Allt du någonsin behöver veta om babyshower

Babyshower

Vad när det för något, vad gör man och hur ordnar man en riktigt härlig babyshower för sin preggo kompis? Vi ger här svaren på vad man bör tänka på och hur man grejar en riktigt mysig vänta-barn-fest.

Babyshower har på kort tid blivit ett fenomen vi anammat även här i Sverige, såsom det brukar bli med alla amerikanska festligheter. Från början handlade det om att mer erfarna mammor och kvinnor skulle dela med sig av sina erfarenheter till den blivande mamman. Nu handlar det om att få ett tillfälle att umgås med sina vänner varav en av er ska bli mamma. 

Från att vi här i Sverige mest varit präglade av att inte ta ut någon glädje i förskott och där vissa inte ens vill köpa minsta babyplagget av rädsla för att graviditeten inte ska resultera i en bebis, så firas det nu mer och mer både smått och stort när någon väntar barn. Och visst är det ett utmärkt tillfälle att ha en fest för sin gravida kompis innan vaknätter, blöjbyten och amning dygnet runt tar vid.

För vem och hur har man en babyshower?

En babyshower anordnas som tradition ofta av kompisarna eller kanske en släkting till den blivande mamman. Men även här så gör man precis som man känner för, en fest för de båda blivande papporna? Eller för både mamman och pappan tillsammans? För det finns inga regler för vilka utan det kan lika gärna vara för både mamman och pappan eller var för sig. Och känner man att det inte är en tradition som har anammats av ens umgängeskrets så finns det absolut inget hinder för att man anordnar en själv som blivande mamma eller pappa.

Att ha knytkalas är ett utmärkt sätt att ordna fest på när orken kanske tryter och man har mycket annat att tänka på. Av tradition så är det bakverk alternativt också plockmat som bjuds när det vankas babyshower, och då kan alla på ett enkelt sätt bidra med sitt bakverk eller en maträtt. Det finns inget som säger att det måste firas i hemmet heller utan man kan vara ute om vädret tillåter eller på restaurang. 

Tidpunkten för när man ska ha sin babyshower är lite viktig, försök att lägga den efter vecka trettio men inte alldeles i slutet då mamman kanske är för trött eller har för mycket graviditetsrelaterade besvär för att orka med en storlagen fest.

Det finns inget som hindrar en fest för att bebisen har hunnit att komma heller om det skulle bli en tidigare födsel än planerat. Sedan får man också känna av om det ska vara en överraskningsfest, att man exempelvis kollar av med den blivande mammans partner när det är ett datum hon är ledig. Är hon inte typen som gillar överraskningar så planerar man istället ett datum ihop med den blivande mamman. 

Presenter till babyshower

Som namnet antyder är en shower att man ska få en dusch av användbara prylar till sin bebis. Väldigt uppskattat av de flesta för det är ju såklart en ganska kostsam historia om allt ska införskaffas på egen hand när man väntar smått.

Men likadant här så har det ju länge i Sverige ansetts som otursbringande att köpa saker innan bebisen kommit. Här behöver man känna till den blivande syn på saken så att det inte blir en krock av prylar och hennes inställning. Praktiska presenter är annars blöjor, babyleksaker, nappflaskor, tallrik och bestick, klassiska barnböcker, sänglinnen, babygym, filtar, fotografering av den gravida eller bebisen alternativt för hela familjen.

En klassisk sak som förekommer på många babyshowers är en blöjtårta, en tårta av blöjor som ser ut nästan som en riktig tårta. På nätet kan du finna många instruktioner för hur du kan pyssla ihop din egen. Det är både en högst användbar och rolig present. Eller så går man ihop som gäster på babyshowern och köper en gemensam sak till bebisen och de blivande föräldrarna.

Men det finns inget måste med att ha presenter på en babyshower. En babyshower kan också endast handla om det viktigaste, att umgås och fira och kanske äta något gott tillsammans. Eller så kan man i gåva ge att man turas om att fixa mat till de nyblivna föräldrarna den första tiden efter bebisens ankomst, garanterat uppskattat av trötta föräldrar. 

Dekorera för babyshower

I USA så dekoreras det för fullt och ofta i tema av pink or blue och även här i Sverige så har marknaden exploderat de senaste åren. På nätet och i partybutiker finns en uppsjö av olika vimplar, ballonger, pompoms, konfetti, flaggor.

Ofta försöker man ha babytema på allt från mat till bakverk. För oss svenskar kanske det ibland kan kännas som att det går överstyr men självklart gör man här som man vill och försöker anpassa för hur den blivande mamman är för typ av person.

Känns detta pyntade för långt ifrån vad den blivande mamman uppskattar så får man hålla det mer anspråkslöst. Det viktigaste är ju att ses tillsammans med sina vänner och att ha fest för en uppskattad blivande mamma.

Lekar

Lekar är nästan alltid kul och aldrig blir man för gammal för lek. Lekar som man kan ha på en babyshower är att para ihop bebisbilder av gästerna, barnrelaterad frågesport, frågesport om mamman, vem känner henne bäst?

Man kan gissa kändisars barns namn, gissa födelsedatum och bebisen vikt eller lämna namnförslag till bebisen. Man kan också ha en bok där alla skriver några ord till bebisen och vad man önskar den i livet, det blir en fin bestående minnesgåva.

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.