Babynest – bästa babynestet och babybädden för dig och din bebis 2023

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Babynest inspiration 2
Babynest från http://litenelsa.blogg.se

I denna köpguide presenterar vi olika babynest för säkrare och trevligare sovning med din nyfödda bebis. Vi listar också våra absoluta favoriter och ger dig tips och råd på vad du ska tänka på när du köper ditt första bädd till din bebis.

Babynest är en av de produkter som man som nybliven förälder först inte insåg att man kanske behövde innan man väl fick sitt barn. När man väl har skaffat sig ett och testat det så undrar man ofta hur man har klarat sig utan det tidigare.

Att ha ett babynest underlättar ofta den första tiden med bebisen då man får bättre förutsättningar att lägga barnet nära sig på ett säkert och tryggt sätt. Förutom att ge ett tryggare alternativ till nattsovning i föräldrarnas säng så ger det också möjlighet att enkelt låta barnet sova tryggt på andra platser, t.ex. i en soffa på dagtid.

Några av de fördelar som ett bra babynest kan ge dig är följande:

  • Längre och bättre nattsömn, både för mammor och pappor
  • Tryggare och bättre sömn för ditt barn
  • Minskad oro för föräldrarna när det kommer till gemensam nattsovning
  • Tillgång till sovplats för barnet utanför den egna (eller föräldrarnas säng)

Många föräldrar tycker att det är både smidigt och mysigt att sova tillsammans med bebisen i den vanliga sängen. En babybädd med kanter gör sovandet tillsammans med ditt nyfödda barn säkrare, och bebisen får en egen mysig och ombonad sovplats i den stora sängen.

Genom att låta barnet sova i ett babynest i föräldrarnas säng så får man nära till barnet, både för att knyta bandet mellan föräldrar och barn men också av praktiska skäl. Tröstning och matning blir ofta enklare och smidigare när man har barnet nära sig. Många barn upplever också en trygghet med den ombonade känslan som ett bra babynest kan ge.

I denna guide presenterar vi flera varianter babybäddar för en trygg sömn för både barn och föräldrar. Ibland kallas också dessa också för sovpöl eller myspöl.


Bästa babynestet – våra tre favoriter

Nedan hittar du de babynest som är våra tre favoriter och de som vi skulle klassa som bäst i test.

Babynest Sleepyhead®

Sleepyhead Deluxe vit
Sleepyhead Deluxe vit

Sleepyhead® passar både hemma och på resan. Den kan användas i föräldrarnas säng samtidigt som samtidigt som man kan vara säker över att bebisen ligger skyddat och tryggt. Man kan också ha den som separat insats insats i spjälsängen eller i vaggan och ge bebisen en mysigare och tryggare omgivning, ta med den som madrass för resan, använda den som skötbordsunderlägg eller låta bebisen ligga i den och leka.

Sleepyhead är tillverkad av material som andas och dessutom har antibakteriella egenskaper samtidigt som fodralet är avtagbart och kan tvättas i maskin. Sleepyhead Deluxe kostar en del pengar men har ett bra andrahandsvärde och är ganska lätt att sälja för få tillbaka lite av de pengar man har lagt ut. Räkna med ett pris på 1 200-1 500 kr.


Babynest Candide 2i1 Air

Babynest Candide 2i1 Air

Babynest Candide 2i1 Air är ett mjukt och härligt babynest med flera olika funktioner. Först och främst är det en liten och trygg bädd för nyfödda barn upp till tre månader. Det andra användningsområdet är att bädden kan vikas och blir då till en praktisk, bekväm och säkert sittstöd när barnet skall lära sig att sitta själv. Yttermåttet ligger på 82 x 52 cm och priset ligger mellan 600 – 800 kr och finns hos flera butiker.


Babynest NG Baby

Babynest NG Baby Harlequin
Babynest NG Baby Harlequin

En sovpöl som Baby NG kallar sitt alternativ är en trygg sovplats till din baby. Du slipper att oroa dig för att ditt barn ska ramla ur, inte heller att du själv ska rulla på barnet av misstag tack vare nestets höga kanter. Det är väldigt lätt att bära med sig och har ett tvättbart överdrag som kan tvättas i maskin i 60 grader. Innerpåsen är fylld med så kallade styrolitkulor och botten är av polyeter och går lätt att skölja av och lufttorka.

Måtten är: 52 x 16 x 63 cm. Pris från ca 600 kr och uppåt.


Babynest och säkerhet

Enligt socialstyrelsens nya rekommendationer bör nyfödda barn ligga i egen säng för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Var tredje förälder (enligt Vi Föräldrar nr 4/2014) vill ändå ha sin nyfödda bebis nära på natten, eftersom det bl.a. underlättar vid amning och anknytning mellan föräldrar och barn. Då är det viktigt att göra det så säkert som möjligt.

Vill du läsa mer råd från Socialstyrelsen när det gäller att minska risken för plötslig spädbarnsdörd rekommenderar vi följande dig att läsa broschyren Minska risken för plötslig spädbarnsdöd (Socialstyrelsen 2014). Vill du fördjupa dig mer i ämnet runt plötslig spädbarnsdöd så har vi också en artikel där vi reder ut allt runt andningslarm – Andningslarm – köpa eller inte köpa?

Det råder lite delade meningar om babynest gör sovningen med barnet säkrare eller inte. Vissa experter menar att det innebär ökade risker för blanda annat skador och olyckor medans andra experter istället påstår raka motsatsen, det vill säga att om används korrekt både minskar risken för skador och olyckor hos små barn.

Några saker som är viktigt att tänka på när det gäller säkerhet och samsovning med spädbarn som ligger i ett babynest i föräldrarnas säng är följande.

  • Lägg babynestet högt upp i sängen, i huvudhöjd med föräldrarna – detta för att inte riskera att barnet kommer under täcket.
  • Använd inte kudde, ett bra babynest är tillräckligt ombonat och en lös kudde i babynestet ger ökad risk för kvävning.
  • Ett barn ska alltid sova på rygg i ett babynest tills dess att barnet kan vända sig själv. När barnet kan vända sig själv (vilket brukar inträffa någon gång då barnet är 4-6 månader så är det lämpligt att sluta använda babynest).
  • Placera aldrig babynestet på en hög höjd med barnet i på grund av fallrisken (som ändå finns där trots de höga väggarna), undvik också att bära babynestet med barnet i då det kan vara lätt att barnet faller ut.
  • Tänk på att aldrig sova tillsammans med barnet om du är påverkad av alkohol eller mediciner, t.ex. sömntabletter.

När det gäller själva utformningen av babynestet så ska det inte vara för mjukt, både botten och sidorna ska vara hårt stoppade. Både för att minska risken för kvävning men också för att barnet inte ska riskera att glida ur. Det är också viktigt att kanterna på babynestet är tillräckligt höga. Var också noga med att kontrollera att det inte finns några handtag som innebär att barnet kan trassla in sig.

Göra babynest själv eller köpa hemmagjort?

Om du funderat på att göra ditt eget babynest eller köpa av någon som gör babynest själva så tänk noga på att det kan vara svårt att veta hur passa säkra denna typ av babybäddar egentligen är.

Med största sannolikhet kan flera duktiga hobbymakare göra alldeles utmärkta babynest och babyskydd men som köpare och nybliven förälder kan det vara svårt att bedöma vad som är bra och vad som är mindre bra. För att vara trygg med att babynestet är säkert för ditt barn så rekommenderar vi dig att köpa ett babyskydd av erkänt märke i en barnbutik. Dessa ska då ha CE-märkning vilket garanterar att de uppfyller en hel mängd med säkerhetskrav och att produkten håller en hög kvalitet.

Tips för dig som tänker köpa ett babynest

Tänk på att köpa ett babynest som passar ditt barn bra storleksmässigt. De allra flesta går att justera storlek på under tiden som barnet växer men om ditt barn är mindre eller större så kan det vara bra att välja ett babynest som storleksmässigt kommer att passa ditt barn, både som nyfödd och efter några månader.

Se till att anpassningen av storleken sker smidigt och lätt och att det inte finns risk att ditt barn kommer åt snören, band, trådar eller liknande. Barn stoppar gärna saker i munnen och snören brukar inte vara något undantag, man vill ju heller inte att barnet ska kunna trassla sig in i snörena.

Välj en variant av babybädd som är lätt att tvätta. Ofta erbjuds babybäddar med avtagbart tyg som du sedan kan tvätta i maskin. Barn kräks gärna och ofta och det brukar inte dröja länge innan det luktar illa och känns ofräscht.

Köp gärna en babybädd av bra kvalitet, särskilt om det är er första barn. Ett babynest av bra kvalitet som man enkelt kan tvätta kan ni använda till flera barn under några år, dessutom kan man ofta sälja det begagnat när man inte längre behöver det om det fortfarande är i bra skick.

Vanliga frågor och svar om babynest och om att sova med sitt barn

Vad är ett babynest?

Ett babynest eller babybädd är en mjuk babysäng eller madrass med mjuka höga kanter som är avsedd att placeras i en vanlig säng eller på en annan plats som t.ex. en soffa. Bädden har kanter som gör det svårare för babyn att rulla ur sängen och den kan också hindra de vuxna att rulla på barnet i sömnen.

Tidigare så användes dessa bäddar främst för för tidigt födda barn men idag är det en vanligt förekommande barndetalj i de flesta hem med små bebisar.

För vilken ålder på barnet använder man babynest?

Ett babynest används normalt från det att barnet är nyfött tills barnet når en ålder på 4-6 månader. Storleken kan i regel justeras med ett snöre eller liknande anordning för att på så sätt få kanterna att ligga tätt mot barnet.

När barnet har nått en ålder på 4-6 månader så brukar det ha betydligt mer rörlighet och då finns stor risk att babynestets höga kanter inte räcker till för att hålla barnet på plats. Ett babynest blir då lätt farligt för barnet och ger föräldrarna en falsk trygghet.

Det gäller därför att vara observant när barnet börjar närma sig denna ålder för att se hur pass rörligt det är och om det finns en risk att barnet själv tar sig ut ut babynestet.

Vad kostar ett babynest?

Precis som med andra produkter för barn och föräldrar så kan priset på en produkt som ett babynest skilja en hel del beroende på kvalitet, funktion, design och varumärke.

Normalt kostar ett babynest från ca 300 kr till ca 1 500 kr. Enklast köper du ditt babynest via någon av de e-butiker som säljer tillbehör till barn och familj. Se till att babynestet du köper är CE-märkt, då vet du att produkten har genomgått noggranna tester för säkerhet och kvalitet.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.