Test av barnvagnen Bugaboo Cameleon³ Plus

Bugaboo Cameleon 3 Plus

Barnvagnen Cameleon från Bugaboo kom redan 2005 och är nu 2020 inne på sin fjärde generation. Modellen heter numera Bugaboo Cameleon³ Plus. Designen var ny och fräsch när den kom för nästan 10 år sedan och håller än idag (med några uppdateringar) även om den har varit med ett tag. Barnvagnar och tillbehör från det holländska företaget Bugaboo har ofta hållit en jämn och hög kvalitet tillsammans med ett ganska högt pris, barnvagnen Cameleon är inget undantag. Vagnen Cameleon från Bugaboo säljs förutom av lokala butiker så som t.ex. Babyproffsen och ett flertal nätbutiker och kostar runt 11 000 kr för ett komplett set.

Hitta bästa pris på Cameleon³ Plus

Barnvagnen från Bugaboo är en så kallad duovagn med separat sitt- och liggdel. Setet består av flera olika delar som gör att vagnen är mycket flexibel. Huvuddelarna består av ett chassi, en liggdel och en separat sittdel (dessa delar dock samma ram vilket gör att man inte enkelt kan växla mellan liggdel och sittdel). Liggdelen klarar upp till 9 kg och sittdelen lite mer med sina 17 kg. Själva vagnen är lätt och väger under 10 kg med sittdelen på, 9,6 kg för att vara mer exakt. Vagnen är också ganska smal och mäter in på 59 cm på bredaste stället som är strax över bakhjulen.

Till vagnen finns det även mindre delar som ingår (t.ex. myggnät och regnskydd) och en hel mängd andra tillbehör att köpa till så som ståbräda, vinterhjul, paraply m.m. De separata delarna och det flexibla chassit gör vagnen lätt att anpassa för olika typer av användning, t.ex. kan man med ett enkelt handgrepp justera om barnet ska ligga eller sitta framåtvänt eller bakåtvänt.

Sittdelen går att justera i tre lägen från liggande till sittande. Genom att vagnen delas upp i flera delar så är den väldigt lätt att t.ex. packa in i en bil och den behöver inte särskilt mycket plats. Nackdelen med det flexibla chassit och de lösa delarna är att vagnen kan uppfattas som lite ranglig, det är dock ingen fara för vagnen ska trilla ihop då kvalitén på de olika delarna är väldigt hög.

Rangligheten kommer också av den fjädringskonstruktion som vagnen har, först kan det kännas lite ovant men när man har vant sig är det inget man tänker på. Förutom att vagnen är flexibel och tar liten plats så har den också väldigt låg vikt. På vagnen finns också en förvaringskorg som finns under liggdel eller sittdel, denna är förvånansvärt rymlig och sväljer en hel del saker – dock kan den vara lite svår att komma åt, särskilt då liggdelen används. Under åren som har gått så har det då och då dykt upp lite problem med olika delar i konstruktionen, bl.a. då man ändrade hur man ställer in höjden på handtaget – Bugaboo har dock alltid varit väldigt generösa när det gäller reklamationer och arbetar aktivt för att byta ut alla felaktiga delar kostnadsfritt för sina kunder.

Vagnen är extremt lättkörd (i stan), lättstyrd, smidig och har en liten storlek vilket gör att det är lätt att t.ex. ta sig runt i affärer eller liknande. Vagnen från Bugaboo är i första hand en stadsvagn, så snart den används på grusväg eller i svårare terräng så blir den allt annat än lättkörd. Den går att använda i terräng och man anpassar då vagnen genom att köra med de stora hjulen (bakhjulen) fram och genom att låsa de mindre swivel-hjulen men räknar man med att kunna använda vagnen ofta på grusvägar eller i annan terräng så finns det förmodligen bättre alternativ, t.ex. Bugaboo Fox.

Givetvis innebär också konstruktionen med de mindre hjulen att vagnen inte är helt smidig att köra vintertid i snö och slask, det finns dock större vinterhjul som man kan köpa och då ersätta de mindre swivel-hjulen med. Vagnen fungerar då betydligt bättre (både i snö och i terräng) men tappar då en hel del av sin smidighet och körkänsla.

Barnvagnen finns i många färgkombinationer och också i olika specialutgåvor för de extra designintresserade så den går att anpassa visuellt i en mängd varianter. Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att vagnen är en liten, smidig och superflexibel barnvagn främst avsedd för stadsmiljö, något högt prisläge men med ett högt andrahandsvärde och därtill en hög kvalité.

Specifikationer
Bredd:60 cm
Mått hopfälld:L90 x B50 x H31 cm.
Vikt (chassi, hjul och sittdel):ca 9,6 kg.
Volym varukorg:24 l.

De olika generationerna av Bugaboo Cameleon

Som vi nämnde tidigare i artikeln så är den nuvarande versionen av Bugaboo Cameleon³ Plus den fjärde generationen av vagnen. Vagnens evolution har skett från 2005 fram tills idag.

Första generationen som kort och kort heter Bugaboo Cameleon introducerades 2005 och såldes fram till 2007. Därefter påbörjades den andra generationen som fick namnet Bugaboo Cameleon+. Denna vagn såldes från 2008 fram till 2012.

När den tredje generationen av vagnen introducerades så fick den namnet Cameleon³ och denna såldes från 2012 till 2018. från och med 2018 så har vi den Bugaboo Cameleon som vi hr idag, det vill säga Bugaboo Cameleon³ Plus. Värt att notera är att det också har funnits en variant av Cameleon³ som hette + (med plustecken). Detta var en mindre uppdatering på Cameleon³ och denna såldes bara under en kortare period, därefter gick man över till att skriva ut Plus istället.

Modell
Bugaboo CameleonDen första generationen av vagnen som introducerades 2005 och såldes fram till 2007.
Bugaboo Cameleon+Såldes mellan 2008 och 2012.
Bugaboo Cameleon³Såldes mellan 2012 och 2018
Bugaboo Cameleon³ PlusBörjade att säljas 2018 och den vagn som säljs idag.
Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.