Test av syskonvagnen Bugaboo Donkey

Bugaboo Donkey

Som hos många andra familjer så dyker det efter första barnet upp ett till efter ett tag. I vårt fall blev det ganska tätt mellan barnen (strax under två år) vilket gjorde att vi behövde köpa en syskonvagn. Tidigare har vi till vår dotter haft en Bugaboo Cameleon (läs gärna vårt test om Bugaboo Cameleon 3 Plus) som vi har varit mycket nöjda med så det var naturligt för oss att se vad Bugaboo erbjöd för syskonvagnar.

Bugaboo Donkey är ganska lik Bugaboo Cameleon med den skillnaden att man kan ha två ligg- eller sittdelar bredvid varandra (eller blanda). Syskonvagnen är också väldigt flexibel och kan även användas som barnvagn för ett ensamt barn, man får då plats till en praktiskt förvaringskorg bredvid barnet.

Hitta bästa pris på Bugaboo Donkey3

Funktion

Syskonvagnen från Bugaboo är funktionell och väldigt flexibel. En stor fördel är att barnen kan sitta framvänt eller bakvänt, något som inte är möjligt på andra syskonvagnar som t.ex. de från Urban Jungle eller Phil & Ted's. En annan fördel med en syskonvagn som har sitsarna bredvid varandra är att barnen kan vara sociala med varandra (kan dock också vara en nackdel om de inte är på sitt bästa humör ;).

Vagnen finns i tre olika varianter, Bugaboo Donkey Mono (används då man bara har ett barn), Bugaboo Donkey Duo (en sittdel tillsammans med en sitt- eller liggdel) och Bugaboo Donkey Twin (två liggdelar). Eftersom sittdelarna och liggdelarna sätts bredvid varandra är de något smalare än motsvarande delar på Bugaboo Cameleon för att vagnen inte ska bli för bred. Bredden på dessa delar känns fullt tillräcklig men är man van vid en singelvagn så är dessa delar betydligt smalare. Det kan såklart bli lite trångt om två barn åker i åkpåsar eller har overall men det fungerar.

Man kan både på liggdel och sittdel enkelt justera lutningen genom ett enkelt enhandshandgrepp via ett handtag som är placerat uppe på baksidan över barnets huvud. Justeringen av lutningen går smidigt och kan göras utan att ett sovande barn behöver vakna. För att ta loss sitsen, t.ex. då vagnen stuvas in i en bil använder man ett tvåhandsgrepp för att lossa ligg- eller sittdelarna från chassit. I sittdelarna finns ett vadderat fempunktsbälte som funkar väldigt bra och känns tryggt och säkert för barnet, det finns också en bygel som kan användas både på sittdel och liggdel. Det går också förhållandevis enkelt att göra om vagnen från en singelvagn till en dubbelvagn och vice versa, det går att också göra med ett barn på plats i vagnen.

Suffletten till sittdelen täcker barnet som sitter där bra och skyddar bra mot sol när det är helt uppfällt. Sufflettens konstruktion med stålvajrar som är insydda i suffletten känns som den del av vagnen som produktutvecklarna hos Bugaboo kunde lagt lite mer tid på, de fungerar ok men när man sätter ihop vagnen undrar man hur bra de egentligen ska fungera.

Förvaring

Eftersom vagnen även kan fungera som en singelvagn och då erbjuda en extra förvaringsplats bredvid barnet så blir Donkeyn en riktig laståsna (därav namnet) som kan ta både matkassar och annat tillsammans med barnet. Utrymmet under vagnen är också det väl tilltaget och fungerar smidigt både när vagnen används som singelvagn men även som syskonvagn då utrymmet automatiskt expanderar. Under vagnen kan man få plats med två matkassar (dock max 10 kg).

Till skillnad från Cameleon så kan Donkeyn fällas ihop även då ligg- och sittdelarna sitter på vagnen, dock så tar ju vagnen i detta läge ganska mycket plats så ska vagnen packas in i bilen och samsas med annan packning så sparar man mest plats genom att plocka bort sitt- och liggdel. Behöver man spara ännu mer plats så går det med ett enkelt handgrepp att också ta bort hjulen.

Hjul

Hjulen på Bugaboo Donkey är alla luftfyllda och hjulen är dessutom riktigt stora (12″ bak resp. 10″ fram). Genom att ha luftfyllda hjul får man en bra komfort, nackdelen är förstås att det finns risk att man kan få en punktering (dock inget som har hänt oss ännu). Till hjulen följer också en liten pump för att enkelt kunna fylla på med luft om det skulle behövas. Eftersom hjulen är såpass stora så sväljer vagnen med lätthet hinder och ojämnt underlag (till skillnad från Bugaboo Cameleon som med sina små swivel-hjul fram inte fungerar särskilt bra i terräng). Vagnen är i likhet med Cameleon extremt lättkörd och smidig. Vagnen vänder på en femöring och är, för att vara en syskonvagn med barnen sittandes bredvid varandra, förhållandevis smal (totalt 74 cm bred) vilket innebär att man i princip kommer igenom alla dörrar och liknande utan problem.

Kvalitet

Barnvagnarna och de övriga produkterna från Bugaboo håller hög kvalitet men likt Bugaboo Cameleon så kan Bugaboo Donkey upplevas som något gänglig då det kommer på köpet pga. av det flexibla chassit. Chassit på Bugaboo Donkey är dock rejält, dels för att klara av två barn men också med tanke på sin flexibilitet där man kan ändra vagnens funktion (från singelvagn till syskonvagn) genom några enkla handgrepp. Dock är gängligheten mest en vanesak och i övrigt så känns vagnen väldigt gedigen, alla detaljer och reglage har bra passform och skön känsla. Handtaget är väldigt behagligt att hålla i och justeras lätt med ett enkelt handgrepp.

Design

Bugaboo är kända för sin stilrena och pricksäkra design av barnvagnar och tillbehör till dessa. Vagnen Donkey är inget undantag. Vagnen går att kombinera i olika färger eftersom basen finns i färgerna svart och sand, chassit i svart eller silver samt topptyg /sufflett i mängder av färger som t.ex. rött, rosa, off-white, blå gul. Ofta tar även Bugaboo hjälp av kända designers för att skapa unika färger och mönster på sina topptyg/suffletter.

Prisvärde

Alla barnvagnar från Bugaboo är tämligen dyra i inköp, dock har dessa vagnar ett bra andrahandsvärde om man sköter dem väl. Detta betyder att man efter några års användning ändå kan få tillbaka en stor del av inköpspriset genom att sälja vagnen, t.ex. på Blocket.

Att kalla en barnvagn från Bugaboo som prisvärd blir svårt då motsvarande barnvagnar erbjuds till en betydligt lägre kostnad av andra varumärken, det höga andrahandsvärdet spelar dock in och drar upp betyget för prisvärde en hel del. En annan fördel med Donkeyn är att den även fungerar bra som singelvagn vilket innebär att man kan köpa den då man får sitt första barn och kan utöka den till en syskonvagn så snart nästa barn kommer, således slipper man att köpa fler vagnar vilket sparar en del pengar.

Fördelar

  • Smidig och lättkörd
  • Skön känsla och kvalitet överlag
  • Extremt flexibel (både som singelvagn och syskonvagn)
  • Lastar mycket
  • Barnen kan sitta både framvänt och bakvänt

Nackdelar

  • Något dyr i inköp
  • Suffletten känns lite klen
Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.