Allt om barnkalas

Vilka ska man bjuda till ett barnkalas?

Om du som förälder har tid, lust och en bra plats att ha kalas på så kan du bjuda hela barngruppen från förskolan eller klassen. Ett sätt att dela upp i lite mindre grupp kan ju också vara att bara ta de barn som är i samma ålder, dvs. födda samma år.

Vill man istället bjuda en lite mindre grupp med barn så är en enkel tumregel att bjuda så många barn som barnet fyller år, t.ex. fem barn för en nybliven femåring. Alternativt, bjud de i förskolegruppen som är i samma ålder.

Det kan vara bra att tänka på att många förskolor eller skolor har som policy att man inte får ge ut inbjudningskort om man inte bjuder alla barn på kalaset. Detta har att göra med att barn inte ska behöva känna sig exkluderade eller för att mobbning ska uppstå.

Det är naturligt att man av olika skäl inte kan eller vill bjuda alla – men tänk på att barn är känsliga och att man bör försöka sköta det snyggt så att inga barn blir ledsna eller besvikna. Därför kan det vara bra att antingen själv kontakta föräldrarna innan eller att skickar sina inbjudningskort via post.

Bjuder man kompisar som bor i området där man själv bor kan det vara en kul aktivitet att tillsammans med födelsedagsbarnet att gå runt och lägga i inbjudningskorten i brevlådorna.

Mat, dryck och dekoration på barnkalas

Det svåraste som förälder är att veta vad man ska bjuda på att äta och dricka men oftast överanalyserar man situationen. De flesta barn är inte särskilt kräsna, utan tycker mest det är mysigt att få vara iväg och äta med sina kompisar. Är kalaset planerat att hålla på länge bör man se till att bjuda på mat så att barnen håller sig mätta och orkar med dagen. Enkla och smidiga rätter som korv med bröd, pannkakor med sylt eller hamburgare brukar alltid gå hem och uppskattas.

Den stora höjdpunkten – och pricken över i:et – brukar vara fikastunden. Många föräldrar brukar ha bakat eller köpt en tårta innan kalaset och inleder fikastunden med sång och utblåsning av ljusen. Samtidigt går det lika bra att bjuda på annat som glass, bullar, lite godis eller chips. Vad gäller dryck så fungerar allt från saft till juice eller läsk. Ett tips är att låta barnet vara med och välja vad man ska bjuda på – de vet ofta vad kompisarna gillar.

Viktigast av allt är att man redan innan kalaset har tagit reda på eventuella allergier, kulturella- och religiösa seder eller regler hos de som ska komma eftersom vissa föräldrar exempelvis inte vill att barnen äter socker eller fläsk. Därför rekommenderas att antingen ringa alla föräldrar innan eller skicka ut en uppmaning till föräldrarna i inbjudningskorten att informera om sådant i god tid.

När det kommer till dekorationer så brukar det ge dig och barnet en mysig stund tillsammans innan barnkalaset. Det finns mängder av olika produkter som man kan använda och klassiker är ballonger, partyhattar, färgglada servetter och tallrikar. Dessa produkter går ofta att hitta i vanliga matbutiker.

Vill man ha speciella artiklar finns många internetbutiker som specifikt säljer produkter för barnkalas, t.ex. på Partykungen. Se till att vara ute i god tid eftersom det ibland krävs att man inhandlar produkterna på olika håll – man vill inte behöva panikhandla eller stressa när det närmar sig barnets stora dag.

Ett roligt tips är att försöka ha ett särskilt tema som barnet får välja. Kanske har barnet någon favoritfilm som kan prägla dekorationerna? Några exempel på färdigpaketerade teman som finns är t.ex. Frost, Mimmi pigg eller Pippi Långstrump.

Muggar Vaiana

Vid sommarkalas kan lite ljusare färger vara härligt – eller varför inte låta kalaset ta plats ute i trädgården? Är det ett decemberbarn kan man köra tomte-tema eller liknande. Låt kreativiteten flöda – egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.

Aktiviteter och lekar på barnkalas

För de föräldrar som tycker det är svårt att komma på vilka lekar som kan vara roliga till ett barnkalas är ett bra tips att minnas tillbaka till de kalas man själv var med om som liten. Dessa lekar är ofta klassiska och är lika roliga nu som då.

Charader för barnen

Denna lek är väldigt anpassningsbar och fungerar för barn i de flesta åldrar. Leken går ut på att någon drar en lapp (eller får en viskning) om exempelvis ett djur som den sedan ska gestalta med kroppen – inga ord får användas. De andra ska sedan gissa vad det är som gestaltas. En bra idé är att dela upp barnen i två lag där man får ett poäng för varje rätt svar.

Fågel- fisk- eller mittemellan

Någon av deltagarna gömmer exempelvis en liten figur i ett rum, som sedan något av barnen ska leta rätt på. Ledtrådar om var det är gömt ges genom att man talar om på vilken höjd saken är gömd genom att avslöja fågel (högt), fisk (lågt) eller mittemellan (någonstans där emellan). Man kan också säga att det bränns när barnet är nära, och svalt när barnet är lite längre ifrån. Denna lek brukar vara väldigt uppskattad av de lite yngre barnen.

Hela havet stormar

Man placerar ett antal stolar i en ring och deltagarna går sedan runt ringen i takt till musik som spelas. Är det nio barn ska det finnas åtta stolar. När musiken tystnar gäller det att hitta en ledig stol och den som blir utan förlorar rundan. Man upprepar detta fram tills det bara är två deltagare kvar som tävlar om en stol – och den som sedan blir ensam kvar vinner. Denna lek kan göras såväl inomhus som utomhus och rekommenderas till de lite större barnen.

Fiskedamm

Fiskedammen är en klassiker som ofta avslutar kalaset. För den som inte känner till leken brukar man ”avskärma” ett rum genom att sätta upp ett skynke i dörröppningen. Barnen får därefter – en och en – kliva fram och hissa ner ett ”fiskespö” (en pinne eller en bandyklubba funkar bra), där ett snöre är fastknutet med en klädnypa i änden. Man fäster sedan en påse med någon gåva som exempelvis en mindre leksak, lite godis eller frukt.

Barnkalasets avslutning

Många upplever situationen när föräldrarna ska hämta barnen som stressad. Man vill ha tid att småprata och vara artig, vilket kan vara svårt om alla föräldrar kommer på en gång. Ett tips är att exempelvis sätta upp hämtningen mellan klockan 18.00–18.30. På så sätt minskar risken att alla trängs i hallen och sannolikheten att du hinner vara social med föräldrarna ökar. Glöm heller inte att påtala för barnen att det var roligt att de kom. Se också gärna till att födelsedagsbarnet säger hej då och tackar varje barn. Det stärker ofta deras självförtroende och en extra klapp på axeln är alltid positivt, eller hur?

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.