Att tänka på när det börjar närma sig skolstart för barnen

Börjar det bli dags för barnens skolstart? Har du svårt att reda ut vad barnen behöver inför en ny termin? Lugn – vi hjälper dig! Det finns alltid klassiska produkter som förr eller senare kommer att behövas. Se till att vara ute i god tid och slipp panikköpen.

Ryggsäckar och väskor

Skolböcker och läxor ska kånkas fram och tillbaka under många år – och därför kommer en ryggsäck eller väska alltid behövas. Få inspiration om ryggsäckar till barn på Bästa ryggsäck för barn – 20 testade och tre favoriter.

Precis som ytterkläder slits eller blir för små bör även ryggsäcken bytas ut med jämna mellanrum. För de lite yngre barnen är oftast en klassisk ryggsäck att rekommendera eftersom de är lättare att bära och enklare att justera. I mellanstadieåldern brukar väskor bli populära och dessa finns i mängder av olika stilar, material och färger. Oavsett barnets ålder bör man satsa på hög kvalitet eftersom böcker är tunga och ryggsäcken hamnar på backen när leken drar igång. Axelremmar, dragkedjor och sidofack har en tendens att slitas extra snabbt så därför är det smart att se över sömmar, dragkedjans material och ryggsäckens tjocklek.

Kläder

Eftersom barn växer snabbt och kläder slits fort är det också en bra idé att kolla igenom ytterkläderna. Rejäla galonkläder och gummistövlar bör införskaffas för blöta dagar. Även mössor, vantar, kängor och andra vinterkläder kommer att gå åt eftersom en stor del av dagarna spenderas utomhus. Är du ute i god tid och inhandlar kläderna innan säsongen drar igång kan du fynda till riktigt bra priser! Det är också smart att ordna extra kläder att skicka med och förvara i skolan, till exempel innetofflor, strumpor och byxor. De flesta föräldrar minns själva när man spenderade halva skoldagen med dyngsura strumpor eller fick in snö i byxorna – det var sällan en höjdare.

En gymnastikpåse och idrottskläder kommer även behövas när det blir dags för idrottslektioner. Vid andra sportiga tillfällen, exempelvis utflykter, brukar matlåda, vattenflaska och sittunderlag medtas och dessa artiklar kan du ofta hitta i samma butiker som du köper ytterkläder. I många fall är det även enkelt och bekvämt att beställa från internet från olika shoppar med barnkläder.

Sist men inte minst bör du inte glömma att märka kläderna! Det finns namnlappar att beställa med förtryckta namn och kontaktuppgifter som sedan klistras på eller stryks fast med strykjärn. Naturligtvis går det också bra med en vanlig märkpenna. På så sätt slipper barnen förväxla sina kläder med andras och det är större chans att borttappade hittar tillbaka igen om de är märkta. Läs mer om namnlappar och märkning av barnens kläder på Bästa namnlapparna 2023 – så märker du barnens kläder bäst.

Till skolbänken

Skolmaterialet som hör till skolbänken är sådant som ofta behövs i flera exemplar eftersom pennor och suddgummin har en tendens att försvinna. Ett pennskrin kan vara klokt för att undvika att alla pennor får fötter, du hittar flera olika pennskrin på Pennfodral och pennskrin till barn och ungdomar – 15 utvalda favoriter. Även om skolorna i många fall tillhandahåller pennor, suddgummin och plastmappar är det bra att skickar med barnet dessa artiklar – och oftast är de egna betydligt roligare vad gäller färg och mönster. För yngre barn blir skolstarten lite extra magisk när man själv fått välja ut färger och figurer på skolmaterialet.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.