Att byta blöjor är en mindre rolig syssla som alla småbarnsföräldrar kommer vara tvungna att göra många gånger dagligen första åren. För att göra det hela lite mer behagligt och hygieniskt har det kommit en helt ny typ av blöjhink som kallas för Ubbi! Denna blöjhink är också med i som topp 3 i vårt stora test för att kora Bästa blöjhinken 2021 – guide till 15 snygga och luktfria blöjhinkar.
Den här revolutionerande blöjhinken har faktiskt funnits på marknaden ett tag nu men det är först på senare tid som den har blivit allt mer uppmärksammad och en populär detalj i många småbarnsföräldrars hem. Den finns i flera roliga färger så att det finns något som passar alla och det är lätt att matcha exempelvis med färgerna i barnets rum eller med stilen i föräldrarnas sovrum.
Den har också lite av en retro-känsla så är det något man gillar så är det här verkligen produkten för dig! På senare tid har det också tillkommit i en deluxe-version som innebär att du kan få den i silver, guld eller brons/koppar.
Varför ska man använda en blöjhink egentligen?
Den främsta anledningen till att använda en blöjhink är att få en förvaring av använda blöjor som är enkel och effektiv samtidigt som den stänger ute odören som använda blöjor ofta ger. Odören som ofta är resultatet av barnbajs som ligger i många timmar i rumstemperatur kan ni säkert ana bara genom att tänka tanken.
Även om en blöjhink är bra på att hålla inne dålig lukt så ska man vara medveten om att varje gång man öppnar locket för att slänga en ny blöja eller då man öppnar locket för att slänga påsen med blöjor så kommer man högst sannolikt att få en smakprov den odör som man hade haft konstant om man inte hade haft en bra och tät blöjhink.
Har man till exempel ett skötbord i sitt sovrum så vill man hemskt gärna att det inte ska stinka i hela sovrummet hela tiden samtidigt som man kanske inte har lust att springa och slänga nybytta blöjor stup i kvarten. Även om man skulle ha sitt skötbord i en annan del av sitt hem, till exempel i ett badrum eller i barnets egna rum så vill man ju gärna slippa dålig lukt.
Samtidigt som utestängande av dålig lukt är det viktigaste så är det också viktigt att blöjhinken är smidig att använda och enkel att tömma och att det är smidigt att hantera soporna. Sedan får den ju gärna vara snygg också.
Dyra blöjhinksrefiller, tygpåse eller helt vanliga soppåsar?
Idag använder de allra flesta barnfamiljer blöjhinkar som endast fungerar med särskilda och ofta dyra refillpåsar av exakt samma märke som själva hinken är av. Många av de tillverkare som gör just sådana modeller brukar ofta med mening göra så att man endast kan använda just deras påsar. Detta är såklart ett smart sätt för att företaget ska kunna fortsätta tjäna pengar trots att du redan har köpt den huvudsakliga produkten. Förutom att dessa refiller kostar en hel del så säljs de ofta bara i specialbutiker och liknande vilket kan göra det svårt att få tag på dem precis när den sista refillen har tagit slut.
Just för blöjhinken från Ubbi så är inte det fallet. Ubbi erbjuder förvisso möjligheten att köpa refillpåsar men det går lika bra med helt vanliga plastpåsar som t.ex. vanliga soppåsar som köper för några kronor i den vanliga mataffären.
Det är en av sakerna som är unikt med just Ubbi är att du i princip kan använda vilka sorts plastpåsar som helst. Detta innebär att den blir väldigt billig att använda i längden eftersom det fungerar med den allra enklaste typen av plast- och soppåsar.
Även om Ubbi som tidigare nämnt fungerar alldeles utmärkt med vilka plastpåsar som helst så finns det faktiskt också färdigskurna refillpåsar som är tillverkade för att passa Ubbi perfekt. Dessa är inte heller alls så dyra som många andra refillpåsar brukar vara och dessa kan köpas i förpackningar om 25 st påsar eller upp till 100 påsar.
Hinken och påsarna rymmer lite olika antal blöjor beroende på hur stora blöjorna är. Med de allra minsta spädbarnsblöjorna rymmer hinken ungefär 50-60 blöjor och för den största storleken 5 så rymmer hinken ungefär hälften dvs. runt 25 st blöjor. Det betyder ju också att blöjhinken behöver tömmas ca 2-3 gånger i veckan, givetvis beroende på hur många blöjor det går åt för just ditt barn.
Vill man vara lite extra miljömedveten så kan man också köpa en tvättbar tygpåse som också den är skräddarsydd för att passa just Ubbi. På det sättet slipper man använda sig av en massa plast samtidigt som man själv sparar en hel del pengar på att endast behöva tvätta upp påsen efter användning.
En gedigen konstruktion av bra kvalitet
Ubbi är ordentligt rymlig och mycket gediget konstruerad och är dessutom tillverkad helt i metall. Metallen innebär bland annat att hinken bättre kan hålla dålig luft på plats samtidigt som det är svårare för dålig doft sätta sig i hinken som annars är ett vanligt fenomen på de blöjhinkar som istället är i plast. Rengöring av hinken blir också enklare och effektivare när större delan av hinkens yta är av metall.
Blöjhinken är en rejäl pjäs och väger hela 2 327 gram vilket gör den till en ovanligt robust och stabil blöjhink. Blöjhinken är ju en smal stående hink som är oval och mäter 38 x 27 cm och den är totalt 58 cm hög. Genom att den är hög och ganska smal så tar den inte så mycket plats vilket gör den lättplacerad på de flesta ytor.
Den har ett mycket snyggt lackerat hölje och är dessutom ordentligt tätad med väl tilltagna gummilister. Detta gör att Ubbi också effektivt kan stänga ute dålig lukt och du får ett fräschare badrum eller sovrum på köpet.
På locket som är integrerat i toppen sitter det också ett mycket behändigt skjutlock med ett barnlås monterat vilket är att föredra när man har småbarn i huset. Man vill ju helst inte att några klåfingriga storasyskon börjar gräva i blöjhinken och i värsta fall smutsa ner sig själva och hemmet med det som har hamnat i de använda blöjorna.
Hålet som öppnas med hjälp av skjutlocket är lite mindre vilket gör att det hinner smita ut mindre av den otäcka doften när man slänger en ny blöja samtidigt så är hålet tillräckligt stor för att enkelt få ner de allra största blöjorna med en hand. Skjutluckan går också i regel att hantera med den hand som du håller blöjan i så att du samtidigt kan hålla en hand på ditt barn för att förhindra att barnen rullar iväg och slår sig.
Påsarna (som kan vara vilka som helst) sätts enkelt fast i en ram som sitter innanför locket, det betyder att man slipper fula påskanter och liknande som sticker ut under hinkens lock. Själva tömningen är enkel men den blir något lättare om man inte fyller hinken helt innan tömning, om man har blöjor ända upp till kanten så blir det lite krångligare att hantera men detta är något man lär sig efterhand.
Det som man kanske kan tycka fattas på just Ubbi är en vanlig klassisk pedal för att kunna öppna locket utan att behöva ta i det. Men det är inte särskilt störande eftersom att det finns så många andra fördelar med Ubbi som utan tvekan väger tyngre än avsaknaden av en pedal.
Eftersom att Ubbi har ett hölje av rejält kraftig metall så ligger också priset lite högre än de vanliga hinkarna som är av plast. Detta blir dock nästan plus minus noll eftersom att plasthinkarna som tidigare nämnt ofta har väldigt kostsamma refillpåsar. Det man också får tänka på är att de vanliga plasthinkarna ofta inte är lika täta vilket gör att badrummet ofta får en väldigt otrevlig odör. Detta är någonting du slipper tänka med Ubbi tack vare att den är så pass tät. Dessutom ska man inte glömma att just Ubbi ser bra mycket bättre ut i ditt badrum än en vanlig tråkig vid blöjhink som ofta börjar se väldigt ofräscha ut ganska snabbt.
Eftersom blöjhinken är såpass gedigen (och snygg) så kan hinken användas under många år framöver. Även om du inte just behöver nyttja den som blöjhink så kan du ju använda den som vnlig badrumshink längre fram (och kanske som blöjhink igen då det dyker upp ett nytt barn).
Priser på blöjhink och tillbehör
I dagsläget ligger Ubbi prismässigt på runt 1 000 kronor och du hittar bästa pris på Ubbi blöjhink här nedan.
De vanliga refillpåsarna som man kan köpa till ligger på 99 kronor för ett 25-pack vilket blir ungefär 4 kronor per påse vilket kan jämföras med specifika blöjhinksrefiller som inte sällan kan kosta upp till 10 kr st. Man har ju också möjligheten att helt enkelt använda billiga och enkla soppåsar från matbutiken och då kan man prismässigt kommer ner 25 öre styck.
Vill man vara extra miljömedveten kan man istället prova på att använda den tygpåse som finns som alternativ så ligger den på 179 kronor. Men då får man tänka på att det endast är en engångskostnad.
Lämna ett svar
Visa kommentarer