Så får du barnet att sluta med napp

Barn med napp

När ska mitt barn sluta med napp? Det är en ganska vanlig fråga bland föräldrar. Det finns ingen ålder som är rätt för alla barn men det är absolut bäst om det sker innan barnets permanenta tänder kommer, det vill säga innan barnet är fyra till fem år gammalt.

Om ni väntar längre är risken mycket större för att barnet får bettfel eller sneda tänder. Om det sker kan barnet behöva tandställning när det blir större.

Barn som är över ett år bör inte använda napp hela dagarna. Det är bäst om den bara erbjuds när barnet ska sova eller när det är ledset. Även talutvecklingen kan bli försenad om barnet har napp i munnen allt för ofta.

Barn som suger mycket eller länge på nappen kan få öppet bett. Det innebär att tänderna i under- och överkäken inte möts, istället formar de sig runt nappen i en båge. Innan barnet är fyra till fem år gammalt är käken fortfarande så mjuk att den lätt formar om sig när barnet slutar med napp.

De flesta barn har ett naturligt sugbehov upp till ungefär ett års ålder. Därefter använder de nappen mest av gammal vana. Och vanor kan vara minst lika svåra att bli av med som kroppsliga behov. Det vet alla rökare. Därför kan det vara listigt att försöka sluta med napp runt ett års ålder. Det brukar gå ganska bra.

Om ditt barn är äldre och du tror att det är moget för att sluta med napp bör du låta barnet vara med om beslutet. Nappen har varit en trygghet och en viktig del i barnets liv, att bara kasta bort den kan bli jobbigt både för er och för barnet. Det är bättre att förklara för barnet att det är ”stort” nu och att ”stora barn” inte använder napp. För att underlätta hittar många familjer på små ritualer. I Stockholm är det vanligt att man ger nappen till kattungarna på Skansen, andra ger den till tomten. Ni kan säkert hitta en ritual som passar er. Låt det inte ske för snabbt bara. Låt barnet hinna vänja sig vid tanken, förbered barnet på att det ska sluta med napp flera dagar i förväg.

Om försöket misslyckas är det bara att försöka igen lite senare. Förr eller senare lyckas det. Tänk på att det är svårt också för vuxna att bryta vanor. Låt aldrig barnet få känna sig misslyckat för att det inte klarade av att sluta. 

Att få barn som suger på tummen att sluta är ofta mycket svårare. Den finns ju hos barnet hela tiden. De flesta lyckas men i regel krävs fler försök.

Tips för att få barn att sluta med napp

Förbered barnet mentalt på att det någon gång framåt behöver sluta med napp, bland annat genom att beskriva att större barn inte använder napp, exakt vid vilken tidpunkt eller ålder kan såklart variera från barn till barn. Något som har funkat bra för våra barn är att koppla slutandet av napp till en specifik ålder och födelsedag om förutsättningarna är de rätta. I vårt exempel så berättade vi för barnet att när barnet t.ex. fyller tre år så är det dags att sluta använda nappen.

Leta gärna upp en plats där andra föräldrar och barn har gjort förändringen att sluta med napp. Genom att göra det lite som en ceremoni på en plats där andra barn har gjort samma sak så blir det förhoppningsvis en mer lustfylld förändring och någon som många andra barn har gjort tidigare vilket kan ge barnet trygghet. Det är till exempel vanligt att det finns så kallade nappträd någonstans i närområdet där andra barn tidigare har hängt upp sina nappar. På så sätt finns det också en plats som barnet vet finns och som man skulle kunna åka till efteråt om det skulle behövas. Om ni inte vet om eller var det finns nappträd i er närhet så är ett tips att fråga i den lokala Facebook-gruppen eller liknande, många föräldrar före er har säkert gjort samma sak.

Ett annat tips är att ni på själva dagen då ni tänker er att ni genomför ceremonin också gör något annat som kan få barnen på mer positiva tankar. I vårt fall hade vi ceremonin i nära anslutning till barnets treårsdag och efter vi hade besökt nappträdet så åkte vi och tog en fika och passade på att hämta födelsedagstårtan till födelsedagskalaset.

Artikeln är granskad och godkänd av Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska.

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.