Twistshake – den ultimata nappflaskan för att undvika kolik

Twistshake nappflaska

Att mata ditt barn är ett underbart tillfälle att umgås och lära känna barnet. Matningstillfället är en fantastik chans att både ge och ta emot närhet. Du kan flaskmata ditt barn med utpumpad modersmjölk eller modersmjölkersättning. När du matar med nappflaska är det viktigt att efterlikna amningssituationen så mycket som möjligt. Håll barnet i din famn och var tillgänglig för ögonkontakt.

 Twistshake har ett stort utbud av nappflaskor, nappar, pipmuggar, tallrikar och äta själv bestick. Deras nappflaskor är ergonomiskt utformade, vilket innebär att de är sköna för dig att hålla när du matar och även för barnet att hålla.

Du hittar Twistshake här

Idag finns det ett brett utbud med nappflaskor som är designade på olika sätt. Nappflaskor finns även i större storlekar som passar för att ge ditt barn välling som du kan starta att ge från 4 månaders ålder. Många väljer dock att vänta lite längre innan de introducerar portionsvälling. Dinappar från Twistshake har många likheter med mammans bröst, vilket underlättar övergången mellan amning och flaskmatning. Om du ammar kan det ändå vara bra att ha en nappflaska som du använder för att ge bröstmjölken. En del oroar sig för det ska vara svårt att växla mellan bröst och nappflaska men de flesta barn störs inte.

Twistshake design

Designen och konstruktionen av en nappflaska är viktigt för att försäkra sig om att ditt barn känner sig trygg och säker. Twistshake har nappflaskor med flexibla toppar som liknar moderns bröstvårta. Detta innebär att ett naturligt sugbeteende efterliknas så mycket som möjligt. För att motverka kolik har de en anti-kolikventilen som ger ett jämt flöde och den har en globformad botten som ger barnet ett bra stöd. Flaskan kommer i tre olika storlekar; 180ml, 260ml, och 330ml och finns i flera olika färger bland annat vit, svart samt en rad olika pastellfärger. Anti-kolikflaskor har ett mixernät vilket förhindrar klumpar i ersättningen.

En nappflaska från Twistshake är tillverkade av polypropylen, medan dinappen är tillverkad av silikon. När du väljer saker till ditt barn är det viktigt att alltid kontrollera att det har blivit testade och vilken institution som har utfört testningen. Twistshape har testats av Apoteket och uppfyller deras krav och nappflaskorna och dinappen är BPA-, BPS- och BPF-fria. Om du har flera flaskor kan du smidigt stapla flaskorna, vilket sparar utrymme i skåpet eller i köket. De är också gjorda med en extra bred flaskhals, något som är praktiskt dels när du fyller flaskorna men även när du diskar dem.

Kontrollera alltid att dinappen är hel innan du använder den. Dra dinappen i olika riktningar och om du ser sprickor eller bitmärken ska du slänga den. Det är viktigt med hygien när du använder nappflaskor och första gången du använder den ska du sterilisera den i 5 minuter i kokande vatten. Konstruktionen gör att det är lätt att ta isär nappflaskan som ska rengöras efter varje gång som den har använts. Du kan enkelt diska delarna i varmt vatten med lite diskmedel. Var noggrann att du noga sköljer delarna så att det inte finns några rester av det mjuka diskmedlet kvar.

Fördelar med flaskmatning med Twistshake

Du kan flaskmata ditt barn med bröstmjölk och formelmjölk. Det är alltid viktigt att försäkra sig om att ditt barns hälsa inte äventyras oavsett om du ammar eller flaskmatar ditt barn. En fördel med att mata med flaska är att alla kan hjälpa till med matningen. Att mata ett barn är ett underbart sätt att lära känna barnet och även för barnet att lära känna pappan och äldre syskon. Det är bekvämt att mata med en flaska som är designad för att motverka kolik. En del mammor kan känna sig osäkra inför att amma på offentliga platser och flaskmatning kan vara ett bra alternativ.

När du ammar är det svårt att uppskatta hur mycket ditt barn äter. Om du väljer flaskmatning kan du smidigt se hur mycket ditt barn har ätit. Alla kan, trots att de försöker amma, av någon anledning inte producera tillräckligt med mjölk och de har inte annat val än att mata med flaska. Det kan vara stressande och jobbigt att inte kunna producera tillräckligt med mat och det kan kännas skönt och lugnt när du kan mata ditt barn med tillräckligt med mjölk. Du behöver inte heller oroa dig för dina egna kost om du väljer att mata med modersmjölksersättning.

I en del sällsynta fall är barnet laktosintolerant, vilket innebär att de inte kan äta vare sig bröstmjölk eller någon annan form av djurmjölk. Ett alternativ till att amma och eller ge vanlig modersmjölksersättning är att använda produkter som är gjord på sojaprotein. Rådgör med BVC innan du bestämmer dig för att utesluta laktos från ditt barns kost. Slutligen kan flaskmatning vara ett alternativ om mamman är sjuk, exempelvis kan mamman bli sjuk efter födseln. Medicinska tillstånd kan uppstå som gör det svårt att amma ett barn och amning av barnet kan vara mindre hälsosamt för barnet om du har vissa sjukdomar.

Att tänka på innan du väljer flaskmatning

Bröstmjölk anses innehålla den ultimata kombinationen av näring. När du ammar kan du oftast vara säker på att ditt barn får i sig den näring som det behöver för att utvecklas på bästa sätt. Modersmjölksersättning saknar en del ämnen som förbättrar ditt barns immunförsvar. Ett barn som matas med ersättning löper en ökad risk för att utveckla sjukdomar som öroninfektion, urininfektion eller diarré. Studier har funnit länkar mellan mjölkersättning och fetma senare under barndomen. Att mata med flaska innebär en större kostnad, du måste köpa mjölken och även nappflaskor och nappar. Om du vill mata med bröstmjölk från flaska behöver du köpa en bröstpump.

Amning är ett viktigt sätt att skapa ett starkt band mellan barnet och mamma såväl som närhet mellan mamma och barnet. Barnet känner närhet och trygghet när det ligger på mammans bröst. Hudkontakt är viktigt och även om du kan efterlikna en amningssituation är det svårt att få samma känsla av närhet om du flaskmatar ditt barn. Men om du är noga med hur du lägger upp flaskmatningen kan det bli en lika intim och fin stund med ditt barn som vid amning. Twistshakes nappflaskor är utformade så att de ska vara sköna och behagliga att hålla.

Att resa med ett barn när du ammar är ofta smidigt, medan det kan vara problematiskt att se till att du har med dig allt som behövs om du flaskmatar. Du måste ha med rena nappflaskor, nappar och mjölkersättning när du matar ditt barn med flaska. Bröstmjölk innehåller allt som ditt barn behöver, men näringsinnehållet i modersmjölk varierar beroende på vad mamman äter. Årtal av forskning ligger bakom modern modersmjölksersättning. Ett barn som matas med flaska får i sig mjölk som gör att barnet utvecklas och växer, barnet kan vara lika nyfiket och glatt som ett barn som ammas.

Fördelar och nackdelar

Fördelar med flaskmatning

  • Motverkar att barnet äter för fort
  • Flaskan ger ett jämt flöde
  • Dinappen liknar en bröstvårta
  • Lätt att rengöra de olika delarna
  • Bred flaskhals underlättar rengöring
  • BPA-, BPS- och BPF-fria

Nackdelar med flaskmatning

  • Matning med flaska kräver att du är förberedd
  • Flaskorna och dinappen måste rengöras
  • Mjölken måste värmas

Vad är kolik?

Om du planerar att ge bröstmjölk då och då är det viktigt att hitta en flaska som liknar barnets sätt att äta så bra som möjligt. Ta dig tid att läsa om olika konstruktioner så att du finner en som passar ditt barn. Twistshake har nappflaskor som bidrar till ett jämnt flöde, något som motverkar kolik. Spädbarnskolik innebär att små barn skriker intensivt och det är ganska vanligt förekommande med kolik. Skrikandet varar i flera timmar och återkommer vid en viss tidpunkt på dygnet. Spädbarnskolik är smärtsamt för barnet och det kan vara enormt jobbigt för föräldrar att lyssna på ett barn som skriker oavbrutet.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte är farligt med spädbarnskolik och att det inte är en sjukdom. Kolik är troligtvis magont som gör att ett barn skriker oavbrutet i tre timmar eller mer i sträck per dag. Barnet skriker minst tre dagar i veckan utan att det finns någon annan synbar förklaring, barnet är i övrigt friskt. Det finns en rad olika tänkbara förklaringar till barnets skrikande, exempelvis att barnet sväljer luft eller äter för fort. En nappflaska från Twistshake motverkar kolik genom att bidra till att barnet inte äter för fort och att mjölken flödar jämnt.

Det är viktigt att alltid rådfråga BVC om ditt barn skriker oavbrutet i flera timmar och du misstänker att det är kolik. Det finns en rad andra teorier förutom att barnet sväljer luft som tänkbara anledningar till kolik, exempelvis en reaktion mot komjölk eller att barnet av någon anledning känner sig stressad. En del mammor som ammar upplever att barnets magont blir bättre om de utesluter viss kost och koffein, såsom kaffe. Om barnet är allergiskt mot komjölk kan besvären minska om mamman utesluter produkter med komjölksprotein. Kom ihåg att kolik inte beror på något som du som förälder har gjort fel.

Kan en nappflaska motverka kolik?

En rätt utformad nappflaska är ingen metod som gör att ditt barns besvär försvinner helt. Kolik är vanlig bland småbarn runt om i världen och det finns flera olika förklarningar till varför ett barn får ont i magen och skriker i flera timmar. Otröstlig gråt är vanligt bland nyfödda och småbarn men orsakerna till det kan variera. En sak som kan förvärra kolik är om barnet har ett matsmältningssystem som är omoget och om det får luft i magen. Ett barn som ammas upplever ofta problem med kolik senare än ett barn som flaskmatas. En nappflaska från Twistshake kan minska ditt barns obehag.

En orsak till att barn som matas med flaska kan få problem med kolik tidigare är att de får för mycket luft när de suger på dinappen. Det är inte möjligt att ändra hur ditt barn naturligt suger på en napp, men dinappen kan utformas på ett sätt att den motverkar kolik precis som Twistshake. Även om en nappflaska inte botar ditt barn från kolik och du helt kan undvika otröstlig gråt kan du minska symptomen. Med en bra utformad dinapp och nappflaska som ger ett jämnare flöde kan du minska luften som barnet suger in och många barn sover då lugnare.

Maten som en mamma äter kan vara en sak som påverkar spädbarnskolik men det finns inget enkelt och direkt samband mellan diet och kolik. Kolik är påfrestande för föräldrar såväl som för barnet och det finns en rad olika produkter som sägs motverka kolik på marknaden. De flesta produkter bygger på idén att kolik orsakas av för mycket luft i magen, emellertid finns det för närvarande inga forskningsresultat som pekar på en enda bakomliggande orsak till kolik. Runt 20 procent av nyfödda lider av kolik och även om det kan vara magont som orsaker skrikandet har någon allmän orsak som gäller för alla barn inte hittas.

Twistshake nappar

I sitt breda sortiment har även Twistshaker nappar som har en ortodontistform. Nappen är utvecklad för att lugna ditt barn och formen gör att den är säker att använda med tanke på ditt barns tandutveckling. Den har lufthål som motverkar att ditt barns hud blir torr och irriterad. Sugnappen är BPA, BPS och BPF-fri och finns i en rad färger som vit, svart och pastellfärger. Färgerna är desamma som för nappflaskorna och napparna finns i olika storlekar, från nyfödda till 6 månader och för barn över 6 månader. Twistshake är ett svensk företag och produkterna är tillverkade i Sverige.

Pipmuggar med Fruitslash

Twistshake har pipmuggar för barn som just har börjat dricka själv. Den spillfria pipmuggen med ett handtag ger ditt barn ett skönt och säkert grepp, vilket gör det lättare för barnet när de börjar lära sig att dricka själv. Muggen har också en sorts fruktmixer, FruitSplash, så att du smidigt kan göra en måltidsdryck med frukt i muggen. Det finns även pipmuggar som liknar sportflaskor som är avsedda för lite större barn. Pipmuggen passar perfekt för lite mer aktiva barn och den har ett spillfri silikontätning som är inbyggd. Silikontätningen kan tas bort om barnet önskar ett fritt flöde och om du vill rengöra muggen.

Twistshake för att äta själv

Twistshake har bestick med skaft som är anpassade för barnhänder. Besticken har en softtouch-yta, vilket ger ett bra stöd när barnet äter själv och den hindrar att själva besticket glider. Besticken har även en kant som avslut, något som förhindrar att besticket glider ner i maten. Letar du efter en barntallrik har Twistshake en tallrik där undersidan är i anti-glidmaterial. Barntallriken ligger kvar på plats tack vare materialet på undersidan och ett lock följer med så det är enkelt att placera mat som ditt barn lämnar kvar i kylen. Barntallrikarna finns i flera olika modeller, bland annat en djupare variant som passar för flytande mat.

FAQ

Vad är utmärkande för Twistshakes nappflaskor?

Ett utmärkande drag är att designen på dinappen liknar moderns bröstvårta.

Är det mindre stressigt för ditt barn att matas med Twistshake?

Konstruktionen motverkar kolik men det finns andra tänkbara orsaker till kolik.

Hur motverkar nappflaskan kolik?

Nappflaskan och dinappen bidrar till att barnet inte äter för fort.

Är det svårt att växla mellan att amma och använda nappflaska?

Nej, för de flesta barn är det inget problem att växla.

Vad är kolik?

Barnet skriker oavbrutet i flera timmar, ofta samma tidpunkt på dygnet.

Är kolik en sjukdom?

Nej, kolik är ingen sjukdom men sök alltid hjälp hos BVC om du upplever stora besvär.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.