Bästa spark- och gåbilen för barn 2022

Bästa sparkbilen för barn

Alla små barn älskar att ta sig fram för egen hand och då kan en sparkbil vara en bra leksak som hjälper barnen att hitta på kreativa lekar. Med en sparkbil eller gåbil som det också kallas ibland kan barnen göra upptäcktsfärder på tomten men den kan också användas inomhus vilket gör den till en perfekt leksak i alla väder. Samtidigt som barnen får chansen att fara runt på sin sparkbil får barnen även möjlighet att träna upp sin balans, uppmärksamhet och simultanförmåga.

Detta gör att en sparkbil är en utmärkt leksak som gör barnen bättre förberedd då de övergår till cykel, kickbike eller balanscykel. En sparkbil bidrar också till att barnen kan aktivera sig och därmed få lite bättre kondition men också till att träna upp benmusklerna.

En sparkbil finns för både små som lite större barn och är mycket populära hos både pojkar som hos flickor. Så snart barnet har lärt sig att gå kan barnet själv börja ta sig fram med en sparkbil. De flesta sparkbilar har bra säkerhet som gör att dessa inte välter så enkelt men är också utrustade med handtag så att barnen kan hålla i sig då de tar sig framåt (eller bakåt för den delen) sin sparkbil.

Sparkbilar finns i en mängd olika utföranden. Vanligtvis har en sparkbil ett utseende som påminner om just bilar men kan också ha formen av en motorcykel, djur eller någon annan underhållande design.

Vissa sparkbilar är utrustade med olika funktioner som exempelvis ljudeffekter, ljuseffekter eller tillbehör som exempelvis släp och som gör leken mer realistisk och roligare.

Att använda sparkbil?

Så snart ett barn har lärt sig att gå och att hålla balansen, vilket normalt sker mellan 12 månader och 18 månader, kan barnet använda sig av en sparkbil. De flesta sparkbilar kan barnen använda upp till att de fyller 3 år. Vid 3 års ålder kan det vara lämpligt att övergå till en bra elbil istället som gör att barnen kan ta leken till nya nivåer. En sparkbil ger barnen möjlighet till kreativa lekar men bidrar också till att bygga upp barnens muskulatur, balanssinne och simultanförmåga.

Barnen bör alltid bära hjälm då de använder sin sparkbil, framför allt då barnen leker utomhus. Även om sparkbilar är stabila i sig så kan en olycka alltid inträffa som exempelvis att barnet faller av sparkbilen eller att den välter. Som förälder ska man alltid ha barnen under uppsikt då barnet använder sin sparkbil.

En sparkbil kan användas på tomten eller på inhägnat område där det inte finns trafik eller cyklister. Det går också att använda en sparkbil inomhus då de allra flesta sparkbilar har mjuka gummihjul som är snälla mot golv inomhus.

Våra tre favoriter i premium, mellan- och budgetklassen

När vi har genomfört denna utvärdering av sparkbilar har vi tittat på säkerhetsdetaljer, underhållsvärde, priser och sparkbilens utförande. Information har vi fått genom produktspecifikationer, recensioner på nätet, föräldrar och genom oberoende tester. Det finns en hel del sparkbilar att välja mellan och av dessa har vi lyckats hitta tre favoriter som vi gärna vill lyfta fram.

  1. Bästa sparkbil i premiumklassen – BIG Bobby Car Deluxe
  2. Bästa sparkbil i mellanklassen – Gåbil nyckelpiga liten från Wheely
  3. Bästa sparkbil i budgetklassen – Plasto Gåbil Polisbil

Som bästa produkt och vinnare av premiumklassen har vi valt BIG Bobby Car Deluxe från leksaksbilstillverkaren Bobby Car. Bobby Car har tillverkat populära sparkbilar under många decennier och deras klassiska modell är tillverkad i plast och har en röd färg och är utrustad med fyra hjul. Denna sparkbilsmodell har hjälp tusentals barn att lära sig gå och få bättre balans genom åren. Bobby Car tillverkar även leksaksbilar på licens som är kopior av originalbilar från bland anat Mercedes, Audi, och Volkswagen Beetle.

I mellanklassen utsåg vi Gåbil Nyckelpiga Liten till vinnare och slutligen valdes Plasto Gåbil Polisbil till vinnare i vår budgetklass. Vi har också valt att lyfta fram några alternativa sparkbilar som vi anser har visat sig hålla en bra kvalité i vår utvärdering.

1. Bästa sparkbil i premiumklassen – BIG Bobby Car Deluxe

En riktigt läcker gå- och sparkbil från BIG i form av Bobby Car Deluxe i rött.

Till bästa produkt och vinnare i premiumklassen valdes BIG Bobby Car Deluxe från Bobby Car vilket är en klassiker som tillverkats sedan 1970-talets början men som genom åren fått en ny design. Precis som de tidigare versionerna av denna sparkbil har även denna en röd färg. BIG Bobby Car Deluxe från Bobby Car kommer att ge barnen en härlig lekupplevelse som också bidrar till att barnen utvecklar sitt balanssinne, simultanförmåga och även sina benmuskler.

BIG Bobby Car Deluxe är tillverkad i plast och har en röd kaross med silvergrått underrede och röda hjul med silvergrå fälgar. Den nya designen med ett mjukt säte ger barnen en mer komfortabel färd då de sparkar sig fram på sin sparkbil. Deluxe-versionen har dessutom frontbelysning med LED-lampor, batteridriven tuta på ratten och fräckt motorljud. Det gör att barnen får en än större körupplevelse då de färdas på sin sparkbil.

BIG Bobby Car deluxe erbjuder ett litet bagageutrymme i den främre delen av bilen. Perfekt då barnet vill ta med sig gosedjur på äventyret!

De nya hjulen är dessutom mer tystgående och gör färden mer behaglig. BIG Bobby Car Deluxe har även dragkrok vilket gör att det går att koppla på ett släp så att barnen kan få med sig sina leksaker då de är ute och far på sina äventyr.

BIG Bobby Car Deluxe rekommenderas för barn från 1 år och klarar en maxvikt på 50 kilo. Att får fart på sparkbilen är enkelt tack vare den nya designen, som även har plats för att lägga upp benen då barnet har fått upp farten. Sätet är avtagsbart så att det enkelt går att tvätta av. BIG Bobby Car Deluxe är en klassisk sparkbil med en lång historik bakom sig. Dagens modell påminner mycket om originalet samtidigt som sparkbilen har fått en ny, mer ergonomisk design och utrustats med både ljudeffekter och ljuseffekter. En sparkbil som väcker minnen hos de flesta föräldrarna samtidigt som denna sparkbil blir en perfekt inredningsdetalj i barnrummet.

2. Bästa sparkbilen i mellanklassen – Gåbil Nyckelpiga Liten

Gåbil från Wheely i formen av en nyckelpiga.

Platsen för bästa sparkbil i mellanklassen går till Gåbil Nyckelpiga Liten från Wheely Bug. Denna söta sparkbil är utformad som en nyckelpiga med röd färg och vita prickar och två antenner fram på huvudet. Precis som namnet antyder så är detta en mindre sparkbil som passar för små barn från att de fyllt 1 år eller då de har lärt sig att gå.

Trots sin litenhet klarar sparkbilen av en maxvikt motsvarande 30 kilo per hjul, vilket ger en total maxvikt på 120 kilo. Detta gör att denna sparkbil är mycket tålig och har en lång livslängd.

Denna sparkbil är försedd med fyra svängbara hjul, som klarar av att snurra 360 grader. Det finns också en fjädring som gör att barnet åker bekvämt. Sparkbilen är tillverkad i trä med tygöverdrag och har ett metallhandag på ryggen som barnen kan hålla sig fast i då de sparkar sig fram. Gåbil Nyckelpiga är en perfekt sparkbil för små barn som gör att barnen blir mer aktiva. Denna sparkbil är främst avsedd för inomhusbruk.

Det finns också andra djur av gåbilar från Wheely i samma serie, däribland ett bi, en tiger, en mus eller en ko. Så har ditt barn ett favoritdjur så är det stor chans att de hittar en gåbil med favoritdjuret som modell.

3. Bästa budgetalternativet för sparkbil – Plasto Gåbil Polisbil

En enkel och prisvärd gåbil från plasto, i denna variant som en polisbil.

Till bästa sparkbil i budgetklassen valde vi Plasto Gåbil Polisbil som ger mycket leksak till ett bra pris. Denna härliga sparkbil har en vit färg och gula och blå dekaler, precis som vanliga polisbilar, och namnet Polis skrivet på sidorna och fronten. Detta är en perfekt leksak till de barn som drömmer om att bli polis.

Plasto Gåbil Polisbil är tillverkad i hårdplast vilket gör att den tål tuffa tag. Den har ett bekvämt säte som kan öppnas och som döljer ett förvaringsutrymme där barnen kan förvara sina leksaker. Denna sparkbil rekommenderas till barn från 1 år och är en lekfull hjälp då barnen ska lära sig att gå och hålla balansen.

För de barn som istället drömmer om att bli brandman så finns denna sparkbil även som brandbil. Detta är en sparkbil som kommer att bidra till kreativa och aktiva lekar som dessutom gör att barnen får möjlighet att träna upp sin balans, simultankapacitet och sina benmuskler.

Alternativa sparkbilar

Utöver testets vinnare i våra tre klasser presenterar vi nedan även alternativa sparkbilar som i vår utvärdering har visat bra kvalité. Dessa alternativa sparkbilar kommer sannolikt också att kunna bidra till ett stort underhållningsvärde för barn som gillar fart och fläkt.

BRIO 30285 Ride On Race Car

Stilren och enkel sparkbil från Brio i formen av en klassiskt röd racerbil.

Denna fräcka racerbil från BRIO har tuff design med en kaross i en stark röd färg, vita däck med svarta fälgar, vit ratt med tuta och dekaler på sidan med nr 1. En tuff sparkbil som kan användas både inomhus som utomhus på plant underlag.

Denna sparkbil kan användas av barn från 12 månader upp till dess att de väger 25 kilo. Designen är ergonomisk vilket innebär att barnet sitter bekvämt samtidigt som den enkelt kan sparka iväg med benen för att få upp farten. Denna sparkbil hjälper barnen att träna upp både benmusklerna men också barnens olika sinnen.

Mini speeders Classic Gåbil No 1, Silver

Classic Gåbil No 1 från Mini speeders är tillverkad i metall och har här en färg i silver, vilket ger denna tuffa racerbil ett fräck utseende. Gåbilen finns även i vit, gult taxiutförande och sobert svart utöver ett gäng med andra färger.

Även fälgarna är tillverkade i metall och försedda med gummidäck som ger sparkbilen bra rull och en mjuk gång. Ratten är i metall och det finns även ett tanklock som även det är i metall, vilket får denna sparkbil att både se och vara robust. Barnet sitter säkert på ett bekvämt säte med stöd för svanken.

Denna sparkbil passar för barn från att de lärt sig att gå och hålla balansen upp till de fyllt 3 år. En mycket tilltalande sparkbil med en design i form av en racerbil som både kommer att ge barnen massor av körglädje men som också utgör en riktigt snygg inredningsdetalj i barnkammaren.

STIGA Mini Rider Go silver

Enkel och stilren konstruktion i denna gå- och springcykel från Stiga.

Från leksakstillverkaren STIGA kommer denna tuffa springcykel som vänder sig till barn från 18 månader och upp till att de väger 20 kilo. Med denna fräcka springcykel, eller balanscykel, kommer barnen få möjligheter att öva upp sin balans, simultanförmåga och koordinationsförmåga. Denna springcykel kommer träna barnet så att de snabbare kan övergå till att börja använda en vanlig cykel.

Springcykeln har en färg i silver och är försedd med gummidäck som ger springcykeln en tyst och mjuk gång. Det kan användas såväl inomhus som utomhus.

Wigglekart Deluxe Röd

En annorlunda sparkbil från Wigglecart.

Wigglekart Deluxe är en form av åkbil som erbjuder barnen ett nytt sätt att ta sig fram då de leker med sin åkbil. Istället för att sparka sig fram så placerar man fötterna bekvämt på fotstöden och tar sig sedan fram genom att vicka på ratten. När man vrider på ratten får denna åkbil fart som sedan förstärks av naturkrafter som friktion, centrifugalkraft och inre energi. Det gör att barnet, utan större ansträngning, kan fara fram med denna åkbil utan att sparka sig trötta med benen.

Wigglekart Deluxe har en snygg designad kaross i en röd färg och med svarta detaljer. Åkbilen är försedd med inlineshjul som är tillverkade i gummi för att få de bästa fartegenskaperna.

Det går att göra 360 graders svängar, vilket gör att man enkelt kan ta sig fram även i trånga utrymmen. Denna åkbil vänder sig till barn från 3 till 7 år och klarar en maxvikt på 50 kilo. Wigglekart Deluxe kan användas inomhus men kan också framföras på plana underlag utomhus, som exempelvis asfalt.

Wigglekart Deluxe är en innovativ och rolig åkbil som kan ta vid efter att barnen har vuxit ifrån den vanliga sparkbilen.

Porsche Gåbil 911

Sparkbil i en klassisk modell från välkända Porsche.

Porsche Gåbil 911 är en tuff sparkcykel som har hämtat sin design från den mycket populära och klassiska sporbilen Porsche 911. Sparkbilen har en röd färg och är utrustad med detaljer som är hämtade från originalbilen, som bland annat formen på karossen, frontlamporna och den kända logotypen. Sparkbilen är försedd med ratt som har en tuta och en bekväm sits som kan öppnas och som har ett förvaringsutrymme under sitsen.

Porsche Gåbil 911 är tillverkad i tålig plast och kan användas av barn från 18 månaders ålder upp till dess att de väger 20 kilo.

Med denna fräcka sparkbil får barnen möjlighet att träna upp sina benmuskler och sitt balanssinne med stil. Barnen ges också möjlighet att stimulera andra sinnen som exempelvis koordinationsförmågan, simultankapaciteten och sin finmotorik.

Köpa sparkbil till sitt barn

När man ska köpa en sparkbil till sitt barn behöver man besöka en butik, antingen fysiskt eller på nätet, för att välja ut den sparkbil som barnet vill ha. Det finns ett stort antal olika modeller att välja mellan på nätet och som kanske inte finns i alla fysiska butiker, vilket gör att köp på nätet kan vara ett bättre alternativ. När man handlar en sparkbil på nätet kan man även läsa omdömen från andra föräldrar som har köpt samma sparkbil som man själv vill köpa. Det gör att man kan få information som man normalt inte hittar i produktspecifikationen.

Dessutom kan man enklare jämföra olika modeller men också priser på nätet så att man hittar den sparkbil man vill köpa till bästa pris. Det kan också vara bra att känna till att man har samma skydd då man handlar på nätet som i en fysisk butik. Är man inte nöjd med produkten har man alltid 14 dagars returrätt för den produkt man har köpt.

Det går även att hitta begagnade sparkbilar på annonsmarknader på nätet. Sparkbilar är ofta tillverkade i tåligt material som har en lång livslängd vilket gör att även en begagnad sparkbil kan vara i ett mycket bra skick. Dessutom blir ett köp av en begagnad sparkbil betydligt mer prisvärt.

Vanliga frågor om sparkbilar

Vad är det för skillnad på en sparkbil och en balanscykel?

Egentligen ingen större skillnad. Både sparkbilar och balanscyklar har vanligtvis fyra hjul som gör att barn kan sitta säkert utan att den välter. Precis som med en sparkbil så tar man sig fram på en balanscykel genom att ge fart med benen. Båda bidrar också till att förbättra barnens balanssinne.

Vissa anser dock att en balanscykel gör barnen bättre förberedda för att övergå till en vanlig cykel, dock bidrar båda typerna av åkfordon till att utveckla barnens sinnen så att de lättare kan använda åkfordon som kräver mer av barnen.

När kan barnen börja använda en sparkbil?

Ett barn kan börja leka med en sparkbil efter att de har lärt sig att gå och hålla balansen. Det innebär normalt att en sparkbil är lämplig för barn mellan 12 och 18 månader. Man bör dock kontrollera vilken ålder som tillverkaren rekommenderar för sina sparkbilar.

För mindre barn som inte lärt sig att gå eller hålla balansen kan en gåstol vara ett bra alternativ, läs mer om hur du kan hitta bästa gåstolen till ditt barn. En gåstol har dessutom ofta lekfunktioner som bidrar till att träna barnens rörelseförmåga och finmotorik, vilket är bra egenskaper då barnet ska använda en sparkbil.

På vilket sätt kan barnen utvecklas med en sparkbil?

Med en sparkbil kan barn träna upp flera färdigheter som bland annat ett bättre balanssinne, koordinationsförmågan och simultankapaciteten då en sparkbil kräver att man kan hantera flera moment samtidigt. Genom att barnen använder sina ben för att ge en sparkbil fart kommer de även att träna upp muskulaturen i benen så att de får starkare ben. Med en sparkbil kommer barnen även bli mer kreativ i sina lekar vilket också bidrar till barnens utveckling.

Kan en sparkbil användas inomhus?

Ja, en gåstol kan användas inomhus. De flesta sparkbilar är främst avsedda för inomhusbruk och brukar därför förses med gummihjul som är tysta och som inte lämnar märken i golvet. Dock kan många sparkbilar även användas utomhus på plana underlag. Det gör att en sparkbil är en utmärkt leksak som barnen kan använda i alla väder.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.