Bästa GPS-klockan för barn 2020

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland.se.

Sedan några år tillbaka så finns det så kallade GPS-klockor för barn för att på ett enkelt sätt kunna veta var barnet befinner sig även om man inte är i närheten, ofta också med en enklare telefon som gör att t.ex. föräldrar kan komma i kontakt med sitt barn och att barnen också kan få tag i sina föräldrar eller annan anhörig om det skulle behövas. Med vissa typer av klockor finns det också möjlighet att sätta ett så kallat geofence, det innebär att man kan rita ut ett virtuellt staket på en karta som är det område som barnet får vara inom, om barnen skulle lämna området som kan vara närområdet där man bor skolan eller något annat område t.ex. för att ta sig till en kompis som bor längre bort så kan klockan skicka ett meddelande om att barnen har lämnat området.

Vilka fallgropar finns det då man funderar på att köpa en GPS-klocka till sitt barn? Och i vilken ålder kan det vara rimligt att barnet börjar använda en GPS-klocka? Det är några av de frågor vi ska försöka att besvara i denna köpguide. För dig som inte orkar läsa igenom hela texten nedan inför ditt val av bästa GPS-klockan för er så har vi lyft fram några av de GPS-klockor som vi ser som de bästa GPS-klockorna på marknaden just nu.

Bästa premiumval av GPS-klocka – Spectrafence Cmee 2C

GPS-klockan Cmee 2C från Spectrafence är en solid klocka med analog urtavla och inbyggd kamera. Till klockan följer det en app (antingen för iOS eller Android) som Spectrafence själva har utvecklat och som används för att se var klockan och därmed barnet befinner sig. Klockans armband är gjort i silikon för att ge bra komfort och klockan är dessutom vattentät (IP-klass 67). Klockan kan fungera för samtal och meddelande och har många funktioner för ökad säkerhet, t.ex. så kan bara nummer som finns inlagda i klockan ringa upp klockan och barnet.

Denna klocka har fått höga betyg av sina många användare och ses som ett säkert kort i valet av GPS-klocka. Prismässigt så ligger klockan på ca 1 500 kr och utöver detta så behövs ett kontantkort eller abonnemang för att klockan ska kunna kommunicera, t.ex. med föräldern. Klockan finns i flera färger, bl.a. svart, blå och rosa.

Hitta bästa pris på Cmee 2C

Vad är GPS-klocka för barn bra till?

Det finns säkert många som tycker att en GPS på barnet är löjligt och att det handlar om övervakning eller lathet från föräldrarnas sida, men kanske kan det vara så att det bara handlar om ökad säkerhet för barnet och att man med denna typ av utrustning lättare våga släppa barnet för att de ska kunna utforska sina omgivningar och därmed vara ett hjälpmedel för att barnet ska få en ökad självständighet. Detta kan ju gälla barn i olika åldrar och mognadsgrad men kanske ännu mer för barn som är mer impulsiva eller för barn som kanske ännu inte är lika mogna som sina jämnåriga.

En möjligt scenario för användning av en GPS-klocka skulle ju kunna vara att du släpper iväg ditt barn till lekparken att leka på egen hand, kunna meddela via mobilen att maten är klar hemma och i värsta fall hitta ditt barn om hon eller han skulle strunta i uppmaningen. En GPS-klocka kan ju också vara något som man använder i särskilda situationer för ökad säkerhet och kanske inte alltid i vardagen, t.ex. kanske man som förälder vill kunna släppa barnet med kompisar att åka skidor fritt på skidsemestern men man är osäker på om man verkligen vågar släppa barnen helt. I denna typ av situationer så kan en GPS-klocka ge både ökad säkerhet och trygghet, både för barn och för föräldrar.

Vissa äldre barn har ju egen telefon som kan ge samma funktioner och möjligheter men kanske är barnet för litet för att ha en egen telefon, kanske vill man som förälder att barnet inte ska sitta hela dagarna och leka eller spela med den eller så finns det en stor risk att telefonen glöms någonstans eller helt enkelt går sönder. Några av fördelarna med just GPS-klocka är ju att det åtminstone troligtvis inte ofrivilligt glöms bort (de sitter ju på armen) och att de tål lek och bus bättre än en vanlig mobiltelefon och samtidigt är de ganska tråkiga så att lek och bus med kompisar är troligtvis ett roligare alternativ. För exempel på lämpliga abonnemang eller kontantkort kan ni spana in artikeln Hur ska man göra med egen mobil till sitt barn?.

I vilken ålder bör barn använda en GPS-klocka?

Lämplig ålder att låta sitt barn använda GPS-klocka varierar naturligtvis men användningsområdet blir naturligtvis störst så snart barnet är tillräckligt stort att till viss del klara sig själv när man är ute och leker, det kan ju t.ex. tidigt handla om att vara ute i trädgården och i närområdet själv för att senare också täcka in lekparken i närheten och lek hos kompisar som bor i området. I särskilda situationer som t.ex. vid skidåkning kanske en GPS-klocka kan vara ett bra alternativ även för äldre barn.

GPS-klocka som tämligen nytt fenomen

Värt att notera när det gäller GPS-klockor för barn är att det är ett förhållandevis nytt fenomen vilket gör att det finns några osäkerhetsfaktorer, bl.a. har Norska Förbrukerrådet vilket är Norges motsvarighet till Sveriges konsumenter, testat fyra GPS-klockor och bland dessa fyra klockor så var det tre av dessa som hade så allvarliga brister gällande säkerhet och integritet att köpare av dessa klockor uppmanades att lämna tillbaka de där de var köpta. Mer information om rapporten finns på sverigeskonsumenter.se/watchout.

Den klocka som klarade sig lite bättre än de övriga tre är den första klockan som vi kommer att ta upp i denna guide. Så snart det dyker upp fler alternativ till GPS-klockor som anses tillräckligt säkra så kommer vi att fylla på denna guide med information om dessa.


GPS-klocka från Tinitell

Uppdatering 2019-02-23 – Företaget bakom klockan Tinitell i Sverige har gått i konkurs och därför säljs denna klocka inte längre, mer information finns hos Tinitell.

Tinitell är en medvetet begränsad mobil för mindre barn i formen av en armbandsklocka. Mobilen kan te sig rätt stor och klumpig på ett mindre barn men för att vara en mobil är den riktig smidig. Storleksmässigt så är det som en mindre modell av en smartklocka. Armbandet till klockan är gummerat och stänkskyddat (IP klass x4) men klockan är inte vattentätt. Till klockan behövs ett simkort med GSM-stöd (detta utesluter operatören Tre som enbart använder 3G eller senare tekniker).

Mobilappen är en central del för Tinitell. Du parar ihop enheten med hjälp av Bluetooth (det går bra att ansluta den till flera mobiler, till exempel till bägge föräldrarna) och med appen kan du dels se var enheten befinner sig på en karta, dels kan du ringa enheten. Positioneringen avgörs med såväl gps som triangulering och WiFi och den funkar därför ofta även inomhus.

Som standard är Tinitell inställd på att bara ta emot samtal från registrerade kontakter och upp till tolv olika nummer kan registreras. Nummerna lägger du in i appen, och tillsammans med telefonnumret talar du in ditt namn. Inspelning med namnet spelas upp på Tinitells klocka när du ringer så att barnet hör vem som ringer.

Klockan från Tinitell som finns i fyra olika färger är väldigt enkel i sin utformning och har enbart tre knappar. Två volymknappar och en knapp för att ringa (denna knapp används också för att sätta på och stänga av klockan). Någon skärm finns inte men klockan vibrerar och inbyggda lampor lyser då det ringer för att barnet ska bli uppmärksammat. För att ringa ett samtal trycker barnet på den stora knappen och namnet på den första inlagda kontakten läses då upp. Barnet kan sedan stega mellan kontakterna vars namn läses upp genom att trycka på volymknapparna. När rätt kontakt är vald trycker man en gång till på stora knappen för att ringa upp.

Eftersom Tinitell erbjuder en mobiltelefon med inbyggd GPS i storleken av en mindre klocka så är naturligtvis batteritiden begränsad. I standby klarar klockan sig ett par dagar och används den aktivt blir det förstås kortare och uppskattningsvis håller klockan en dag vid användning. Detta innebär alltså att klocka bör laddas när den inte används, t.ex. varje natt om klockan används dagligen. Batteriets status visas i appen. Ljudkvaliteten i Tinitell vid tal är helt okej och tänk också på att abonnemanget behöver en liten datapott, drygt 100 MB i månaden uppskattar tillverkaren, detta för att data om position ska kunna skickas löpande.

Tinitell är inte en unik produkt, det finns andra liknande armbandsmobiler för barn med GPS-funktion, men klockan från Tinitell är väl genomtänkt och väldesignad och med det fåtal funktioner mobilen har så fungerar den precis som det är tänkt.


Så snart vi hittar fler intressanta alternativ till GPS-klockor kommer vi att fylla på med dem i denna artikel för att ni som läsare ska kunna få uppdaterad information kring GPS-klockor löpande.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.