Begagnade babyskydd och bilbarnstolar – så länge håller dem

Babyskydd och bilbarnstol

Hur länge håller ett babyskydd eller bilbarnstol? Ett babyskydd håller ungefär i 5 år och en bilbarnstol håller i upp till 10 år. Givetvis gäller detta babyskydd och bilbarnstolar som inte har varit med i någon krock och att de har skötts enligt beskrivningarna i bruksanvisningen.

Är du osäker på om du ska köpa ett begagnat babyskydd och hellre vill köpa ett helt nytt? Ta då hjälp av vår köpguide Bästa babyskyddet – Hitta perfekta skyddet till din bebis för bilen.

Begagnade babyskydd och bilbarnstolar

Att det finns mängder med produkter och tillbehör för baby och barn kan vi säkert vara överens om. Att det kan bli dyrt när man ska köpa på sig allt det där som behövs, och gärna lite extra, känner du säkert också igen. Därför är det så positivt att det finns en riktigt bra begagnatmarknad, både i form av fysiska och webbaserade butiker, där du kan hitta i princip allt din bebis behöver. Men hur vet man att begagnade produkter håller måttet, och vad är ett rimligt pris för en redan använd vara? Vi guidar och ger tips och råd.

Begagnade babyskydd

För att få reda på hur länge ett babyskydd håller, och hur man bäst sköter skyddet, bör man läsa om produkten på nätet eller i den produktbeskrivning som eventuellt medföljer. Köper man begagnat är det dock inte säkert att produktbeskrivning finns kvar, men det går med all sannolikhet att hitta relevant information via leverantörens eller tillverkarens hemsida, alternativt via en så kallad jämförelsesajt.

Enligt NTF, som står för Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, bör ett babyskydd bytas ut efter cirka fem år. Främst för att babyskyddet utsätts för mycket slitage, men också för att materialet åldras i samma takt som skyddet.

Det är viktigt att köpa rätt sorts produkter till barn, i synnerhet då de ska nyttjas i bilen. Därför finns det särskilt utformade skydd i form av bland annat babyskydd, men även bilbarnstolar, bältesstolar och bälteskuddar. Anledningen till att dessa produkter behöver vara särskilt utformade är för att bilens originalbälten, säten etcetera är anpassade efter en vuxen persons kroppsstorlek i första hand och inte för barn.

Barn i babyskydd

När du köper ett babyskydd bör det finnas tydliga monterings- och skötselanvisningar eller tillgång till dem via nätet (för den som köper begagnat). Ett skydd måste vara godkänt och märkt enligt särskilda EU-regler, vilket även gäller för bland annat bilbarnstolar.

Begagnade bilbarnstolar

Förutom att följa ovanstående råd vad gäller instruktioner, montering och regelmässigt korrekta installationer, bör du också kontrollera så att bilbarnstolen passar barnets vikt och längd. Köper du begagnat kan det vara svårare att få till ett så kallat öppet köp, men det är väldigt viktigt att prova bilbarnstolen i den eller de bilar barnet ska åka i.

Du vet att stolen är för liten om barnets huvud sticker utanför med en tredjedel ovanför stolens övre kant. Var också noga med att kontrollera så att du faktiskt köper en stol som passar barnets vikt. Både vilken längd och vikt på barnet som barnstolen fungerar med bör stå angivet i beskrivningen i annonsen.

Det är också viktigt att veta vilka risker det kan medföra att köpa en begagnad bilbarnstol. Först och främst bör du försöka ta reda på om stolen varit inblandad i någon form av olycka, eftersom det kan finnas skador i materialet som inte alltid syns utanpå. Alla former av material åldras och får därmed sämre krockegenskaper över tid.

En icke begagnad bilbarnstol har en livslängd på cirka tio år. Skulle säljaren sakna information om tillverkningsår finns detta oftast angivet under antingen sitsen, alternativt på stolens ryggstöd. Det är också viktigt att kontrollera såväl säkerhetsbälte som låsanordning. Bilstolen bör inte vara äldre än fem år vid inköpstillfället om du ska kunna använda den till ditt barn under en femårsperiod.

Vad står det i lagtexten?

Lagen säger att barn som ännu inte fyllt sex år ska ha särskild skyddsutrustning när de åker bil. Skulle det saknas särskilt utrustade produkter och tillbehör kan föraren bli tvungen att betala upp till 600 kronor i böter. Bilbarnstolen får inte heller monteras där det finns krockkudde som är aktiv.

Barn under fem år bör sitta bakåtvända i bilstolen. En bakåtvänd bilbarnstol måste vara märkt med ett T och ett framåtvänt bilbarnskydd måste vara märkt med ett E. Detta är alltså en rad saker du behöver ha i åtanke när du ska köpa såväl bilbarnstol som babyskydd, särskilt när du ska handla begagnat.

Lagen säger också att barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning som är avsedd för barnets vikt, längd och ålder. Det kan handla om allt från ett babyskydd till en bilbarnstol, en bältesstol eller en bälteskudde och det är mycket noga att tillhörande bruksanvisning följs.

Generellt sett är ett babyskydd lika säkert som en bilbarnstol men anpassat för behoven hos ett mindre barn. Dock är det mycket viktigt att bilbarnstolen byts ut över tid; livslängden är cirka tio år för en ny stol och cirka fem år för en begagnad stol men ett byte bör ju naturligtvis också ske då barnet vuxit ur sitt gamla babyskydd eller bilbarnstol. När barnet kan stabilisera huvudet själv kan det vara det dags att byta stolstyp från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol.

Fördelar med att handla begagnat

Det finns såklart även fördelar med att handla begagnat! Förutom det uppenbara, nämligen att du med all sannolikhet sparar pengar, är det ett enkelt och bra sätt att minska onödig miljöpåverkan. Köper du dessutom produkter i en secondhandbutik skyddas du av konsumentköplagen, och skulle det finnas någon liten defekt på varan kan butiken oftast göra ytterligare prisavdrag.

Däremot har du sällan rätt att reklamera en begagnad produkt om du upptäcker brister i varan när du kommer hem. Köper du däremot en bilbarnstol via annons av en privatperson har du kanske större möjligheter att förhandla dig till både öppet köp och reklamationsrätt.

Det finns mängder med butiker idag, såväl fysiska som nätbaserade, som säljer bra begagnade varor till bra priser. Ett exempel är Röda Korset som finns i hela landet. På Röda Korset går det att hitta kläder, möbler, tillbehör och inredning till både barn, dam och herr. Det kanske bästa är att det som inte säljs skickas till återvinning. Du får alltså inte enbart ett lättare samvete av att handla second hand, du får mer pengar över i plånboken – pengar som kan användas för att köpa ekologisk barnmat till exempel!

Om fler handlar medvetet och klimatsmart kan produktionen av nya produkter förhoppningsvis minska, och därmed även utsläppen och vattenförbrukningen.

Nackdelar med att köpa begagnat

Just bristen på reklamations- och ångerrätt kan ses som en nackdel. Är du det minsta tveksam när du står inför ett köp av något så viktigt som en bilbarnstol eller ett babyskydd bör du därför dra dig ur. Det är bättre att försöka hitta en säljare som är villig att tänja på reglerna för att ge dig möjlighet att kontrollera produkten där den ska användas innan köpet slutförs. Kanske kan ni komma överens om en rimlig handpenning, och en tidsgräns för när slutbetalning måste ske? Utgångspunkten är ändå att det du kommit överens om med säljaren är det som gäller.

Köper du till exempel en bilbarnstol i det man kallar ”befintligt skick” (det du ser är det du får) kan du aldrig vara helt säker på att stolen är helt och hållet felfri. Dock kan den anses vara felaktig när/om den inte håller den standard som säljaren hävdat att den gör, eller om den är i avsevärt sämre skick än du kunnat förutse.

Varan kan också anses vara felaktig om säljaren dolt allvarliga fel eller brister, exempelvis att bilbarnstolen har varit utsatt för skada vid en krock eller liknande. Det är nämligen så att en bilbarnstol som på något sätt är skadad genast bör kasseras.

Begagnatmarknaden

Eftersom begagnatmarknaden har vuxit sig så stor kan det vara enkelt och smidigt att ta hjälp av en jämförelsesajt för att jämföra såväl priser som omdömen, recensioner och produkter innan du bestämmer dig för var du ska handla. Vid en egen jämförelse av bilbarnstolar via en sådan sajt på nätet hittade vi ett trettiotal stolar i olika modeller.

Priset varierade då modellerna var så många, så vi valde att fokusera på de mest avancerade bilbarnstolarna. Priserna låg mellan 500 kronor och 1 300 kronor. Motsvarande stolar går att hitta på en av Sveriges största begagnatmarknad på nätet för mellan 200 – 400 kronor.

Även babyskydd går att hitta till mycket förmånliga priser och i mycket gott skick på begagnatmarknaden. Men vi började med att titta på priserna via en av de största jämförelsesajterna på nätet. Vi kunde då konstatera att priset för ett icke begagnat babyskydd av god kvalitet ligger mellan 1 300 kronor och 4 300 kronor.

När vi tittar på liknande babyskydd på en av de största sajterna inom begagnatmarknaden får vi först och främst mängder med träffar, och priserna ligger någonstans mellan 50 kronor till strax över tusenlappen. För samma typ av babyskydd som säljs för tre gånger så mycket på den vanliga marknaden.

Olika funktioner för babyskydd

Olika babyskydd har olika funktioner, men en gemensam nämnare för de allra flesta är att de oftast är utrustade med ett bärhandtag. I övrigt kan de även vara utrustade med en sufflett, en uttagbar (och tvättbar) dyna, en ställbar sele, ett förlängningsbart ryggstöd. Med mera.

Ett babyskydd kan ha en 3-punktssele eller en 5-punktssele, babyskydd kan också ha en bas eller inte. Saknar den bas ska den monteras med hjälp av ett trepunktsbälte, vilket kan upplevas som komplicerat och jobbigt då det måste göras varje gång. Det går dessutom åt en avsevärd mängd bilbälte för att få fast ett babyskydd utan bas.

Olika funktioner för bilbarnstol

En bakåtvänd bilbarnstol har betydligt längre användningstid än ett babyskydd. Det är dock vanligast att bältesstolen är den stol barnet kommer att sitta i allra längst tid. Bytet från ett babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol sker då barnet klarar att sitta utan stöd, vilket vanligtvis sker någonstans mellan sex till nio månaders ålder.

I Sverige är rekommendationen att barn ska åka bakåtvända fram tills dess att de fyllt fyra år (helst fem). Priset beror mycket på vilka finesser stolen är utrustad med, vilket i sin tur påverkar komfort och flexibilitet. Att provmontera en bilbarnstol är nästan ett måste, då alla bilsäten har olika form.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.