Köp rätt bilbarnstol – allt om säkerhet, montering och placering

Mamma med dotter i bilbarnstol

Vi berättar allt du behöver veta inför ditt köp av bilbarnstol för barn från 6 månader. Dessutom får du viktiga råd om säkerhet, montering och placering.

På marknaden finns olika typer av skyddsanordningar för att öka säkerheten för barn i bil. Huvudreglerna är att använda en godkänd stol, låta barnet åka baklänges så länge som möjligt, följa monteringsanvisningen noggrant och inte låta små barn sitta på en plats utrustad med krockkudde.

Är du istället på jakt efter ett babyskydd som passar nyfödda barn eller barn upp till ca 9 månader? Kolla då in vår köpguide Bästa babyskyddet – Hitta perfekta skyddet till din bebis för bilen.

Bakåtvänd bilbarnstol (från 6 månader – cirka 4 år)

När barnet kan sitta stadigt utan stöd är det dags att byta från babyskydd till bilbarnstol för bakåtvänt åkande. Barnet bör åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till fyra eller fem års ålder. Stolen är urvuxen när dess viktgräns har passerats eller när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför ryggstödets kant, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron.

Montering av bilbarnstol

Bilbarnstolen monteras bakåtvänd i bilens framsäte eller baksäte. Den monteras med underförankringsband och bilens bälte. Barnet hålls på plats av det bälte som tillhör stolen. I framsätet ska stolen oftast luta mot instrumentpanelen. Tänk på att den aldrig får luta mot vindrutan. I baksätet ska stolen oftast luta mot en av framstolarna. Följ bilbarnstolens monteringsanvisning mycket noggrant.

Köpråd för bilbarnstol

Stolen ska vara lagom stor och barnet ska sitta stadigt. Robusta sidor skyddar bättre vid kollision från sidan. Stolen ska passa både barnet och bilen. Prova därför att montera den i bilen med barnet i, före köp. Alla stolar passar inte i alla bilar. Be personalen om hjälp. Stolen kommer att användas under många år – då är det också viktigt att den är lättanvänd för dig. Kontrollera hur lätt den är att justera, flytta och använda.

Bilbarnstolen måste också vara E- eller T-godkänt för att få användas. Många stolar kan vara både E- och T-godkända men det är inget krav. Efter 9 maj 2008 måste alla vara bilbarnstolar vara E-godkända. Tänk också på att kontrollera att stolen är godkänd för användning i både framsäte och baksäte.

Var ska bilbarnstolen placeras?

För den som är ensam vuxen i bilen är det lättare att hålla uppsikt över barnet om bilbarnstolen placeras i framsätet. Är man två vuxna i bilen är det lättast om den placeras i baksätet. För bakåtvända bilbarnstolar är det ingen skillnad i krocksäkerhet om barnet sitter i framsätet eller någon av baksätets sidor. Den säkraste platsen i bilen är dock den mellersta platsen i baksätet förutsatt att den finns trepunktsbälte och att stolen kan monteras stadigt mot båda framstolarnas ryggar.

Om bilbarnstolen placeras i framsätet är det mycket viktigt att en eventuell krockkudde är urkopplad. Den kraft som skjuter ut krockkudden vid en kollision är enorm och kan allvarligt skada eller döda ett barn. Har din bil krockkudde kan du koppla ur den själv om bilen har nyckelavstängning. Låt annars en auktoriserad märkesverkstad koppla ur den. En sidokrockkudde är däremot ingen fara för barn i bilbarnstolar.

Isofix för att fästa bilbarnstolen enkelt och säkert

I nyare bilar finns ofta så kallade isofixsystem. Det är ett system som underlättar monteringen av babyskydd med isofixmontering. Babyskyddet monteras utan underförankringsband genom att man hakar i det i bilens isofixfästen.

Att köpa bilbarnstol begagnat

  • Kontrollera bilbarnskyddets ålder. Den rekommenderade livslängden är 10 år under förutsättning att de har skötts väl. För att du ska kunna använda bilbarnstolen länge bör den inte vara äldre än cirka fem år när du köper den. Du kan läsa mer om begagnade bilbarnstolar i vår artikel Begagnade babyskydd och bilbarnstolar – så länge håller dem.
  • Köp aldrig ett bilbarnskydd som har varit med i en olycka.
  • Saknas bruksanvisningen eller någon monteringsdetalj ska du kontakta tillverkaren eller återförsäljaren för att kontrollera att du kan få en ny, före köpet.
  • Köp enbart bilbarnskydd av någon som du känner eller litar på. Köp hellre nytt om du är osäker.
  • Kontrollera att bilbarnskyddet är E- eller T-godkänt och tänk på att bilbarnskydd som enbart är T-godkända inte får användas efter 9 maj 2008.

Mer information om bilbarnstolar

Artikeln är granskad och godkänd av Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.