Gunghästar och gungdjur för barn – hitta bästa gunghästen 2023

Barn på gunghäst

Gunghäst eller gungdjur är en rolig leksak som tilltalar alla barn som vill kunna leva ut sina fantasier då de leker. Ridtur i skogen, cowboys och indianer i vilda västern eller en resa genom en sagovärld på sin mammut. En gunghäst finns i många olika skepnader.

Förr i tiden var hästar i trä vanliga i varje barnkammare men idag finns det ett stort urval av olika gungdjur att välja mellan i många olika format och som är tillverkade i olika material. Även idag finns det flera modeller av trähästar att välja mellan och många väljer också att köpa en gunghäst i trä för att ge barnrummet en klassisk inredningsdetalj. Fördelen med en gunghäst i trä är att de är robusta och trygga leksaker som har en lång livslängd, vilket innebär att trähästar även tål hårda tag.

Det finns också gunghästar i plast som också klarar av tuffa lekar. Mest populära är gunghästar som är klädda i tyg eller har en päls i ull och som har en mjuk stoppning. Det gör att de är mer bekväma att sitta på men också att de kan ingå i leken på ett helt annat sätt då barnen kan sköta om gungdjuret.

Utbudet av gungdjur är dessutom mycket stort idag. Förutom att man kan finna gungdjur som hästar finns det även andra djur som exempelvis mammut, åsna, kanin, lamm, elefant, lama eller enhörning. Det gör att alla barn kan hitta sina favoritdjur då det är dags att skaffa ett gungdjur.

Att använda en gunghäst

Barn kan använda gunghästar efter att de har lärt sig att gå, vilket brukar ske mellan 1-2 års ålder. Det finns ingen övre ålder för att leka med en gunghäst så länge man inte överstiger gunghästens rekommenderade maxvikt. För mindre barn finns det gunghästar med en bred vagga som gör hästen mer stabil då barnet gungar. Det krävs en viss balans för att kunna använda en gunghäst samtidigt som en gunghäst också bidrar till att förbättra barnets balans.

Man bör alltid ha små barn under uppsikt då de använder sin gunghäst så att den inte välter eller att barnet ramlar av gunghästen. Man ska också se till att det inte finns vassa föremål eller kanter i närheten då barnen leker med sin gunghäst om barnet skulle råka trilla av.

Våra tre favoriter i premium, mellan- och budgetklassen

Att välja ut tre favoriter bland alla gunghästar har inte varit lätt då det finns ett stort antal modeller att välja mellan. Dock har vår utvärdering visat att det finns några gunghästar som sticker ut. Dessa tre gunghästar har alla de kvalitéer som krävs för att vara en underhållande leksak, hålla en hög kvalité men även erbjuda en bra säkerhet. Vår utvärdering av gunghästar baseras på samtal med föräldrar, oberoende tester, recensioner på nätet och insamlad produktinformation.

Som bästa produkt och som vinnare av premiumprodukt valdes Kids Concept Gunghäst Neo Mammut. Vi utsåg Teddykompaniets Lammgunga Grå som bästa mellanklassprodukt och som bästa budgetprodukt föll valet på Cloudberry Castle Gunghäst. Eftersom utbudet av gunghästar är mycket stort har vi även valt att lyfta fram ett flertal andra gunghästar och gungdjur som vi anser är värda att nämnas.


Bästa gunghäst i premiumklassen – Gunghäst Neo Mammut

Till detta tests bästa produkt och som vinnare i vår premiumklass valde vi gunghästen Neo Mammut från Kids Concept. Gunghästen Neo Mammut valdes till vinnare på grund av sina höga säkerhetsdetaljer men också för att det är en gunghäst som bidrar till att barnet kan utföra kreativa lekar redan i tidig ålder. Denna gunghäst kan användas av barn från att de fyllt 1,5 år och tills barnen uppnår gunghästens maxvikt, som är på hela 50 kg.

Gunghäst Neo Mammut är utformad som en förhistorisk mammut och är tillverkad i textil och trä. Mammuten har rikligt med päls och en skön stoppning vilket gör den bekväm att sitta på men också att klappa och krama. Gunghästen har breda medar som dessutom har tippskydd för högsta säkerhet. På ryggen finns även ett trähandtag som barnen kan hålla i sig i då de gungar så att de inte faller av. Dessutom kommer denna gunghäst att bli ett trevligt inslag i barnkammaren tack vare sin stilrena design.

Som ett komplement till denna gunghäst kan vi också rekommendera NEO Mammut Dragdjur. Med NEO Mammut dragdjur får barnen ytterligare en leksak på samma tema som gör att de kan leva ut sina fantasier än mer i sina lekar.


Bästa gunghäst i mellanklassen – Teddykompaniets Lammgunga i grått

Till vinnare i mellanklassen utsåg vi Lammgunga Grå från Teddykompaniet som är en stabil och säker trägunga beklädd med härlig ullbeklädnad. Gunghästen har mjuk stoppning som ger barnen en bekväm sittställning men som också är mjuk att klappa. Ullbeklädnaden kan tas av och handtvättas vid behov.

Lammgunga Grå är en barnsäker gunghäst som är både eld- och flamsäker. Materialet innehåller inga gifter eller andra farliga kemikalier samtidigt som alla sömmar är dragsäkra och manuellt testade så att de inte går upp. Gunghästen har breda, tippsäkra medar och har även handtag i trä som barnen kan hålla i sig i då den sitter på lammet. Denna gunghäst vänder sig till barn som har fyllt tre år och klarar en maxvikt på 50 kg.

Lammgunga Grå är en gunghäst som bidrar till att aktivera barnet i hemmet men också kan användas som leksak då barnen utför olika lekar. Dessutom ger Lammgungan barnrummet en härlig inredningsdetalj.


Bästa gunghäst i budgetklassen – Cloudberry Castle Gunghäst

Castle Gunghäst från Cloudberry har ett utseende som för tankarna till slott, prinsessor och riddare. Denna urgulliga gunghäst valde vi till bästa gunghäst i budgetklassen då den ger mycket leksak till ett lågt pris. Med denna gunghäst kan barnen bli än mer kreativa i sina lekar.

Gunghästen är tillverkad i trä och har en mjuk, luddig ytskikt i tyg. Det finns också flera härliga detaljer som färgade hovar, remmar och en mjuk tygsadel. Gunghästen har en mjuk stoppning som gör att barnen sitter bekvämt då de gungar på sin gunghäst.

Castle Gunghäst har tippsäkra medar och trähandtag så barnen kan hålla i sig då de sitter på gunghästen. Denna gunghäst vänder sig till barn från 3 år och tål en maxvikt på 30 kilo. Gunghästen är också utrustad med ljudfunktioner som gör att hästen ger ifrån sig roliga läten. Castle Gunghäst är ett mycket bra budgetalternativ som kommer att bidra till att barnen kommer att uppleva massor av lekglädje.


Alternativa gunghästar

När vi genomförde vår utvärdering för att finna de bästa gunghästarna på marknaden fann vi att det fanns ett stort antal gunghästar som, utöver vinnarna, var värda att lyfta fram. Därför följer nedan ett flertal alternativa gunghästar som också håller en hög kvalité och som i vissa fall även är mycket prisvärda.


Cloudberry Castle Gunghäst Trä

Gunghäst Trä från leksakstillverkaren Cloudberry Castle är en mycket söt trähäst som har en vit och rosa färg. Denna gunghäst passar för barn från 3 år och uppåt och tål en maxvikt på 50 kilo.

Gunghästen är tillverkad i plywood och har medar med tippskydd. Sätet har en kant som gör att barnen inte glider av gunghästen. Gunghästen har också handtag som barnen kan hålla i sig i då de gungar på sin trähäst. Denna gunghäst gör sig även bra som inredningsdetalj i barnkammaren.


Cloudberry Castle Gungleksak Bil med Ljud

Denna gunghäst passar för de mindre barnen, från 12 månader och klarar en maxvikt på 30 kilo. Gunghästen är designad som en fräck sportbil där barnet sitter säkert inne i sittbrunnen, vilket också har ett ryggstöd. Den är försedd med en ratt men också handtag som barnen kan hålla i sig i då den gungar.

Gunghästens medar har tippskydd som gör att barnen inte riskerar att falla ur. Gunghästen har också ljudeffekter som gör gungandet än mer spännande. Gungleksak Bil från Cloudberry Castle är tillverkad i trä med överdrag i tyg.

Detta är en underhållande och säker gunghäst som passar utmärkt för de lite mindre barnen som vill kunna aktivera sig.


Dantoy BIOplastic Gungdjur Drake

Detta tuffa gungdjur från Dantoy är designad som en drake och har en gul färg med flera fräcka detaljer som exempelvis ögon, näsa och en eldsprutande mun. Detta gungdjur är tillverkat i BIO-plast, som är ett miljövänligt material som innehåller råvaror som består av bland annat 90 % sockerrör och som därmed är helt nedbrytningsbart.

Gungdjur Drake från Dantoy har plats för tre barn och klarar av en maxvikt på 150 kilo, 50 kilo per barn. Detta gungdjur är anpassat för barn mellan 18 månader upp till 5 år. Detta gungdjur är en perfekt leksak som gör det möjligt för barnet att dela gungupplevelsen med ett par kompisar.


Zebra Gunghäst

Denna söta gunghäst är designad som en zebra som har vita och svarta ränder, öron, svans och ögon. Med denna gunghäst kan barnen ge sig ut på en ridtur på savannen där de kan möta andra spännande vilddjur. Gunghästen är tillverkad i trä som klätts med stoppat tyg. Gunghästen är utrustad med handtag som barnen kan hålla i sig i då de gungar och har också tippsäkra medar.

Dessutom gör sig denna gunghäst utmärkt som en inredningsdetalj i barnkammaren. Zebra Gunghäst från Kids Concept rekommenderas för barn som är 18 månader eller äldre.


Bloomingville Gungdjur Lama

Gungdjuret Lama från Bloomingville är en litet gungdjur som passar för mindre barn, från 12 månader, och klarar av en maxvikt på 40 kilo. Med denna lama kan lekarna ta sig upp i de vilda bergen där lamor normalt finns.

Detta gungdjur är tillverkat i trä med en tygbeklädnad som är toppat med en härlig, klappvänlig päls. Gungdjuret har robusta medar med tippskydd och handtag som barnet kan hålla sig fast vid då de gungar fram på sin söta lama.


Gunghäst Liten Elefant

Detta gulliga gungdjur är utformad som en elefant och kommer definitivt att göra succé i allas barnkammare. Med denna härliga elefant kan barnen gunga iväg på äventyr i den vilda djungeln. Denna gunghäst är tillverkad i trä och har en mjuk beklädnad i 100 procent bomull. Elefanten har robusta medar med tippskydd och ett handtag på ryggen som barnen kan hålla i sig i då de gungar iväg på sina äventyr.

Denna gunghäst finns i flera färger, naturell, Cream, rosa, grått eller blå. Lämplig ålder för lek med denna elefant är 18 månader och äldre. Detta gungdjur klarar en maxbelastning på 20 kilo.


Teddykompaniet Glimra Gunghäst med ljud

Från det svenska företaget Teddykompaniet kommer denna hörliga gunghäst som definitivt kommer att föra leken upp till nya nivåer. Tack vare ljudfunktioner kan man höra när gunghästen gnäggar eller galopperar. Man aktiverar enkelt ljudeffekterna genom att trycka på höger eller vänster öra.

Gunghästen är tillverkad i trä och har en stoppad tygbeklädnad som nästan känns som en riktig päls. Hästen är vit och har hovar och en sadel i rosa färger medan sele och spännremmar går i silver.

Gunghästen Glimra är en gunghäst som passar barn från 3 år och uppåt. Gunghästen är utrustad med kraftiga medar som dessutom har tippskydd. På hästens huvud finns två handtag som barnet kan hålla i sig i då hästen sätter fart i full galopp. Denna gunghäst är en kvalitetshäst som är mycket prisvärd. Denna sagolika gunghäst gör sig även bra i barnens rum som inredningsdetalj.


JaBaDaBaDo Gungdjur Enhörning (Vit)

Vilket barn har inte drömt om att ha en egen enhörning i sitt rum? Nu har det svenska företaget JaBaDaBaDo lanserat ett gungdjur designat som en enhörning som definitivt kommer att bidra till att barnen kan finna nya kreativa lekar att leka.

Gungdjuret är tillverkat i trä och har en mjuk tygbeklädnad som gör att man sitter mycket bekvämt på sin enhörning. Enhörningen har en vit färg med man, svans och hovar i grått. På huvudet sitter dessutom det horn som särskiljer vanliga hästar från enhörningar.

Gungdjur Enhörning från JaBaDaBaDo har robusta medar med tippskydd och handtag på huvudet där barnen kan klamra sig fast då de gungar iväg på nya äventyr. Detta gungdjur är lämpligt för barn från 12 månader och uppåt.


Vanliga frågor om gunghästar

Första gången man ska köpa en gunghäst till sina bar så kan det naturligtvis dyka upp lite frågor och funderingar. Här har vi samlat några av de vanliga frågor som föräldrar ofta har inför köpet av en gunghäst eller ett gungdjur.

När kan barnen börja använda gunghäst?

Det finns mindre gunghästar eller gunghästar där barn sitter säkert i exempelvis en sittbrunn för barn från 12 månaders ålder. Innan ett barn kan använda en gunghäst bör barnet kunna gå och ha en bra balans. Därför har de flesta tillverkare en rekommenderad ålder på minst 18 månader för sina gunghästar.

Finns det risker för små barn att använda gunghäst?

Om man tittar rent generellt på en gunghäst utförande så har gunghästar idag robusta medar som är försedda med tippskydd. Det gör att en gunghäst inte kan tippa över eller välta vid normal användning. Gunghästar är också utrustade med handtag där barnen kan hålla i sig så att de inte faller av gunghästen. Gunghästen har inte heller några skarpa kanter där barnen kan göra sig illa. Gunghästar som vänder sig till mindre barn har ofta glidskydd eller ryggstöd så att barnen inte glider av.

Riskerna med en gunghäst uppstår främst då barnet som ska gunga inte har bra balans ännu. Det gör att barnet kan tappa balansen och falla av gunghästen. Risker ökar också då lekar blir vilda. Därför bör mindre barn aldrig använda en gunghäst om det inte finns en vuxen som övervakar barnet.

Vad är skillnaden mellan en gunghäst och ett gungdjur?

Det är ingen skillnad alls på en gunghäst och ett gungdjur. Det är gunghästar som inte har formen av en häst utan istället har formen av ett annat djur, som exempelvis en elefant eller en kanin som vanligtvis kallas för gungdjur istället. Det finns också gunghästar som är designade som en bil, motorcykel, ett flygplan eller något annat. Det gör att benämningen gunghäst inte alltid betyder att designen på gunghästen föreställer en häst utan kan egentligen ha vilken form som helst.

Vilka fördelar finns med att handla gunghäst online?

Förutom den mest uppenbara fördelen att man slipper trängas i butiker för att titta på gunghästar så finns det flera fördelar med att köpa en gunghäst online på nätet. En stor fördel att köpa en gunghäst online är att utbudet av gunghästar är betydligt större än vad som ryms i en fysisk butik. Det betyder att man enkelt kan välja mellan ett större antal gunghästar på nätet. En annan fördel är att man kan läsa på om varje gunghäst men även ta del av omdömen från personer som har köpt dessa gunghästar.

En ytterligare fördel är att det är enklare att jämföra olika modeller mot varandra men också lättare att hitta det bästa priset för den gunghäst som man är intresserad av. Att köpa en gunghäst på nätet kan man göra i lugn och ro hemma i soffan efter att barnen har somnat.

Man beställer den gunghäst man vill ha med en enkel knapptryckning, väljer betalmetod eller att få betala mot faktura och därefter får man sedan gunghästen hemlevererad inom ett par dagar.

Man har alltid rätt att ångra köpet inom 14 dagar om man inte är nöjd med den produkt som man fått hem. Det gör att man alltid kan göra trygga köp även då man handlar gunghäst på nätet.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.