Nidblödning – blödning under tidig graviditet

Kvinna med hand över mage

Gravid men har fått en blödning? Det kan vara en nidblödning. Men hur mycket blod brukar det komma vid en nidblödning? Och vad kännetecknar en nidblödning?

Det händer ibland att det uppstår en blödning tidigt under graviditeten. Inträffar den mellan 7-14 dagar efter ägglossning kan det vara en nidblödning.

Nidblödning är en mensliknande blödning som uppstår då det befruktade ägget fäster sig i livmodern. Den är inte farlig, men kan orsaka oro eftersom det är svårt att veta om det faktiskt är en nidblödning, om det är mens eller om det i värsta fall är ett missfall. Det lättaste sättet att ta reda på detta är genom att göra ett graviditetstest.

Det vanligaste är att nidblödningen uppstår cirka 7-14 dagar efter ägglossning. Du kan samtidigt känns en mensliknande smärta. Det är inte heller något konstigt, det är din livmoder som växer.

Ägget, som är befruktat, måste nämligen fästa sig i livmodern. Vissa blöder när detta sker, andra blöder inte. Nidblödning kallas även för implantationsblödning. En nidblödning är helt enkelt en blödning som uppstår då ägget fäster sig i livmodern. Många misstar den för början på ett missfall:

Jag trodde att jag hade fått min mens. Sedan testade jag positivt på graviditetstestet dagen därpå, och då började jag oroa mig för att det var ett missfall på gång. Men nu sitter jag här nio månader senare med min dotter i famnen!

Berättar en av våra läsare i vårt gamla forum

Nidblödning – hur mycket blod?

Hur mycket blod brukar det då komma vid en nidblödning? Svaret är att det beror på hur lättblödande du är, men det handlar inte om några stora mängder. Så här beskrev en av våra läsare sin nidblödning:
”Det såg ut som en blodblandad flytning, för det var ljust även om det hade en mörk ton”

Om blodet är ljusrosa indikerar det att det är färskt blod, medan brunt blod indikerar att du haft blodet längre. Blöder du och känner dig osäker på om något inte står rätt till bör du alltid ringa 1177 för att rådgöra med kunnig vårdpersonal.

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.