Test av babyvakt – Philips Avent SCD506/01

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds, Jollyroom och Babyland.

Babyvakt Philips Avent SCD506/01

Då vi flyttade från en liten lägenhet till ett större hus (med sovrum i olika delar av huset) kom behovet av en babyvakt (även kallat baby monitor) upp, dvs. vi behövde möjlighet att bättre se och/eller höra vårt barn eftersom vi skulle befinna oss en bra bit ifrån det, t.ex. under natten då vi sover i olika delar av huset.

Efter att ha kollat runt lite valde vi till slut att köpa en babyvakt från Philips som heter Philips Avent SCD506. Denna babyvakt är en så kallad ljud-babyvakt och skickar ljudsignaler från barnets plats (barnenheten) till mottagaren som föräldrarna har (föräldraeneheten). Naturligtvis saknar den möjlighet till video, dock var detta något inget vi efterfrågade.

Babyvakten är också med i vårt större test Hitta bästa babyvakten för en trygg och säker sovstund och hamnade där på förstaplats i mellansegmentet.

Kolla bästa pris på Philips Avent

Sändaren placeras i barnets rum (denna enhet bör kopplas ström från ett vägguttag även om den också fungerar med batteridrift), sändaren bör placeras några meter ifrån barnets säng. Mottagarenheten som är betydligt mindre än sändaren kan man ha med sig då den också är uppladdningsbar (dvs. den har ett inbyggt uppladdningsbart batteri).

Mottagarenheten har också en halsrem så man kan bära den med sig om man är i rörelse (t.ex. om man är ute i trädgården och jobbar eller liknande) även om det i många fall hade varit något smidigare med ett clips eller liknande. När enheten larmar så indikeras detta också med ljussignaler vilket kan vara bra om man för stunden har svårt att höra larmet, dock saknas vibrationslarm.

Babyvakten fungerar på så sätt att man kan ställa känslighet så att att den bara skickar ljud då det verkligen gäller, t.ex. då barnet skriker (kallas för röstaktivering eller VOX), man kan tillsammans med denna inställning också justera ljudvolymen på själva larmet (dvs. då barnet låter).

Batteritiden på mottagarenheten känns helt ok, på papperet ska den hålla i ca 24h vilket kanske är lite i överkant men överlag så känns batteritiden helt ok. Med mottagarenheten så följer det också en smidig laddare med lång sladd vilket gör att det är förhållandevis enkelt att ladda den under tiden den används, t.ex. då man sover.

Babyvakten erbjuder också möjlighet att kommunicera med barnet från den lilla enheten (mottagaren), vi har testat så att det fungerar men funktionen används väldigt sällan då vi inte har haft behovet av det. Skulle man ha ett barn som ofta vaknar och som snabbt bli lugn bara av att höra föräldrarna röst så skulle funktionen dock kunna vara användbar.

Överlag så känns babyvakten från Philips enkel men genomarbetad och med anpassad design, det finns funktioner med nattlampa och musik för barnet samt varning för dåligt batteri och dålig signal. Vi har aldrig upplevt problem med vare sig räckvidd eller störningar utan kommunikationen mellan enheterna har alltid fungerat klanderfritt trots flera potentiella störningskällor och förhållandevis långt avstånd mellan enheterna (>50m).

Handhavandet med enheten har varit enkelt och prislappen på denna babyvakt är riktigt bra jämfört med många andra babyvakter. Därför blev det nästan full pott till denna babyvakt!

Specifikation
Vikt föräldraenhet: 114 g
Vikt babyenhet: 250 g
Laddningstid: ca 8h
Drifttid: ca 24h
Räckvidd: Upp till 330 m utomhus och upp till 50 m inomhus
Manual: Svenska

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.