan användas under barnets första år.

Alla babyskydd på marknaden är idag bakåtvända, detta för att man då uppnår en betydligt högre krocksäkerhet. När det gäller barn i bil och bilbarnstolar så är det absolut bäst ur säkerhetssynpunkt att placera barn bakåtvänt så länge det bara är möjligt. Då man placerar en bakåtvänd bilbarnstol eller ett babyskydd så måste man se till att en ev. airbag är avstängd eller urkopplad då denna är förenad med livsfara för små barn som sitter bakåtvänt.

Till babyskydd så finns det också ofta något som kallas för bas. Bas är enhet som man sätter fast i bilen och ger en mer permanent installation, antingen via ISO-fix-fästen eller via det vanliga trepunktsbältet. Den stora fördelen med att använda bas är att risken för att babyskyddet sätts felaktigt blir betydligt mindre då basen och babyskyddet klickas ihop med en väldigt enkel manöver. Det går även betydligt snabbare och enklare att sätta in och ta ur babyskyddet. Har man råd och möjlighet att använda en bas så är det något vi starkt rekommenderar, särskilt om man ofta tar med sig barnet i bilen och därmed ska sätta fast och ta loss babyskyddet upprepade gånger.

Babyskyddet Cabriofix från Maxi-Cosi är ett av marknadens lättaste babyskydd. Det levereras med en borttagbar kudde som anpassar stolen för de allra minsta bebisarna, har ett trepunktsbälte med vaddering för axlar och i grenen. Vidare så fungerar babyskyddet som en enkel gunga/vagga då den står på plant underlag som t.ex. ett golv – en funktion som ibland kan vara väldigt tacksam om man har ett ledset barn.

Till skyddet finns också en tunnare tygsufflet som enkelt fästs på handtaget och ger skugga/avskärmning för barnet. Klädseln på skyddet är av hög kvalitét och lätt att torka av, klädseln går även att ta bort för kunna tvättas, även om detta är ganska omständligt. Babyskyddet från Maxi-Cosi är stilrent och snyggt och finns samtidigt i många olika klädslar och färgkombinationer. Till skyddet finns även en bas, denna kan sättas fast antingen via ISO-fix eller via det vanliga trepunktsbältet. Basen och också tydliga färgmarkeringar som talar om att basen är korrekt monterad samt att babyskyddet sitter på plats på rätt sätt.

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.