Bästa ryggsäck för barn 2022 – 20 testade och tre favoriter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Flicka med ryggsäck

Alla har vi sett dem, barnen som springer omkring med sina väskor på ryggen. De kan vara på väg till eller från skolan, träningar, besök hos mormor och morfar eller farmor och farfar. Ryggsäckarna finns i alla former, färger och storlekar och nästan alla barn har en, eller kanske till och med flera, olika ryggsäckar.

Att få en egen ryggsäck har också blivit ett tecken på att barnet börjar bli stort, du kanske själv minns känslan av att vara stor nog att ta ansvar för dina egna saker. Du minns kanske när du själv började packa din ryggsäck, känslan av att själv kunna bestämma vad som fanns i och när du ville ta fram eller lägga undan något utan att behöva fråga mamma eller pappa om lov.

För ett stolt barn som går iväg till sin förskola eller kanske till och med sin första skoldag har ryggsäcken tagit en självklar plats i livet och denna praktiska väska är här för att stanna!

Våra tre favoriter

För dig som inte orkar läsa dig igenom hela denna artikel har vi valt att börja med att presentera de tre favoriter vi själva valt ut bland ryggsäckarna nedan, en i varje prisklass – budget, mellan och premium.

Jokkmokk i modellen Green Leo från Nordbjørn, från ca 150 kr.

Vår favorit i budgetklassen är Jokkmokk från Nordbjørn som både är slitstark, billig och bra för ditt barns rygg. Den finns dessutom i flera olika färger och mönster, med ett pris på strax under 150 kronor så får man anse att denna väska är ett riktigt fynd. Ryggsäcken har två fack, ett större huvudfack för böcker, skrivblock eller kläder samt ett mindre ytterfack för småsaker som pennor, nycklar eller liknande. Ryggsäcken Jokkmokk rymmer totalt 17 liter och du hittar den bl.a. hos Jollyroom.


Everest Kids BP 10 i Rosa från Stadium till priset 299 kr.

I prisklassen Mellan rekommenderar vi Everest Kids BP 10L från Stadium. Den är både snygg, impregnerad och fri från miljöfarliga medel och har vadderade axelremmar och bröstrem. Den kostar runt 300 kronor vilket är ett bra pris för en bra produkt. Ryggsäcken finns både i rosa och som camouflage-färgad och rymmer ca 8L (trots att den har namnet 10L).


Osprey Jet 12 i rött från Outnorth för 495 kr.

I premiumklassen rekommenderar vi Osprey Jet 12 lite extra. Den har både höftbälte, bröstrem och vadderade axelremmar som gör den extra bra för barnen som bär lite tyngre saker. Ryggsäcken är gjord barn mellan 8-15 år och är skapad i ett mycket slitstarkt material och den är relativt billig för att vara i premiumklassen då priset ligger på cirka 500 kronor. Den finns i två olika färger att välja mellan, röd och grön och du hittar den i följande butiker.

Olika prisklasser – olika syften

Det finns en stor mängd olika priser för ryggsäckar anpassade till barn, allt från den allra billigaste modellen till den väldigt dyra modellen. En viktig aspekt att ta med är hur väskan är tänkt att användas, då det kan påverka priset när du skall välja väska. För de allra flesta av oss är även priset en parameter att ta med.

Lika stor variation som när det gäller priser finns det när det gäller vad väskan ska användas till, tänk på att välja en ryggsäck som är avsedd för den tänkta aktiviteten. Det kanske fungerar med en lite enklare ryggsäck till vardags medan en vandring i naturen kräver en helt annan typ av ryggsäck åt ditt barn. Här i vår guide kommer vi att ta upp lite olika typer av ryggsäckar, dels beroende på prisklass men även de avsedda för mer vardagliga aktiviteter samt för vandring.

I denna artikel har vi satt de olika prisklasserna enligt föjlande; I prisklass Budget hittar du ryggsäckar med ett pris på upp till 200 kronor, ryggsäckar som alla har råd med men som ändå är bra och säkra för barn att använda. I nästa prisklass som vi kallar Mellan finns ryggsäckar från 200 kronor upp till 400 kronor som även de uppfyller de krav som ställs på en ryggsäck till barn. I den sista klassen som vi kallar Premium hittar du de dyraste ryggsäckarna som kostar från 400 kronor och uppåt.

Vi har valt den här indelningen för att du enkelt ska kunna hitta en ryggsäck som din budget klarar av utan att behöva leta bland alla olika prisklasser. Här har de alla varsin avdelning så att du enkelt ska kunna välja den ryggsäck som passar dig, ditt barn och din plånbok.

Prisklass Budget

Här hittar du riktigt prisvärda ryggsäckar med ett maxpris på 200 kr. Faktum är att man för 200 kr faktiskt kan få en väldigt snygg och funktionell ryggsäck i bra kvalitet.

1. Puma Phase

Puma Phase från Jollyroom för 149 kr.

I prisklassen Budget hittar vi de lite billigare ryggsäckarna, till exempel Puma Phase som i skrivande stund kostar runt 150 kr. Denna ryggsäck har vadderade axelremmar, ett stort huvudfack och ett ytterfack för att kunna packa småsaker som man vill kunna komma åt snabbt och enkelt.


2. Ryggsäck med Bamse

Ljusblå väska med Bamse-motiv för 179 kr hos Jollyroom.

Jollyroom.se har även en Bamse-ryggsäck som kan tilltala de yngre och den har ungefär samma funktioner som ryggsäcken från Puma. Här får du dock ett lite mer lekfullt utseende och denna väska passar extra bra för de yngre barnen som gillar Bamse och hans vänner. Väskan kostar 179 kr och rymmer ca 7,5L.


3. Ryggsäck för Pippi-älskaren

Pippi Långstrump på en beige väska för ca 300 kr.

För de barn som älskar Pippi Långstrunp finns några olika ryggsäckar att välja på. Här har vi en Pippi-ryggsäck i beige med färglada prickar och pom-poms på. Väskan har en extra mjuka axelband och justerbar bröstrem, ett större fack och ett öppet innerfack inuti väskan. Väska har också reflexdetaljer och väskans material är polyester.


4. Den ultimata camping-väskan för barn

Blå väska från Campz.

Klassiska utebutiker säljer ryggsäcken Campz Tiger 10 l, en trevlig ryggsäck med bra passform, vadderade axelremmar och bröstrem, vilket gör den till en mycket bra ryggsäck att använda i vardagen. Ryggsäcken kostar runt 200 kr och finns i blått.


5. Lekfull ryggsäck från Skip Hop

Dalmatiner-väska från Skip Hop.

En annan rolig väska som troligtvis tilltalar de lite mindre barnen är ryggsäcken Kid Zoo som kommer i flera olika djurskepnader, som exempelvis dalmatinerhund, panda, bi och pingvin. Den har tyvärr inte någon bröstrem men den har vadderade axelband och ett mycket slitstarkt yttre.


6. Lekfullt i många olika färger och mönster

Kul ryggsäck från Jokkmokk i retrostil.

En annan mycket bra budgetryggsäck är modellen Mini Jokkmokk från Nordbjørn, som har en snygg retrostil och finns i många olika färger och mönster. Den rymmer 7 liter och har ett stort huvudfack med ett öppet innerfack där viktiga småsaker kan läggas, samt att den har ett mindre ytterfack där du kan lägga saker som ska vara lättillgängliga. Mini Jokkmokk har även dubbla handtag, justerbara och vadderade axelremmar samt en bröstrem som gör den bra för barnens små ryggar.


7. Camouflage-färgad väska för de lite större barnen

Camouflage-färgad ryggsäck på 24L från Jokkmokk.

Nordbjørn har även en annan ryggsäck kallad Dundret som passar bättre för de större barnen med sin ökade volym på 24 liter. Den är både slitstark, vattenavvisande och snygg. Den har ett stort huvudfack och ett mindre ytterfack samt att den både har handtag och vadderade axelremmar. Nordbjørn har flera andra ryggsäckar i budgetversion i olika storlekar och utföranden om de ovan inte är någonting för dig.

Prisklass Mellan

I denna prisgrupp hittar du ryggsäckar som ligger i prisspannet mellan 200 kr och 400 kr.

8. Ergonomiskt från Vaude

Snyggt och ergonomisk väska från Vaude.

Här har vi hittat en fin ryggsäck som heter Minnie 5 som är avsedd för de minsta barnen. Ryggsäcken rymmer 5 liter och har vadderade axelremmar och en bröstrem. Ryggsäcken finns i fyra olika färger så att alla ska kunna hitta sin favorit. Priset för väskan från Vaude är ca 300 kr.


9. Gulliga djur från Deuter

Deuter Pico i grönt med dinosaurie.

Här har vi också en fin barnryggsäck från märket Deuter för ca 300 kr. Modellen på ryggsäcken kallas Pico, den rymmer 5 liter och har vadderade axelremmar, bröstrem och ett trevligt tilltalande barnmotiv, du kan bland annat välja mellan dinosaurie, uggla eller en haj.


10. Lets do it!

På Stadium kan du hitta en ryggsäck från Nike Air kallad Y NK EKMNTL BP, som är en ryggsäck skapad för barn. Den är utrustad med ett avtagbart pennfodral, har flera fack samt vadderade axelremmar för bra passform och kostar 299 kr.


11. Everest Kids BP 10L

Everest Kids BP 10 i Rosa från Stadium till priset 299 kr.

Det finns också en ryggsäck kallad Everest Kids BP 10L som kan köpas på Stadium för 299 kr. Den finns antingen i färgen rosa eller camouflage och rymmer cirka 8 liter. Den har både justerbara och vadderade axelremmar och en bröstrem som gör den bra för ditt barns rygg.

Prisklass Premium

I denna prisklass hittar du de dyrare ryggsäckarna. Ryggsäckarna i denna kategori kostar från 400 kr och uppåt.

12. Snyggt från Haglöfs

Haglöfs Corker XS 5L i grönt.

Hos Jollyroom kan du köpa en fin ryggsäck i den övre prisklassen, designad för de minsta, Haglöfs Corker XS 5L med vadderade axelremmar och bröstrem. Den har sidoöppning vilket underlättar när du vill komma åt innehållet. Det finns däremot begränsat med fack, vilket kan göra den svår att packa på rätt sätt. En fördel är att den finns i flera olika färger som ditt barn och du kan välja mellan, däribland svart, rosa, lila, navy med flera.


13. Osprey

Osprey Jet 12 i rött.

Märket Osprey har en fin väska för barn som finns i bland annat storleken 12 liter. Denna väska har både vadderade axelremmar, höftbälte och en bröstrem. Väskan passar barn mellan 8 och 15 år och kan användas såväl på fjällturen som till skolan.


14. Gulliga öron från Deuter

Gullig väska i form av Kikki från kända Deuter.

Hos flera butiker kan du köpa en lite roligare ryggsäck för barnet. Vi pratar om modellen Kikki från Deuter som har formen av en figur med öron som sticker upp. Den finns både i blått och rosa och har en volym på 6 liter. Den har inget höftbälte men är utrustad med en bröstrem och vadderade axelband. Väskan kostar runt 500 kr.


15. Helly Hansen

Ryggsäcken JR Backpack från Helly Hansen i färgen Cabernet.

Helly Hansen har också en barnryggsäck i denna priskategori, JR Backpack, som är en lite mer fyrkantig väska som rymmer 22 liter. Den saknar höftbälte men har ett bröstband och vadderade axelband.


16. Fjällräven mini

Kånken Mini 7L, här i den läckra färgkombinationen Frost green och Peach pink.

I premium-klassen hittar du också Fjällräven Kånken Mini, som är en klassisk Kånken-ryggsäck i mindre format. Den rymmer 7 liter och passar utmärkt till de mindre barnen. Den har ingen bröstrem men är utrustad med vadderade och justerbara axelremmar. Den är tillverkad i ett mycket slitstarkt material, finns i flera olika färger och den har ett uttagbart sittunderlag i ryggen som passar perfekt när ditt barn är på utflykt.

Ryggsäckar för vandring

Att ta med barnen på vandring kräver att de har en bra ryggsäck. Här hittar du ryggsäckar som är speciellt framtagna för att kunna sitta på ryggen under en längre tid och lämpar sig därför bra för att ha med på vandring.

17. Deuter Fox

Deuter Fox 30
En riktig vandringsryggsäck för barn från Deuter, 1046 kr hos Outnorth.

I många e-butiker som säljer saker för friluftsliv hittar vi Deuter Fox 30 som är en anpassad vandringsryggsäck barn, en riktigt fin ryggsäck med alla tänkbara nödvändiga funktioner såsom vadderade axelband, höftband och bröstrem. Väskan har också flera olika separata fack, till exempel ett speciellt fack för blöta kläder. Rygglängden är också justerbar vilket gör att du kan anpassa ryggsäcken efter bäraren. Ryggsäcken hamnar i premiumklassen när det kommer till priset på strax över tusenlappen.


18. Bergans Nordkapp 12L

Bergans Nordkapp 12L, en bra ryggsäck för juniorer.
Bergans Nordkapp 12L, en bra ryggsäck för juniorer.

I mellanklassen hittar du istället Bergans Nordkapp 12 l junior, för barn mellan 2-6 år. Den är utrustad med vadderad ryggplatta och axelremmar och ryggsäcken passar lika bra vid kortare vandringar som till förskolan eller skolan.


19. Deuter Junior

Deuter Junior
Deuter Junior i blått.

Deuter Junior är en ryggsäck som passar för barn och vandring. Volymen är 18 liter vilket rymmer en del. Tyvärr har den inget höftband men den har åtminstone en bröstrem som hjälper ditt barn att bära den rätt. Den passar bra till barn i femårsåldern och den passar perfekt till vandringar och äventyr. De väskor vi nämnt är bara ett fåtal av alla väskor som passar bra för vandringar med barn.


20. Birkenbeiner 40 från Bergans

Även Birkebeiner 40 från Bergans hör hemma i premiumklassen och den passar barn med en längd från 135 centimeter. Den har höftbälte, vadderade axelremmar och bröstrem, många fack och olika fästen för det mesta du kan behöva ha med dig. Väskan finns just nu i rött, grönt och i blått.


Att tänka på vid köp av ryggsäck till ditt barn

Vad behöver jag som förälder tänka på när jag skall inhandla en ryggsäck till mitt barn? Kan jag köpa första bästa ryggsäck eller finns det faktorer som jag behöver ta med i beräkningen?

Ja, det finns faktiskt några saker som är viktiga att tänka på vid köpet. Ett barns rygg växer fortfarande och du bör vara försiktig med hur mycket barnet ska bära. Ett barns rygg bör inte belastas med mer än 10 procent av dess vikt. Det är också viktigt att barnet är med vid köpet så att ryggsäcken kan provas ut ordentligt.

Ryggsäcken bör inte nå nedanför midjan och ska absolut inte hänga ner mot rumpan, då den i dessa fall inte alls avlastar ryggen. Den ska ha stöd mot ryggen och den bör ha justerbara vadderade axelremmar och helst även en bröstrem för att öka avlastningen för ryggen.

Glöm inte att även insidan har stor betydelse vid valet av ryggsäck. Var noga med att ta en titt inuti väskan, hur den är disponerad när det gäller antal fack och hur de är placerade har stor betydelse. Det är viktigt, särskilt för barn, att ryggsäcken packas på rätt sätt. Det bör finnas olika fack i väskan för att du ska kunna lägga de tyngsta sakerna närmast ryggen och på så sätt få det mest ryggvänliga bärandet.

Sedan är det inte fel att ta en titt på utseendet också och välja en ryggsäck som tilltalar ditt barn, men det är inte det viktigaste. Idag finns det en uppsjö av olika ryggsäckar att välja mellan, i flera olika prisklasser och många av dem är bra för barnens växande ryggar. Det är inte bara att köpa första bästa ryggsäck utan du bör noga överväga vilken du väljer.

Välj rätt material

Det är viktigt att läsa på vilket material ryggsäcken är tillverkad av innan du gör ett inköp. När det kommer till barn är det alltid bra att köpa en väska som är tillverkad i ett slitstarkt material som är enkelt att rengöra. Även om väskan enbart ska användas i skolan eller förskolan kan den både bli smutsig och slitas av att exempelvis slängas på golvet i kapprummet eller råkas trampas på.

Om väskan även ska användas till utflykter eller vandringar är materialvalet ännu viktigare. Det är smart att välja en väska i ett vattenavvisande material så att innehållet i väskan inte förstörs om det kommer en regnskur. De flesta företagen som tillverkar ryggsäckar åt barn använder sig av slitstarka material, men det är alltid bra att läsa produktbeskrivningen för att vara säker. Barn ska få vara barn och därför är hållbara ryggsäckar det mest prisvärda alternativet.

Ryggsäckar finns i flera färger och mönster

Det finns ryggsäckar i flera olika färger, mönster och teman och det är alltid roligare att köpa en ryggsäck som ditt barn tycker är snygg och kommer att vilja använda. Därför har vi valt flera olika alternativ i olika utföranden så att du ska kunna hitta en variant som passar just ditt barns tycke och smak. En treåring kanske inte har lika stora krav på utseendet som en tolvåring så även åldern spelar in.

Det är alltid bra att välja en ryggsäck som är utrustad med reflexer och om den är i en mer utstickande färg är det enklare för andra att se barnet. Om ni är mycket i skogen kan det vara bra att utrusta ditt barn med en ryggsäck som syns väl. Vi tycker att alla ryggsäckar vi rekommenderat i vår artikel är både snygga och bra för ditt barn att använda.

Välj väska tillsammans med ditt barn

För att hitta en ryggsäck som är bra för ditt barn är det kanske inte smart att låta dem välja helt själv, men när du har hittat flera alternativ som passar din budget och som du tycker är bra kan du låta ditt barn välja mellan dem. På så sätt har ni båda varit delaktiga i inköpet, någonting som troligtvis uppskattas i alla fall hos de äldre barnen som är mer medvetna om vad de vill ha.

Köpa väska online eller i butik

Du har möjlighet att köpa en ryggsäck till ditt barn både i online butiker och i fysiska butiker och det är egentligen bara du som kan avgöra vilket som passar dig. I en fysisk butik kan ditt barn prova väskan och du kan känna både på materialet och tyngden av ryggsäcken. Dock brukar de flesta produkterna kosta mer vid inköp i fysiska butiker samt att du måste ta dig till butiken när den har öppet.

Om du istället väljer att handla online kan du i lugn och ro sitta och läsa på om de olika ryggsäckarna och oftast finns det bra beskrivningar och gott om bilder du kan titta på. När du handlar online kan du även jämföra priserna mellan olika butiker på ett enklare sätt. Det är också en fördel att kunna handla hemifrån och sedan bara hämta väskan när den har levererats till närmsta postombud. Skulle det visa sig att väska ni köpte online inte alls passar ditt barn så brukar de allra flesta butiker online erbjuda möjlighet till fria returer.

Ryggsäckens historia

Men har det alltid varit så att barn sprungit runt med ryggsäckar på sig i alla tider? Har ryggsäcken för barn alltid varit så populär som den är nu? Nej, faktiskt inte. Även om ryggsäcken som sådan har en lång historia var det inte förrän i slutet på 1970-talet som den nådde våra barn.

Det var grundaren av företaget Fjällräven som börjar fundera i samband med att det sågs en ökning av ryggproblem bland Sveriges barn och ungdomar. Den vanligaste väskan var nämligen axelremsväskan och problemen härrörs till att de uppstår när barnen släpar med sig sina läxböcker, Fjällräven tog i samarbete med scouterna fram en ryggsäck som var anpassad efter barns behov och döpte den till Kånken.

Ryggsäcken blev ofantligt populär och bars av både barn och unga. Ryggsäcken har överlevt i generationer och har under åren uppdaterats med nya och bättre funktioner, Idag säljs den över hela världen och älskas och används av både barn, vuxna och de som gillar retrostilen. Väskan ser nämligen fortfarande ut som den gjorde vid lanseringen och den räknas som en klassiker bland ryggsäckar.

Outnorth erbjuder ett brett utbud av Fjällrävens klassiker, bl.a. Kånken Mini, priserna börjar på 795 kr.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis vill vi rekommendera att du tar din tid och är noga med valet av ryggsäck till ditt barn. Tänk på att vara rädd om ditt barns rygg, välj hellre en ryggsäck som verkligen passar ditt barn än att ta den absolut billigaste. Det finns dock billiga väskor som är bra för ditt barn och i vår artikel har du kunnat läsa om flera av dem. Lycka till med inköpet av ryggsäck till ditt barn!

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.